Подправките...

  • 17 962
  • 256
# 180
Това с тароса ми е много странно. Аз съм от Габрово, ама тази подправка не я ползваме, както и приятелски семейства и роднини или поне не е някаква типична за нас. По механи и местни заведения също не е често ползвана.
Виж целия пост
# 181
За тарос чух за първи път от съседка, родом от Северна България. Поразрових се и разбрах, че става въпрос за естрагон. А за естрагон съм чела, чела, чела... по всякакви чуждестранни рецепти и в книгите.
Обърнах света, но години наред така и не можех да намеря тази подправка (ранните '90). В един момент се появи по магазините и пазарите дори и в наше село и аз, много горда, замъкнах едно пакетче като скъпоценна и дълго време лелеяна плячка вкъщи. Съседката каза, че се слага на манджи с картофи и не помня още на какво.
Първият и единствен път, когато сготвих с естрагон, беше една мусака. Все пак картофи, нали...
Леко странен вкус, но ставаше за ядене. Обаче синчето, тогава дете още, щом вкуси, се потресе и каза, че манджата има много гаден вкус и отказа да яде повече. Съпружеството също яде, но ме посъветва другия път да си спестя естрагона.
Та това беше моето фиаско с тази толкова популярна и много специфична за френската кухня подправка. Sad

ПП Синът ми оттогава отказва да яде мусака. Flushed
Виж целия пост
# 182
естрагон слагам главно на гъби.. понякога и към някой сос добавям, но рядко...
Виж целия пост
# 183
Тарос е популярен в Габровско. Майка ми започна да използва тази подправка по препоръка на леля й, която живееше (Бог да я прости!) в Габрово. Това е подправка за кулинарни естети. Ползвам я и я харесвам.
Виж целия пост
# 184
Моята баба е от Сев. Б-я, близо до Павликени и там като дете още 80те съм яла тарос в пилешка супа.
Слага във всякакви бели сосове, бели супи (гъбена, крем супа със сметана), в сос Беарнез.
Синът ми е много капризен на ядене, но никога не е мрънкал, че има естрагон в яденето.

Аз я обожавам тази подправка, имах огромен храст, който миналата година не изкара наново пролетта.
Взех си от един съсед, но неговия не е толкова ароматен и ще трябва ново растение да търся!
Виж целия пост
# 185
Нашите близки в Габрово, от които вземах сушен, преди да разбера че продават, твърдяха, че няма да се получи вкореняването на друго място, или пък ако нашият се хване, техният ще загине. Поверия разни. Но наистина години наред сме носили от там туфи, татко ми го садеше на неговото място, след години аз започнах да правя опити да завъдя на вилата. Ами не се получава. До втората година не може да окряка. Може би ние сме каръците.Но магазините са за това.
Виж целия пост
# 186
Иначе трите с по-твърди листа (дафиновия, кафира и кърито), една червеникава гад ги тормози, ама и аз нея.
...На какво казваш "къри", защото моето "къри" (helichrysum) не е с твърди листа? Thinking
Та листата не са баш твърди де... ето го обновено кърито ми, та даже и цъфна и мирише страхотно и много нежно цветът. Simple Smile



Виж целия пост
# 187
Morena, от къде се сдоби с дръвчето къри?  
Гледам, че продават семена за лимонов и канелен босилек,  някой да е опитвал тези подправки? Мисля, че ако се хванат ще са супер за коктейли.
Виж целия пост
# 188
От нета, но точно от къде не помня и сега не го намирам. Моето от по миналата пролет.
Гледам, че има някакво друго, а моето е това - https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … D1%8A%D1%80%D0%B8
Виж целия пост
# 189
Интересно, аз имах преди къри в градината, но приличаше на розмарин със сребристо сиви листенца. Цефтеше в едни тъмножълти съцветия и си миришеше на нещо между къри и мерудия. Идея нямам какво реално е било това растение.
Виж целия пост
# 190
Имам си нова придобивка, много ѝ се радвам! 

Виж целия пост
# 191
Имам си нова придобивка, много ѝ се радвам! 
.............
Що е то?
Купих си розмарин ,мента и босилек розмарина и ментата се хванаха добре, но болилечето ми умря, що така, може и да му е било студено навън...хм..
Виж целия пост
# 192
Има си етикетче, душа... Мирта е.
А босилекът е много нежен, определно не е за навън при тия температури.
Виж целия пост
# 193
Има си етикетче, душа... Мирта е.
А босилекът е много нежен, определно не е за навън при тия температури.
Да....имало си етикетче, ама кой да го види, а сега ми кажи за какво ше ползваш мирта, за мен е неизвестно, благодаря, а босилечето...м...да, било му е студено, така и предположих, ще си засадя нов малко като се стопли времето. Не мога да го гледам вкъщи, защото си имам котенце, а то ще ми рови в саксийката, затова само на терасата може, ще изчакам малко.
Виж целия пост
# 194
Миртата на месо (червено най-вече) смятам да слагам, но онзи ден например я сложих при плодовете на щерката и я хареса. Simple Smile  Та така... въпрос на вкус и ще видя, ще пробвам на какво друго.  Simple Smile
   Ей я при плодовете (пъпеш и червен портокал са).  Simple Smile

Скрит текст:
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия