Повечето риби се сушат по метода на горещото сушене , където температурата се поддържа 140-160С. Веяната ( полусушена) риба е разновидност на сушената, точно с топъл въздух за 15-17 денонощия ( за последната забравих да питам на каква температура е), но казаха, че може да се слага и пушек или т.к. преди това се осолява, можело маринатата да е с различни подправки. Този процес спирал процесът на зреене ( от осоляването), както и развитието на микроорганизми.
Другите цитирани данни ги има и в разни студентски реферати, преписвани от някъде. При температура 140-160 градуса по целзий, рибата се изпича за 20-25 минути, това не е сушене. Преписано е с грешка, става въпрос за температура 140-160 градуса по фаренхайт, при което вече се получава сушене.
Веяната риба в домашни условия се прави на естествена температура, навън, при студено време.
При промишлено производство се използват сушилни. Не съм запозната каква температура се прилага, може и да имитират естествена, професионалните сушилни поддържат и ниски температури.