Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-после да си купя свестни препарати за почистване - 13

  • 64 979
  • 735
Заповядайте в тринадесетата ни поред тема, за нашите най-важни помощници в къщната работа Flowers Hibiscus
Споделяйте, питайте и нека домът ни блести от чистота!Полезни съвети тук:
Скрит текст:
1. Плетените вълнени дрехи няма да се степат при пране, ако към водата добавите малко амонячен разтвор. Неприятната миризма от амоняка изчезва при сушенето.
2. Ако при прането някоя дреха се оцвети от друга, може да я почистите като я накиснете във вода, в която е разтворена сода бикарбонат, а после я изплакнете.
3. Пресните петна от трева се премахват със спирт. Ако петната са стари, се приготвя смес от 30 г спирт и 10 г амоняк.
4. Килими и вълнени черги се почистват много добре с разтвор в съотношение 1 л вода – 1 с.л. амоняк. Петната се отстраняват, а цветовете се освежават.
5. Петно от червено вино се премахва, като се залее веднага с газирана вода, ракия или несварено мляко.
6. Носните кърпи се изпират по-лесно, ако към водата за накисване се прибавят 2 с.л. готварска сол.
7. Замърсени и заяждащи ципове можете да поправите, като ги изчеткате много добре и ги намажете с вазелин или восък.
8. Петна от малини, ягоди и френско грозде могат да се премахнат, като се натъркат със смес от равни части оцет и лимонов сок преди изпиране.
9. Отвара от листата на невена оцветява вълна и коприна в ярък оранжев цвят.
10. Отвара от прясно счукани кори от стъблото на дряна оцветява вълна в бежов цвят.
11. Ръжда върху синтетични материи се премахва, като се натърка петното с разрязан лимон, наръсен със сол. След това се капват отгоре с капкомер няколко капки вода, в която е прибавен амоняк. Изплаква се обилно с чиста вода и ако материята е бяла, се суши на слънце.
12. Стъклените чаши и фруктиери ще добият блясък, ако след измиването им се изплакнат с подсолена, а след това с чиста вода.
13. Зацапаната подплата на обувките може да се почисти с парче плат, натопен в спирт за горене.
14. Скърцащите подметки на обувките трябва да се намажат с малко ленено масло.
15. Втвърдената кожа на обувките може да омекне, ако първо се намаже с малко рициново масло и след това – с терпентинова боя или крем за обувки.
16. Лачените обувки се почистват, като се намазват с тампон, напоен с мляко. След изсъхване обувките се намазват с малко олио и се излъскват с мека кърпа.
17. Мокрите бели петна от сняг по обувките и ботушите се премахват, като се натъркат с разрязана глава лук.
18. За да почистим пожълтелите прибори, използваме смес от 1/2 чаша белина, 1/4 чаша сода за хляб и 4 чаши топла вода. Трябва да престои поне 10 мин. преди употреба.
19. За да почистите пасатор, напълнете го до половина с гореща вода и добавете капка почистващ препарат. Затворете го и го включете за няколко секунди. Изплакнете и подсушете. Съдовете може да изискват малко търкане.
20. За да почистите съдовете за печене, натъркайте ги силно докато са горещи с перилен препарат. Покрийте ги с влажна кърпа и изчакайте.
21. Мръсотията по отварачки за консерви може да се почисти като се търка със стара четка за зъби. За да почистите остриетата, използвайте хартиена кърпа, която да прокарате между тях.
22. За да почистите чугунени тенджерки, изчистете ОТВЪН съдовете с обикновен препарат за печки. Изчакайте 2 часа, след което можете да премахнете черните петна с оцет и вода. След като ги почистите, натъркайте ги с парче восъчна хартия докато са още топли, за да избегнете ръждата.
23. За да почистите петна от кафе и цигари от порцелан, изтъркайте ги с влажен парцал и сода за хляб.
24. Премахнете потъмняването от медна посуда, като смесите равни части зехтин и оцет или сол и лимонов сок. Почистете потъмнената повърхност с хартиена кърпа. Можете да възстановите блясъка на съдовете като ги търкате със стоманена вълна.
25. Оцетът е задължителен, когато чистите кристал. Смесете 1 част оцет с 3 части топла вода и оставете да изсъхне на въздух – кристалът няма да има петна!
26. За да се отървем от миризма на лук, чесън или риба, срежете лимон и натъркайте повърхността с него.
27. Сварете малко оцет или чаена лъжичка карамфил, за да премахнете миризмата след готвене.
28. Растенията ви ще се развиват много добре, ако веднъж месечно им давате желатинова храна. Разтворете пакетче желатин в гореща вода и прибавете 3 чаши студена, с този разтвор поливайте цветята!

27. Пепелници като нови
С цел пепелта да не полепва на дъното на пепелника полирайте вътрешността му с восък за под. Уверете се, че восъкът е добре изсъхнал, преди да започнете да използвате пепелника.

28. Блестящи кранове в банята
Постига се лесно, ако ги избърсвате редовно с парче плат, напоен в лимонов или портокалов сок. Нямате лимон и портокал в момента? Използвайте в такъв случай парче сух плат и малко брашно.

29. Наслоен котлен камък върху слушалката на душа
За да го отстраните, развинтете слушалката и я накиснете за 1-2 часа в бял оцет. Изплакнете и върнете на място.

30. Лъснат емайл в банята
За да светне мивката в банята вземете мека четка за дрехи или за нокти, изстискайте върху нея малко паста за зъби против зъбен камък и изтъркайте лекичко мивката, като добавите малко вода, за да намажете добре цялата повърхност. След това изплакнете обилно и ще видите, че мивката блести и по нея не са останали никакви следи от сапун или котлен камък.

31. Как да попречим на парата да замъгли огледалото в банята
За целта, преди да вземете душ, налейте малко студена вода в мивката. Ефектът е гарантиран.

32. Петна по дъното на тоалетната чиния
Сложете 5 таблетки за почистванена зъбни протези. Оставете да действат 30 минути или повече, ако е необходимо. Изтъркайте с четка остатъците от наслояванията и мръсотията. Дръпнете сифона и това е всичко. Другият начин е да сипете в тоалетната чиния половин литър врял оцет, да оставите да подейства известно време и след това да почистите с четката и да пуснете водата.

33. Парцал, който привлича праха
Можете да си го направите сами. За целта вземете чисто парче памучен плат, накиснете го в гореща вода, към която сте прибавили няколко капки глицерин. Изчакайте парцалът да изсъхне и след това го използвайте за почистване на праха от мебелите.

34. Отстраняване на праха върху хладилника
Прахът има свойството да образува тънък филм върху хладилника, който може да отстраните, като го почистите с топла вода, към която сте добавили течен омекотител (1 част омекотител на 3 части вода).

35. "Изтупване" на възглавниците
За целта трябва да сложите възглавницата в голям найлонов плик, да пъхнете маркуча на прахосмукачката, да затворите плика херметически с ръка и да изсмучете праха.

36. Поддържане на стъкло
За да стане като ново, измийте го с паста за зъби и изплакнете обилно.

37. Бърсане на прозорци
Минете току-що измитите прозорци с парче от стар вестник. Стъклата ще блеснат и няма да останат никакви следи. По същия начин можете да измиете и огледалата вкъщи. Намокрете стар вестник с препарата за почистване на стъкла, изтрийте огледалото и то ще заблести като ново.

38. Отстраняване на остатъци от сапун
Достатъчно е да измиете поставките за сапун в банята с горещ оцет.

39. Разлято на пода олио
Можете да го отстраните лесно, като поръсите обилно петното с талк. Изчакайте той да попие олиото, след което просто изметете остатъците и измийте пода, както обикновено (ако нямате талк вкъщи, можете да използвате брашно, то върши същата работа).

40. Подновете дъската за рязане
Като я изтъркате с лимонова кора, която ще я избели и дезодорира.

41. Пукнат порцелан
Пукнатината върху порцеланова чиния ще изчезне, ако я обрботите със смес от белтък, лимонов сок и 1/2 лъжица мляко. Сварете сместа, изчакайте да изстине, потопете в нея чинията и ще видите, че пукнатината ще се заличи.

42. Изгоряла тенджера
Ако искате да я използвате отново, кипнете в нея белина, смесена с малко вода, и всичко ще изчезне за миг. Внимавайте! Не се надвесвайте над тенджерата по време на варенето, за да не вдишате изпаренията. Може и с половин пакетче сода бикарбонат. Кипвате и след това загорялото пада много лесно.

43. Котлен камък в тенджерата
Ще го отстраните, като кипнете в нея обелки от картофи.

44. Блестящи кристални чаши
Кристалът ще възвърне блясъка си, ако потопите чашите за няколко часа в хладка вода, в която сте пуснали няколко резенчета суров картоф - разклатете, изплакнете и подсушете.

45. Следи от мухи
Оставените следи от мухи върху огледала, позлатени части, мрамори и боядисани повърхности ще отстраните лесно, като натъркате замърсеното място с парче лук.

46. Поддържане на ютията
Гладещата част на ютията се зацапва лесно и оставя следи върху тъканите. За да отстраните тази коричка, не помага нито един абразивен препарат. По-добре намокрете парче плат, поръсете обилно с фина сол, така че да се получи смес, с която ще можете да отстраните напластената мръсотия по ютията. За финал изгладете парче плат, напоено с бял оцет, което ще отстрани и последните следи.

47. Следи от изгоряло по дрехите
Ако сте оставили задълго ютията върху дрехата, върху нея може да се получи следа от изгоряло. Не изпадайте в паника! Обработете петното с чист парцал, напоен с кислородна вода. След това изперете в хладка сапунена вода, изплакнете и сложете да се изсуши.

48. Петна от кафе и цигари
За да почистите петна от кафе и цигари по порцелана, изтъркайте ги с влажен парцал и сода за хляб.

49. Мивката от алпака става чиста и блестяща, когато се изтърка с готварска сол.

50. Най-добре се забърсва прах или се изтъркват плочки и теракот, ако го направите със стари чорапогащници.

51. Пресните картофки се почистват най-лесно, ако ги натъркате с морска сол.

52. Матово стъкло се чисти с микрофибърна кърпа.

53. За да не залепне формата за лед за дъното на камерата, предварително я намажете с олио.

54. За да не замирише водата във вазата, както често се случва, особено в топло време, сложете няколко капки белина.

55. Миризмата на пържена риба се отстранява по-бързо, ако наръсите плочата на котлона с малко захар.

56. Ако при работа в кухнята се изгорите, сложете веднага на мястото белтък или разрязан картоф.

57. За да се изцеди добре сокът от лимон, предварително го измийте с гореща вода.

58. Когато перете ръчно дреха с копчета, предварително ги закопчайте и обърнете дрехата наопаки.

59. Ако случайно е попаднала белина на ръцете ви, изплакнете с оцет или лимонов сок и намажете с крем за ръце.


Предишните ни теми:
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема!

Препаратът за тоалетни на Лилд W5 не ми харесва. Мирише ужасно и откъм чистене не е нищо особено.
Виж целия пост
# 2
И аз блгодаря за новата тема.

И в крайна сметка, съдържа ли препарата А1 сода каустик, ако може някой да преведе посоченото съдържание на химически необразован човек? Grinning
Виж целия пост
# 3
И аз блгодаря за новата тема.

И в крайна сметка, съдържа ли препарата А1 сода каустик, ако може някой да преведе посоченото съдържание на химически необразован човек? Grinning
Ако е препарат за баня не е възможно да има сода каустик. Препаратите за баня съдържат киселина. Вярно, че последно химия съм учила преди 30 г., но доколкото съм запомнила киселини и основи се неутрализират.
Според мен не се доразбрахте за вида на препарата. А1 нямат само препарат за баня. Сода каустик съдържат препаратите за фурни.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за новата тема ! Записвам се в нея с похвали за няколко препарата от които съм много доволна, обезмаслител с марсилски сапун https://cdncloudcart.com/11811/products/images/128/pocistvas-pre … 00.png?1566575639, преди ползвах Меглио, но от този съм по доволна. С този мия почти всичко в банята, мивка, батерии, душ, плочки, гранитогрес и аксесоари, винаги имам в къщи, чисти страхотно https://www.ocado.com/productImages/256/25604011_0_640x640.jpg?i … 95623c3e091925712. Този го купих, защото съм много доволна от верото, ей така за проба ама е супер http://www.supercenite.com/uploads/com_article/gallery/IMG_20181217_125410.jpg.
Виж целия пост
# 5
съдържа ли препарата А1 сода каустик, ако може някой да преведе посоченото съдържание на химически необразован човек? Grinning
Едва ли, но винаги ползвай ръкавици
Виж целия пост
# 6
Благодаря за новата тема!

Препаратът за тоалетни на Лилд W5 не ми харесва. Мирише ужасно и откъм чистене не е нищо особено.

И аз го имам, но го държа за резерва. Ако съм забравила да купя някой свестен, опирам до него, докато ида да пазарувам.

Благодаря за темата!
Виж целия пост
# 7
Аз харесвам обезмаслителя на Медикс, препарата А1 за загорели фурни и антибактериалния препарат за под на Арома. Както и абразивен крем, който ми върши чудесна работа при почистване на по-фини предмети.
Виж целия пост
# 8
Да ви споделя, че съм много доволна от този препарат на Фрош. https://befit.bg/frosch-preparat-za-vsichki-pov-rhnosti-portokal-500-ml. Изчистих си печката с него (е, не беше много мръсна, след 2-3 готвения, нямаше загорели места). Много по-лек е от обезмаслител и се изплаква по-лесно. Когато чистя с обезмаслител, плакна по 5-6 пъти, този препарат мина с 1-2 плакнения.
Виж целия пост
# 9
Обезмаслителя на А1 ме изненада приятно,добър е и цената му е доста ниска .
Виж целия пост
# 10
Благодаря за темата. Този показан препарат от Лидл изобщо не е хубав, повече няма да го купя.
Виж целия пост
# 11
Благодаря за новата тема ! Записвам се в нея с похвали за няколко препарата от които съм много доволна, обезмаслител с марсилски сапун https://cdncloudcart.com/11811/products/images/128/pocistvas-pre … 00.png?1566575639, преди ползвах Меглио, но от този съм по доволна.

Благодаря за споделеното, и аз го купих и наистина е много по - добър от Меглио. Струва ми се, че развалиха Меглио, преди беше много хубав препарат.
Виж целия пост
# 12
Откъде купувате показания обезмаслител?
Виж целия пост
# 13
Откъде купувате показания обезмаслител?

Аз лично, от магазин за паралелен внос.
Виж целия пост
# 14
Kristaline, в Бургас го има на много места-  в магазини за перилни и почистващи препарати, в магазинчета за паралелен внос.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия