Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хранене с изцедена кърма вместо кърмене?

  • 1 815
  • 38
Здравейте. Скоро ще родя и въпросът с кърменето страшно много ме плаши. Имам чувствителни гърди.Всеки ми разказва колко много боли и как се разранявали зърната, че направо си е било мъка, а аз изобщо не нося на болка. Въпроса ми е цеденето с помпа и даване от шише по-лош вариант ли е? Мога ли да започна така от самото начало? Има ли други решили да се хранят така? Наистина се страхувам много от това. Може би много майки ще ме упрекнат, но в противен случай рискувам кърмата да ми спре от стрес...Моля за съвети!
Виж целия пост
# 1
Здравей,
Според мен за бебето няма да е никакъв проблем - все пак ще си получава кърмата. Но ми се струва, че на теб може да ти бъде доста трудно така. Аз цедих и давах в началото, защото малката изобщо не поиска да засуче и едва издържах и 1 месец преди да започна да спирам кърмата и да минаваме на АМ. Имай предвид, че самото цедене отнема време - на мен ми отнемаше по около 40 мин на цедене (по 20 мин нагърда). Същевременно самото хранене след това + миене на шишета и стерилизиране също отнема време. И като се има предвид че в началото бебетата са на около 3 часов режим т.е. ядене, цедене и смяна на памперс на през 3 часа, докато приключиш с тях и трябва да започваш отначало. На мен не ми оставаше време за нищо друго - само хранене, памперс и цедене. Даже и вода забравях да пия Sad Но разбира се това е моя опит, знам че има хора, които се справят и не им тежи толкова и цедят месеци наред. Просто ще трябва да си прецениш за теб дали това ще е ОК. Освен това си мисля, че като започнете да излизате ще ти е по-трудно да носиш изцедена кърма в теб.
Моят съвет е по-скоро да не се притесняваш толкова от кърменето. Болката и разраняването на зърната са резултат от неправилното засукване на бебето. Ако то засуква правилно не би трябвало да има болка или разраняване. Според мен пробвай първо с кърменето, виж как ще бъде, ако те боли може да се свържеш с консултант по кърмене даже още докато си в болницата да ти помогне. Сигурна съм, че с кърменето на теб лично ще ти е много по-добре - и откъм време и организация, а и е много по-приятно да си гушнеш бебчето вместо да си вързан за помпата по 4-5 часа на ден. Разбира се, ако все пак те боли и не станат нещата винаги има вариант да цедиш и да даваш. Но според мен остави този вариант като последен, защото ако го научиш от самото начало на шише после ще е по-трудно да се опиташ да кърмиш, ако решиш. Успех и не се притеснявай, сигурна съм че ще намериш правилния вариант за теб Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Благодаря ти много, gallia!
Виж целия пост
# 3
http://Мпят съвет е да опиташ да кърмиш.
Това,че някой казал как е при него не значи,че и при теб ще е така.Всичко е индивидуално.

Иначе съм се цедяла по 6 месеца и за двете си деца и съм давала от шише.
Имах много кърма,цедях се за 15 мин.общо.Не съм стерилизирала.

Успех и пиши !

Апропо,не може да твърдиш нещо без сам да имаш опит за него и,щ да усетиш действието му.Joy
Виж целия пост
# 4
Цеденето е кърмене с цедена кърма е страшна мъка. Моята дъщеря не наддаваше със сукане и се оказа че до 20 ден е наддала 60гр. Постоянно заспиваше или се отплесваше. Накараха ме да се изцедя и се оказа че имам кърма колкото за три бебета. Педиатъркста я нарече с някакъв термин който знаеше лениво бебе (че и малко, роди се 2,900)и ми обясни че имам опция да я храня с бутилка с по-голяма дупка. Да реша ще се цедя ли или ще преминаваме на адаптирано. Имах много кърма, първо дете сметнах че ще се справя с цедене. Сложно е защото за всеки три часа трябва да се изцедиш, да нахраниш детето, после да изцедиш остатъка като изпразниш гърдите за да се стимулира мляко отделянето (изцеденото изхвърляш) . После стерилизираш бутилката и докато се завъртиш се цедиш за следващо хранене. Навън е почти невъзможно да излезеш, освен за час пред блока. Цедено на обществени места е невъзможно за разлика от кърменето. За 4 месеца се бях побъркала. Захраниш на 5 месеца и за нас конкретно се оказа проблем но това е друга тема. Със сина ми се зарекох че ако не суче ще го мина на адаптирано. То пък се оказа един ящен левент, наддаваше по кило и половина първите три месеца. Кърмихме се до година и 7 месеца, при което само на кърма първите 8 пълни месеца заради полиалергите. Кърменето е удобство отвсякъде, тя природата го е измислила по този начин. Мама и млякото са винаги под ръка - вкусни и топли.
По-добре опитайте кърмене, дискомфорта в гърдите го има първите няколко дена. После нещата могат да вървят като песен. Виж ако все пак не се случи, поне ще сте опитали.
Успех!
Виж целия пост
# 5
Аз имах същите опасения, но изобщо не беше така, както ми го описваха. Важно е на първото кърмене да нагласиш удобно детето, за да засуче правилно. Ако ти дискомфортно вадиш гърдата и започваш отново, докато не успеете. Няколко пъти съм се цедила и беше кошмар. В пъти по-нормални от кърменето.
Виж целия пост
# 6
Първото дете кърмих 2 години и 2 месрца, докато забременях повторно. За второто, по стечение на обстоятелствата, се цедих 1 година, като до 10 месеца беше на всеки 3 часа денонощно, после разредих. И в двата случая имах период на привикване на гърдите в началото, когато процесът е леко болезнен, хем за второто да бяха минали едва шест-седем месеца след отбиване на първото. После гърдите привикват да бъдат третирани и няма болка.
Ако болката при кърмене продължава повече от около 2 седмици, значи бебето не захапва правилно гърдата, т.е. не обхваща част от ареолата, а замо зърното. Така се травмират зърната и се стига до рагади и разранявания. Свържете се с консултант по кърмене във вашия град, който да дойде още в родилното и да ви насочи какво и как да правите.
Има различни кремчета за мазане на гърди, които предпазват до някаква степен от разраняване. Важно е гърдите да не се мият със сапун, за да не се отмива естественият мазнинен слой на кожата, който ги предпазва от пресушаване и разраняване. Веднъж дневно миене с вода е достатъчно. При разраняване - гърдите се мажат с малко кърма, да засъхне и се оставят открити. Аз съм лекувала разраняванията си с отвара от смрадлика на компресче между кърменията и изплакване след това.
Цеденето е голяма хамалогия. Освен това с бебе на гърда може да се спи, докато с помпа - не. И тук има трикове за улеснение, но по-лесно от кърменето няма.
Долато дойде време за раждането, разгледайте и попрочетете информация от тук: https://xedra.wordpress.com/articles/
Разгледайте също блога на бу, сайта на Ла Лече Лига (може още докато бременеете да посетите техни срещи), както и на НАПК. Има много хубава книга на Хана Лотроп - "Книга за кърменето".
Успех!
Виж целия пост
# 7
Защо цеденето на обществено място да е невъзможно? Правила съм го неведнъж. Носех стерилизирана помпа увита в чистз кърпа. Ако искхме да седим по-дълго навън, носех 2помпи -електрическа на батерии и ръчна.


За дргото - Иса е дала прекрасни съвети.
Виж целия пост
# 8
Защо цеденето на обществено място да е невъзможно? Правила съм го неведнъж. Носех стерилизирана помпа увита в чистз кърпа. Ако искхме да седим по-дълго навън, носех 2помпи -електрическа на батерии и ръчна.


За дргото - Иса е дала прекрасни съвети.
На разходка в парка ставаше много трудно да се цедя. Не знам как би  се сторили на някого лесно. На друго обществено място (мол, заведение) с бебе не намирам за нормално да ходя.
Виж целия пост
# 9
Цедила съм в заведения в единични случаи (най-често при внезапно разваляне на времето). Най-често -в парка. Не ми беше трудно. Сглобявах помпата и слагах на гърдата, за да си върши работата. Grinning А ако си с по-широка риза нищо не се вижда. Може и цялата помпа да се скрие.
Виж целия пост
# 10
Здравейте! Имам нужда от съвет, защото тотално оплесках нещата. Родих преди 21 дена. В намалото мъчих да къпмя от гърда, но бебето ме разрани и започнах да му давам изцедена кърма от шише. Цедеейки се имах около 60мл кърма, но незнайно защо реших да спра да се цедя за няколко дена с нагласата да си спра кърмата... искам да кърмя, та даже от гърда, но бебето е многооо лакомо и така го свикнах на шише, че не иска и да чуе за гърда вече. Мога ли да разберя дали имам още кърма? От около 5 дена не съм се цедила.... и мога ли някак да я засиля, да е повече, ако имам все още?  Много искам да го кърмя, дали ще стане или е късно вече да го науча и на гърда?
Виж целия пост
# 11
Много е вероятно да имате още кърма. Тя не спира изведнъж. Можете да предлагате на бебето гърда, за да стимулира то, да действате само с помпата (поне в началото) или да комбинирате двата метода. Като последният вариант е най-оптимален. Бебето вероятно вече е свикнало на лесното и ще е трудно веднага да го върнете на гърда. Можете да започнете да цедите на ВСЕКИ 3 часа (ВКЛЮЧИТЕЛНО и през нощта). На всяко цедене цедите до капка и по 10 минути на празен ход. Връщате на първата гърда, пак цедите до капка и на празен ход, другата пак по същия начин и така изреждате няколко пъти. Необходимо е това да се прави поне 7-10 дни, за да има ефект. Опитвайте и да слагате бебето на гърда всеки път като се размрънка. Ако е много изнервено давайте първо шише и после гърда. Не се тревожете, че ще изцедите всичката кърма и за бебето няма да има. Тя се образува постоянно. Веднъж щом се усети, че в гърдата има същото количество мляко, колкото в шишето и ще се улесни процеса на кърмене. Ако бебето категорично отказва да суче, извикайте консултант по кърмене.
Виж целия пост
# 12
https://m.bg-mamma.com/?topic=1098423

https://xedra.wordpress.com/articles/bf/
Виж целия пост
# 13
Грехота е да изхвърляш изцеденото мляко. Кърмата издържа до 8 часа на стайна температура, няколко дена в хладилник и няколко месеца във фризер. Спокойно можеш да си я складираш за следващият път за дохранване. А ако толкова те е страх от болката може да пробваш да кърмиш с протектори за зърна.
Виж целия пост
# 14
Здравейте мами. Имам проблем. Вчера с бебчо направихме 40 дни. Но последните два дни доста плаках и не се хранех нормално. От самото начало бебчо не искаше да суче от мен и изцеждам с помпа. Имах доста кърма и започнах да замръзявам. Цедях се на 5-6 часа и изкарвах от 180 до 240мл( на цадене). Но сега изцеждам максимум 100-120мл (на цадене). Мога ли по някакъв начин да си засиля пак кърмата? Много съм притеснена защото искам да си изхранвам бебчето с кърма а не АМ... моля дайте съвети ако знаете нещо по въпроса. Благодаря ви мамчета предварително 🤗
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия