Избор на качествен Extra Virgin зехтин

  • 48 514
  • 461
# 225
Абе, и ние само зехтин, ама 40 л. не мога да си представя как бихме могли да изконсумираме за 1 г. Grinning
Виж целия пост
# 226
И ние така, но си мисля, че не минаваме повече от 25-30 литра на година...горе долу по 2-3 бутилки на месец отиват.
Виж целия пост
# 227
Блек кет ми ние сме ящни и диети не пазим Wink
Виж целия пост
# 228
Абе, то, аз най-много зехтин ям, именно като съм "на диета". Когато не съм – яко мушкам джънк. Да ви кажа, хич не се сещам за салатки и здравословни ястия, ако не пазя режим.
А и да не забравяме, че точно зехтинът, макар и калоричен, е една от най-пълноценните храни, та не виждам проблем да се консумира от хора, целящи да свалят тегло или да оформят фигурата си, каквото и количество да приемат дневно. Нали сега всички проповядват как трябва да се ядат здравословни мазнини, за сметка на въглехидратите...
Виж целия пост
# 229
Абе, и ние само зехтин, ама 40 л. не мога да си представя как бихме могли да изконсумираме за 1 г. Grinning

На нас ни стигат 5 литра на година Grinning
Виж целия пост
# 230
Не знам колко, не съм смятал, ама всеки ден по 2 пъти поливам върху салатите. 750 мл. бутилка отива горе-долу за 15-18 дни, грубо.
Сипвам на око, не "обливам" да плува и да е мазно, на око 2-3 лъжици сякаш големи.

Днес много добра сделка - взех от Фантастико Elia Aromatikon 1 л., намалено от 20 на 11. Mr. Green
Малко ми остава от Minerva Kalamata и го почвам. Simple Smile
Виж целия пост
# 231
Разбира се, че не е задължително да горчи.
Във Фантастико има промоция на Minerva - от 20 на 13 лв. за 750 мл. Топ цена.
Смятайте какви надценки си слагат.
А смяташ ли как нещо което реално е хубаво и струва 20лв,в даден момент ще се продава за 13 и течността в бутилката ще е еднаква?
Взех от този зехтин, но от била. Няколко дни го държах в хладилник, накрая даже го сложих в камерката за малко. Седи бистър като вода и май ми докара запек... Ако въпросният тест е верен, то тогава какво е това в бутилката? Разчитам главно на хубави мазнини за енергия, но ако вкарваш боклуци не е шега работа.
Виж целия пост
# 232
Този тест със слагането на зехтини в хладилника  е пълна глупост и от него не може да се разбере нищо, това е стара фалшива легенда..
Има зехтини, които стават много гъсти и на бучки, други не, това зависи от сорта маслини и най-вече какви мазнини имат, а те имат различни видове в различно количество.

Другият мит, който често чувам  е, как със зехтин не било добре да се пържи-било вредно!.. да не е добре, защото зехтина е скъп, но всичко друго е в негова ползва. Сега има ли смисъл е отделен въпрос.
Виж целия пост
# 233
Мариновах в зехтин, оцет и подправки едни маслини, че ми бяха солени и безвкусни. Сложих супер евтин зехтин от Лидл, даже май не беше от върджина. Стана твърд и бял като мас за два дни в хладилник.
Иначе за спорта не правя подобни експерименти, защото си избирам зехтините по производител, етикет и вкус, просто се получи случайно и споделям опит Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 234
Този тест със слагането на зехтини в хладилника  е пълна глупост и от него не може да се разбере нищо, това е стара фалшива легенда..
Има зехтини, които стават много гъсти и на бучки, други не, това зависи от сорта маслини и най-вече какви мазнини имат, а те имат различни видове в различно количество.

Другият мит, който често чувам  е, как със зехтин не било добре да се пържи-било вредно!.. да не е добре, защото зехтина е скъп, но всичко друго е в негова ползва. Сега има ли смисъл е отделен въпрос.
Всеки вид мазнина има температура на топене , точна и  ясна .  Ако на някой не му харесва , може да напише  нов учебник по физика  и  нов  по химия .  Точно както  чешмянката  става на лед  във фризера при  минус  2  градуса,  точно така и мононенаситените мазнини  в зехтина стават на восък  при при 4  до 7  градуса  плюс.  Ако на някой    това физично явление не му харесва ,  никой няма да спори с него   относно избора му на рапично или слънчогледово масло   със зелена боя  и  есенция на маслина .
Виж целия пост
# 235
Много приказки, но нищо смислено..Не разбрах дали според теб тези зехтини, които не стават на кристали във фризера са фалшиви, имат рапично масло, не са качествени или какво?

Както казах,  има различни маслини с различен състав на мазнините  и това не значи, че даден  зехтин е или не е вирхен екстра , ако не мине теста във фризера, камо ли да означава, че вътре има разни други съставки.
Да, у нас е възможно на теория-все пак се продават измислени марки, под испанки и др, които съществуват само в България, но на практика, това не е доказателство, защото има много хубави марки по света, които не замръзват.
Сега, че българина по принцип е лъган винаги и много години наред, го прави много мнителен, но се стига до често  търсене на теле под вола във всичко..

Нямат никаква връзка  какви вкусовите качества (освен на някой потребител) има един зехтин с минаването на теста  през фризера, има различни сортове с различни вкусове, различните зехтини се използват за различни неща по света, но у нас това  е непонятно, камо ли да се прави.
Или според теб, ако не издържи изпита през фризера не става, не е хубав и т.н.?

 99% от хората имат един зехтин-често дори не е вирхен екстра, а pomace, orujo и др в зависимост от коя страна идва-това са зехтини от кюспе-2 качество, който почти винаги се търси да е лек на вкус и е се използва за всичко в домакинството.

Това е малко като имам едно бяло вино, с него готвя всичко и го пия с всичко.
Виж целия пост
# 236
Или според теб, ако не издържи изпита през фризера не става, не е хубав и т.н.?
Всъщност май се опитва да ти каже, че ако не мине теста, въобще не бива да се споменава думата зехтин като определение за този продукт!
Виж целия пост
# 237
Или според теб, ако не издържи изпита през фризера не става, не е хубав и т.н.?
Всъщност май се опитва да ти каже, че ако не мине теста, въобще не бива да се споменава думата зехтин като определение за този продукт!
И на мен така ми се струва, затова реших да питам и да изясним това.
Ако е така, много жалко за него.
Виж целия пост
# 238
Във Via Trakia има страхотен зехтин, различни видове, на добри цени. Доволни сме.
Виж целия пост
# 239
Кьде мога да намеря дата на производство на зехтина?Повечето нямат,пише само до кога са годни.Искам да си купя пресен зехтин.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия