Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Новородено не може да ака, моля за помощ

  • 1 643
  • 17
Здравейте!
Имам момченце,  което не може да ака по естествен начин от месец и половина.
Роди се секцио , поради тесен таз , 3.700 кг. без проблеми.
Проблемът настъпи от както навърши първият месец( началото на  февруари ). Тогава дохранвахме с НАН , след като се запече ни казаха да го сменим с Фризовом(но не сме го ползвали от тогава) и до днешна дата сме на мелилакс на всеки 72 часа....за сметка на това, на всеки 3-4 часа памперса е доста напишкан и има много газове.
Само на кърма сме, 6 кг. тежим. Понякога  повръща почти всичко след ядене, защото коремчето му е пълно и балонирано.. не може да поеме следващите 110-120 гр кърма.
Ходихме много пъти при педиатърката,но като цяло не може да си го обясни.
Докторка гледа на ехограф, коремчето бъбреците, дадоха ни сироп за рефлукс, след това  разбрахме,че е от пълното коремче..
После ходихме на частно в Токуда, при Д-р Елена Лазарова, след това при Д-р Слава Денева, те ни уверяваха,че това е нормално  и ,че понякога имало случай новородени да не акат по 15 дни, но ние ако не акаме,не можем да ядем, защото пупата ни става като футболна топка и на 2-3 ден почваме да си повръщаме всичко.
От първата седмица приемаме биогая, лефакс(лефакса го спряхме преди 3 дни), преди седмица ни изписаха и лактулоза , но не действа.
Ежедневно правим всякакви масажи на коремчето и с крачета, без ефект, много е неспокоен...
Спазвам строга диета с разхлабващи храни, пия витамини ''pregnacare breast-feeding''
Варианта с усвояването отпада, защото след като му сложим мелилакс, до 5 минути памперса прелива с над 150-200 грама ако, което е воднисто с нормален цвят и мирис.
Сигурно са лениви черва, може и друго да е,
Постоянно се напъва, оставяли сме го и повече дни без клизмичка, но излизат само газовете..
Моля Ако сте имали същият проблем да споделите как можем да си помогнем.
Или пък да ми препоръчате някой добър детски гастро В София или Плевен..
Звъняхме на Доц. Юлия Ковачева и Д-р Пенка Янева, но в близките 7-10 дни нямат совободни часове.....
Благодаря..
 
Виж целия пост
# 1
А детето плаче ли от глад или вие сте му направили режим и го храните под час? На какви интервали се храни, колко пъти на денонощие и с какво количество? Останах с впечатление, че се храни с изцедена кърма и е възможно да го прехранвате.
Виж целия пост
# 2
Не се изцеждам, бебо яде 6 пъти в денонощие, през 4 часа... сам се събужда от глад..
Виж целия пост
# 3
Имахме същия проблем. Детето ни си беше съвсем здраво и си се развиваше добре и физически и психически. На 20 дни се оказа, че не наддава достатъчно и се налага дохранване с АМ. След този период спря да ака. Докато започнахме захранване на 6 месеца нямаше и едно нормално изхождане (т.е. без клизма).Хапваше си по- малко и до 1 годинка наддаде до 8 килограма. Изключително кърмена на поискване. Отказваше да приема дохранване без значение дали кърма или АМ. Така и не открихме причина или лечение. Все ни казваха, че щом детето е спокойно и няма други симптоми ще се саморегулира. Вече е на 5 години и не сме имали здравословни проблеми с храносмилателната или отделителната система. Когато я захраних и започна да ака всеки ден започнахме да се шегуваме, че само една майка може да се радва на ако.
Виж целия пост
# 4
Кърмете на поискване. Защо е този безумен режим на 4 часа? На тая възраст кърмени бебета ядат на час и половина, два. Този "режим" ще е причина да ви кпре кърмата. Кърмете на поискване, не дръжте бебето гладно.
Второ, спрете всякакви капки, които давате на бебето. С кърмата предавате чревен микробиом на детето, т.е. естествени пробиотици, не е нужно да се дават допълнително. По-скоро може от всички тия капки да се запича. А пък бийогайата, лично при моето дете направи коликите ад, та спрете ги тия лефакси, бийогаи и прочие и вижте дали за няколко дни бебето няма да има подобрение.
Трето, ако давате вода, спрете. Кърмено бебе до 6ти месец, няма нужда от вода, тя се дава след начало на захранване.

Четвърто, гастрото не ви ли обясни, че при малките бебета има една клапичка на стомахчето, която не се затваря. За това връщат мляко и е нормално да го правят. Стига да не е на фонтан и да не губи тегло, разбира се. Това не е рефлукс и спира след 4тия месец, когато клапата се затваря.
Ако още дохранвате, спрете и започнете да кърмите на поискване. На всяка мрън гърда, може да е през час,но давате. За седмица ще се регулират нещата.
И последно, кърмени бебета може да не акат дълго време, 3, 4, 5 дни, защото усвояват кърмата. Вредно е да му правите постоянно клизми.
Слагайте бебето по корем върху вас, ще помогне да изкара газовете, да му е по-комфортно, оригвайте бебето след хранене и между смяна на гърдите, явно гълта въздух докато яде.
Виж целия пост
# 5
Чай Блевит Л върши при нас чудеса .Давам винаги между храненията.
Виж целия пост
# 6
LittleCactus ,

Значи бебето яде на поискване, понякога яде през 1-2часа просто тогава яде по-малко, но като цяло си спи 3-4 часа събужда се само и иска да яде. Няма задължителен режим.
Не държим бебето гладно, даже докторите казаха,че е наддало повече от необходимото. за 2 месеца и 10 дни сме наддали 2 кг и 300 грама.
Не даваме вода.
Капките ги започнахме, защото коликите бяха зверски и по естествен път изобщо не се облекчаваха и плачеше.
Гастрото ни обясни за клапичката и го държим по корем през голяма част от деня.
Порвъщането Е на фонтан и за това ходим при педиатри..
Точно всички гастро и педиатри ни казаха да даваме биогаята и капките.
Още на 15 февруари разбрахме,че не е рефлукс.
Първите 1-макс 2 дни яде добре, след като се напълни коремчето  започва да яде по- малко и да го повръща на фонтан и да е неспокоен, а коремчето е като топка.
Бебето се оригва при всяка смяна на гърдите.
Наясно сме,че е вредно да се ползват клизмичките често и затова се опитваме да намерим добър гастро или друго решение.
Виж целия пост
# 7
Моята беба е така.Ака през ден и то яко пълни памперса кашаво .Имам чувството ,че я мързи да ака и през ден изаква всичко накуп.Иначе и на нас гастро ни каза ,че Био Гайа е най-добрият продукт за стомахчето на пазара.Давам всеки ден по 5 к въпреки ,ме нямаме никакви колики.Но от както давам чай Блевит и Фризовом ,почна да ака по2-3 пъти на ден .
Виж целия пост
# 8
На моя приятелка бебето имаше пилорна стеноза, но той повръщашеи и отслабваше. Откриха я в май в Токуда, а операцията беше в Пирогов. Сега детето е в отлично здраве.
Проблем с изхождането съм имала с близнаците. Кърмех ги и двамата и май не им достигаше млякото и усвояваха всичко. Ако до шестия ден не са се изакали правех клизма. Като ги захраних почнаха да пълнят памперса по часовник и ме заринаха в ...
Виж целия пост
# 9
Извинявам се,останах с друго впечатление, сега разбрах.

 Бийогайа хич не е най-добрия продукт на пазара, най-малкото не може да се сравняват пробиотици, защото съдържат различни бактерии.
Добре, а хранителна непоносимост изключена ли е? Това повръщане на фонтан е лошо ако е постоянно, но пък детето наддава добре. Дъщеря ми повръщаше на фонтан, докато беше на смесено хранене в началото, като минахме на кърма спря. Но вие сте спрели добавката. А алерголог? Ходи ли сте? Възможно ли е нещо във вашата диета да дразни бебето? Пробвали ли сте изключване на група алергени - млечни на първо време? А изследване на фекален секрет?
И все пак мисля, че трябва да опитате да спрете поне бийогайата, да видите как ще е положението.
Виж целия пост
# 10
Докато навърши 1 месец, се изхождаше редовно, и изведнъж спря.
Млечни продукти не консумирам, на 10 дни най-много една активия..
фъстъци, кафе, шоколад, бобови изобщо не ям....
Наблягам на сушени сливи,круши , сладко от рози и други разхлабващи..разнообразявам и следвам препоръките на докторите..
Повръщането идва на 3тия ден, понякога на 4.., когато вече яде по-малко- към 60-100 и видимо не може да го поеме, защото червата са пълни с ако, стомахчето с необработено мляко и нагоре всичко става излишно и го връща.
Изчетохме 500 страници, съвети от доктори..пък и те не ни препращат към друг вид доктор.Всички казват,че било нормално, ама няма как просто да е така..
Иначе е весел, смее се, не плаче, винаги е гладен.....
Казаха,че нямал симптоми на пилорна стеноза
Показахме акото, казаха,че било Чудесно..
За алергии не сме тествали, и казаха,че нямало нужда, понеже никой в нашите роди нямало с алергии и заболявания...
Лефакса спряхме, остава и биогаята да спрем или да я заменим, пък всички доктори казаха,че била най-добрата и да не я спираме...не знам вече..
Виж целия пост
# 11
Ох, много неприятно 😓 напълно разбирам притеснението и аз не бих оставила нещата така. Може да го заведете на алерголог да го види все пак, това, че няма алергии в семейството, не значи, че бебето ще няма, просто е пядко срещано. Може да не е алергия, но непоносимост. Освен всичко друго, ако няма АБКМ, вие може да си ядете млечни, докога с тая диета, на вас ви трябват протеини и калций. Ако никой не е видял симптоми на АБКМ си е изтезание вие дя сте на строга диета, ей така за всеки случай. На круши не се живее. Аз бих пуснала проба от акото в лаборатория на моя глава, да се види дали всичко е в норма.

Бих спряла бийогайа, поне за 4 дена да видя как ще е детето.

Според едно ново изследване, силните колики може да са в следствие на липса на бифидус бактерии. Тоест, пробиотик с бифидус бактерии бих пробвала, мисля, че аквасорс имаха такъв, ако държите да давате пробиотик. Аз смятам, че кърмено бебе няма нужда от допълнителни пробиотици, от мама получава всичко необходимо. По-скоро вие да хапвате пробиотични храни и да се храните балансирано.
Когато аз подозирах алергия при дъщеря ми, мами с алергични дечица ме насочиха към детски алерголог в Токуда. За щастие, се оказа,че малката е добре и не се наложи да ходя, та не мога да споделя повече по въпроса.
Хубаво е, че детето е весело, не плаче, няма симптоми за дискомфорт, ама това повръщане на фонтан на 3-4 дни....а как разбирате колко яде, казвате 60-100? Никога не съм знаела колко изяжда, колкото изсуче, толкоз..
Виж целия пост
# 12
Може би не се изразих правилно, но си хапвам  месо..плодове зеленчуци салатки си правя всичко благоприятно за чревната флора .., но не ям храните, които докторите ми казват,че запичат.
Първият месец ядеше по 100-140....
Преценявам,че 60-100мл., понеже ми остава кърма.... а понякога се налага да се изцеждам за да знам за мен,  а и педиатърката ме пита по колко яде и това е начина да разбера..нали +/- 10-20 грама предполагам варира. Пия си чайче с на хип с копър и анасон и винаги си имам.
В крайна сметка от 2 дни като пръцка и леееко зацапва памперса ще изчакаме още 1-2 дни и ще ходя пак по тези софиийски бизнес центрове, наричащи се болници, щото всички вече искат по 80лв+ за преглед. А ако им покажеш направление все едно и насочваш пистолет в главата и ще искам изследване от а-я............
Виж целия пост
# 13
Ох, Вили...педиатър дя те пита като кърмиш колко яде бебето е потресаваща тъпотия. Защото 1) бебето не изпива еднакво количество на кърмене. Бебетата не са машини и часовници, веднъж ще хапне 70мл, друг път 120мл, трети път ще цокне да си утоли жаждата само, няма как да го премериш това количество, гърдите не са шишета с графа милилитри. 2) количество изцедено не е ама никакъв индикатор за налична кърма, колко изцеждаш няма никакво значение. Давам ти себе си за пример, без значение преди или след кърмене,в различни периоди -1,2,4,6 месец съм изцеждала само 40 мл общо от двете гърди. По тази логика, която следваш, излиза, че аз кърма нямам никаква, а бебето ми е губило тегло и е системно недохранвано. Кърмя вече почти 11 месеца успешно. Бебето изсуква много повече, отколкото може да изцеди и най-добрата помпа. Освен това, дори да чувстваш гърдите празни, това не значи, че са, щом има сигнал към тялото -сукане, изцеждане, тялото ще произведе на момента.
Изцеждането при тебе до колкото разбирам е съвсем излишно, щом детето суче от теб,съветвам да не прекаляваш с помпата да не си докараш хиперлактация, да цедиш при нужда само (примерно те няма и някой друг храни детето).

Тъй, че тая педиатърка хич не разбира от кърмене (както впрочем 90 процента ат педиатрите) и не я слушай на тая тема. Ако искаш звънни на консултант по кърменето, да чуеш професионално мнение, има телефон на сайта на ЛЛЛ. Кърми си на поискване,поуспокой се малко, спри малко пробиотика и виж как ще е човечето. Според мен нещата ще се регулират. Недей да храниш на сила детето с изцедена кърма на 3-4 ден, само на поискване. Да споделиш какво е станало след няколко дни ☺
Виж целия пост
# 14
Дъщеря ми имаше период в който се изхождаше веднъж седмично. Не съм правила клизми. Ако на ехограф лекарите не са констатирали аномалии всичко ще се нормализира, не се притеснявайте!
На дъщеря ми много й помагаше изхождаща поза. От едномесена я изхождах в легенче или над мивката. Може да пробвате как ще ви е по-удобно. Като им се свият крачетата и се включва някакъв инстинкт. Възможно е да повърне малко, дръжте леко напред главата, за да не се намокри.
Може да не се изходи веднага. Изчакайте минута-две, ако бебето не протестира. Пробвайте няколко дни.
Дано помогне!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия