Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спестяване на пари

  • 120 794
  • 2 245
Здравейтее! Кажете начини по-които може да се спестят пари😁
Виж целия пост
# 1
Ами то много зависи от доходите. Как, заделяш и не пипаш това е. Аз си внасям в сметка и просто забравям за тях, не съществуват.
Виж целия пост
# 2
Събираш двулевчета в касичка Laughing
Виж целия пост
# 3
не излизаш, не виждаш , не купуваш ...
също с интернет
Виж целия пост
# 4
Предполагам, че друго се има предвид.
Как можем да спестим пари, а не къде си държим спестените.

Не съм се опитвала да пестя пари, но определено някои неща биха се отразили благотворно на бюджета. Примерно:
- пазаруването на по-изгодни цени, възползването от промоции, намаления. За никого не е тайна, че едни и същи продукти в различните магазини са на различна цена.
- избягването на пазаруване в големите вериги като Кауфланд. Забелязала съм, че в кварталния магазин купувам най-необходимото за сносна сума, а в Кауфланд купувам простотии за 100лв. и накрая се прибирам дори без най-необходимото.... То такава им е и целта на тези вериги, де. Всичко така е подредено и премерено, че да си купиш неща, които изобщо не ти трябват в момента.
- планирането на меню за седмицата също съм забелязала, че ми е по-спестовно. Въпреки че все още не съм си създала навик да го правя. Когато си планирал какво ще се готви, се купуват съответните продукти. А иначе купуваш хаотично продукти, вкл. и такива, които не ти трябват, с идеята да измислиш впоследствие какво да сготвиш.
- да си носиш храна, вода, кафе за деня на работното място също пести пари. Едно е да дадеш за зелена салата с варено яйце 5-6 лв. някъде навън, а ако си донесеш от къщи ще ти излезе стотинки.

Вече за по-сериозно спестяване на пари си има сайтове за покупко-продажба на стоки втора ръка. За дрехи примерно, а и за много други неща.

Май нямам други идеи за спестяване.........


Виж целия пост
# 5
При полувачането на заплатите ни с мъжа ми заделяме определена сума , която не пипаме. Отделяме и сумата , която ще ни е нужна , за да си платим сметките и други задължителни разходи( ипотека, ток, вода, таксата за детската на детето).
Останалото отива за дрехи,лекарства, някакви развлечения, почивка и други.
Парите , които не сме похарчили до получаването на следваща заплата , ги спестяваме.

Не е трудно, нужна е малко организация. Не се лишаваме от нищо, не сме изпадали и в ситуация да нямаме пари.
Виж целия пост
# 6
- Излизане и купуване САМО с план, мисъл и идея за какво са нещата. Иначе се излиза и става луд с картечница, взимат се 100 ненужни неща - вече са го написали.
- Избягваш големи набутвации (големи е относително, според доходите) - една голяма грешка може да изтрие години спестовност на ниво левчета и стотинки. Ако много искаш нещо, изчакай един месец и виж дали все още го искаш - без импулсивни покупки.
- Разкарваш кредитите максимално бързо, буквално всяко левче отива първо там. Ако имаш кредит, не ходиш на кино, докато не го изплатиш. Не ходиш и на моренце, и по заведения - кредитът е спешен случай, не нещо, дето да си влачиш с години. Не взимаш нови кредити.

Иначе зависи от нивото на заплащане, понякога е просто невъзможно да се спестява, особено със скритата инфлация. Но горните принципи важат.

Също така - не излизай с идеята да харчиш. Не си взимай много пари. Като ти "парят" в джоба, се случват импулсивни покупки. Също така не си слагай "бюджет" за забавления и екстри, който задължително трябва да похарчиш. Ако си ОК, стой си така и прави каквото правиш, не е нужно да наместваш едни пари, само защото трябва.
Виж целия пост
# 7
последното може да ми донесе трайна депресия. да броя всеки цент по списък. Няма начин. Или излизам да миткосвам по магазините както си му е реда или си намирам по евтино развлечение.
Виж целия пост
# 8
Е не всеки цент, всеки си има някакъв "праг на грешка", за един е кофти да профука 50 лева, за друг 500, за трети 5,000.

Просто спираш да броиш ходенето по магазини за графа "развлечение". Освен това тук говорим за неща, от които нямаш нужда и не ти носят истинско щастие, само се грабят, просто защото са там и имаш пари в джоба. В случая всъщност трикът е да не си броиш парите, а да си броиш предметите, малко стил Мари Кондо - наистина ли ми трябва това, да не го взимам заради скрит глад или от скука, наистина ли е яко или просто грабя стоки...списъкът помага да не се разсейваш, а и да приключиш по-бързо с пазаруването.
 
Та накрая бонусът е, че може да не си напълниш гардероба и къщата с глупости и да имаш една по-сериозна сума настрана. Темата е за спестяване все пак, не за харчене.
Виж целия пост
# 9
да. развличаш се с йога например.
Виж целия пост
# 10
Принципът със забавленията е прост - простираш се според чергата си!
Забавленията не са нищо жизнено необходимо, което непременно трябва да се осъществи.
Освен  това има и забавления, които не са свързани задължително с голям разход. Примерно разходка сред природата, разходка в парка.Виж целия пост
# 11
Проблемът е в психиката. Дали мислиш за пестенето като за "лишаване" или като "приоритизиране". Ако го мислиш за лишение, няма да стане. Но това варира от човек до човек, за някои може да е огромно лишение да устоят и на най-малкия импулс.
Виж целия пост
# 12
Забавленията СА нещо абсолютно жизнено необходимо!
Няма такъв филм при нас, да не отидем на море защото трябва да погасим по - бързо кредита. Предпочитам да изплащам кредит 6 години и да съм ходила на почивка през тях, поне по веднъж - два пъти, отколкото да го изплатя за 3 години и да не мръдна никъде през това време!
Иначе преди спестявахме като просто всеки месец заделяхме определена сума в банкова сметка и не я пипахме. Така събрахме не малко пари. Към днешна дата обаче имаме по - големи разходи и не спестяваме нито стотинка. Ако остане нещо на края на месеца отива за предсрочно погасяване на кредита. Само че под "да остане нещо" в никакъв случай нямам предвид да се лишим от излизания и почивки, а каквото остане след тях.
Виж целия пост
# 13
Е аз съм обратното, мисълта за кредит би ми пречила да се отпусна и да се забавлявам.

А иначе - ако видя, че се отпускат нещата, се въвежда месец на финансовата дисциплина.
Виж целия пост
# 14


Под забавления нямах предвид почивки, а по-скоро дискотеки, често излизане по заведения на кафе, ходене на шопинг.

За почивките съм съгласна. Те са необходими.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия