Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Селска къща – поглед към малките детайли (продължение)

  • 21 734
  • 274
# 240
Нямам в момента, на лични довечера ще пратя.
Виж целия пост
# 241
Добре, мога да помагам със съвети. Покрай тези ремонти придобих доста опит, а и технически се ограмотих Simple Smile Освен че се интересувам и от дизайн.
Виж целия пост
# 242
Ние направихме същото - ремонт на стара къща, вътрешно стълбище, подновяване на ел инсталация, ВИК... Доста години го обмисляхме, мислихме и варианта - нов строеж, отказахме се. Имаме още довършителни работи, та ако искаш, покажи снимки, може да се подсетя и аз нещо...
Виж целия пост
# 243
Познати като търсят къща на село /ние живеем на село/ и си казват претенциите - искаме къщата да изглежда добре, че по-малко да отидат за ремонт, с мъжа ми им обясняваме следното - колкото и добре да изглежда една къща /говорим не за нови/ трябва да се прави нова ел. инсталация, ВиК, нова дограма, задължително изолация, вероятно и нови баня/бани, покрив. Това е най-елементарното. Което, според желаните материали и квадратура може да варира от 25 до 40 хиляди, грубо. Много познати сами си правят ремонтите и поне от труд спестяват. Мъжът ми прави ел.инсталацията, вече и с ВиК се оправя, даже научи нашите майстори да правят ел.
Забравих и за задължителното парно - още 5-6 х.
Виж целия пост
# 244
Добре, че ви прочетох за щампования бетон, че е хлъзгав. Тази година заляхме стария цимент пред къщата на село с бетон, но стана малко грубо, аз обичам да ходя боса там, а сега боцка. Мислехме догодина да направим един фин слой отгоре с щампован бетон, но щом се пързаля ще мислим нещо друго. Майка ми е възрастна и често пада, направо  вече ме е страх от хлъзгави и не толкова подове.
Виж целия пост
# 245
Днес попадам на тази тема, но нямам време да ви изчета. Ще го направя в почивните дни. Гледам преправяте, пристройвате, реновирате стари къщи. И при нас стои този въпрос и сме в голяма чуденка. Имотът ни е наследствен. Има къща на два етажа, като вторият не равностоен на първия, тъй като покривът е с много чупки. Площта е около 85 кв. м. Намира в малък град, в който живеем. Ние живеем в апартамент и първоначално си мислехме да я пригодим за лятна къща. Дори ще ни е по- близо до работа. Районът няма канализация. Дворът е равен и поддържан. От миналата години го поддържаме ние - цветя, овошки т.н. Но с къщата се чудим какво да правим. Има работеща баня с тоалетна вътрешна, но е на много неудобно място под стълбище. Моите мъже са високи и си е доста неудобно. Отделно вътрешните врати са ниски. Имаме идея да свалим втория етаж и стълбището и да си направим по-широка нормалня баня.Така или иначе вторият етаж не е ползван от 30 години поне и ние нямаме нужда от него. Покривът е ясно, че ще се смени изцяло. С малки корекции първият етаж може да стане четиристаен апартамент с всичко необходимо за живеене. Но.... не можем да решим струва ли си инвестицията, защото от няколко места ми подхвърлиха , че този ремонт ще ми излезе колкото нова къща. Ел. инсталацията също трябва да се направи изцяло наново. Принципно сме си мечтали за дворче и такова търсехме доскоро, без къща. Просто за занимавка през лятото. По стечение на обсоятелствата се сдобихме с нещо доста по-голямо и изискващо доста повече като пари и усилия и не знам дали си струва. Пари не сме давали за него. Имаме спестени пари, но със заеми тепърва не ми се захваща. Знам, че решението трябва да си вземем сами. Търся и компромисен вариант, с по-малко разходи, тъй като не ни е основно жилище. В даден момент би могло да стане основно, тъй като апартаментът по-лесно би се продал. Децата са големи и не са при нас. Та чуденката е струва  ли си...Аз съм живяла в къща и знам колко усилия са необходими, ММ не е живял и му е мечта.


Може би е добре да обмислите вариант да не бутате вторият етаж, а да промените мястото на банята на първия, като например достроите допълнително помещение или пък заделите такова от съществуващите стаи. Зависи какво е разпределението и площта. Добре е да се обсъди със строител. Той също би могъл да даде добри идеи, къде може да преместите банята, а мястото под стълбите да превърнете в мокро помещение за пералня и сушилня или за килер за продукти, за прибиране на летни градински пособия и т.н. Аз си мисля, че ако не бутате етажа, а само добавите 1 или две бани, всяка на етаж ще се получи чудесно, както и че няма да Ви коства толкова много средства, колкото ако събаряте етаж и правите нов покрив и т.н. Дори сега да нямата средства за реновиране на втория етаж, то може поетапно да го правите, а сега само да си оправите първият. Аз не бих се лишила от допълнителна квадратура, която така или иначе си я имате. Имаме приятелско семейство, което по този начин вече няколко години си реновира втори и трети етаж от къща.Третият етаж е само на груб строеж с поставени прозорци. Първо си построиха изцяло ново външно стълбище, за да се отделят изцяло от първият етаж, където живеят свекъра и свекървата (много възрастни хора). След това си направиха изцяло вторият етаж с всички удобства. Това лято смениха керемидите на покрива и сега започват малко по малко да стягат и третият етаж, че имат голям син, който живее при тях и вече е довел и приятелката, т.е. трябва да ги отделят и тях. Ако къщата Ви е здрава, то не рискувайте да бутате втория етаж, а само я стегнете когато имате възможност.
Виж целия пост
# 246
DebelaMara, ако искаш публикувай тук снимките, може и друг да се включи със съвет. За банята ми хрумна, че ако все пак решите да ползвате горния етаж, може да си направите там хубава просторна баня и тоалетна, а долното помещение да остане като втора тоалетна и мокро помещение.
Сега виждам  мнението на fatalina, което съвпада с моето.
Виж целия пост
# 247
Благодаря за мнението! В къщата не живее никой от 8 години. Ще се консултираме със строител, то е ясно. Но просто нямаме нужда от толкова голяма къща - двама сме, децата са на друго място и няма тенденция да се местят тук да живеят. Аз си падам малко минималистка и не мога да поддържам такива огромни пространства. Имам пример, как майка ми не се справяше, не искам да съм като нея. 
Виж целия пост
# 248
На ваше място бих направила така: ипотека на апартамента и пускам наематели, ще се самоизплати все някога и ще остане за децата ви. Ипотеката на моя апартамент е точно толкова, колкото бих взела от квартиранти. За 20 години може да се самоизплати, като ипотеката е за около 70 от сумата, за която го купих.
С наличните пари и тези от ипотеката събарям къщата и викам фирма да направи малка сглобяема къща. Не съм предубедена спрямо това строителство, а става бързо, лесно и е ново. Сегашната ви къща ще глътне много пари, а е твърде голяма за вас.
Виж целия пост
# 249
Това е доста драстичен вариант. Не е опция за нас. Ако бяхме по-млади , може би.Сега ми звучи абсурдно. Благодаря все пак за мнението!
Виж целия пост
# 250
Събарянето и изчистването не е никак лесна и евтина работа.
Виж целия пост
# 251
Да, лесно е само като се плати на фирма, със сигурност не е евтино.
В нашето село, където ходим всеки ден да храним кучето, наскоро събориха стара къща и наблюдавах етапите - махнаха покрива, черчеветата и вратите. После я сринаха с багер, като с голяма част от тухлите запълниха мазето. Извадиха камъните от основите на купчина встрани и заравниха терена - всичко за 5-6 дни. Напролет сигурно ще строят.
Виж целия пост
# 252
Благодаря за мнението! В къщата не живее никой от 8 години. Ще се консултираме със строител, то е ясно. Но просто нямаме нужда от толкова голяма къща - двама сме, децата са на друго място и няма тенденция да се местят тук да живеят. Аз си падам малко минималистка и не мога да поддържам такива огромни пространства. Имам пример, как майка ми не се справяше, не искам да съм като нея. 
То не е задължително да ползвате и два етажа и да се налага да ги поддържате. Това с новото строителство е чудесно, но да знаете, че отнема много време. Около 1 - 2 години, особено ако се случи някой от заинтересованите страни да обжалва някой от издадените документи за проектиране и издаване на разрешение за строеж. Както преди съм писала, започва се с изготвяне на подробен устройствен план (ПУП), после издаване на виза за проектиране, след това проектиране на самата къща с проект във всичките му части: архитектурна, конструктивна, ВиК, електро, отопление, пожарна безопасност и здраве, вертикални планировки и т.н, което се прави от архитектурно бюро, изготвяне на доклад за оценка на съответствието от фирма за строителен надзор, одобрение на проектите от общината, издаване на разрешение за строеж и т.н. Това са сериозни разходи обичано около 5 % от стойността на строително-монтажните работи. Казвам го от личен опит. Ако се решите на вариант с бутане на етаж и т.н. също ще Ви е необходимо проектиране и разрешение от общината, което също отнема време, пари и нерви.
Виж целия пост
# 253
Формално, ако бутат етаж, трябва разрешение. На практика, аз не знам в селата някой да е искал разрешение за подобни неща. Че и за къде-къде по-сериозни. При нас никой не прави проблем. Ако е в града, да. Все ще има някой да пусне жалба.
Виж целия пост
# 254
Момичета, помогнете ми с инфо...
Тази седмица получихме Постановление за възлагане от ЧСИ-то, което дефакто играе роля на НА. Служебно е минало през Службата по вписванията.
Сега за нас остава данъчното и монополистите.
Може ли първо ВиК и Енергото с постановлението преди данъчното?
Освен това ми се иска да подадем декларация за освобождаване от такса смет. Май това трябваше да се случи до края на този месец? Ние мислим да чистим догодина двора, без да изнасяме отпадъци - дърветата ще си ги приберем за отопление, а храстите и тревите ще горим.
Отделно сме в чуденка за къщата.Тя не е годна за живеене изобщо, пред самосрутване е. В такъв случай как стои въпроса с данък сгради? Дали няма да е по-изгодно да плащаме данъка, за да не се налага след време да вадим нови разрешителни за строеж? От друга страна не мисля, че изобщо някога ще стигнем до нуждата да стоим в този парцел.
Нашата работа е хем боли, хем сърби, драго ми е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия