FODMAP диета при СРДЧ

  • 1 351
  • 5
От няколко години имам поставена диагноза СРДЧ. Наскоро направих страхотна криза с нетърпими болки и лекаря ми каза да премина за минимум 2 месеца на тази FODMAP диета.
Сега съм в процес на проучване какво мога и не трябва да ям, но ми е трудно със съставянето на дневното меню, защото точно това с което се храних до сега трябва да изключа. Rolling Eyes
Моля споделете с какво точно се храните според тази диета? Разбирам, че трябва да избягвам храни с глутен и лактоза, но как стои въпроса с киселото мляко,сирене и кашкавал (понеже прясно мляко намерих без лактоза)? Какво брашно използвате? Как се готви без лук и чесън, защото доколкото разбрах и те са забранени? Как да премина на захар, която не обичам, но в същото време трябва да се откажа от меда? Какъв подсладител ползвате?
Виж целия пост
# 1

1. Моля споделете с какво точно се храните според тази диета?
2. Разбирам, че трябва да избягвам храни с глутен и лактоза, но как стои въпроса с киселото мляко,сирене и кашкавал (понеже прясно мляко намерих без лактоза)?
3.Какво брашно използвате?
4.Как се готви без лук и чесън, защото доколкото разбрах и те са забранени?
5 Как да премина на захар, която не обичам, но в същото време трябва да се откажа от меда? Какъв подсладител ползвате?


не се храня така, но съм търсила информация.

1. има в нета списъци кое low FODMAP и кое high FODMAP . ядеш което е low FODMAP.
разпечатваш си списък с тези продукти, сядаш и започваш да комбинираш, така че да имаш няколко ястия с тези продукти.

2. глутенът сам по себе си не е high FODMAP, но в пшеницата има FODMAP, особено хибридни сортове, които трябва да дават повече добив. те са силно проблематични.
препоръчва се динкел, камут, ръж, като тестото трябва да е ест. ферментирало (квас), т.е. да е зряло поне 24-48 часа. бактериите разграждат FODMAPs. ако не ти понася - минаваш на безглутеновите - елда, просо, ориз, царевица (тук трябва да се внимава и пробва).
за хлябът съм по-скоро скептична, че ще намериш нещо качествено. разни ензими и подобрители не се декларират, а често правят проблеми. най-добре е или сама да си го правиш (което си е занимавка с кваса, ако не си го правила до сега), или не ядеш хляб.

аз ям тестени тип катми (безглутенови, стават бързо), или вместо хляб за гарнитура ям просо/елда/ориз само сварени и със/без сол. отделно готвя зеленчуците. така си оставям нещо от зърната за следващо хранене и ям с плодове и ядки (не помня дали те са разрешени) за закуска или междинно хранене. така избягвам няколко готвения, просто комбинирам зърната с различни неща. всичко е въпрос на планиране.

лактоза избягваш, ако имаш лактозна нетолерантност. повечето зрели сирена са безлактозни - ементалер, камамбер, пармезан и т.н. за кашкавала нищо не мога да кажа, тъй като не е ясно колко време зрее. аз бих го избягвала. кисело мляко (най-добре е сама да си квасиш, за да знаеш, че имаш живи бактерии) има ниски нива на лактоза, защото е разградено от млечно киселите бактерии. същото важи и за млечния кефир. пробвай безлактозно мляко (аз мляко не консумирам често, но съм пробвала безлактозно и ми е супер гадно  Sick), ако имаш проблем - пробвай бадемово или от овесени ядки (лесно се правят).

3. виж точка 2.

4. просто не ги слагаш, какво толкова?  newsm78
ако си свикнала на яхнии и подобни ястия със запръжки, то се огледай в нета, има тонове рецепти, които са без запръжки.

5. тук незнам

в началото ще имаш фаза на наместване, докато си нагодиш пазаруването, рецептите, вкусовите рецептори. някъде месец-два минават, после настава рутина и е лесно.

препоръчвам ти да си водиш и протокол какво си яла и да записваш реакции, така ще можеш да следиш какво не ти понася и да го избягваш. Peace
Виж целия пост
# 2
Аз също съм се интересувала и съм мислила да започвам режима
Има доста блогове с рецепти, пробвай отначало да се придържаш към тях докато свикнеш кое може и как да комбинираш
Освен това не е нужно напълно да забравиш за чесън, но трябва малко да се потрудиш и ще си ползваш олио с чесън https://www.fodmapeveryday.com/recipes/garlic-infused-oil/ Simple Smile Разгледай чуждите блогове, има доооста идеи и трикове


Виж целия пост
# 3
Благодаря за включването... Flowers Hibiscus
Най ми е трудно със закуската. До сега не съм яла хляб на закуска, закусвах мюсли или корнфлейк, с прясно или кисело мляко, палачинки или гофрети... Кажете с какво брашно без глутен мога да правя палачинки и гофрети? Също понякога правя и мъфини солени или сладки... Ядките и зърнените дали са вредни? Има едни миксове от различни зърна, които заливам с вода да набъбнат и също закусвах с тях... Сега не знам дали е добре да ги ям...
Живея в чужбина и тук не знам имената на повечето продукти, за да ги търся в съставките и става много сложно...Smiley
Виж целия пост
# 4
Ядките и зърнените дали са вредни? Има едни миксове от различни зърна, които заливам с вода да набъбнат и също закусвах с тях... Сега не знам дали е добре да ги ям...
Живея в чужбина и тук не знам имената на повечето продукти, за да ги търся в съставките и става много сложно...Smiley


 Whistling

ти прочете ли както ти написах?

въобще не си потърсила грам информация кое е low FODMAP и едни и същи въпроси задаваш.
след като не знаеш имената на продуктите, може би трябва да ги научиш. не вярвам някой да напазарува вместо теб. Peace

като напишеш gluten free pancakes и излизат рецепти. аз си правя Breton galetteи са ми вкусни.
Виж целия пост
# 5
Здравейтеи от мен,от 3 месеца съм на тази диета и се чувствам перфектно,получих две ужасни кризи ,с болки ниско долу в корема,сякаш получавам контркции,усещах свиването на червата си,твърд корем и не можех да мръдна,ходене до Пирогов,там нищо не разбраха,после ходих при известен гастроентеролог ,който ми направи тест за хеликобактер,отрицателен се оказа,ехограф,контраст с бариева каша,всичко било идеално,нищо ми нямало,прочетох за диетата  отчаяно търсеща облекчение в нета,моля да ме насочите към лекар,който да ме диагностицира ,а не да ме тъпче с болкоуспокояващи и така....Благодаря предварително
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия