Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кредитна карта – има ли смисъл?

  • 1 988
  • 24
# 15
Потребителските кредити са изгодни, но имат ограничение на сумата, напр. в ПИБ е до 50 000 ако не се лъжа, т.е. не бих могъл да си купя цех или цял бизнес.
Ако трябва да сме точни, при големите кредити лихвата се договаря и съвсем не е 15 или 18%, но да не разводняваме наистина.

А с кредитна карта можеш? Защото темата е за кредитни карти.....
Виж целия пост
# 16
Някои кредитни карти имат и допълнителни неща, които могат да са много полезни и удобни. Например нашите имат застраховка за пътуване в чужбина, безплатен достъп до ВИП салоните на летището, приоритетно чекиране (не сме го ползвали все още, не зная как работи точно), клубна карта с отстъпки и отделно намаления в доста търговски обекти. Т.е. спокойно може да е супер полезна вещ и да спести доста повече от годишната си такса.
Виж целия пост
# 17
О, да. Аз само с кешбека си избивам поне 3 годишни такси. Но никога не съм я ползвала "да закърпя месеца". Ползвам и покривам веднага, дори не чакам падеж. Отделно имам достъп до ВИП салони по летища, отстъпки, застраховка в чужбина, което са все привилегии.
Виж целия пост
# 18
И аз така. Реално аз плащам всичко де що мога с картата и накрая на месеца просто покривам задълженията. Безплатно ми е прехвърлянето между мои сметки в една и съща банка и нищо не ми коства. Става на момента. Но пък кешбекът си е голямо предимство. Е този месец съм получила 80лв от него. Отделно ползвам отстъпки в различни обекти. Като ходя в чужбина почти не нося пари в себе си и се справям прекрасно. Simple Smile
Виж целия пост
# 19
Здравейте,

Интересуваме има ли смисъл да се взима кредитна карта и да се ползва без да имам нужда от нея.

ситуацията е следната
на 24/26 години сме и чакаме дете в момента
искаме да си вземем по-голямо жилище и ще имаме нужда от ипотечен кредит
и двамата се осигуряваме на максималният доход от няколко години насам без прекъсване
никога не сме имали кредити, бързи кредити, бавни кредити и кавито и да било кредити

Имаме приблизително 70% от сумата за имота който искаме, но пак ще ни трябват поне 50% финансиране от страна на банка

по-точният въпрос е има ли смисъл да си вземем кредитна карта която да използваме за натрупване на някаква кредитна история
ще получим ли по-добри условия от банка с оглед на това че ползваме кредити и си плащаме редовно

Привет,

Кредитна карта не е необходима. Даже напротив. Тя по принцип утежнява финансовата репутация на клиента. Ще го кажа с пример. Когато се тегли кредит банката би отпуснала кредит с вноска, която да не е повече от 50% от нетния доход на кредитоискателя. Ако нетния доход на кредитоискателя е 1000.00 лв, банката ще отпусне кредит с вноска 500.00 лв. Но ако има кредитна карта, банката ще вземе 5% от лимита ѝ като задължение (или 50.00 лв при лимит 1000,00лв) и тогава вече вноската по кредита, която банката ще одобри е 450.00 лв.

Надявам се че бях изчерпателен.

За търсене на подходящ кредит можете да използвате това: https://www.creditland.bg/konsultanti.php?cid=5. Услугата е безплатна за клиента и спестява на първо място време и нерви, а в последствие може да се окаже и пари.
Виж целия пост
# 20
Моят въпрос е, ако имам трудов договор пуснат от счетоводството, но не е подписан счита ли се че имам договор за да ми дадат кредитна карта от Уникредит? Аз имам дебитна карта при тях и всеки месец се превеждат по нея над 120 лева. Така ще получа ли кредитна карта или задължително ми е нужен трудов договор и ако да трябва ли да им го предоставя?
Виж целия пост
# 21
Нямат право да ти искат самия договор. Но договорът трябва да е регистриран в НАП. От банките искат удостоверение от работодателя, в което той сам попълва какъв е вида на договора, какъв е доходът и че не си в и,питателен срок или в период на предизвестие.
Оттам нататък, дали ще ти одобрят какъвто и да е кредитен продукт, зависи от самата банка.
Самият трудов договор като физически документ не участва в този процес.
Виж целия пост
# 22
Всъщност има толкова различни КК, колкото са банките и лимитите им по КК.
Та общо взето нищо не се каза по темата, освен личните преживявания на някого от последните години, когато ЛП масово е бил над 15%.
Е, сега има договаряне и ЛП може да е както много нисък, така и доста висок. Също така таксите по обслужване са различни.
А ползата от КК е толкова индивидуална, колкото потребители на различни услуги има.
Виж целия пост
# 23
КК не е за хора, които влизат в графата от заплата до заплата. Овърдрафта също е скъп продукт. Ако трябва да се закърпи месеца, определно овърдрафта. Много хора все още са с достатъчно ниска финансова култура, за да не знаят как да се справят с КК и съответно, по-добре овърдрафт. КК не и е необходима на авторката сега. Обикновено Банките дават малко по-различни лихви, когато кредитоискателите вземат и КК , като пакет с кредита. Моят съвет е, не си вземайте КК. Ако ви се наложи в последстиве винаги може да си извадите. Проверете си дали лихвата на ИК е по-ниска при издаване на КК и кави са годишните такси.
Виж целия пост
# 24
Леле каква манджа от кредитни продукти сте направили!
За първото питане - не , не е нужно да си вадите сега кредитна карта само за да доказвате лоялност към кредитодател. Напротив ако не е в банката, от която ще теглите потребителски или ипотечен кредит за да доплатите имота, ще ви накарат да я закриете и да ви издадат те.
По другата тема - не бъркайте лимита по кредитната карта като допълнителни пари за харчене през месеца, почнете ли да плащате я тока, я водата, я маникюра, защото не е стигнала заплата, то вече имате проблем.
45 дни гратисен период обикновено е от първо число на месеца до 15 на следващия месец,  т.е ако платите на 25-то число дрешка в мола имате срок да възстановите парите до 15 число на следващия месец, иначе започват лихвите.
За мен лично е удобен продукт за чужбина, резервации и пътувания.  Случвало ми се е преди 10г да ми искат депозит 150 евра или в брой, или да ги блокират от кредитна карта,  не искаха дебитна
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия