Да сготвим с не повече от 5 лв. Предизвиквам ви! 😋

  • 17 464
  • 152
Здравейте, тази сутрин получих,така да се каже, малко кулинарно предизвикателство.
Станах и реших да направя за закуска,пържени филийки.
Да,ама не,хляба свършил.
Викам добре,ще направя палачинки.Отварям хладилника,вземам 1яйце и тръгвам да търся мляко,Еми нямам нито прясно,нито кисело.
И сега викам си, какво ще правя за закуска?🙄
Реших да рискувам с една измислица.
1 яйце,щипка сода,2 супени лъжици оцет,1 супена лъжица олио,вода по желание и брашно колкото поеме.Трябва на гъстота да го докарва като за палачинки.
Получиха се доста добре.



Могат да се получат доста вкусни ястия с минимум продукти.
Позволявам си да предизвикам и вас😉 Какво можете да сготвите със сума не повече от 5 лв.Ама искам снимки и рецепти 😋
Да знаете,че ще си копвам ако нещо ми хареса 😀
Поздрави 🤗
Виж целия пост
# 1
Страхотна тема!

Сетих се какво готвих вчера и мисля, че е около 5 лв! Леща- един морков, няколко скилидки чесън, вода, леща/аз винаги вземам от червената, която е около 3,50-4 лв/ -половин пакет, червен пипер и олио. Бързо и вкусно!

Виж целия пост
# 2
E, пет лева ограничение не е кой знае какво - почти всички ястия без скъпи меса и деликатесни продукти влизат в тази сума.
Всички зеленчукови и вегетариански - гювеч, ориз със спанак, ориз с гъби, всички вариации на картофи, боб, леща, тиквички и патладжан в сезон и т.н.
Всички ястия с яйца.
Паста с алио олио и пеперончино, дори скъпи спагети да купиш.
Вчера сготвих тенджера пилешка супа с филе и даже тя беше под 5 лв. - 4 лв. месото, малко картоф, морков, резен целина, магданоз - тези са за жълти стотинки, особено в пролетно-летния сезон.
Виж целия пост
# 3
Да, така е,не са малко,но не са и много когато става въпрос за 4,5,6 членно семейство.
Радвам се,че темата ви допада и дано я напълним с много рецепти и снимчици.
Виж целия пост
# 4
Тъй като готвя на око и ми е трудно да направя разбивка по грамажи и цена, ще дам не рецепта, а идея. Купуваш един пакет патешки шийки от Кауфланд. Струва около 1,50 лв. Сваряваш ги в тенджера под налягане или слоукукър, за да се отдели лесно месото. Получават се 3-4 порции месо и превъзходен бульон само за 1,50 лв. От тук нататък, решаваш дали ще добавиш картофи, моркови, целина и каквито искаш зеленчуци за 1-2 лева и ще имаш чудесна супа за 3 лева общо или ще сложиш ориз и зеленчуци и ще имаш друго страхотно ястие пак за около 3 лева общо. И в двата случая цената е под 1 лев на порция, а е пълноценно ядене с месо и зеленчуци, а не икономичен боклук.
Виж целия пост
# 5
На първо време предлагам една Копривена супа. Ако си наберем сами копривата ще излезе още по-евтино.

След това се сетих за един Шоколадов сладкиш без яйца, който е семпъл откъм продукти.

Със сигурност ще се сетя за още подобни рецепти.
Виж целия пост
# 6
Последно готвих копривена каша, но нямам снимки ,че се изяде. Необходими са коприва , 2 л вода , 10 с.л брашно, малка глава лук , 2 скилидки чесън и малко червен пипер.
Копривата се сварява с лука и след това се пасира. Брашното се разбива с малко вода, до получаване на рядка каша ,сипва
се при копривата и се бърка около 15 мин. Малко преди да се махне от огъня се слага счукания чесън. Сервира се с начупено сирене по желание.
Виж целия пост
# 7
Хубава тема. Вместо запис да попитам LeClerc - как сваляш месото от шийките? Веднъж съм купувала такова нещо, чоплих, чоплих, повече от час сигурно и пак остана доста месо по тях. Втори път не купих. Може би не са били добре сварени.  newsm78 Има ли някакъв трик?
Виж целия пост
# 8
Домашна пица, аз правя тестото в хлебопекарната. Имам кашкавал всеки път в хладилника, както и домати буркан. Купувам някакъв колбас само,лично аз слагам кренвирши, царевица. Става страхотна .
Виж целия пост
# 9
Сигурно не е нещо УАУ,но вчера готвих най-обикновенно пиле с картофи по селски.С червен пипер,черен пипер,пикантина за пиле и вода.Размивам всичко и овалвам пилето,после слагам още вода и така заливам.5 подбедра ми излязоха 4лв,картофките около 1лв.
Виж целия пост
# 10
Интересна тема , ще черя идеи . Първото , за което се сещат Кюфтета с картофки ( салата , таратор)
Виж целия пост
# 11
Картофена крем супа
Картофена яхния
Картофени кюфтета
Яхния грах и картофи
Червена леща
Гъбена супа
Супа от лапад и спанак
Пилешка супа
Пиле фрикасе
Пиле с ориз
Пилешки дробчета задушени
Шницели
Прясно зеле
Зелен фасул
Яйца-омлет,по панагюрски,бъркани...
Гювечета
Сирене по шопски
Спагети


Виж целия пост
# 12
Темичката ме подсети за блините на бедните узбеки, пробвах ги на шега, по-скоро стана ми интересна рецептата, но се получават вкусни мекички. Само първия път намазах със сметанка, после вече сменях плънката, сиренце слагах, с наситнен колбас, поръсено с шарена сол, но и само с настъргания лук и магданоз или копър стават вкусни. И с кайма са добри! Simple Smile Peace

Да добавя и ОЩЕ ЕДНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛИЙКИ "ДЕРУНЬІ НА ПОДУШКЕ"
Виж целия пост
# 13
Аз пък днес смятам да готвя мусака😉
200 гр.кайма,1 кг картофи,1 тиквичка,1 глава лук,1 яйце.
Ще я правя като стандартната.
Ако става за пред хора,ще кача и снимка 😁
Виж целия пост
# 14
Трябва да се уточни този бюджет за колко човека е.  Laughing Че аз с мусака от 200 гр кайма няма да нахраня и половината семейство. В къщи имам 3-ма гладни мъже (един фитнес маниак и двама пубери момчета), които нямат изхранване.  ooooh! Мусака готвя с кило кайма и 2 кг картофи.  Rolling Eyes

Но пък онзи ден сготвих свинска супа, тип "почистване на хладилника". 300-400 гр остатък от свински бут, 4 картофа, лук, морков, шепа грах и подправки. Получи се чудесна.
Сещам се и за дроб по селски, пържени чушки или патладжани в доматен сос, пюре от спанак или коприва с пържени яйца и една много лесна и сезонна зелена запеканка.
Зелена запеканка
спанак, коприва, лапад (кой каквото иска, може и микс) - поне 500 гр, може и повече
5 яйца
1 кисело мляко
малко олио
1 гл лук
2-3 ск. чесън
червен и черен пипер, сол, подправки по желание (аз сложих малко чубрица)
Шепа сирене или извара
Зеленищата се задушават с лука и чесъна съвсем малко и всичко се смесва като за кекс. Изсипва се в тавичка и се пече.
Виж целия пост
# 15
За мусаката използвам 500 -600гр кайма и не мога да се вмъкна в 5 лв Simple Smile
Виж целия пост
# 16
За мусаката използвам 500 -600гр кайма и не мога да се вмъкна в 5 лв Simple Smile
Ами,ние за мусаката използваме малко кайма,или я правим постна,просто така ни харесва😊
Виж целия пост
# 17
Хубава тема. Вместо запис да попитам LeClerc - как сваляш месото от шийките? Веднъж съм купувала такова нещо, чоплих, чоплих, повече от час сигурно и пак остана доста месо по тях. Втори път не купих. Може би не са били добре сварени.  newsm78 Има ли някакъв трик?
Да, точно това е бил проблемът. Затова или в тенджера под налягане, или в слоукукър- тогава месото само пада и няма нужда от чоплене.
Виж целия пост
# 18
Да, определено не са били сварени. За съжаление нямаме тенджера под налягане и не купувам, но пък карам майка ми да ни приготвя като й ходим на гости Grinning принципно не съм много по месото, но това специално е толкова вкусно!
Темата е много полезна, ще следя с интерес.
Виж целия пост
# 19
У дома уж избягваме въглехидратите, това ориз, картофи , паста и спагети, хляб, тесто че даже и бобови ястия и т.н. гледам да правя рядко или ако правя са само за децата, Мъжа ми не ги яде никак. Фанатик е направо, убеден е че дебелеенето и не само, ами и болестите се дължат на "блъскането с тесто".  И излиза че с 5 лева трудно нещо мога да направя. Щото все пак поне 2 ястия има вечер + салата.
Но хайде да речем крем супи за децата, от броколи, тиква или тиквички и подобни, готвя. няма как
За него обаче месо + салата и толкоз. Не става мусака, щото е с картофи. Не става пълнени чушки, освен само с кайма и малко зеленчуци... А правя и едни печени тиквички ладии... режа наполовина, пека, после пълня с яйце и сирене и пак пека. Или броколи със сметана и сирена. И накрая почти нищо за 5 лева. Confused
Най -много бъркани яйца с чушки, но те и чушките сега са скъпи.
Лятото повече идеи имам за 5 лева.
Виж целия пост
# 20
Да,за много семейства сумата от 5 лв.е малка и е цяло предизвикателство да измисли какво да сготвим с нея.
Виж целия пост
# 21
В рамките на 5 лв. за цялото семейство може да се направят:
леща
боб
нахут
грах
зелен фасул
качамак
ориз със спанак/домати/чушки/зеленчуци или друг постен вариант
лучена/празена яхния
картофена яхния
паста
миш-маш
постна мусака
мусака от тиквички
всякакви постни супи
пилешки дробчета или дреболийки на фурна, вкл. с лук или със зеленчуци
пилешки крилца на фурна
всякакви варианти на задушени/варени/печени картофи
запеканка с броколи
таратор
различни салати - като за наяждане могат да се направят варианти с булгур, нахут, боб и др.
всякакви вариации с яйца - на очи, бъркани, омлет, фритата
пърленки
хлебна "баница"
различни "зелении" - спанак, лапад, коприва
сирене по шопски
гювечета (зависи какво се слага вътре, разбира се)
пълнен хляб
домашна пица
тиганици

Преди няколко дни, например, за приблизително тази цена (малко повече, но няма как да сметна разбито колко излизат отделните зеленчуци или подправки) и буквално за не повече от половин час - направих храна за 6 човека, която ядохме на 2 пъти. Сварих 2 тарелки пилешки крилца (много обичаме крилца и дробчета, въпреки старанието ни да не ядем изобщо пилешко месо, заради хормоните, с които го блъскат). Извадих ги от бульона и ги мариновах със сол, черен пипер, олио, соев сос, риган, мента, мед и малко чесън. Докато се мариноват, сложих във врящия бульон различни зеленчуци (картофи, моркови, чушки, праз, брюкселско зеле, гъби) и фиде. Стана приятна и богата пилешка супа без месо. Крилцата ги запекох на вентилатор, за да станат хрупкави.

Yangdze, въглехидратите са вредни, когато се смесят с други храни или се прекалява с тях. Бобовите пък са силно необходими на организма, особено при определени проблеми с перисталтиката, сърдечно-съдови заболявания, диабет, онкологични заболявания и др.
Виж целия пост
# 22
Да, нека се уточни за колко хора е този бюджет. Едно е да имаш двама сина, друго е да имате момиченце на 7-8, съвсем друго да сте двойка без деца.
Повечето неща, за които се сетих на прима виста, са написани.
Аз предимно пилешко ям от месата, така че там може да се смести нещо до 5лв.
Виж целия пост
# 23
По скоро работата е там,как да се вмъкнем в този малък бюджет.
Не става въпрос затова колко членно е семейството.
Как да направим от нищо,нещо.
Виж целия пост
# 24
Да, нека се уточни за колко хора е този бюджет. Едно е да имаш двама сина, друго е да имате момиченце на 7-8, съвсем друго да сте двойка без деца.
Повечето неща, за които се сетих на прима виста, са написани.
Аз предимно пилешко ям от месата, така че там може да се смести нещо до 5лв.


Хайде сега момиченце  Joy Хишничката на 8 яде повеще от баща си и сестра си, но даже и нощем не спира да мърда.
А по темата кори за баница Фамилия, малко домати от консерва, половин глава лук, около 200 гр кайма и малко настърган кашкавал. Та лука, каймата и доматите се запържват. После се действа като с класическа баница (500 гр кори са много, може би около половината до 2/3) и отгоре настърган кашкавал. И подправки.
Виж целия пост
# 25
Не става пълнени чушки, освен само с кайма и малко зеленчуци...
Понеже и аз съм на нисковъглехидратен режим, да дам една идея- вместо ориз, в пълнените чушки слагам червена леща. Плънката ми е от задушено накълцано месо, лук и червена леща. Слагам я сурова и тя обира течността, която пуска месото. Вмества се до 5 лв за 4-5 порции- свинско месо, което накълцвам с блендера за 3 лева + чушки, замразени във фризера, когато са били по 1лв за килограм и червена леща и лук за около 1 лев.
Виж целия пост
# 26
Ако не се стига до трупане на килца при децата, не бих ограничила яденето. Ако почне да става кръгла тогава спорт и без тесто и сладко. Ще взема мерки и още как.  Confused Това пици, баници, спагети , сокове, близалки... само шкембе могат да образуват. Нищо полезно и се дебелее. Инак обичаме и ние, обаче се ограничваме, Но мойте са клечки... ама пак, да си знаят. Отгледани са на манджи и супи. Другото по рядко.
Най-често за сладкото/сладоледи се пазарят и там ние проблема. Confused
Виж целия пост
# 27
По скоро работата е там,как да се вмъкнем в този малък бюджет.
Не става въпрос затова колко членно е семейството.
Как да направим от нищо,нещо.
Бюджетът, даден в темата, е номинална сума, която за един и за петима, има коренно различни измерения.
Как да се вмъкнем в 5лв за едно ядене- супер лесно.
Как да се вмъкнем в 5лв за петима човека- доста трудно, ако не е чисто вегетарианско менюото. Simple Smile

Иначе, аз много обичам да си хапвам нещо като болонезе. Доматен сок/консерва/пюре с  доста подправки и вътре кайма и червена леща. Става много вкусно- около 5лв излиза, но за двама, макс трима.
Доматена консерва плюс 1-2 домата- 1,50
1/3 от 500гр червена леща, демек 150-160гр - 1,00
кайма около 300-350 гр - 2,50
връзка магданоз- 0,50
Виж целия пост
# 28
В това е предизвикателството 😛
Виж целия пост
# 29
Не са точно манджи, но, като ги погледнах, май и четирите рецепти на тая страница влизат в категорията. Но пък стават за закуска или просто похапване. Peace

Виж целия пост
# 30
Аз писах и в темата за Кауфланд,със сместа за мекици на фирма GABROVO,която е по спомен 1.20,добавяте лъжица грис,1/2 кофичка к.мляко,2 яйца,захар,малко олио.Всеки има от тези продукти вкъщи.Аз изсипах 90% от сместа и останалото го направих с какао и доизсипах отгоре.Става нещо уникално вкусно
Grinning
Ако го направите без какао и горещ го нарежете и залеете със студено прясно мляко също става много добре.
Виж целия пост
# 31
У дома уж избягваме въглехидратите, това ориз, картофи , паста и спагети, хляб, тесто че даже и бобови ястия и т.н. гледам да правя рядко или ако правя са само за децата, Мъжа ми не ги яде никак. Фанатик е направо, убеден е че дебелеенето и не само, ами и болестите се дължат на "блъскането с тесто". 

Относно избягването на ориза (понеже и аз не мога да го ям), пробвах плънка с кайма и половин чаша бяла киноа вместо ориз в пълнени чушки и лозови сарми и стана вкусно. Въпреки че я продават готова обелена и измита, я мих и киснах много, че не ми харесва специфичния ѝ дъх, после сложих повечко подправки и стана.
Виж целия пост
# 32
Булгура е много вкусна алтернатива на ориза.Много обичам булгур с праз лук и тиква на по-големи кубчета :Р
Виж целия пост
# 33
Бих добавила шоколадовия сладкиш с майонеза. Ако приемем, че във всяка къща има брашно и захар, а глазурата е от най-обикновения шоколад.
Виж целия пост
# 34
Аз правя паста с кюфтенца и доматен сос,  като пастата е 1.68, кайма около 500-600 грама и излиза около 3-4 лева във Фантастико, а доматения сос е 1.49. Не слагам цялата опаковка паста за едно готвене, а подправки имам бол. Така правя спагети с доматен сос и кюфтенца за двама и излиза като 6-8 порции, т.е. два дни обяд и/или вечеря.
Виж целия пост
# 35
Аз имам 4 деца, няма начин да ги нахраня с 5 лв защото при нас определено си трябва количество, но пък ще следя с интерс,  и ще си крадвам идеи😁
Виж целия пост
# 36
Може би е добре да се фиксира 5 лева за 3-4 порции. Така всеки ще може да пресметне колко ще излезе за по-голям или по-малък брой хора.
Виж целия пост
# 37
Малко надхвърлям 5те лева, но пък готвя за петима възрастни и една тийнка.
1. Запеканка от червена леща - сварявам половинка червена леща, обикновена, не био, с вода, колкото да я покрие, свалям от огъня, добавям две шепи булгур да покисне 20-на минути, добавям малко бульон (правя си замразен, но става и с кубче), мазнина и евентуално остатъци сирене/кашкавал от хладилника (става и без тях), подправям по желание и запичам. На другия ден пак е хубава.

2. Маринован зеленчуков микс - 2 неголеми патладжана, 2-3 тиквички, 2-3 чушки, 2 домата на кубчета и по желание - малко нарязани печурки.Патладжаните и тиквичките се обелват и нарязват на кубчета, чушките се почистват и нарязват на ивички. Всичко се слага в купа и се залива с марината от кафена чашка смес от зехтин/олио, соев сос/лимонов сок, чесън на прах и другото - по желание (аз слагам каквото зелено имам в момента на балкона - риган, босилек, салвия). Завива се във фолио, стои от час до ден в хладилника, после се изсипва с все марината в тавичка и се запича. Може да се добави натрошено сирене, но не е задължително. Ако остане - вкусно е и на другия ден студено или претоплено като добавка към спагети.
Виж целия пост
# 38
Да се запиша и аз със втория ми буламач,който много обичам.Разбивам три до пет яйца във вода и бъркам докато не заприлича на повръщано 😂😂😂 после слагам червен пипер,за да се запържи лекичко и накрая добавям сирене на бучки.
Виж целия пост
# 39
Трахана - от турската, отгоре поръсена със сирене.
Виж целия пост
# 40
Трахана - от турската, отгоре поръсена със сирене.

Вие как я приготвяте ?
Виж целия пост
# 41
Дойде ми на ум една любима от детството ми рецепта, която буквално преди минути видях, че явно не е хрумване на майка ми - яйца на очи върху канапе от картофено пюре. Разбира се, ако трябва да се нахрани повече народ, бюджетът ще надскочи пет лева...
Виж целия пост
# 42
Сварявам траханата.Отделно запържвам лук, домати и червен пипер, които добавям към сварената трахана.Докато е вряща, разсипвам в чиниите, а отгоре натрошавам сирене.

Правила съм я и без домати, понеже в нея има, но ми е блудкава.
Виж целия пост
# 43
Тези, които не ядат или избягват ориз, обикновено го правят заради въглехидратите. Булгурът не е алтернатива в този смисъл. Stuck Out Tongue Winking Eye

Аз все още чакам по-точна дефиниция на запитването и не мога да се включа по същество. За колко човека става дума, има ли хранителни/диетични рестрикции, какво ядене -  примерно един домашен козунак с айрян за закуска брои ли се?
Виж целия пост
# 44
Казах "вкусна",а не "здравословна" алтернатива :Д Въпреки,че...
Виж целия пост
# 45
Сетих се за нещо, което баба ми приготвяше като дете. Голяма консерва домати се изсипва в тигана с 200-300 гр натрошено сирене и олио. Пържи се докато не остане и капка течност от доматите. Става много вкусно.
Виж целия пост
# 46
Подсети ме за шакшука.
2 консерви се слагат в тиган с малко мазнина, овкусяват се с подправки, захлупваш и когато поври малко, махаш капака, чакаш да се изпари част от водата отгоре се чукват 4-5 яйца. Поръсва се с пресен магданоз.
Скрит текст:

Броколи със сирене/сирена. (броколо -2.50 + сирене- 2.50)
Ризото с гъби (ориз- 2.00 + гъби- 3.00)
Пълнени гъби (кило на промоция е около 3.50 + сирене/кашкавал за около 2)
Домашни дюнери
Виж целия пост
# 47
Омлет с рулца от раци.

Рулца от раци се нарязват на колелца и леко се запържват за да хванат коричка. Към тях се прибавят разбърканите яйца /бройката по желание/. Накрая се сервират с поръсен шарен пипер или подправка по вкус.
Виж целия пост
# 48
Ние сме трима възрастни, сина е вече на 22...та, моите нискобюджетни ястия:
1.омлети-10 яйца, сирене, масло
2.боб яхния-500 гр, 1 гл лук, 1 с л червен пипер, подправки, зехтин
3.всякакъв вид ризото-с тиквички/гъби/спанак/грах
4.печени картофи с розмарин
5.крем-супи, зеленчукови
6.бъркани яйца
7.печени тиквички-1 кг, с черен пипер, сол и зехтин
8.печени патладжани-на същия принцип
9.грах яхния
10.зелен боб яхния
11.черен дроб печен
+ салата към всичко
ако се сетя още, ще добавям...



У дома уж избягваме въглехидратите, това ориз, картофи , паста и спагети, хляб, тесто че даже и бобови ястия и т.н. гледам да правя рядко или ако правя са само за децата, Мъжа ми не ги яде никак. Фанатик е направо, убеден е че дебелеенето и не само, ами и болестите се дължат на "блъскането с тесто". 
Прав е мъжа ти....    Smiley
Виж целия пост
# 49
Сега в сезона на зелениите под 1 лв/порция мога да приготвя меню. Всъщност храната в по - голямата  част си произвеждаме сами и ми е трудно да смятам кое колко струва. Ето днес едни картофени кюфтета ще правя, ами освен олиото и сиренето и киселото мляко с което ги хапваме, всичко друго е домашно, така че със сигурност са под 5 лв. Говоря за храна за 2 пъти за 4 човека.Но ако трябва всичко от магазина , не знам колко ще ми излезе.
Виж целия пост
# 50
Добро утро 🤗. Много интересни идеи ми давате.Благодаря😚
Аз вчера не успях да направя мусаката,разминахме се със принцески с кайма и салата от краставици.
Относно сумата 5 лв.,както казах,няма значение колко човека са домакинството,а какво сте успявали да приготвите с тези 5 лв.Може да е за едно ядене,може и за две.
Поздрави 💐
Виж целия пост
# 51
Вкъщи ядем картофи, боб, ориз, нахут, булгур, пълнозърнест хляб. И сме слаби и здрави (специално бобовите ги ядем по лекарско предписание). Но не ядем никакви снаксове (с изкл. на домашно приготвени пуканки и печен във фурната домашен чипс), купешки сладкиши, никакви газирани, сокове (с изкл. на прясно изцеден фреш),  нищо пакетирано, никакви бели брашна и бяла захар. Аз правя разлика между въглехидрати и вредни храни, защото пък познавам хора, които не хапват ориз и картофи, но пият по 2 л. кола и ядат пържени трътки през 2 дни и пакетирани вафли всеки ден.

Между другото, лятно време задължително вечеряме само салати (с препечен хляб). Така свикнахме от години. Леко и здравословно и сравнително евтино, когато се ползват сезонни зеленчуци (слагаме също плодове, ядки и семена).

Ястията, които аз изброих, ги приготвям за 6 човека (двама възрастни, 2 големи деца, 1 тийнейджърка и 1 мъник). Някои дори стигат за 2 пъти.
Виж целия пост
# 52
Fever Ray може ли да те помоля да ми кажеш,как приготвяш чипса.

Аз правя домашни препечени хлебни кубчета.Когато ми остане повечко хляб,го нарязвам на кубчета,поръсвам със зехтин или олио,сол,червен пипер и много малко доматен сок.Овалвам хлебните кубчета много добре и слагам да пека на 150 градуса, като ги бъркам отвреме навреме, като гледам да не загорят.Изваждам ги леко опечени, защото след като изстинат стават още по хрупкави.
Виж целия пост
# 53
Iskrenna84, правя го по сходен начин с твоите кубчета.
Нарязвам го на тънко, поръсвам със сол и подправки на вкус (понякога червен пипер, друг път риган, ромзарин или каквото ми се е дояло), разбърквам. Напръсквам го с мазнина (най-удобно ми е със спрей, за да се разпредели равномерно) и го пека на 220 градуса с вентилатор, като постоянно разтърсвам тавата (не разбърквам, за да не се накъсат парчетата). В тавата отдолу слагам фолио - хем не залепват, хем стават равномерно изпечени.

Така пека и сладки картофи/батати. От тях също става много приятен и полезен чипс.
Пека по тази схема и тиквички, но само със сол и мазнина и на по-слаба фурна. И леко оваляни в брашно или галета. Стават като пържени, но без да се прилага дълбокото пържене, което определено не е добро за хора със стомашни проблеми, а и за фигурата.
Виж целия пост
# 54
Когато ни се хапва нещо леко и за стомаха и за бюджета, купувам свинско или ако намеря телешко рагу, сварявам хубав бульон от него и правя супа телешко варено или пък свинско, зависи от рагуто. Лук, моркови и картофи на едро, малко целина. Месцето, разбира се, не преобладава, но става, колкото да не е съвсем постно, пък и залагам на добрия бульон. Не съм го изчислявала точно, но би трябвало да се събира в 5те лв.
Виж целия пост
# 55
Вчера сготвих, че днес си взех и за работа даже - праз на фурна със сирене, яйца, брашно. Освен, че е бюджетно, става много бързо и лесно.Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 56
Днес приготвих кюфтенца с ориз.
Ползвах 200-250гр. кайма, 1 ч.ч. ориз (когато готвя ориз винаги слагам лук, но установих, че имам две глави, които са се развалили) и малко олио.
Ето цяла тава ядене за около 5 лева.
Също и яйчен крем. 500мл. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 ванилия, няколко лъжици брашно и няколко захар.
Виж целия пост
# 57
Селска копривена каша - яжте коприва, пролет е!

Бърз сладолед от една съставка - здравословен и лесен!

Навити пърженки с кашкавал - чудесна закуска за почивните дни!
Виж целия пост
# 58
Ориз на фурна с доматен сос,маслини и лук.✌🏻
Виж целия пост
# 59
Крем карамел-аз го правя с 1 литър прясно мляко,1 ванилия,3 яйца,захар слагам по мой вкус и за крема и за карамела😋
Виж целия пост
# 60
Днес приготвих кюфтенца с ориз.
Ползвах 200-250гр. кайма, 1 ч.ч. ориз (когато готвя ориз винаги слагам лук, но установих, че имам две глави, които са се развалили) и малко олио.
Ето цяла тава ядене за около 5 лева.
Също и яйчен крем. 500мл. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 ванилия, няколко лъжици брашно и няколко захар.

Би ли уточнила как от 200-250 гр. кайма, 1 ч.ч. ориз и малко олио напълни цяла тава??? Ей на тва му викам бюджетна манджа!  Laughing
Виж целия пост
# 61
Ами аз чаена чаша казвам на тези от 250мл.
Виж целия пост
# 62
Сещам се за телешки черен дроб.3.90 за кг.,идеално Simple Smile
Виж целия пост
# 63
Демек ориз с кюфтенца, не кюфтенца с ориз. Laughing
Виж целия пост
# 64
В момента във фурната се пече овесена баница - кисело мляко, сирене, яйца, овесени ядки и масло. Аз слагам и семена за разкош. Готвя малки количества, щото моите не ядат много. И по-често готвя постно, отколкото месо. ММ си дояжда с разни салами, че не можел да се наяжда с постно. Simple Smile
Виж целия пост
# 65
Това е интересно.Как стават овесените ядки?Леко твърди?
Виж целия пост
# 66
А не, идеални стават. Слагам фини ядки, не ги кисна предварително, направо от пакета. Има си достатъчно течност от яйцата и млякото и си омекват.
Виж целия пост
# 67
Ето мусака с картофи, тиквички и кайма.



6 картофа,2 тиквички и 300 гр.кайма.Приготвя се по стандартния начин.
Виж целия пост
# 68
Овесена палачинка с мед. ☺Чушки със сирене,омлет с прясно мляко-гледах го в нета на едно клипче.Разбиват се 5 яйца със сол на вкус и прясно мляко и се пече във форма за кекс.Става като пухкав и лек облак.
Виж целия пост
# 69
Баницата на свекърва ми с 3 продукта-1 пакет кори за баница ,сирене/извара на вкус и една майонеза 200 гр.
Майонезата се разрежда със същото количество вода.Вземат се по две кори,намазва се с четка горната и се слага по дългия край натрошено сирене/извара.Навива се на руло и се слага в тава.Така с всички кори.Останалата майонеза се разрежда с още водичка и се залива,особено по краищата.Пече се до зачервяване и се задушава.
Вместо сирене съм слагала и задушен праз.

Мекици от готово тесто (това в жълтите пликове)-при нас много се ядат и вземаме по два пакета-доста стават и са вкусни.За най-евтино поръсени само с пудра захар или шарена сол за солени.

Икономични шницели-половинка кайма,3 яйца,настъргана глава стар лук или зелен лук,вода около 200 мл,лъжичка сода,магданоз,сол,черен пипер,чубрица,брашно до гъста каша.Всичко се обърква добре(понякога отива повече,друг път по-малко брашно).С по-голяма лъжица се гребва,и леко се разстила в гореща мазнина.Пържат се от двете страни и се отцеждат на хартия.Много бързи.

Зеленчукова супа с топено сирене (он форума)
В мазнина се задушават рендосани морковчета и картофчета.Добавя се бульон(аз обикновено имам домашен пилешки)и водичка,както и нарязани на ситно пресни чушки.Като се сварят зеленчуците,се добавя копър и около 200 грама топено сирене.Намаля се и се бърка докато се разтопи сиренето.Може да се сложи и варено пилешко или гъбки.


 

 
Виж целия пост
# 70
Как се прави тази баница с овесените ядки?Всичко разбъркваш и печеш,или?Пиши ми на ЛС Grinning
Виж целия пост
# 71
https://bistro.bg/recipe/main-dishes/barza-banica-s-oveseni-jadki.html
Ето примерна рецепта. Аз действам малко на око и добавям смес от семена, поръска за хляб се води. Може да се сложат и нарязани маслини, ама моите претенции не я харесаха с маслини.
Виж целия пост
# 72
На мен много ми допадна идеята на Дидка-бандитка и веднага я направих, това ще е закуската утре. Мъжът ми побърза да я опита още гореща и я одобри. Simple Smile
Виж целия пост
# 73
Моите предложения са за:
- качамак със сирене
-лучена супа (миналата седмица направих лучена, но от праз само)
- супа от тиквички
- супа от лапад
- студена супа с краставици и яйце (като таратор, но краставицата на едро, повече мляко,за да е гъсто и се слага варено яйце, може и мъничко сирене, вкъщи я ядем много през лятото, насища много)

Виж целия пост
# 74
https://bistro.bg/recipe/main-dishes/barza-banica-s-oveseni-jadki.html
Ето примерна рецепта. Аз действам малко на око и добавям смес от семена, поръска за хляб се води. Може да се сложат и нарязани маслини, ама моите претенции не я харесаха с маслини.
Точно това искам,да омекнат ядките.Страхотна си Simple Smile
Виж целия пост
# 75
На мен много ми допадна идеята на Дидка-бандитка и веднага я направих, това ще е закуската утре. Мъжът ми побърза да я опита още гореща и я одобри. Simple Smile
Радвам се, и аз това закусвам днес, а децата хапнаха снощи към супата вместо хляб. Simple Smile
Виж целия пост
# 76
Чесън, зелена и червена чушка се запържват, добавят се нарязани биренки или наденица и 2 консерви печен боб, от Лидл го купувам по 1,10 лв./бр. Това е количество за 4 човека.
Виж целия пост
# 77
Баба едно време правеше пържени картофи с яйца.Звучи абсурдно ,но е много вкусно и сега аз също го готвя когато не ми се занимава със сложни манджи. Кило картофи е около  левче,кутийка яйца са 1.6 ,та има останали парички дори за бира  Laughing
Виж целия пост
# 78
А баба правеше към пържените картофки доматен сос от няколко настъргани домата, чесън слагаше и накрая, когато е готов, чукваше едно-две яйца /по-често едно/ и разбъркваше хубаво. Изсипваше в тенджерката със соса изпържените картофки, разбъркваше леко и ни беше много вкусно. Направо и сега, като пиша, усещам вкуса. И аз съм правила на моите вкъщи, харесва им! Peace
А пържени картофки с яйца, но и парченца сланина ми правеше една рускиня, после и аз си пържех, режех на по-ситни парчета картофките, че търпение нямах, вкусно е, да! Peace
Виж целия пост
# 79
Сега се сетих и аз за ястие от картофи, което правеше баба ми, Бог да я прости. Мисля, че се казва картофи по шопски, тя беше от него край.
Сваряват се картофи, намачкват се и се запържват с червен пипер. Ужасна вкусотия, но нито веднъж не докарах онзи вкус.
Виж целия пост
# 80
Покрай вашите картофи се сетих за пататник. Настъргват се сурови картофи и суров лук, слага се мъничко сол и се оставят за 10 мин да пуснат вода. Изцеждат се много добре. Слагат се сол (ако има нужда), черен пипер и чубрица. Ако картофите са много водни и има нужда се добавя малко брашно. Който иска може да добави и яйце, аз не слагам. Разстила се в тиган с малко олио количество, колкото дебела палачинка и се пържи. Обръща се върху чиния и се пържи от другата страна. Малко е пипкаво, но е много вкусно.
Виж целия пост
# 81
Днес предлагам тази Зеленчукова запеканка с кашкавал и сирене.
Виж целия пост
# 82
Много обичам пържени картофи с яйца.
Виж целия пост
# 83
И аз. А ако се добави настърган кашкавал или сирене, разкошшш!
Виж целия пост
# 84
Моята прабаба е правела една манджа, която аз не помня, но скоро майка ми я приготви и се влюбих в нея. Взема няколко обелени печени чушки и ги нарязва на ленти. Запържва ги за минутка в мазнина в тиган. Разстила ги на тънък пласт на дъното на тигана и отгоре чуква яйца, посолява. Може да се разбъркат, за да станат бъркани, а може и да се оставят на очи да станат яйцата, ако не са много чушките под тях, но аз не съм сигурна дали не е рисковано така да загорят чушките отдолу, ако се чака да станат на очи яйцата. Вкусотия е. Аз си добавих в чинията и настъргано сирене + червен пипер.

Друго с яйца, което правим набързо вкъщи когато няма време за друго е каша от яйца. Знаем я от дядо ми. В тенджера се прави запръжка с червен пипер и брашно. Отгоре се налива вода. Когато заври водата се изипват няколко разбити яйца + сол + червен пипер + чубрица  по желание. Добавя се и натрошено сирене, но майка ми я обича без сирене, а аз - с мнооооого сирене.
Редактирам се, за да добавя, че кашата се разбърква докато е на котлона, но то май се продразбира.

Виж целия пост
# 85
И аз. А ако се добави настърган кашкавал или сирене, разкошшш!
Аз си ги хапвам и с двете,стържа докато е горещо и като се стопи кашкавала става приказка Heart Eyes
Виж целия пост
# 86
despicable, savina_33,много добри идеи,тъкмо като за мен за пости.

Днес си правих само за мен картофи с ориз-сигурно и под 5 лв излиза.
Картофи се нарязват като за пържене,но по-дебели и се слагат в намаслена тавичка.В мазнина се запържва голяма глава ситно нарязан лук,като омекнат се слага червен пипер и чаена чашка ориз да се оцъкли.По желание може и рендосани домати-пресни или консервирани.При картофите се доливат 3 чаши топла водичка и между тях се разпределя ориза.Посолява се,поръсва се с джоджен и се пече до готовност.
Ако се използва масло става по-ароматно.

Също и боб с ориз на фурна.
Сварява се боб.В мазнина се запържва лук,ориз,червен пипер,настърган морков,по желание чушки-пресни или печени,може и люти,доматено пюре или рендосан домат.Смесва се със свареният боб и се изсипва в тава.Долива се от водата,в която е варен боба (преди това я сменям два пъти)и се посолява.Слага се малко  захар и джоджен и се пече.Майка слага и цели скилидки чесън.

Пиле каша с бутчета
2-3 бутчета се сваряват.По желание в бульона може да се сложи черен пипер зърна,дафинов лист,лук и морков нарязани на две,за да е по-ароматен.
В мазнина (олио или олио и масло)се запържва брашно,после се добавя червен пипер и веднага се сипва малко по малко от топлия бульон и се бърка.Слага се накъсаното месце от бутчетата и се посолява. По желание може и чесънче.

Каша сирене,от коприва или от гъби.

Също постно прясно зеле на фурна.
Виж целия пост
# 87
О, да! И от двете! Мням!

През лятото, когато тиквичките са евтини, правя вкусен, полезен и бюджетен огретен. Около килограм тикчивки настъргани и леко отцедени от водата, 5-6 яйца, зехтин, 200 грама овесени ядки, 200 грама сирене и 200 грама кашкавал се объркват и запичат във фурната до хрупкава коричка. После с млечно-чеснов сос и копър, мням!
Виж целия пост
# 88
Сваряват се картофи, намачкват се и се запържват с червен пипер. Ужасна вкусотия, но нито веднъж не докарах онзи вкус.

И моят дядо правеше картофите по същия начин. Много са вкусни, но аз не мога да ги направя така, както той си правеше.
Напоследък правя все супа от коприва. Много я обичам.
Виж целия пост
# 89
Много полезни и интересни рецепти, повечето от които са ми непознати.
Благодаря ви, момичета.  bouquet
Аз от бързите рецепти се сещам само за гювечета.
Малко масло, ред домати, ред сирене, люта чушка и яйца отгоре.  Peace
Виж целия пост
# 90
Прекрасни рецепти видях тук, задължително ще се пробват.Аз нямам много време да пиша,но ви чета.
Ние тази вечер сме на Супа топчета,само,че аз не я правя с ориз а със фиде или натрошени спагети-200 грама кайма,1 глава лук,1 морков,половин пакет фиде.Приготвям я по стандартния начин,но на нас така повече ни допада 🙂
Поздрави 🤗
Виж целия пост
# 91
Аз се сетих за още две мои любими:

Леща чорба

Гъбена крем-супа
Виж целия пост
# 92
Аз да кажа,че баницата с овесени ядки е ЧУДЕСНА!
По-здравословен вариант от обикновената,определено Heart
Виж целия пост
# 93
Рядко успявам да се вместя в 5 лева за двама, качествените продукти си имат цена. Но пък се опитвам да не хвърлям храна и да ползвам всичко от купеното.

Миналата година започнах да си правя костен бульон. Купувам цяло пиле, обикновено го пека за най-лесно. Обезкостявам го с ръце и заделям костите във вакуумирана опаковка във фризера. Когато се съберат костите от 2-3 пилета, ги слагам в тенджера под налягане заедно със зеленчуци и подправки на вкус - целина, лук, чесън, моркови, чушка, пипер на зърна, дафинов лист, въобще каквото имам под ръка и обичаме - сол и 1 ч.л. оцет на 1 литър течност. Варя три часа, прецеждам и насипвам в бутилки. Оцетът извлича колагена и бульонът става гъст, ароматен, лепкав и желиран, до степе да не успявам лесно да го изсипя от бутилката. Става също с патешки и пуешки кости, свински, телешки.

По това колко ароматен ми става бульона преценявам колко качествено е било месото. Наистина когато купя месо от пасищни животни, бульонът става разкошен. Те са очевидно по-скъпи от стандартните цени на пазара, но предвид че иначе бих изхвърлила костите, бульонът идва почти безплатно.

Въпросният бульон после ползвам за пиене зимата и като основа за супи.

Другото нещо, което не хвърлям, са листата на разните кореноплодни. Днес направих разкошна супа от малко набрана по време на разходка коприва, листата от една връзка репички и листата от една връзка моркови. Задуших в малко зехтин 1 глава лук, 2 скилидки чесън и един морков, добавих пилешки костен бульон и един картоф, накрая сложих въпросните зелении и пасирах всичко.

Виж целия пост
# 94
Това за бульона трябва да започна да го правя. А кои листа се ядат? Не знаех за листата на репичките
Виж целия пост
# 95
Това за бульона трябва да започна да го правя. А кои листа се ядат? Не знаех за листата на репичките

Аз лично ползвам репички, моркови, цвекло, алабаш - като на алабаша не ни харесаха много на вкус. Ползвам по-крехките листа и махам стъблата (които части от своя страна отиват за вечерята на морските свинчета, така че наистина нищо не отива зян). Сигурно има и други, но това са зеленчуците, които традиционно консумираме вкъщи.
Виж целия пост
# 96
Излизам малко в страни от темата, но Макарон ме провокира.
От една страна говори за месо от пасищни животни от друга за листа от  репички....  в момента  на пазара са предимно от оранжерии.Не знам колко полезна ще е тази супа.
Виж целия пост
# 97
Уж са био репички. Дали наистина са такива, не мога да коментирам, но преди месец в петричко в дворовете на хората в домашни оранжерии видях доста пораснали марули, репички и моркови, така че не е невъзможно. Аз и пилетата не мога да знам дали наистина са били гледани пасищно, или само така гласи етикета, но при невъзможност сама да си отгледам пилето и зеленчуците, остава ми да се доверя на магазина.
Виж целия пост
# 98
Нежен омлет с гъби и любимо сирене

Палачинки, които не се късат - невероятни са! Откакто ги открих, най-често такива приготвям!

Класическо клафути - разбира се, ще се вмести в изискванията, след като излязат черешите и станат нормални цените им!

Виж целия пост
# 99
Бъркана баница за закуска
4 яйца,2ч.ч.брашно,1ч.ч.кисело мляко+сода,половин ч.ч.олио,сол и по избор сирене или извара,кашкавал,колбас,маслини и т.н.
Към шупналото мляко се прибавят яйцата,олиото и брашнотоРазбърква се до лепкаво тесто(може и с миксер на бавни обороти)и се прибавя натрошеното сирене .Пече се на 200 °и се проверява с клечка дали е готово.Бързо става-за около половин час с приготвянето.Като се извади се задушава с кърпа.
Пека в намазнена тортена форма 26 см.
От бон апети или Звездев е рецептата и се вмества в 5 лв.(аз правя по две,но сме повече хора и мъжете особено много хапват).

Баница със стар хляб
В същата намаслена форма се слага нарязан сух хляб на кубчета-до половината да я запълни на височина горе долу.Разбъркват се 4 яйца,половин кофичка кисело мляко с шупнала сода,половин чашка газирана вода или спрайт,етър, фанта(ако искате да е сладко-солена може и захар),сол и натрошено сирене/извара.Заливат се кубчетата хляб,слагат се парченца масло и се пече до зачервяване.
Може и на мъфини да се направи-всичко се разбърква(да не е много течно и кубчетата хляб по-малки) и се разпределя се по намаслените формички.Отгоре се слага по парченце масло.
Ако няма масло,се слага олио в сместа.
Виж целия пост
# 100
Заитригува ме с бърканата баница. Ще се пробва. Благодаря
Виж целия пост
# 101
Заитригува ме с бърканата баница. Ще се пробва. Благодаря
Бърканата баница всъщност по модерному е солен кекс.
Бързо, лесно, вкусно.
Виж целия пост
# 102
Много любимо и простичко ядене, което става и за закуска и за вечеря и за обяд - мачкан (ударението е на второто А). Стар хляб се нарязва на кубчета, малко по-големи, отколкото за крутони. В тиган се загрява малко олио/масло/зехтин - който с каквото разполага и предпочита. Слага се хляба в тигана и се добавя натрошено сирене. На вкус се поръсва червен пипер или шарена сол. Запържва се до златисто и докато се постопи сиренето. Върви с айрян Simple Smile
Виж целия пост
# 103
https://www.youtube.com/watch?v=blKR-JVKuWI&feature=youtu.be



Ето и един бърз десерт,има рецепта,но ние я направихме малко на око😁

Да добавя и вечерята 😊

Кюфтета от тиквички с млечен сос.





4 тиквички,1 яйце,200 гр сирене,брашно около 1 чаена чаша,сол, черен пипер и кимион на вкус.
Тиквичките се настъргват на ситно ренде,слагат се яйцето, сиренето, брашното и подправките,омесва се добре.Пекат се на загрят тиган (незалепващ),без мазнина, сипват се със супена лъжица.
Соса го правя със 1 кофичка кисело мляко,1 скилидка чесън,1 чаен лъжица олио,1 чаена лъжица оцет,сол на вкус и копър.
Виж целия пост
# 104
Кюфтета с бял сос.
Макарони на фурна с доматен сос, босилек и колбас или пилешко месо, кайма.
Виж целия пост
# 105
Без сирене, дали ще се получи?Не го ям изобщо,а доста ми хареса рецептата и обичам овесени ядки.
Скрит текст:
quote author=Дидка-бандитка link=topic=1105245.msg38490838#msg38490838 date=1554312631]
https://bistro.bg/recipe/main-dishes/barza-banica-s-oveseni-jadki.html
Ето примерна рецепта. Аз действам малко на око и добавям смес от семена, поръска за хляб се води. Може да се сложат и нарязани маслини, ама моите претенции не я харесаха с маслини.
[/quote]



Виж целия пост
# 106
Разбира се, че ще се получи. Сложи кашкавал вмсто сирене. Може и парченца шунка да добавиш.
Виж целия пост
# 107
Ще пробвам,макар и без кашкавал,че и него не го ям.Ще сложа малко маслинки,от опит глава не боли,а каквото се получи.

Баба и тя готви картофки с яйца.Само,че с варени картофи го прави.Ако и останат от вечерта картофи на другия ден ги запържва леко,чуква им няколко яйца,позапържат ли се и воалааа станало ястието.Бързо,елементарно просто но вкусно.
Също и печени червени  чушки с яйца.Ей за,това умирам.Пак елементарно и просто,на външен вид безлично дори.Ноо,много вкусно!
Виж целия пост
# 108
Аз правя тази баница с маслини, а сиренето си го ядем отделно Grinning
Леля ми готви нещо, което нарича "Коприва канапе". Наскоро го правих и мисля, че влиза в бюджета. За съжаление всичко й е на око.
Равни количества коприва и праз лук се запържват до омекване, подправят се. После се смесват с 3-4 яйца и кисело мляко. Междувременно се замесва тесто от брашно, вода и малко сода+1с.л. кисело мляко, разточва се на много тънък пласт, надупчва се цялото с вилица и се слага върху сместа да се изпече.
Виж целия пост
# 109
Тази вечер - поради липса на време, гюведжета с кръгчета домат, парче сирене, 2 лъжици кисело мляко, изостанали в хладилника колбаси, нарязани на кубчета, лъжичка размита с вода лютеница, 5 подправки, бучка масло и яйце отгоре. Фантастични станаха.
Виж целия пост
# 110
Вчера и аз пробвах овесената баница - фантастична е! Бърза, лесна и много вкусна. Едвам успях да опитам едно ъгълче докато беше топла. Докато си взема душ домашните й бяха видели сметката и питаха за още.  ooooh!
Виж целия пост
# 111
Между другото, сместа за овесената баница е идеална и за гофрети. Просто сипвате от нея в гофретника и после имате супер хрупкави гофрети. Може и американски палачинки на незалепващ тиган да се изпекат от нея.
Виж целия пост
# 112
Аааа колко хубава идея. Ще я пробвам още утре. Сиренето не загаря ли в гофретника?  newsm78
Виж целия пост
# 113
Не, нищо не загаря. Само сместа трябва да е гъстичка, да не тече. Получава се хрупкава коричка и от двете страни. Аз добавям и настърган кашкавал и става ммммм!
Виж целия пост
# 114
Здравейте момичета,аз нямам много време за писане,но ви наглеждам.Ще правя и аз тази овесена баница дето хвалите.
Поздрави 😀
Виж целия пост
# 115
Аааа колко хубава идея. Ще я пробвам още утре. Сиренето не загаря ли в гофретника?  newsm78
Не загаря сиренето, слагала съм в обикновени гофрети натрошено, напоследък и в едни нисковъглехидратни... слагай смело.
Виж целия пост
# 116
Не е за 5, но е под 10 лв.и е за 6 човека. Килограм пресни картофки, връзка пресен чесън, връзка копър, сол и парче бекон. Много е вкусно. Направихме си огромна тава и ще стигне за обяд и вечеря. Ние със съпруга ми ще пийнем и малиново вино.
Виж целия пост
# 117
Като заговорихте за гофретник. Бяха ми останали кори за баница. В една кора сложих сирене и яйца. Загънах я и бам в гофретника. За нула време стана супер баничка. Без да мисля много-много направих и останалите кори. След това през годините съм правила  този вариант и с други продукти според каквото е налично.
Виж целия пост
# 118
Не е за 5, но е под 10 лв.и е за 6 човека. Килограм пресни картофки, връзка пресен чесън, връзка копър, сол и парче бекон. Много е вкусно. Направихме си огромна тава и ще стигне за обяд и вечеря. Ние със съпруга ми ще пийнем и малиново вино.
Сигурна съм, че е много вкусно. Но как килограм картофки, особено пресни, които съдържат много вода, стига за обяд и за вечеря на 6 души, т.е 12 порции?
Виж целия пост
# 119
От тези 6 души - едното е дете на 4, другото е момиче на 12 и 2 млади дами на диета преди баловете. Основно ние със съпруга ми си мезим. А и картофите засищат. И не са само картофи, а картофи с бекон, който прави картофките доста мазнички. Излязоха 2 средни тавички - едната за обяд и другата за вечеря. Довечера към тях ще има и зелева салата. Ние не сме от най-ящните.
Виж целия пост
# 120
ОК, ако е с повечко бекон, бива. И все пак...почувствах се лакомо прасе.  Embarassed
Виж целия пост
# 121
Ама ние в събота сутрин обикновено прекаляваме с хапването, а и следобедна закуска си правим, та не караме само на картофките.
Сутринта изядохме тава от овесената баница, за която имаше по-напред рецепта с тенджера айрян. Следобед пък ядохме ядки в обилно количество и фреш.
Виж целия пост
# 122
Ох, успокоих се. Аз не закусвам изобщо и си представих как сам-сама омитам половин тавичка картофки.
Виж целия пост
# 123
Аз правя нещо подобно на показаната овесена баница, но не с овесени ядки, а с вини овесени трици + овесен зародиш. Доста е подобна, та ще споделя рецептата, в случай че някой иска да разнообрази.

200-250 грама фини овесени трици плюс зародиш (най-хубаво ми се получава с едни био на Alnatura, най-фино смлени са), слагам на око, за да достигна нужната гъстота, 3-5 яйца според големината, 200 грама сирене, може малко спанак, 200 мл кисело мляко, 1 опаковка бакпулвер, масло колкото 1 кибритена кутийка, разтопено, евентуално малко кашкавал, ако ми се намират остатъци и не ме мързи да стържа. Цялото това нещо се разбърква и изсипва в намаслена тава.

Правя аналогично и садък сладкиш с намачкат банан или сварена тиква вместо сиренето, останалите съставки са същите (плюс по желание ванилия, канела, нещо за подслажане - захар, стевия). Пак става много добре и много лесно и бързо.
Виж целия пост
# 124
Аз утре ще готвя боб.
Виж целия пост
# 125
точни щях да кажа, че само боба ми се събира в тез 5 лв, ако реша и мръвка да сложа става нагоре
Иначе йофтинко ми излизат мързеливите кашкавалки
Виж целия пост
# 126
С майка ми измислихме предназначение на морковите от туршията, които останаха недоядени. Изкиснахме ги малко във вода и ги сготвихме в една картофена супичка - морковите, лук, картофи, чубрица, ориз/или фиде, мазнина, може червен пипер, сол. Вкусно стана. Леко накиселяваше, а на нас картофената супа винаги ни върви с добавка на нещо кисело, така че този път просто не се наложи да си добавяме в паниците.
Виж целия пост
# 127
Не че не сте се сетили вече, но и аз да подсетя: ястия с коприва/лапад. Дори може да ви излязат почти безплатно. Ние тези зелении ги имаме по двора и си берем. Кеф ни на супичка, кеф ни в баничка, кеф ни с яйца. Вкусно, икономично и много полезно!
Виж целия пост
# 128
С майка ми измислихме предназначение на морковите от туршията, които останаха недоядени. Изкиснахме ги малко във вода и ги сготвихме в една картофена супичка -

Това с морковите и аз съм го правила като се оказа , че нямам пресни Simple Smile
Днес смятан да направя нещо между картофи на фурна и огретен с шунка,  кашкавал и каквото остатъци имам  в хладилника . Може би не се вмъква в 5-те лв
Виж целия пост
# 129
Пържени яйца със спанак, зелен лук и сирене.
Виж целия пост
# 130
В духа на предстоящите празници - козунак. 😃

Брашно, 1 кг - 0,40 евро
Яйца, 3-4бр. - 0,48 евро
Мая, 2 пак. на Йоткер - не съм сигурна, но около 0,50евро
Масло, към 100г - към 1 евро
Мляко, 240г - 0,15евро
Ванилия - 10 пакетчета от Бг са ми 0,20 лв, а за козунака тук отиват 1-2, та не ги броя

Дотук съм на 2,55 евро, като това са козунаци за няколко закуски. Ако има плънка, ще се надвиши леко, но може и да се впише, защото мазнината ми е реално масло и олио, а смятах само с масло горе.

Това не е съвсем точна рецепта, само заради цените написах така. За рецепти - в козуначената тема. 😃
Виж целия пост
# 131
Картофки на фурна с масло,копър и чесънче.Чудни стават.Или пък разядка:
Едно/две нискомаслени кисели мляка,чесън,копър и краставица.Всичко се смесва и става нещо средно м/у таратор и снежанка салата,само дето не надува корема и много върви с ракия Simple Smile))
Виж целия пост
# 132
Сега в сезона на зелениите - ние вкъщи обожаваме да вечеряме всякакви варианти на салати с киселец или спанак + различни добавки (краставица, маслини, орехи, кисело мляко, варени яйца, сирене, шунка и всичко, според личния вкус). Много са вкусни, полезни, засищащи и спокойно се вместват в бюджет 5 до 10 лв. Особено ако човек си направи екскурзия в планината или ако има село/вила и сам си набере зелениите.
Виж целия пост
# 133
От тези 6 души - едното е дете на 4, другото е момиче на 12 и 2 млади дами на диета преди баловете. Основно ние със съпруга ми си мезим. А и картофите засищат. И не са само картофи, а картофи с бекон, който прави картофките доста мазнички. Излязоха 2 средни тавички - едната за обяд и другата за вечеря. Довечера към тях ще има и зелева салата. Ние не сме от най-ящните.

мда, ние това с ММ го омитаме наведнъж....може и да не стигне, но ние сме си ящни.
в нас имаме фенове на пастата и на яйцата - и двете се спретват под 5 лв. Сега залагаме и на зелениите, естествено. всякаквите зеленчукови манджи, червена леща и т.н. - пак. кремсупи също тачим.
Виж целия пост
# 134
Пак се включвам, този път с идея за останалите сварени яйца от празниците.
Едната идея е във фурната - руло Стефани с гарнитура от моркови и картофи. С изключение на яйцата, използвах половин килограм кайма  (3.50 от Фантастико), кисели краставички (към 1.5 или домашни, ако и вие си правите), моркови и картофи (към 1.80).
Утре пък може да направя палачинкова торта с майонеза и яйца. Пасирам яйцата и майонезата, добавям подправки и редя палачинка-смес-палачинка. Може и да не се пасират съставките, а да се нарежат яйцата на шайби и да се мажат самите палачинки с майонеза.
Виж целия пост
# 135
Идея и от мен. 10-тина варени яйца (много боядисахме и ни дадоха и близките, та събрахме много яйца), 1 майонеза, 1 кофичка сметана, пресен чесън на ситно, сол, черен пипер, (може и кисели краставички, но не съм слагала, защото нямаме в момента). Стана огромна купа, която поднесох с препечени филийки. Дори съжалих, че пием рядко концентрати и нямахме малко ракийка или узо под ръка. Simple Smile
Виж целия пост
# 136
Аз правя подобен пастет с извара ,яйца ,майонеза и чесън ,върви чудесно с печени филийки. ММ си го хапва към ракията, а аз направо си го ползвам  за основно и си вечерям с него 😀
Виж целия пост
# 137
Много хубави предложения сте дали със яйцата.Още утре ще пробвам,че и на нас ни останаха много яйчица😋
Виж целия пост
# 138
И аз днес забърках една салатка с варени яйца и варени картофи,настъргани на едро,добавих майонеза и малко кисело мляко,сол,черен пипер и стана супер. Може да се добави лук,кисели краставички и др. според вкуса.
Виж целия пост
# 139
Аз направих салата от настъргани яйца, настърган кашкавал, майонеза и счукан чесън.
Виж целия пост
# 140
Като сте почнали с остатъците - да минем и на козунаците. Козунаци така или иначе не обичам, но като останат - мммм правя си любим десерт. Една кофичка гъсто кисело мляко и една заквасена сметана. Разбърквам с малко захар на вкус, но не с миксер, защото ще стане много рядка смес, а с вилица или тел. В някаква тавичка или форма за торта нареждам нарязания на филии стар козунак и заливам. Оставя се в хладилника да поеме хубаво и да стегне. Отгоре може да сложите и някое плодче за разкош.
Виж целия пост
# 141
При нас никога не остава козунак,но пържени филийки от него стават толкова хубави,че купувам козунак специално за да направя 😍
Както и козунак с крем карамел,на който му е останал може да си направи супер десерт.
Виж целия пост
# 142
Аз направих салата от настъргани яйца, настърган кашкавал, майонеза и счукан чесън.
Снощи правих същото, но с натрошено сирене и царевица. 7 яйца - 1,50 лв. Майонеза 1,20 лв. Царевица 1,50 лв. Сирене за не повече от 1 лев - горе-долу сме в бюджета.
Виж целия пост
# 143
Крем карамел с козунак съм пробвала.Много е вкусно.
Със кроасани също.Само,че вземам кроасаните със някакъв крем-брюле примерно, защото ако се сложи със шоколад става изключително тежък десерта.
Виж целия пост
# 144
Може ли подробности за крем карамела с козунак?Карамелизира ли се захар и на водна баня ли се прави?

Иначе и ние купуваме специално козунак за филийки,вчера правихме 'пълнени'-между две филии намазано сладко или течен шоколад и панирани в разбити яйца с мляко,канела и ванилова захар.Много ги обича щерката.

За яйчените салати любима ни е само настъргани яйчица,майонеза,горчица,сол и червен пипер.
Или много зелен лук нарязан,краставичка прясна,варени яйца на кубчета и заквасена сметана.

Освен руло стефани,може да се направят и яйца по шотландски-всяко варено яйце се увива в овкусена кайма и се панирани в брашно-разбито яйця-галета.После се пържат или пекат.
Виж целия пост
# 145
Правиш си карамел и докато не е изстинал нареждаш нарязаният козунак да залепне за карамела. Отгоре наливаш млечната смес и печеш на водна баня
Виж целия пост
# 146
За яйцата , освен на  салатки и руло Стефани препоръчвам и тази рецепта  http://www.1001recepti.com/recipe/?recipe_id=1368-farshirovani-iaica

Козунаците на пържени филийки , или торта подобна на бисквитената
Виж целия пост
# 147
Ето една вкусотия с картофи.
https://www.buzzfeed.com/br/matthewcullum/batatas-bhajias?fbclid … MsJHEl5bF8dr9-ibE
Виж целия пост
# 148
Аз нарязах 1 козунак на филийки.Козунакът беше с мармалад.Залях го със смес от 3 яйца и половин кутия прясно мляко.Малко захар и парченца масло.
Изпекох във фурната.
Като изстина го сложих в хладилника.
Изядохме го за десерт.
Виж целия пост
# 149
Здравейте,една бърза манджичка от мен.
Вчера пекох пилешки бутчета с картофи и ми останаха 3 бр.
Глава лук и 1 малък буркан гъби запържих за кратко,добавих обраното месо от бутчетата и отново запържих за кратко.Добавих   500 мл.вода,една супена лъжица лютеница,сол, кимион и черен пипер на вкус.Оставих да покъкри за около 10 Мин.След това разбих малко вода и брашно и добавих към яденето.Оставих за още 10 Мин.
Оказа се бързо,лесно и много вкусно,😋

Виж целия пост
# 150
За любителите на хумус бюджетен и здравословен вариант. Накисвате във вода 200-300 грама ядки по желание. Най-евтино е белен суров слънчоглед. По-малко от 1 лев излиза. Сварявате около половин килограм нахут или червена леща. Прецеждате и пасирате заедно със слънчогледа, зехтин, сол, по желание лимонов сок и лют червен пипер. Имате около 10 порции хумус за максимум 4 лева. Аз добавям и хранителна мая. Не е задължителна, но аз обожавам вкуса ѝ.
Виж целия пост
# 151
Ето нашите домашни хрупкави хлебни хапки-1 бр.сух хляб,олио,сол,червен пипер и чубрица.Подправките ми са на вкус.

Виж целия пост
# 152
Следвеликденски сладкиш

Виенски ванилени сладки

Супа с риба от консерва

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия