Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - април 2019

  • Публикувана: 31 март 2019, 15:02 ч.
  • Последно мнение: 30 апр. 2019, 11:46 ч.
  • 121 673
  • 2 315
Дълго мислех каква да е основата на новата ни темичка. За дворци и бижута писахме и говорихме…
Стигнах до извода, че най-често обсъждаме Кейт, Меган, Летисия, Елизабет II и Рания.
Между тях се промъква и вечната вражда “Даяна vs Камила“.
Но… преди тях е имало и други кралици, кралици-консорт, снахи, зълви, етърви и любовници. Също толкова обсъждани, е, не в Интернет, но определено са били одумвани сред благородници и простолюдие.
Реших да извадя малко информация за „кралиците в сянка“.
„Кейт и Меган от стари времена“. Wink

За да не ви отегчавам, ще ви върна до 2-3 Кралици назад във времето и от най-известните Кралства в Европа и Близкия Изток.АНГЛИЯ

Мери ъф Тек
Скрит текст:

Родена: 26 Май 1867г (Лондон)
Починала: 24 Март 1953г (85г) (Лондон)
Съпруга на Джордж V, баба на действащата в момента Елизабет II, кралица на Великобритания и Ирландия, императрица на Индия
Мери е сгодена от кръстницата си кралица Виктория през декември 1891 г. за престолонаследника Алберт Виктор, който умира от бронхит след шест месеца на 14 януари 1892 г. По желание на кралицата Мери се омъжва на 6 юли 1893 г. за по-малкия брат на годеника си, Джордж V. На 6 май 1910 г. нейният съпруг става крал и двамата са короновани на 22 юни 1911 г.
Мери Тек е известна в светските среди с огромната колекция бижута, която оставя след себе си.

Александра от Дания
Скрит текст:

Родена: 1 Декември 1844г (Копенхаген, Дания)
Починала: 20 Ноември 1925г (81г) (Норфолк, Англия)
съпруга на крал Едуард VII и кралица на Великобритания, императрица на Индия и датска принцеса. Тя е най-дългият носител на титлата Принцеса на Уелс (1863-1901). От 1910 до нейната смърт тя е Кралица майка, майка на тогавашния крал Джордж V.
В публичното пространство, Александра се държи достойно и чаровно, в личния живот е весела и забавна. Изключително социална за времето си – практикува пързаляне с кънки на лед, експерт е в конната езда и лова. Социалният й живот, с който не се разделя дори след раждането на първото си дете, й носи много „търкания“ със свекървата – Кралица Виктория.

Принцеса Виктория Сакскубурготска
Скрит текст:

Родена: 17 Август 1786г (Кобург, Германия)
Починала: 16 Март 1861г (74г) (Уиндзор, Англия)
Принцеса Виктория не е била английска кралица. Тя е майка на може би най-известната носителка на короната в Англия – Кралица Виктория.
Историята ѝ е изключително интересна и за да не става прекалено дълго, направо пускам линк към Уикипедия. Заслужава си четенето. Simple Smile


ИСПАНИЯ

Виктория Батенберг

Скрит текст:

Родена: 24 октомври 1887 г. (Замък Балморал, Шотландия)
Починала: 15 Април 1969г (81г.) (Лозана, Швейцария)
Принцеса Виктория Батенберг е кралица на Испания, съпруга на крал Алфонсо XIII. Тя е внучка на кралица Виктория и прабаба на настоящия испански крал Фелипе VI.
Първоначално срещу избора на Алфонсо XIII застава майка му, Мария-Кристина Австрийска, която не одобрява Виктория Евгения за съпруга на сина си. Като основни причини за това тя изтъква фактите, че Виктория не е католичка, родът Батенберг има скандален произход, а като внучка на кралица Виктория принцеса Ена би могла да е носител на наследствената болестта хемофилия, от която страда и брат ѝ Леополд. Едва през 1906 г. Мария Кристина се примирява с избора на сина си и съобщава за любовта му към принцеса Виктория.
Крал Алфонсо XIII и принцеса Виктория Батенберг се венчават на 31 май 1906 г. След брачната церемония процесията се отправя към кралския дворец, когато срещу кортежа на краля и съпругата му е извършен атентат. Анархистът Матю Морал хвърля бомба върху кралската карета, която едва не убива новата кралица. Виктория Евгения се спасява като по чудо, тъй като в момента на взрива обръща глава, за да види църквата „Св. Мария“, която Алфонсо XIII ѝ посочва.

Мария де Мерседес
Скрит текст:

Родена: 23 Декември 1910г (Мадрид, Испания)
Починала: 4 Януари 2000г (89г) (Испания)
Мария де Мерцедес е майка на испанския Крал Хуан Карлос и баба на текущия Крал – Фелипе IV. По време на изгнанието си живеят в Кан, Рим и на Португалската Ревиера. През 1953г представлява испанското кралско семейство на Коронацията на Елизабет II.
Пълното ѝ име е: María de las Mercedes Cristina Genara Isabel Luisa Carolina Victoria de Todos los Santos de Borbón-Dos Sicilias y Orléans

ЙОРДАНИЯ

Кралица Дина Абдул Хамид

Скрит текст:

Родена: 15 Декември 1929г (89г) (Кайро, Египет)
Починала: жива, към момента на писане на темата
Първа съпруга на Крал Хюсеин (свекър на Рания Wink )Завършила е университет в Кеймбридж и е бивш преподавател по английска литература в университета в Кайро. Дина за пръв път се среща с крал Хюсеин в Лондон, където двамата учат.
Сключват брак на 18 април 1955 г. Булката е на 26 години, а младоженецът на 19 г.
След сватбата си става кралица на Йордания . Според авторката Исис Фахи (която интервюира Дина и Хюсейн в деня на сватбата), Хюсеин твърдо каза, че съпругата му няма да има политическа роля. Фахи отбеляза, че Хюсеин е възнамерявал да упражнява власт над Дина, която е силна личност и че майка му я вижда като заплаха за собствения си статус.
Скоро става ясно, че Кралят и Кралицата имат много малко общо по между си и се развеждат само 2 години след сватбата.

Кралица Муна ал-Хюсеин (родена Антоанета Аврил Гардинер)
Скрит текст:

Родена: 21 Април 1944г (77г) (Съфолк, Англия)
Починала: жива, към момента на писане на темата
Втора съпруга на крал Хюсеин и майка на текущия крал Абдула. Тя е британка по рождение и след сключването на брака си сменя името си на Муна ал-Хюсеин.
Гардинер се срещна с краля на Йордания Хюсеин , докато работи като асистент към филма „Лорънс Арабски“.  Преди сватбата сменя религията и името си, тъй като според Конституцията на Йордания всеки наследник на трона трябва да е дете от законна двойка и двамата родители да са мюсюлмани. Развеждат се през 1972г.

Кралица Алиа Хюсеин
Скрит текст:

Родена: 25 Декември 1948г (Кайро Египет)
Починала: 9 Февруари 1977г (28г) (Аман, Йордания) – загива в самолетна катастрофа
Трета съпруга на крал Хюсеин.П по-голямата част от детството си, пътувайки с родителите си по време на кариерата на баща си в дипломатическия корпус на Йордания: живяла е в Египет, Турция, Лондон, САЩ и Рим. Завършва колеж в Ню Йорк и университет в Чикаго.
Известна е с активната обществена роля. Бори се активно за правата на жените, децата и социално слабите. Загива в самолетна катастрофа на едва 28 годишна възраст.

Кралица Нур
Скрит текст:

Родена: 23 август 1951 г. (67г)  (Вашингтон , САЩ)
Починала: жива, към момента на писане на темата
Рожденото й име е Лиза Наееб Халаби. След като завършва Принстън се премества в Австралия , където работи за фирма, специализирана в планирането на нови градове с процъфтяващ интерес към Близкия изток.
По време на посещение в Аман се запознава с Краля. Първоначално са близки приятели, а с времето приятелството прераства във връзка. Женят се на 15 юни 1978г. Сменя името си на Нур.
За разлика от първата съпруга на Краля, последната участва активно в обществения живот на страната. Основава множество организации с местно и световно значение.  Международната работа на кралица Нур се фокусира върху проблемите на околната среда и връзката с човешката сигурност с акцент върху здравето на водата и океана.

ДАНИЯ

Ингрид Шведска

Скрит текст:

Родена: 28 март 1910 г. (Стокхолм, Швеция)
Починала: 7 ноември 2000 г. (90г) (Фреденсборг, Дания)
Ингрид Шведска е шведска принцеса и кралица на Дания – съпруга на датския крал Фредерик IX. Майка на текущата кралица Маргарет II.
По време на немската окупация на Дания през Втората световна война кронпринцесата на Дания оказва голямо влияние върху отношенията между двореца и немските окупационни власти. Ингрид се превръща в символ на тихата съпротива срещу немските окупатори, показвайки непрекъснато солидарността си към датския народ и афиширайки подкрепата си за Англия и антихитлеристката коалиция.

ШВЕЦИЯ

Принцеса Маргарет

Скрит текст:

Родена: 15 януари 1882 г. (Съри, Англия)
Починала: 1 май 1920 г. (38г.) (Стокхолм , Швеция)
Принцеса на Швеция и херцогиня на Скания. Първата жена на бъдещия крал Густав VI Адолф. Внучка на английската Кралица Виктория, тя израства като член на английското кралско семейство.
Запознава се с бъдещия си съпруг в Кайро и споделят, че любовта им е била „от пръв поглед“. Известна е като отдадена майка, която предпочита сама да отглежда децата си, без помощта на „детски персонал“.
За съжаление смъртта й е трагична. Моля бременни да не четат скрития текст:
Скрит текст:
Умира на 38г от сепсис в следствие на морбили, бременна в осми месец е с шестото си дете.
Швецкия народ скърби за „слънчевият лъч в Стокхолмския дворец“.

Лейди Луиза Маунтбатън
Скрит текст:

Родена: 13 юли 1889 г. (Хайлигенберг, Германия)
Починала: 7 март 1965 г. (76г) (Стокхолм, Швеция)
Лейди Луиза Маунтбатън (13 юли 1889 – 7 март 1965) е принцеса от рода Батенберг (Маунтбатън) и кралица на Швеция, втора съпруга на шведския крал Густав VI Адолф.
Тя е дъщеря на принц Лудвиг Александър фон Батенберг (брат на княз Александър I Батенберг) и принцеса Виктория Хесен-Дармщатска (внучка на кралица Виктория).
На 3 ноември 1923 г. на тридесет и четири годишна възраст Луиза се омъжва за овдовелия шведски престолонаследник, бъдещия крал Густав VI Адолф. Бракът им е много щастлив, но бездетен (единственото им дете се ражда мъртво през 1925 г.). Луиза обича децата и с удоволствие прекарва свободното си време със заварените деца на съпруга си от първия му брак.
През Първата световна война тя е милосърдна сестра в английска болница на фронта във Франция, за което е наградена с ордена Кралски червен кръст.
По време на Зимната война принцесата приютява в пролетната кралска шведска резиденция няколко деца от Финландия, с които поддържа контакти дълги години след войната.
На 29 октомври 1950 г. съпругът на Лйеди Маунтбатън наследява трона на Швеция като Густав VI Адолф, а Луиза получава титлата Кралица на Швеция.
Кралицата е тиха и ексцентрична, обича да пътува инкогнито в чужбина с псевдонимите Контеса Грипшолм или Лейди Олсън, придружена от няколко любими померански кучета, които ѝ създават проблеми всеки път, когато пресича границите. Доста е активна и обича да се разхожда сама из улиците. По време на една такава разходка из улиците на Лондон едва не е блъсната от автобус. Оттогава всеки път, когато се разхожда сама, кралицата носи картичка с надпис Аз съм кралица на Швеция, за да я разпознаят ако с нея се случи инцидет на улицата.
Кралица Луиза впечатлява и със своя хумор и земна натура. Обича да пазарува из стария град на Стокхолм. Често тя и съпругът ѝ са забелязвани да се разхождат сами из улиците на шведската столица и да поздравяват минувачите. Тогава, без никаква охрана, на пръв поглед кралската двойка прилича на обикновена възрастна двойка, която се разхожда по улиците на Стокхолм.

МОНАКО

Жислéн Мари Франсуаз Доманжé

Скрит текст:

Родена: 13 октомври 1900 г. (Франция)
Починала: 30 април 1991 г. (90г) (Франция)
Ghislaine Marie Françoise Dommanget е френска актриса и принцеса от Монако от 1946 до 1949. Омъжена е за Луи II, принц на Монако. Първата съпруга на принц от рода Грималди без зестра.

Принцеса Шарлот Монакска
Скрит текст:

Родена: 30 Септември 1898г (Алжир)
Починала:  15 Ноември 1977г (79г) (Париж, Франция)
Родена в Шарлот Луиза Джулиет де Монако в Константин , френска Алжир , тя е била незаконна дъщеря на Мари Жулиета Лувет , кабаретна певица , и Луи II Грималди. От 1922 г. до 1944 г. тя е била наследствена принцеса на Монако , наследник на престола.
Tя е майка на принц Рение и баба на текущия принц Алберт.

Старата тема: Кралски работи и клюки - март '19
Виж целия пост
# 1
Ехаа, супер тема! Благодаря, Queen!
И аз предвиждам доста постове, предвид предстоящото раждане на бебе Съсекс.
Виж целия пост
# 2
Ice Queen, страхотна тема, благодаря ти! bouquet

/Ghislaine Marie Françoise Dommanget
(не съм сигурна как точно се превежда името ѝ. Жизлейн Доманг?)/
Жислéн Мари Франсуаз Доманжé

Като ги гледам колко дълго живеят, Чарли ще е крал поне едно 20 години, а може и повече.

Чарли е на 70 мисля, а майка му не е обявила изобщо, че ще се отказва. Струва ми се, че въпросът е решен отдавна и няма да е той. Щеше да му отстъпи малко по-рано, вместо да го прави за смях на стари години да го коронясват.
Скрит текст:
Той изглежда почти на нейната възраст, а и Камилата до него е заприличала на истински вампир. Принц Филип се скри вече, че изглежда като жива мумия.
Вероятно ще се откаже сам в полза на сина си. Иначе може да си живее спокойно и до 100 години. Но да удариш стотака е съвсем различно от това да изпълняваш задължения на крал.

Не мисля, че ще се откаже в полза на Уилям.
Скрит текст:
Чарлз фаворитизира Хари и Меган и знае, че Уилям като стане крал, ще секне Хари и Меган. Хари и Меган нямат право на собствено "домакинство" или  както там се нарича. На такива имат право само наследниците на трона, но с подкрепата на Чарлз ще го получат. Има и още много примери, с които чрез подкрепата на Чарлз, получават неща, които не им се полагат. Чарлз е много по-дистанциран от семейството на Уилям и внуците, но сега щял да се опита да е истински дядо на новото бебе.

Мисля, че това вече го коментирахме миналата година. В англиското законодателство опцията "абдикация" не е предвидена автоматично. Кралят не може да се откаже от короните си (от 1931г. тя не е една, а са няколко) без единодушното съгласие на всички парламенти в Обединеното кралство, в т.ч. тези на Австралия и Канада. / През 1936 Ирландия отказва да събере парламента си, за да даде съгласие за абдикацията на Едуард и за период от 24ч. Англия и Ирландия имат различни крале. Laughing/.
Елизабет е от старата школа, тя едва ли би си позволила да допусне подобна евентуална криза, особено предвид антимонархическите настроения в част от доминионите. На този етап, докато е що-годе във форма, едва ли би го направил и Чарлз.
Виж целия пост
# 3
Ice Queen, страхотна тема, благодаря ти! bouquet

/Ghislaine Marie Françoise Dommanget
(не съм сигурна как точно се превежда името ѝ. Жизлейн Доманг?)/
Жислéн Мари Франсуаз Доманжé
Благодаря поправих го! Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Неловки моменти в кралското семейство:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=181&v=sb_TPGMlmaQ

Благодаря за темата  bouquet
Виж целия пост
# 5
Ice Queen благодарности, много интересна тема. Явно Кралство Монако си падат по интересните връзки Simple Smile Дъщеря на кабаретна певица Simple Smile кралица
Виж целия пост
# 6
Чарлс и синият му приятел.
https://www.instagram.com/p/Bvkajx1FDlK/?utm_source=ig_share_she … shid=a2dd30m2bw5k

Огърлицата на Виктория.
https://www.instagram.com/p/BvcR5c7FRcJ/?utm_source=ig_share_she … hid=1q04nzs52lovh

Чарлс и обявяването му за принц на Уелс?
https://www.instagram.com/p/BuodK2OlNAi/?utm_source=ig_share_she … hid=1hznkp2lsuf33

Кралицата в униформа на някакво честване, 1964.
https://www.instagram.com/p/BtXD9yCIlTS/?utm_source=ig_share_she … hid=1wkawqg1ibill
Виж целия пост
# 7
Аз в типичен хейтър стил да си кажа, че Лейди Луиза Маунтбатън хич не ми харесва, но пък първата кралица на Йордания е прекрасна Heart Eyes
Виж целия пост
# 8
Ice Queen, ❤🌺

Рания в Асизи, преди да отиват във Франция https://www.instagram.com/p/BvlyxGwnaRq/?utm_source=ig_share_she … shid=r1xod0iczxh4
Виж целия пост
# 9
Ice Queen Благодаря за темата, изчетох я на един дъх, сбито и интересно поднесено Flowers Hibiscus
И аз съм на това мнение. Queen Heart
От показаните особи съм фен на Мери Тек, бабата на баба по бащина линия. Била е красива като млада и е имала много премеждия. Първо се е сгодила за Албърт-Виктор, но той умира и я натъкмяват за Джордж V.
В онези времена са третирали жените като вещи. Никой не ги е питал дали и за кого искат да се омъжат. Баба Виктория я е харесала за престолонаследника. Ако не единия, то другия. Точка.
Виж целия пост
# 10
И аз благодаря за темата. В момента е втори сезон на филма за кралица Виктория, гледам го с интерес.
Най- интересното е, че и трите най-известни и дълго управлявали кралици на Англия не са родени като кралици, а стават такива по стечение на обстоятелствата.
Виж целия пост
# 11
Благодаря за хубавата тема! За съжаление в момента нямам време да чета, но по-късно ще се върна.
На пръв поглед: кратката история на първите две дами ми напомни за две други личности.
Историята на Мери ъф Тек ми напомня на тази на Катерина Аргонска, която първоначално е омъжена за по-големия брат на прословутия Хенри Осми - Артър. Той умира много млад и тя се омъжва за Хенри, а последвалата история е позната.
Александра от Дания ми напомня на императрица Елизабет Баварска, съпругата на Франц Йосиф, коята също е била много общителна личност с разнородни хобита, обичана от хората, но в остри отношения със свекърва си, което за съжаление води до неособено щастлив брак.
Виж целия пост
# 12


Ice Queen, благодаря за интересната тема!
Ще ви следя Wink

Принцеса Мери днес е получила звание капитан на Датската отечествената гвардия (Danish Home Guard) послучай 70-годишнината на службата. На снимката: с Маргрете II.И още:
Скрит текст:
Виж целия пост
# 13
Ах, колко добре изглежда с униформа Heart Eyes
Виж целия пост
# 14
Страхотна и много интересна тема!
Мери не трябва да сваля униформата, я как добре и седи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия