Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Курбан?

  • 1 138
  • 10
Здравейте
Тази нощ брат ми претърпя страшна катастрофа...За щастие е жив и здрав.
Понеже не съм запозната,само съм чувала,че хората правят за здраве курбан .Искам да попитам кога се прави?Скоро след като се е случило или година след това на същата дата? И как точно?
Благодаря много предварително.
Виж целия пост
# 1
Избира се дата, хубаво е да е на църковен празник и се ходи в черква да опеят солта. Това помня от курбаните на брат ми като дете. Баба ми се занимаваше, та не знам детайлите, но ако попиташ в черквата, ще ти обяснят.
Радвам се,че всичко с брат ти е наред🤗.
Виж целия пост
# 2
Знам, че се прави след 1година на същата дата.
Виж целия пост
# 3
Различно е. Да знаеш, че това е езически обичай, та в черквата може и да те изгледат странно, ако питаш директно.
Курбанът е принасяне на жертва - за да не пострада и да е здрав човекът, за когото се прави курбан, се коли животно. Прави се всяка година на същата дата, на която е била случката. Ако не е случка, а период на болест, тогава си избира човекът дата и на нея прави курбан.
Вкъщи правим така: Нашите носят риба (опечена) и хляб в черквата, но вкъщи колят друго животно. Винаги съм мислела, че закланото е курбанът, но в нашия случай е рибата. Вечерта се събираме с всичко сложено на масата, в рибата и хляба се запалват свещи, казваме кратка молитва и духваме свещите.
Виж целия пост
# 4
При нас се носи солта за курбана в църквата, за да я опее попът. Знам, че курбан не се прави по време на пости - великденски, коледни и т.н.
Виж целия пост
# 5
Питайте в църквата. До колкото знам, за дата се избира първия църковен празник след инцидента, който е на някой светец. На масата трябва да има животно, сготвено с главата, пита и вино. На всяко се слага и пали свещ, след това се разделя на броя гости и се изяжда. Гостите трябва да са роднини и приятели. Ина информация и из нета, но най-добре питайте в църквата, защото първоначално се пее някакяа молитва май.
Виж целия пост
# 6
Курбан се прави след подобен инцидент. Носи се живо пиле, агне, яре в черквата, попа да му прочете молитва, след това се коля и се прави супа от него, която супа се раздава на хора. Може да се нарече, че курбана ще се прави само веднъж или няколко години подред. Примерно 3 години подред на тази дата. Много е важно да се знае, че по време на пости курбан с животно не се прави. Мисля, че можеше да се направи с питка - носи се питката в черквата, чете се молитва и се раздава. След постите може да е с животно. Питайте попа в черквата - той най-добре ще ви каже.
Виж целия пост
# 7
Благодаря ви много за информацията 🤗
С майка ми решихме да го направим на Гергьовден,понеже баща ми предложи да заколим агне и е следващия голям църковен празник.А и баща  ми е именник и е най-близкия до брат ми.
За подробности ще попитаме в църквата.
Виж целия пост
# 8
Курбана се прави всяка година. Солта за която ти казват, се носи ПРЕДВАРИТЕЛНО в църквата, за да се постави в олтара по време на литургията, заедно с една свещ. После свещенника запалва свеща, прочита молитва за здраве върху солта и я изгася ( свеща ). Връщат ви солта и свеща. Със осветената ( отчетената ) сол се готви в деня на курбана и се солят ястията. Тази сол която остане си я ползвате като нормална домакинска. Свеща в деня на курбана се запалва у дома ви и трябва да изгори цялата. Когато се прави животински курбан, най-добре е свещенника да дойде на място и да го благослови. Не съм правил със животно, но доколкото знам животното се благославя преди да бъде заколено. Виждал съм освещаване на вече готов курбан. На практика курбана е варено агнешко с подправки и малко лук или рибен такъв. Ние у дома правим само варено агнешко, който в последствие поръсваме със солта. Каним и хора които не са от семейството - близки приятели, защото курбана се дава за здраве. Има и така наречения безкръвен курбан. В църквата се носи пакет брашно, литър олио и бутилка червено вино в деня преди курбана. Записват се имена, които се споменават в лутургията в деня на курбана и се вземат свещи за дома. На самия ден е хубаво да се отиде на църква а у дома се прикадява с тамян. Не знам дали ме разбра, но ако има нещо - питай тук или на лични.
Виж целия пост
# 9
Не е задължително да е всяка година. Зависи кой какво се е врекъл да прави. Виждала съм в манастир на храмовия празник да се дава агнето живо на манастира. Важно е да дадеш обещаната дан.
Виж целия пост
# 10
Коленето на животно за курбан е вече само в мюсюлманството. В никоя съвременна църква няма да те насърчат да убиеш животно пред тях, да сложиш ръце на него докато ти пеят и умира. Това е езически ритуал, както и раздаването за умрели. За мен двете са безсмислени и са измислени за да носят приходи на църквата. Всъщност когато колиш курбан си мислиш че е за Бог, но Исус го е забранил. Дал е по-нормални методи. Има една молитва, че Бог иска курбан твоята молитва и да съжалиш за грешките си. Лично мое мнение е, че коленвто на курбан те свързва с бесовете. На тях сякаш принасяш кръвта им. Затова Бог е казал нека изтече кръвта на животното, не яжте кръвта, в нея е душата. Вземи кебапчета или рижа, салати, хляб, отделно опаковани сладки неща като бонбони, халвички, и раздайте. Най-грешно което правят хората е да раздават на познати само, непознатите които не са нахални в църквата, като мен ги подминават. И още. Брат ти да се покае. Каквото прави или е правил досега, да спре. Да се изповяда, да се кръсти в Светия Дух. Бог предупреждава с катастрофи и такива неща когато излизаме от добрия път. Бъдете живи и здрави! Покорявайте се на Бог и няма да има нужда от раздавки. Да бъдем смирени и да имаме страх от Бог, както са казали много светци, това най-много пази.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия