Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 139

  • 52 944
  • 913
# 465
Здравейте,

Връхлитам ви с въпрос...
Идеята ми е да направя торта, декорирана като оплетка на кошница, разбирам че с маслен крем ще стане, нали така?
Също така колко дни ще издържи, ако е от предния ден ще се запази ли?
Извинете за тъпите въпроси, но съм много "боса" в сладките
Виж целия пост
# 466
Става и с маслен крем, става и със сметана или меренг. Няма проблем да издържи 2-3 дни в хладилник.
Виж целия пост
# 467
Здравейте. Реших да се пробвам да направя торта от фондан с цветя. Можете ли да ми препоръчате фондани за обличане на тортата и за изработване на цветята, по възможност за начинаещи? 😏 И ако може да ме ориентиране горе долу какво количество ще ми е необходимо за около 15 парчета? Ще съм мнооого благодарна! Blush
Виж целия пост
# 468
Ши, Blush, какви цветенца имаш предвид? Свободностоящи, на тел, имитиращи истински цветя, или апликирани върху повърхността на самата торта?
За първите е необходима специална маса, която така се и нарича: цветна паста или гъмпейст.
Апликираните удачно се изработват и от фондана, с който се облича тортата.

Количеството, с което се облича, т.е. това, което в крайна сметка остава върху тортата, не е голямо. Но за да работиш удобно и за да се получи добре, ти е необходимо, грубо казано, двойно повече фондан. В твоя случай бих предложила килограм. Ще ти е по-лесно ако го разточиш не твърде тънко.

За конкретни марки, предлагани в България, повече ще помогнат други момичета от темата.  Blush
Виж целия пост
# 469
Благодаря за отговора. Да, с гъмпейст трябва да работя, само това бях разбрала от всичкото четене Heart Eyes значи за обличане ще ми трябва килограм, а понеже цялата торта ще е в различно големи, но малки цветя и гъмпейст ли да си предвидя килограм? И ако си купя само бял, как мога да го оцветя лесно, примерно с месене...с какви бои? Защото за четка ми изглежда много пипкаво за начинаещи, или...?
И за марки ще съм благодарна, ако някой помогне! Hug
Виж целия пост
# 470
Ето тази торта съм харесала Simple Smile

Виж целия пост
# 471
Ши, аз имах предвид реалистични цветя, на тел. За тях гъмпейст е задължителен. И от него се ползва много по-малко от килограм, защото той може да се разточва до прозрачност.

Случаен пример. Снимката не е моя.



Това, което показваш, са стилизирани цветенца, които аз самата бих направила от обикновен пастилаж, евентуално от фондан, с добавен към него СМС/тайлоза. Гъмпейст е доста по-скъпа смес и не си струва да се ползва там, където може с нещо друго.

Това не е упрек и не е наставление HugHug, бих искала да ти спестя излишни разходи.
Ако все пак се побоиш да работиш с друго, то поне със сигурност няма да ти трябва килограм, a доста по-малко. Би могла да смесиш малко гъмпейст с фондан за обличане, и с така получената маса да направиш цветенцата.

Да, спокойно можеш да оцветиш предварително, дори в случая точно това оцветяване се вписва добре в стила на тортата.
Марките, които често се ползват, са: Sugarflair, Rainbowdust, Wilton, отделно съм много доволна и от Fractal Colors.

Пример:






Виж целия пост
# 472
Ши не мога да помогна за марка фондан в бг .Аз ползвам  същите марки които е споменала Нелка .Аз бих направила цветята с фондан .Ползвам боичките на wilton много съм доволна от тях за боядисване на бял фондан .
Нелка искам да те питам нещо ,когато се разточва фондана за покриване на торта слага ли се задължително тайлоза СМС? Гледах една жена в фейса слагаше към фондана тази въпросна тайлоза ,за да и омекнел фондана .Аз никога до сега не съм слагала и се зачудих .Също така може ли да покажеш как изглежда тази тайлоза и как се казва на анг .език ?.Благодаря ти много  .
Как е при вас момичета карантината ?При нас почна да става страшно и гледам да не ходя до магазина много ,седим си в градината и караме за малко колелета навънка с децата .Щерката има рожден ден скоро няма да мога да направя въпросната торта с Барби ,тъй като не успях да купя необходимите продукти ,но взех edible картинка и за първи път ще се опитам да сложа нея върху тортата .Има ли някаква тънкост при слагането и ,дами ? Ще замажа тортата с маслен крем и ще залепя отгоре картинката незнам какво ще се получи .... Дано все пак я хареса тортичката .Пазете се и бъдете здрави !
Виж целия пост
# 473
Светленце, здравей. HugHug, голям майтап с различните неща/материали и усещанията, които имаме. Ето, аз, когато слагам СМС, го правя, за да стане фонданът по-НЕмек Blush
Веднага обаче бързам да кажа, че и фонданите са най-различни видове, тя сигурно има своите основания да изкаже такова мнение.
Моят фондан е домашно приготвен и понякога става един ..никакъв. Стои, като че му липсва спойка. В такива случаи добавям СМС, от което той добива еластичност.
Обаче! Макар че той става стабилен и не се къса/цепи по ръбовете, тъкмо гумата го прави по-тежък за разточване, а и в някои случаи - труден за оформяне. Например, остри ръбчета с него е далеч по-трудна задача.
За употреба на СМС във фабрични фондани не знам нищо; когато съм ползвала последните, не се е налагало да ги „ремонтирам“ с допълнителни прахчета.  

Ето така изглежда целулозата за нашите цели, донякъде подобна на нишесте, но само на вид.
Има и различни видове, по-едра, или по-жълта.



На английски си е ...ами както на български, но с правилните букви (си ем си / тайлоз)

Аз най-много съм ползвала тази:



https://www.squires-shop.com/product/sk-cmc-gum-bag-100g

Но също и това:



Други производители също имат тази целулоза.

--------------------

Иначе, за положението, в което ни набутаха, аз, да си призная, нямам какво да споделя. За мен нищо не се е променило; аз така и така си живея в гората Joy и ако не бяха новините, сигурно изобщо не бих разбрала, че има нещо необичайно. Вярно, избягвам всякакви новини, но то няма как - човек докато отвори компа и все нещо го удря през очите.

А ти защо имаш проблеми с Барби-то? Не може ли да идеш до магазин...извинявай, малко питам като първия човек Flushed. При нас имаше промяна само в аптеката, иначе останалите магазини си функционират както винаги.
За картинки нищо не знам. Никога не съм ползвала и макар да е ставало дума за тях десетки пъти, така и не си направих труда да запомня. Някой друг със сигурност ще се включи и ще помогне.

И вие здравички и в добро настроение! Flowers TulipFlowers TulipFlowers Tulip
Виж целия пост
# 474
Хм, интересно. Не съм специалист, защото рядко правя торти с фондан, но тайлоза съм ползвала точно, за да направя несъхнещия/бавносъхнещия фондан да засъхне по-бързо. Това е, когато са ми трябвали цветя или някакви елементи, а в момента нямам гъмпейст. Точно, както казва и Нелка.

За обличане на торта няма нужда да се слага тайлоза. Последните пъти ползвах фондан от марките Vizyon и FunCakes. Нямах проблеми с тях.

Картинки съм лепила само върху сладки. Върху торта не съм слагала, но момичетата от темата навремето коментираха, че я мажат отгоре с фарситура. Предполагам, че Piping Gel е същото.
Виж целия пост
# 475
Мнооого ви благодаря! Много сте мили и отзивчиви! ❤
Виж целия пост
# 476
Нелка благодаря много за подробното разяснение .Жената каза ,че ползва фондан на Renshaw и слагала тайлоза за да омекне и лесно да се работи с фондана .Нелка,а какво се слага ако ти се къса фондана и е трудно да се работи с него ? Много е хубаво ,че живееш близо до гората .Аз съм в едно малко градче ,но си има хора .В магазините е като след война ,много продукти и рафтове са празни ,липсват брашно ,яйца ,мая ,спагети,млечни продукти ,препарати .Чака се на големи опашки и пускат само по 10 човека вътре и като влезнеш няма храна .Забравих да поръчам онлайн необходимите неща за тортата Барби .Сега пощите са много бавни и някои от нещата дори не пристигат .
2 в 1И на тебе много благодаря,че се включи с мнение.За съжаление нямам piping gel .Той за какво се ползва по -точно ?извинявай за невежеството ми .Имам edible glue дали не може него да ползват да замажа отдолу масления крем и да залепя картинката ?
Аз съм слагала на мини кексчета такива картинки ,но директно си ги лепя отгоре на кремчето и е ставало добре

Весели Великденски празници ( до колкото може да са весели днешно време ) Бог да ни пази всички нас и бъдете здрави !
Виж целия пост
# 477
Светле, piping гела е като желе. За много неща може да се ползва. Специално за картинките ти копирам обяснението от Тортената библиотека.
Скрит текст:
"В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с фондан или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладкарско лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква."
Кристалина е наименованието на piping гела в българските магазини.

Бъдете здрави и се пазете. Весели и спокойни празници.
Виж целия пост
# 478
2 в1 благодаря ти много .Ще си купя piping гел и ще намажа отдолу крема и отгоре после .До сега гледах в youtube никъде не видях да слагат от въпросния гел само слагаха вода и отгоре картинката .Ох,дано се получи ..

Видях и тези блестящи(огледални) глазури незнам дали го обяснявам добре ,и се чудя дали те не могат да се направят с piping gel ?Или задължително се правят с царевично брашно или желатин .Ето за тези става въпрос .

https://mcgreevycakes.com/piping-gel-home-made/
Виж целия пост
# 479
Светле, веднага да кажа: пайпин' гел в домашни условия не става (да, на снимката от линка е такова). Нито прозрачност, нито консистенция; много различно се получава. Но точно за лепене на картинка може би ще свърши работа, защото на теб не ти е необходима прозрачно като стъкло желе. А отгоре може да намажеш едваааа- едва.
Никак ли нямаш малко нишесте, каквото и да е, за да опиташ? Innocent

Ах, ето, ползвала съм  Vizyon в братската страна; хареса ми и фонданът им за обличане, и пастата за моделиране. Веселушке, добре, че спомена марката Kiss
Renshaw познавам единствено като име, не съм работила с него.

Когато фонданът се къса или само се нацепва по ръбовете, слагам точно СМС (или тайлоза).
Ако не си работила с тази целулоза досега, имай предвид, че тя се нуждае от известно време, докато влезе в контакт с влагата в сместа и развие изцяло действието си. Т.е., за по-сигурно пробвай с малко парченце фондан, добави му мъничко прах, замеси и остави да постои (опаковано добре) примерно 15 минути или повече. След което опитай какво се е получило.
Ако предозираш СМС-то, ще получиш една маса, която е неподатлива на разточване и която пак ще образува пукнатини, този път поради обратната причина - прекалено корава.

Фондан с добавено СМС, след като престои достатъчно дълго, се чувства мек и податлив. Но при размесване, за да го затоплиш преди разточване, става повече или по-малко жилав; въпросът е да се уцели точното количество на гумата, която ще му добавиш.

За начало, вместо гума, можеш да пробваш да намажеш по-обилно ръцете си с кокосова мазнина и да омесиш проблемния фондан - така, 2-3 пъти  с мазнината. И да разточиш без да оставяш да отлежи. Ако не помогне, тогава вече - СМС.
Не намерих отворена опаковка кокос. Sad
Това бялото до маслото е калъпче кокосова мазнина.



-------------------
За магазините... Confused
Точно вчера ходих да пазарувам; всичко си е като всякога, единствено бяха останали съвсем малко яйца, но имайки предвид празника, може би е нормално.
А да, при касите има сложени маркиращи ленти, както по банките/летищата - за спазване на разстояние между клиентите, но никаква друга разлика поне при мен, няма.
Жалко, че вие сте в такава ситуация Sad  Дано да свършва по-скоро!
Аз обичам да имам на склад ...разни неща...ако може от всичко, още по-добре  Joy И в случай на криза дълго бих живяла без да усетя проблем. Но така или иначе, при нас засега няма такава, пожелавам го на всички. Hands Pray

Живи и здрави, мили другарчета! Gift Heart
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия