Добрият матрак е основата на пълноценния сън, така че изборът кой е подходящ за вас наистина е важно решение. Вие прекарвате една трета от живота си върху него, а незадоволителният сън засяга и останалата част от живота ви. Качественият и спокоен сън е от съществено значение за общото здраве и благоденствие.
Разнообразието от опции за матрак на пазара е огромно, което прави избора по-труден от всякога. И едно от най-големите решения по отношение на купуването на матрак е изборът дали да е мек, или твърд. Има и плюсове, и минуси, но най-вече изборът е предимно личен. Ето някои съвети, които да ви помогнат да вземете правилното решение за вас:

Какво прави един матрак подходящ избор?
Освен личните предпочитания, основен фактор при избора на подходящ матрак е състоянието на гръбначния стълб. Гърбът има три естествени леки криви и те трябва да бъдат подкрепени, дори когато сте в хоризонтално положение.
Добрият матрак ще държи тялото ви в неутрално положение. Това означава, че гръбнакът ви ще бъде поддържан в естествената му лека крива, а главата, раменете, задните части и стъпалата ще са подравнени. Върху перфектен матрак не трябва да изпитвате никакво напрежение, все едно плавате. С течение на времето подходящият матрак може да отпусне мускулите, да насърчи по-добър сън и дори да подобри позата. Неправилният матрак може да ви остави да се събуждате с болки в гърба, особено около основата на гръбначния стълб, и може да попречи на здравия сън като цяло.
 
Каква е разликата между мек и твърд матрак?
Очевидната разлика между твърдия и мекия матрак е усещането. Твърдият матрак е по-стабилен на допир и потъва по-малко. По-мекият матрак се компресира по-лесно, когато се приложи натиск.
Важно е да се отбележи, че усещането за твърдостта на матрака не е просто разделено на две категории – тя е само част от факторите, които да прецените. Това означава, че има много избори, които могат да бъдат както положителни, така и отрицателни.
Всички видове матраци могат да бъдат направени от всякакви материали. Твърдостта или мекотата на матрака зависи или от напрежението на пружината, или от общото напрежение на конструкцията. Матракът обаче може да включва и външен слой или някаква тапицерия, която да влияе на възприятието за твърдост. Например най-горен слой мемори пяна може да даде повърхностно усещане за твърдост, но всъщност да не притежава свойствата на един наистина твърд матрак.
И двата вида матраци съществуват в различни ценови класове. Въпреки това, за да получите точно това, което искате, може да си струва да похарчите малко повече.


 
Предимства на твърдия матрак
За тези, които не изпитват неприятна болка в гърба, твърдият матрак обикновено е по-удобен. Когато спят на по-твърда повърхност, костите поемат по-голямата част от напрежението, което означава, че има по-малко напрежение върху мускулите, вените и артериите. Мускулите са по-малко напрегнати и циркулацията e подобрена.
Твърдият матрак също така предпазва долната част на гърба от пропадане. По-малкото увисване може да означава, че теглото на тялото се разпределя равномерно и че никоя част от тялото не носи тежестта на напрежението.
Твърдите матраци обикновено са по-добри за хората, които спят по гръб, защото осигуряват по-стабилна и равна повърхност. Тези, които спят по корем, също се чувстват по-добре на по-твърд матрак.
 
Недостатъци на твърдия матрак
На повърхностно ниво преходът от по-мек към по-твърд матрак може първоначално да ви накара да се почувствате много неудобно. Това обикновено става по-малко забележимо с времето.
За хората със специфични проблеми на гърба, като артрит и сколиоза, по-твърдият матрак всъщност може да влоши болката. Ето защо е от съществено значение да пробвате различни матраци, преди да направите покупка.

Предимства на мекия матрак
По-мек матрак обикновено се препоръчва за тези, които изпитват болки в гърба на стандартен матрак или за тези, които имат вече установени проблеми с гърба. Той също така се препоръчват за по-леки хора, тъй като по-твърдият матрак може в крайна сметка изобщо да не поеме тяхното тегло.
По-меките матраци обикновено са по-добри за тези, които спят на една страна, тъй като те по-добре поемат раменете и бедрата. Погледнато отстрани, по-мекият матрак по-добре подравнява гръбнака.
 
Недостатъци на мекия матрак
Макар че могат да изглеждат по-удобни и луксозни, меките матраци може действително да причинят проблеми на хората, които спят по гръб и по корем, както и на тези с по-голямо тегло.
Меките матраци също могат да бъдат проблематични за двойките. По-тежкият партньор може да потъне допълнително, което прави повърхността на съня небалансирана. Намирането на твърдост, която е подходяща за двете страни, може да бъде трудна задача.
В някои случаи меките матраци могат да бъдат по-малко трайни, отколкото твърдите. Всички видове матраци са склонни да стават по-меки с течение на времето, така че като се започне от една вече мека базова линия, матракът може да стане неизползваем за по-кратък период от време, въпреки че все още има много модели, които имат отлична трайност дори и с по-меко усещане.


 
Как да изберете правилния матрак за себе си?
Двата основни фактора, които трябва да обмислите, са дали обикновено страдате от болка в гърба, или не и в каква позиция спите. Тези, които нямат болки в гърба и които спят по гръб или по корем, вероятно ще се възползват от по-твърд матрак. Хората, които спят настрани или тези, които имат проблеми с гърба, може да предпочетат нещо по-меко, въпреки че в крайна сметка изборът се свежда до голяма степен до личните предпочитания.
Друго нещо, което трябва да се има предвид, е теглото. Един по-тежък човек може да намери твърдия матрак измамно мек, докато по-лекият човек може да не получи достатъчно удобство дори от по-мек матрак. Обикновено средната до тежка конструкция на тялото ще бъде по-подходяща за по-твърд матрак.
Друг важен елемент, който не бива да се пренебрегва, е личното предпочитание. Независимо от това кое е по-специализирано за нуждите на гръбначния стълб, ако не ви е удобно, вероятно няма да спите добре. А това е основната цел на матрака в края на краищата.
Важно е да запомните, че изборът не е точно черно или бяло. Матраците имат широк спектър на твърдост. Освен това, човек винаги може да добави топ матрак и да промени усещането.
Като цяло, наистина е важно да изпробвате различни матраци, за да направите добре информиран избор.

Обобщение

•   Има много фактори, които трябва да имате предвид, когато купувате идеалния матрак за себе си.
•   Двата основни фактора при вземането на нов матрак трябва да са наличие на болки в гърба и позиция на спане.
•   Също така е полезно да обмислите детайли като тегло, независимо дали споделяте леглото с някого, или не, както и своите лични предпочитания.
•   Съществуват множество видове матраци и тестването на различни опции е най-добрият начин да вземете лично решение.
•   TED #вхармониястеб също може да ви помогне – имаме много богато портфолио от меки и твърди матраци, за да ви помогнем да направите най-добрия избор!Не пропускайте да се включите и в предизвикателството на TED и BG-Mamma!
Попитайте консултанта на TED всичко, което ви интересува в тази тема.