Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Високо AST след вадене на сливици!

  • 2 158
  • 102
Здравейте!
Дъщеря ми е на 11 години. Махнахме сливиците през февруари. Преди операцията изследвахме AST и беше 1458 при норма 250. Два месеца след операцията го изследвахме отново - 1426. Има ли някой с такъв случай?
Виж целия пост
# 1
Не ви ли назначиха антибиотик?
Виж целия пост
# 2
Посетихме д-р Лисички  в Токуда  - детски ревматолог.  Той ни изписа антибиотик Оспен  - 3x1 за 10 дни и след това 2x 1/2 за три месеца. Питам дали някой е имал подобен проблеми и дали наистина това е лечението - дълъг антибиотичен курс. Защото преди да направим операцията на сливиците докторите УНГ ни уверяваха, че след махането им АСТ ще падне, но това не стана.
Виж целия пост
# 3
И при моето дете ноември открихме завишено АСТ, но не чак колкото вашето. 520 беше. Мина курс антибиотик (10 дни) и сега го следим всеки месец. Спада, но бавно. От ноември до вчера е спаднало от 520 на 344.
Виж целия пост
# 4
А детето има ли сливици или са извадени?  На каква възраст е детето?  Боледува ли от гърло? Прави ли ангини?
Виж целия пост
# 5
Детето е почти на 6. Като по-малка правеше ангини, сега много рядко. Не са вадени сливици.
Виж целия пост
# 6
Какъв  лекар ви е казал да си изследвате АСТ - личния лекар, УНГ  или ревматолог или някой друг? А кой ви назначи антибиотика? А от ноември досега  боледували ли сте?
 Много ви благодаря за отговорите. Дано да се включат и с подобен проблем.
Виж целия пост
# 7
ЛЛ ни изпрати за изследване на АСТ и тя назначи антибиотика. Случи се след като детето се оплака от болки в краката. Според нея е от скарлатината в градината (няколко карантини имаше), но детето не я изкара. Явно е някакво безсимптомно носителство. От ноември не е боледувала сериозно, освен 1 - 2 пъти хрема с не кой знае каква кашлица.
Виж целия пост
# 8
Тогава, когато сте изследвали АСТ,  сте пили антибиотик. Тоест от ноември досега не сте пили антибиотик и то пада само, но бавно. След това боляли  ли са я крачетата?
Виж целия пост
# 9
Не е пила след това антибиотик, и да, много бавно спада. След това да са я боляли краката 2 пъти. ЛЛ каза, че нормално спада с 50 на месец. При нас последните два месеца е спаднало с 65 общо, та утре ще звъня да видим ще правим ли нещо или продължаваме да следим.
Виж целия пост
# 10
Много благодаря за отговорите. А къде точно я болят крачетата - в колената и глезените или някъде другаде? При ревматизма доколкото знам болят ставите и на ръцете, и на краката. Моля ви, пишете ми какво ви е казала личната лекарка, след като й се обадите.
Виж целия пост
# 11
В коленете я болят. Утре като се обадя на ЛЛ, ще пиша. А вие правихте ли гърлен секрет? Сега се сещам че след като видяхме завишен АСТ, правихме гърлен секрет, и излезе стрептокок.

Току що се обадих на ЛЛ. Каза, че е добре положението, но в понеделник ни вика за гърлен секрет.
Виж целия пост
# 12
За първи път правихме гърлен секрет септември 2018, когато очевидно се виждаха налепи по сливиците. Излезе бактерия стафилокок. Тогава според антибиограмата беше изписан бисептол от ЛЛ. Той помогна донякъде. АСТ изследвахме за първи път края на октомври по препоръка на УНГ  д-р Георгиева от Токуда - беше 800. Тя ни изписа аугментин - 10 дни и тогава спря да излиза гной за известно време (може би месец), но след това отново се появи и докторката каза, че нищо не може да се направи - трябва да се извадят сливиците. Махнахме ги февруари. Гърлени секрети правихме декември, януари, февруари преди операцията - вече нямаше бактерия в нито един от секретите. Но д-р Георгиева ни обясни, че това нищо не означава - бактерията била дълбоко  вкопана в сливиците и  не можела да се хване на гърлен секрет.  Два месеца след операцията на сливиците пак взехме гърлен секрет и отново излезе чист. Всички други кръвни изследвания са добре засега - утайка, с - реактивен протеин, левкоцити, глюкоза, креатинин. Но АСТ е високо. Това е засега. Моля пишете ми какво ви е казала ЛЛ.

Сега видях, че си ми писала. Радвам се, че сте добре. А сливиците и  как изглеждат - подути , зачервени, има ли нещо по тях или са добре?
Виж целия пост
# 13
Нищо няма по сливиците. То и когато излезе високото АСТ ноември пак нищо ѝ нямаше, само леко зачервено беше гърлото, пренебрежимо.
Странно ми е, че са ви казали, че гърления секрет е възможно и да не хване бактерия. Че нали уж това е най-точното изследване.
Виж целия пост
# 14
Аз при няколко лекари ходих преди да направим операцията и те ми обясняваха, че сливиците са много нагънати и разгърнатата им площ е много по-голяма отколкото изглежда и затова бактерията се завира в гънките и не се хваща. Преди да  атрофират така сливиците  на дъщеря ми, тя е правила гнойни ангини, но никога не е взиман гърлен секрет, нито пък е изследвано АСТ.  Изписван и е Зинат от ЛЛ, който имам чувството, че не я излекувал напълно и изведнъж всичко излезе наяве след един басейн през август 2018.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия