Суши

  • 42 103
  • 111
Момичета, къде във Варна мога да си купя необходимите продукти за суши? Има ли в Метро и Пикадили?Не съм обръщала внимание до сега,а сега възникна потребност да пробвам една суши торта, но не знам къде да намеря ориз за суши и оризов оцет. Иначе ако ви интересува рецептата ще я напиша по-късно.
Виж целия пост
# 1
Давай! Wink А после ще пуснеш и снимки....
Виж целия пост
# 2
Суши торта

8 чаши ориз за суши , 1,5 чаши оризов оцет ( 5%), 1 с л сол и 1/4 чаша захар + няколко с. л. запарка , приготвена от черен пипер,босилек, риган, индийско орехче, карамфил.

Оризът се сварява според указанията на пакета. Залива се с оцета и и отварата. Във форма се постила полиетиленово фолио,нареждат се тънички кръгчета лимон , поръсва се с лимонов сок. Слага се рибата ( по-принцип сурова, но може и солена , като за нашия вкус) , слага се 1/3 от ориза, пласт авокадо, 1/3 ориз, пласт скариди ( може по желание да бъдат объркани с майонеза), отгоре се разстила останалия ориз.Обилно се полива с лимонов сок.Покрива се с полиетиленово фолио и се притиска с нещо тежко.Слага се в хладилник за няколко часа. Ето и 2 снимки, за да добиете представа. Не са мои. Ако намеря продуктите, ще пусна и моя снимка. А може да пробвам и с български ориз в крайна сметка и обикновен оцет, най-много да се получи салата.  Laughing






Виж целия пост
# 3
Джема,страхотно творение.Мммммм,направо лигите ми потекоха.Браво,справила си се чудесно.

В нашето семейство се яде суши поне 1-2 пъти суши в седмицата.

А относно бг ориз,аз съм пробвала,но не се получава.Но ако искаш все пак опитай.

Успех и после да се похвалиш.
Виж целия пост
# 4
Djemma, спокойно може да пробваш с нормален бял оцет, например ябълков. Разликата не е толкова голяма. Казвам го като човек правил доста пъти суши, а и се учил от японки. Е, ориза им е малко по-различен, но съм правила и с обикновен кръгъл ориз(май беше полски). Ако искаш погледни в тази тема :  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=62998.0   има доста съвети. Тъкмо тези дни се каня да правя маки-суши, което ни е любимо заради водораслите "нори".

Тортичката изглежда супер, но малко ме учудва използването на карамфил и индийско орехче - не са типични за японската кухня, но със сигурност са много подходящи за ориза! Може би и аз  ще я пробвам!
Виж целия пост
# 5
В Пикадили има, виждала съм  Peace
Виж целия пост
# 6
Благодаря за отговорите. Утре отивам в Пикадили. Peace
Нат, не знам тук да ли ще намеря нори, иначе много ми се искаше да направя и такова суши. Не знам почти нищо за сушито, копнах си един материал и сега го изучавам. Нещо ме потегли към японска кухня.
Виж целия пост
# 7
Благодаря за отговорите. Утре отивам в Пикадили. Peace
Нат, не знам тук да ли ще намеря нори, иначе много ми се искаше да направя и такова суши. Не знам почти нищо за сушито, копнах си един материал и сега го изучавам. Нещо ме потегли към японска кухня.

djemma, чела съм някъде  newsm78 newsm78 по форумите момичета споменават, че и тук в Бг ги има по японски/май китайски бяха магазини, питай Варненки в градската им тема къде и имат ли такива магазини
Виж целия пост
# 8
Джем изглежда страхотно.  Hug
Никога не съм правила, но ще се пробвам.

Чувала съм, че китайци или японци, непомня точно кои, накисват ориза / както ние киснем боба/, вярно ли е това?  newsm78

Тия дни правих кафяв ориз и го накиснах / от предната вечер/ и стана приказен - може той поначало да си е такъв newsm78
Много съм зле с тия 'оризи' ooooh!
Виж целия пост
# 9
За съжаление не знам къде могат да се намерят ориз и оцет за суши в BG, тук се продават в магазините /китайски/ за азиатски продукти - ако си виждала някъде да продават китайски продукти, питай и може и да имат. Ако не намериш - смело пробвай с обикновен бял недългозърнест ориз и ябълков или друг светъл оцет - оризът ще се овкуси със захарта и подправките, и пак ще стане.

По принцип се гледа оризът за суши да не е разкашкан, т.е. да си седят зрънцата отделно, но като се полее с оцета със захарта да стане лепкав, така че да не се разделят зрънцата лесно. За целта като свариш ориза още докато е топъл го залей с оцета и с някаква пласмасова или дървена бъркалка/лъжица го разбъркай с няколко резки движения. Ще те посъветвам и да погледнеш в рецептата дали е указано колко де е дебел пласта ориз - ясно е 1/3, но ако тавата е по-малка може да стане много ориз с малко риба, авокадо и скариди и вкусът също ще е различен - аз бих сложила пластове ориз не по-дебели от 1 см.

Успех !
Виж целия пост
# 10
Благодаря за съветите. Ще пробвам сушито за 9 юли, така, че по-рано не чакайте отчет. Laughing
Виж целия пост
# 11
djemma, и аz искам да те предупредя zа количеството на ориzа. 8 чаши ми се виждат страшно много. Ние с половинката всяка седмица си правим суши и винаги са ни стигали 200 до 300 гр. Моята реzепта на 300 гр ориz е 6 с.л. оцет, 1 ц.л. сол и 4 с.л. zахар. За такова количество ориz купуваме 400 гр. прясна риба (това zа истинското суши). С такова количество продукти преяждаме и после ходим като бременни хлебарки и се оплакваме. И така до следващия петък.

Иначе творението ти иzглежда доста добре, но на твоя място бих пропуснала таzи zапарка със странните подправки. Нито една от тях не е типично японска и само ще раzвалите вкуса на суровата риба Whistling
Виж целия пост
# 12
За ориза съвет не мога да дам никакъв, но ще ми бъде много полезно, това което пишете, защото много съм се мераклисала Grinning Ще спомена, обаче че в Софийското Пикадили има рогозки за навиване и водораслите за подложката на сушито. Това ме навежда на мисълта, че няма начин във варненското Пикадили да ги няма.  Рогозката беше към 8-9 лв, а водораслите някъде към 6 (за тях хич не съм сигурна Embarassed).
Виж целия пост
# 13
Момичета направете си труда да прочетете темата към която съм дала линк - там има и съвети от къде могат да се купят продукти, там и точната рецепта за правенето на ориза!  Peace
Виж целия пост
# 14
 smile3501  smile3501  smile3501 Браво Джемма, страхотно творение.
Виж целия пост
# 15
Не е мое творението, пак повтарям. Само идеята, хареса ми снимката и затова ще я пробвам тортата. Мъжът ми има рожден ден в неделя и ще сме повече хора, така че 8 чаши може и да са много, но 6 сигурно ще са добре.

Така да докладвам. Значи, днес бях в Пикадили до дом Младост.Купих си оцет за 3 и нещо лв. Пише, че съдържа захар и сол.т.е да го разбирам ли, че не трябва допълнително да добавям както е в рецептите или въпреки това да сложа ?
Купих си и нори за 6 и нещо лв. Уасабито обаче го пропуснах- ега ти скъпотията. Малко шишенце 12 лв и някакви стотинки. А също и японския соев сос - 10 лева. ShockedПодложка за навиване нямаше, както и ориз. Затова ще съм с български ориз на Крина, избирах възможно най-кръглия, не е дълъг. Това е положението. Сега отивам да чета темата, линк към която е дала Наталина, та да се образовам. Психически съм готова за суши, сег аще се подготвя и теоретически. Laughing

Виж целия пост
# 16
Леле, що нещо изчетох за сушито, но по-красиви от тези не видях. Shocked

Виж целия пост
# 17
Ееее, то си е произведение на изкуството! Много са красиви, за вкус - не знам, но предполагам Heart Eyes!
Виж целия пост
# 18
Намерих нагледен материал- много хубаво видео. На някого може да потрябва.
http://japanesefood.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http%3 … i.com%2Fdemos.asp
Виж целия пост
# 19
Ето и един интересен суши блог. Има видеоматериали и любопитна информация.
Виж целия пост
# 20
Много благодаря ! Започвам да страдам от сушимания, а дори не съм опитвала вкуса му. Laughing Нооо, скоро, много скоро-вдругиден.  chef
Виж целия пост
# 21






Снимките са от http://www.katerinaplus.com/maxim/index.shtml
Виж целия пост
# 22
Момичета искам да ви попитам в България има ли това:

Ние тук ядем сушито потопено в соев сос,в който слагаме wasabi.А вие как го ядете?Намира ли се в БГ това?
А сурова риба консумирате ли?
Виж целия пост
# 23
ДА, има и японски соев сос и уасаби, по-горе съм написала, колко струва в Пикадили
Виж целия пост
# 24
Благодаря Джема,извинявай,не съм разбрала,сега прочетох.

Шокирана съм от цените,тук и уасабито и соса са по паунд/два 150 мл.

Не мога да повярвам,значи живот и здраве ще си взема от тук,като се прибираме.
Виж целия пост
# 25
Ураааа, първото ми суши е почти готово. Сега варя още една порция ориз, че сварих само 1 чаша за проба и навих едно рулце. По-късно ще пусна снимки. Laughing
Виж целия пост
# 26
Ето го моето суши. В крайна сметка се отказах от суши тортата и направих само това:

Виж целия пост
# 27
Брааавооооо  smile3501 smile3501 smile3501

Изглеждат страхотно,направо ммммммм,лигите ми потекоха с извинение.

И аз тези дни ще направя и ще пусна снимки.
Виж целия пост
# 28
Djemma, страхотно си се справила и съм сигурна че не съжаляваш за тортата(пък и може да я опиташ друг път), защото маки-суши е много вкусно, нали! Чудесна е идеята с хайвера - аз не съм пробвала до сега, но и къде ли ще намеря в нашият малък град добър хайвер!

ПС. Честит рожден ден на мъжа ти!  Да е жив и здрав и още дълги години да се радвате един на друг!  bouquet Със сигурност ще му хареса моят виртуално-вкусен букет!
Виж целия пост
# 29
Благодаря ! Да не мислиш, че аз намерих добър хайвер, това е някакво менте,ама все е нещо. Оризът го направих по твоята рецепта, но първата доза ми остана леко суров с 1/2 чаша вода. На втората сложих 1 чаша вода. Всъщност колко трябва да е сварен ориза?

Сега довършвам тортата, по идеята ,която ми беше дала ти. Peace
Виж целия пост
# 30
Наталина,гледам че си в Чехия,ако имате IKEA наблизо,там има страхотен хайвер,ние само от там купуваме.

Джема,чакаме снимки после и на тортата.
Виж целия пост
# 31
Djemma, мила, ама съотношението е 1 1/2 ч.ч вода на 1 ч.ч. ориз. Да не би да не си прочела добре? Ориза е сварен - не трябва да скърца, но в никакъв случай не е разварен(за да не се разкашква)!
Виж целия пост
# 32
Ясно. Добре, че добавих още вода в последствие, като видях, че не е сварен ориза. Joy

Да, записала съм я грешно Rolling Eyes Уж я копирах, но нещо сигурно съм изтрила 1 и еостанало само 1/2. Поправих го за в бъдеще да не се бъркам. Grinning
Виж целия пост
# 33
Честит рожден ден на мъжа ти djemma!!!  bouquet  bouquet  bouquet
Сушитата ти са страхотни!  chef
Виж целия пост
# 34
Ето и моето творение тази вечер:





Виж целия пост
# 35
Вчера в Пикадили Практикер имаше ориз за суши, освен всичко останало Simple Smile.
Виж целия пост
# 36
Вероятно има и в другите магазини от веригата Пикадили, щом има и оцет и уасаби. Просто точно в този, вкойто пазарих аз беше свършил. Следващият ми опит ще бъде с истински ориз за суши. Laughing Някои от гостите го харесаха,други питаха -какво е това от въни като казах водорасли- не го кусаха дори. Абе вкусове разни, но се изяде, не остана нищичко ! Joy
Виж целия пост
# 37
ЕЕ ако беше останало щях да те помоля да метнеш няколко насам Joy
Виж целия пост
# 38
Искам да добавя само че моето семеиство сме върли почитатели на суши и аз го правя от доста време ,значи ориза е наи важната част от сушито Naughty ,и начина на приготвяне  и измиването му преди това в япония това е цяло изкуство - истинско суши става само ако се купи японски ориз които е специално за суши ,всякакъв друг ориз докарва сушито само на вид,е може и вкус но няма да има общо с истинското суши.
Виж целия пост
# 39
Искам да добавя само че моето семеиство сме върли почитатели на суши и аз го правя от доста време ,значи ориза е наи важната част от сушито Naughty ,и начина на приготвяне  и измиването му преди това в япония това е цяло изкуство - истинско суши става само ако се купи японски ориз които е специално за суши ,всякакъв друг ориз докарва сушито само на вид,е може и вкус но няма да има общо с истинското суши.

Мила victoria, ясно е че с японски ориз сушито става най-добро, но е също ясно(както казваш  и ти) че може и да се докара на вкус и вид и с друг вид кръгъл ориз. Познай с какво го правеха японките, когато запасите им от японски ориз свършеха в БГ(говорим за преди около 10 години)- ами правеха си го с български. И пак си ставаше чудесен! Не винаги може да се намери всичко подходящо за правенето на една или друга рецепта(и не говоря само за японските)! Търсят се най-подходящите заместители за да се получи добър резултат! И нищо лошо, даже понякога се получава нещо друго или дори още по-добро(визирам cheese cake-овете например, които в стари времена са се правели само с извара, но в днешно време се използва  филаделфия)! Така че обобщения като това, че "това няма нищо общо с истинското суши" мисля са преувеличени и звучат дори обидно! Ами не всеки може да намери и да си позволи оригинален ориз! В USA, може и да има навсякъде, но  в БГ е геройство да намериш много от дори обикновените неща които имате там! Нека не се повишаваме по такъв начин! Извинявай, че реагирам така, но ми прозвуча много обидно мнението ти! А, като си толкова добра в правенето на суши, ще се радваме, ако пуснеш някоя рецепта за приготвяне и твои снимки!

Поздрав!  Peace
Виж целия пост
# 40
Впечатлена съм! Браво на вас!

Никога не съм опитвала суши, но имам желание да се пробвам да сътворя подобна красота.
Тортата не ми изглежда сложна и в най-скоро време ще я направя.
Имам въпроси за водораслените ролца:
На водораслото краищата как ги залепяте, с вода ли? Изобщо в суров вид ли се използва, така както е купено?
Ще стане ли с пушена сьомга, че нещо суровата риба не ме блазни?
Какво е това уасами?
Виж целия пост
# 41
Ако някой се интересува вчера видях ориз за суши във Фантастико-Гео Милев. Струва 8 и нещо. Имаше и други работи за суши. Simple Smile
Виж целия пост
# 42
Съжалявам ако така е прозвучало но чак обидно да прозвучи ми се струва доста пресилено ,просто все още имам кофти спомен от преди 2 години когато отидох в центъра на София с компания в японския ресторант със суши(мисля че беше точно до кино Мир),исках да им покажа какво е суши и защо толкова говоря за него - еми като го сервираха щях буквално да ... SickТакава гадория бяха сътворили че направо паднах,рибата отгоре потъмняла и т..н. И ние като бяхме поръчали доста неща и кво сега те пробваха хората въпреки че аз се опитах да обясня че няма общо със правоподобното суши...голям срам.Аз лично не се докоснах до поднесеното.Представям си един японец да влезне и да си поръча ,ми тои човека ще получи инфаркт на място.
За съжаление тук видях че има хора които си мислят че сушито може да се прави и с БГ ориз и че не  e голяма работа затова реагирах така,ами обидно е за японците,на нас няма ли например да ни  е обидно ако се разпространява рецепта за баница например а всъщност се получават пирожки.
Та исках да кажа че суши е само когато продуктите са за суши и спазваш основни правила при приготвянето му щото ако ползваш БГ ориз например пък и огоре на това сложиш и обикновен оцет говориме за съвсем друга рецепта.
Ще пусна една снимка като правя следващият път.
 
Виж целия пост
# 43
Съжалявам ако така е прозвучало но чак обидно да прозвучи ми се струва доста пресилено ,просто все още имам кофти спомен от преди 2 години когато отидох в центъра на София с компания в японския ресторант със суши(мисля че беше точно до кино Мир),исках да им покажа какво е суши и защо толкова говоря за него - еми като го сервираха щях буквално да ... SickТакава гадория бяха сътворили че направо паднах,рибата отгоре потъмняла и т..н. И ние като бяхме поръчали доста неща и кво сега те пробваха хората въпреки че аз се опитах да обясня че няма общо със правоподобното суши...голям срам.Аз лично не се докоснах до поднесеното.Представям си един японец да влезне и да си поръча ,ми тои човека ще получи инфаркт на място.
За съжаление тук видях че има хора които си мислят че сушито може да се прави и с БГ ориз и че не  e голяма работа затова реагирах така,ами обидно е за японците,на нас няма ли например да ни  е обидно ако се разпространява рецепта за баница например а всъщност се получават пирожки.
Та исках да кажа че суши е само когато продуктите са за суши и спазваш основни правила при приготвянето му щото ако ползваш БГ ориз например пък и огоре на това сложиш и обикновен оцет говориме за съвсем друга рецепта.
Ще пусна една снимка като правя следващият път.
 

След като не намерих ориз за суши, а исках да опитам все пак аджаба какво е това суши и го направих с българкски ориз, съм направила ОГРОМНА грешка , така ли ? Не предлагаш ли да отида до Япония да си купя оригинално суши? Защото то така или иначе това, което бих направила ЕСТЕСТВЕНО- няма да има нищо общо с оригиналното суши. Най-малкото защото сурова риба - не ям. Пък ако те дразни моето суши, нямам нищо против да ми пратиш оригинални продукти за суши. hahaha
Да не мислиш, че повечето български рецепти са оригинални извън България. Айде стига де...
Виж целия пост
# 44
 Не мисля че е уместно да се ползва заяждачески тон защото това всеки го може нали така.Казах каквото има да кажа,пък дори и само вегетарианско суши да ядеш ,то пак се приготвя по специален начин,значение няма - пак ще дам пример ,все едно някои си някъде да се опитва да направи баница с кори но вместо нормалните кори да ползва оризови кори,еми няма да има вкус на оригинална баница.
Всеки знае че ако не се спазва и наи малката подробност в една рецепта може да се промени вкуса на краиния продукт.
 
Цитат
Да не мислиш, че повечето български рецепти са оригинални извън България. Айде стига де...

Незнам за какво говориш даи пример ,защото всички които аз познавам си готвят боба със български джоджен например.

Цитат
Пък ако те дразни моето суши, нямам нищо против да ми пратиш оригинални продукти за суши
.
Няма какво да ме дразни ,ти ще си го хапваш а не аз,а продукти за оригинално суши има доколкото разбирам от по горните,та въпроса е да идеш до магазина и да си ги купиш.

Виж целия пост
# 45
Сушито на Sissy изглежда страхотно и изключително професионално направено!!! Поздравления! Аз само се каня, защото съм му любителка, но все не мога да събера смелост да се пробвам да го направя в домашни условия. Просто ми се струва много пипкава работа. Иначе с подходящите продукти би трябвало да стане.
Някой питаше дали може да се направи с пушена с!омга - може!!! И става страхотно! Тя е изключително подходяща точно за суши и това е един от най-популярните видове суши. Обикновено се прави в съчетание с резенче авокадо. Другото много популярно суши е с риба тон (от консерва или прясна като двете са с абсолютно различен вкус). Може и вегетарианско суши - с резенче прясна краставица и сурова тиквичка). Прави се суши и с пилешко месо. Варианти има много! Соевият сос обаче е задължителен! Успех на експериментиращите и приятен апетит!  Peace
Виж целия пост
# 46
След като не намерих ориз за суши, а исках да опитам все пак аджаба какво е това суши и го направих с българкски ориз, съм направила ОГРОМНА грешка , така ли ? Не предлагаш ли да отида до Япония да си купя оригинално суши? Защото то така или иначе това, което бих направила ЕСТЕСТВЕНО- няма да има нищо общо с оригиналното суши. Най-малкото защото сурова риба - не ям. Пък ако те дразни моето суши, нямам нищо против да ми пратиш оригинални продукти за суши. hahaha
Да не мислиш, че повечето български рецепти са оригинални извън България. Айде стига де...

Джема, не zнам zащо толкова се впрегна на Вероника, но момичето ти дава препоръки с най добри чуства. И аz бих ти каzала, намери си истински суши ориz и оцет и пробвай пак, след като един път ти е харесало. Тогава ще се влЮбиш в сушито...
Виж целия пост
# 47
След като не намерих ориз за суши, а исках да опитам все пак аджаба какво е това суши и го направих с българкски ориз, съм направила ОГРОМНА грешка , така ли ? Не предлагаш ли да отида до Япония да си купя оригинално суши? Защото то така или иначе това, което бих направила ЕСТЕСТВЕНО- няма да има нищо общо с оригиналното суши. Най-малкото защото сурова риба - не ям. Пък ако те дразни моето суши, нямам нищо против да ми пратиш оригинални продукти за суши. hahaha
Да не мислиш, че повечето български рецепти са оригинални извън България. Айде стига де...

Джема, не zнам zащо толкова се впрегна на Вероника, но момичето ти дава препоръки с най добри чуства. И аz бих ти каzала, намери си истински суши ориz и оцет и пробвай пак, след като един път ти е харесало. Тогава ще се влЮбиш в сушито...

Оцетът си беше оригинален. Вече съм писала, че само ориз не намерих.
Виж целия пост
# 48
Mili46,благодаря ти за комплиментите относно моето творение.Както вече споменах в нашето семейство поне1-2 пъти седмично се яде суши и смея да твърдя,че вече съм му намерила цаката,както на ориза така и на навиването и всичко останало.

Не знам защо така реагирате като Виктория,само споделя мнение.Аз също като нея мисля,че японския суши ориз просто не може и да се сравнява с всякакъв друг ориз.Може и да стане на вид,но на вкус не е същото.Това се отнася и за оцета.

.......Какво е това уасами?

Ерика,по-напред в темата съм дала снимка на Уасабито.То се слага в соевия сос и се топи сушито и се яде.
Лично аз ако няма уасаби,не ми се ослажда толкоз сушито,точно и за това питах дали го има в България.
Казаха ми момичетата,че го има,но много скъпичко там.Тук е мнооого по-евтино и като си ходим живот и здраве,че си занеса поне 2 тубички.

Хайде поздрави на всички и не спорете излишно за глупости  Hug
Виж целия пост
# 49
Здравейте! Grinning
Не се карайте- аз си купих японски ориз за суши, но е скъп за честа употреба- 500гр. са близо 9 лв., като сложиш и другите продукти излиза, че е по- рентабилно да отскоча до р-нт Тамбукту и да си поръчам сушито Laughing.
Ето и моето първо суши и пълен размер на фотото
Хубаво стана, само че прекарих с оцета Confused, но за следващия път ще знам.
Виж целия пост
# 50
Катюша,поздравления.Като за първи път си се справила.  bouquet  Как така си прекалила с ориза?Как направи пропорциите и какъв оцет използва?

Момичета,а вие как увивате сушито?Нали знаете че се увива ето така,на такава бамбукова подложка и става страшно лесно:

А иначе суши с хайвер се прави ето така и се казва Калифорния рол:
На два пласта се прави т.е след водораслото пак се слага ориз и след това се овалва в хайвер.
Виж целия пост
# 51
Ето още малко интересно за видовете суши. Grinning
Виж целия пост
# 52
Аз искам Катюша да ме покани на гости.  eat

Виж целия пост
# 53
Аз искам Катюша да ме покани на гости.  eat



Заповядай Hug! Само се обади предварително за да мога да го направя   chef.
Виж целия пост
# 54
Да се похваля с нещо много нетрадиционно за мен, но се оказа, че е много вкусно. И макар да го приготвих не с кори "Нори", а с листа от водорасли Хай-дай (морско зеле), мисля, че вкуса сигурно е аналогичен, защото прочетох, че Нори се правят точно от тези водорасли. Рецептата за ориза е на Наталина. Плънката ми е скумрия, маринована в соев сос и краставица:



Тук рулцата са нарязани:



Отблизо:

Виж целия пост
# 55
Много са апетитни, браво.
Виж целия пост
# 56
И аз си купих продукти за суши, но водораслите ми се виждат доста сухи и сякаш ще се начупят, когато започна да ги навивам. Трябва ли предварително да се киснат във вода например? newsm78
Виж целия пост
# 57
И аз си купих продукти за суши, но водораслите ми се виждат доста сухи и сякаш ще се начупят, когато започна да ги навивам. Трябва ли предварително да се киснат във вода например? newsm78

Не, омекват от ориза.
Виж целия пост
# 58
Какво слагате като плънка, за да стане по-шарено? Аз съм слагала краставичка, сьомга, маслини, червено цвекло, рулца от раци, обаче не ми е достатъчно цветно.
Виж целия пост
# 59
http://www.teilor.snimka.bg/album.php?album_id=259909   

Eто идеи за различни видове суши,повечето съм ги правила,но тогава нямах фото,затова снимките са от книгата.Целия албум е за сушито...
Виж целия пост
# 60
Записвам се, защото мисля на Бъдни вечер да правя суши, досега не съм, а като гледам вашите произведения  Whistling, ми скривате шапката. Браво!
Виж целия пост
# 61
и от мен запис... чета си
Виж целия пост
# 62
Ето и моето суши

http://www.prikachi.com/files/594615A.jpg
http://www.prikachi.com/files/594617w.jpg

По рецептата на :http://loisslokoski.blogspot.com/search/label/sushi%2F%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B8    Станаха супер  Laughing
Виж целия пост
# 63
Ето и моето суши

http://www.prikachi.com/files/594615A.jpg
http://www.prikachi.com/files/594617w.jpg

По рецептата на :http://loisslokoski.blogspot.com/search/label/sushi%2F%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B8    Станаха супер  Laughing

Леле, справила си се перфектно  Hug
А от къде си купи листа от водорасли нори   bouquet
Виж целия пост
# 64
Радвам се,че ти харесва EmbarassedВсички необходими продукти купувам от магазин Елемаг.Корите нори са в пакет по 10 и са за 9лв и нещо.Уасабито и то там някаде 8-9 лв.Задължително си купи оцет за суши иначе не е сущото.Ето и днешното ми произведение:
http://www.prikachi.com/users/cooper/1z.jpg
Виж целия пост
# 65
И аз да се похваля, че с всеки път ставам по- добра и уверена, а сушито- по- хубаво:

тук
тук
и тук

И още чакам Ерика на гости Wink.
Виж целия пост
# 66
Моля Ви кажете ми къде точно в "Пикадили-Център" във Варна мога да открия всички необходими неща за суши: Бамбукова постелка, Нори, Японски ориз, Оризов оцет, Уасаби и т.н. ???

Единствено видях риба и сирене Филаделфия, които мисля да използвам за моето суши.

...и още нещо: знаете ли дали се продава готово охладено или замразено суши в Пикадили-Център ?
Виж целия пост
# 67
Ами мога да ти кажа къде се намират изброените продукти в Пикадили- Практикер, но като не пазарувам често в Пикадили- център не мога да помогна. Не е ли по- лесно да отидеш в магазина, да поразгледаш/обикновено са около брашното, ориза и варивата, срещу макаронените изделия/и ако не ги откриеш да попиташ някой от служителите. Никога не са отказвали да ме упътят, ако са изместили нещо.

п.п. готово суши в Пикадили няма. Можеш да се поръчаш през сайта на ам- ам или гладен.бг/за "Сезае"
Виж целия пост
# 68
Катюша мерси все пак за инфото, но едва ли ще намеря Нори и бамбукова постелка при ориза и макароните...  newsm78

Не съм много сигурна, но в МЕТРО не продаваха ли замръзено или охладено суши, готово за консумация ???
Виж целия пост
# 69
Съжелявам, че се опитах да помогна!
Аз в Пикадили точно до ориза срещу макароните си намирам нори-то и бамбуковата постелка+ уасабито и оцета.
Ти нали за Пикадили питаше? Е, пазарувам в тези магазини откакто беше само един във Варна.
Но ти си се съмнявай и си търси замразено където искаш. В Метро също няма суши. Но ти иди и провери. Може и да са пуснали замразен ориз Crazy.
Виж целия пост
# 70
Записче Simple Smile
Виж целия пост
# 71
Съжелявам, че се опитах да помогна!
Аз в Пикадили точно до ориза срещу макароните си намирам нори-то и бамбуковата постелка+ уасабито и оцета.
Ти нали за Пикадили питаше? Е, пазарувам в тези магазини откакто беше само един във Варна.
Но ти си се съмнявай и си търси замразено където искаш. В Метро също няма суши. Но ти иди и провери. Може и да са пуснали замразен ориз Crazy.

Катюша, вярно е, че се съмнявам, но не го казах с лоши чувства. Нищо лично. Благодаря за помощта ти, като ми писа къде се намират нещата за суши. И аз пазарувам в Пикадили откакто беше само един във Варна, но не ми се е налагало да търся толкова специфични неща там.
Виж целия пост
# 72
Какво слагате като плънка, за да стане по-шарено? Аз съм слагала краставичка, сьомга, маслини, червено цвекло, рулца от раци, обаче не ми е достатъчно цветно.

готвени скариди
прясна сурова риба тон
тофу
омлет нарязан на ивици
авокадо
зелен лук
гъби
пресни шушулки грах
аспарагус
морков
Виж целия пост
# 73
Какво слагате като плънка, за да стане по-шарено? Аз съм слагала краставичка, сьомга, маслини, червено цвекло, рулца от раци, обаче не ми е достатъчно цветно.

...
омлет нарязан на ивици
...

Интересно е дали сушито ще върви с яйца, никога нямаше да се сетя за омлет в сушито. Ето тук в това клипче http://www.youtube.com/watch?v=1Hy55UIjaqY приготвят много интересно омлета и го нарязват на ивици.
Виж целия пост
# 74
Моля Ви кажете ми къде точно в "Пикадили-Център" във Варна мога да открия всички необходими неща за суши: Бамбукова постелка, Нори, Японски ориз, Оризов оцет, Уасаби и т.н. ???

До скоро наистина беше с/у ориза, обаче ги преместиха. Търси надписа "Китайски храни".  Ако питаш за тях, ще те ориентират. Някъде 3-4 коридор, като започнеш от касата на М-тел.
Виж целия пост
# 75
Моля Ви кажете ми къде точно в "Пикадили-Център" във Варна мога да открия всички необходими неща за суши: Бамбукова постелка, Нори, Японски ориз, Оризов оцет, Уасаби и т.н. ???

Намират в края на фризерите със сладолед (към касите).
Виж целия пост
# 76
 И аз обожавам суши...Момичета, а суровата риба (сьомга примерно) изкисвате ли е предварително ? Аз искам да се пробвам да направя нигири  със сьомга , но си мисля ,че преди това трябва да изкисна рибата
Виж целия пост
# 77
До сега не съм правила суши, но следващата седмица в сряда мисля да се пробвам, проблема е, че в четвъртък ще го поднеса на гостите. Просто нямам време в четвъртък да го приготвя, за това пък мога в сряда.

Искам да ви попитам дали ще се изсуши много ориза и рибата в сушито, ако го приготвя 1 ден по рано ???

Виж целия пост
# 78
Сушито се прави в деня, в който ще се консумира. На слеващия ден вкусът му е напълно различен. Норито се омокря, ориза изсъхва, губи се свежестта и т.н. Изобщо не е това, което би трябвало да бъде.

Не съм много сигурна, но в МЕТРО не продаваха ли замръзено или охладено суши, готово за консумация ???
Да, в Метро има готово суши и никак не е лошо  Grinning
Виж целия пост
# 79
Сушито се прави в деня, в който ще се консумира. На слеващия ден вкусът му е напълно различен. Норито се омокря, ориза изсъхва, губи се свежестта и т.н. Изобщо не е това, което би трябвало да бъде.

Да, така е.
Ако нямаш време, може да си го приготвяте на момента с гостите  Grinning
Виж целия пост
# 80
Mur и baby_doll  благодаря ви за отговорите. Значи ще се наложи да го приготвя в четвъртък...

Преди малко се прибрах от Пикадили-Център във Варна, купих всички необходими неща за суши без бамбуковата постелка Sad

Много ви моля  Praynig  Praynig  Praynig кажете ми от къде да си купя бамбукова постелка във Варна ? Нямам много време за търсене... Sad
Виж целия пост
# 81
Не знам във Варна от къде можеш да си намериш бамбукова подложка, но съвсем успешно можеш да я замениш с подложка за студено сервиране, която е от бамбук или някакви други пръчици. Такива има по магазините за домашни потреби. Важното е да става за увиване на руло.
И да не забравиш да покажеш резултата  Grinning
Виж целия пост
# 82
hedkandi, бамбукови подложки трябва да има в Пикадили.
Ако няма изложени, питай ги, защото аз така веднъж като исках да купя оцет за суши, се оказа, че има, но не са го извадили.
Виж целия пост
# 83
кажете ми от къде да си купя бамбукова постелка във Варна ? Нямам много време за търсене... Sad

В Пикадили запад (до Практикер) със сигурност има.
Във всеки магазин за 1 лев също.
Виж целия пост
# 84
Благодаря ви много за инфото Hug Днес си намерих бамбукова постелка, което значи, че ще се прави суши вкъщи chef
Виж целия пост
# 85
В Кауфланд дали има Нори?
Виж целия пост
# 86
Момичета, а суровата риба (сьомга примерно) изкисвате ли е предварително ?

Не. Обаче много внимавай да е съвсем пресна рибата, щото  Sick
Виж целия пост
# 87
Кремче ванилия , мерси много за отговора....Мислех за изкисване, само  за да се 'дръпне' кръвта. Така като гледам само в Метро може да се рискува с прясна риба .

Момичета вие откъде пазарувате сьомга (за София става въпрос) ?
Виж целия пост
# 88
Можете ли да ме посъветвате сушито с какво пиене върви най-много, съобразено с нашия пазар в България.
Виж целия пост
# 89
момичета,къде е София мога да намера водораслите за суши?
Виж целия пост
# 90
Цитат
Можете ли да ме посъветвате сушито с какво пиене върви най-много, съобразено с нашия пазар в България.

Бяло вино  Peace
Виж целия пост
# 91
Търся да закупя в по - големи количества водораслите за суши? Ако някой знае от къде , моля да ми  пише   bouquet
За Пикадили и Метро ми е ясно, няма ли някъде другаде?
Виж целия пост
# 92
Търся да закупя в по - големи количества водораслите за суши? Ако някой знае от къде , моля да ми  пише   bouquet
За Пикадили и Метро ми е ясно, няма ли някъде другаде?

Аз си поръчах Нори от Ибей.../Южна Корея/...100бр в пакет+подарък от страна продавача/две пакетчета с пикантни готови за хапване водорасли/...цена 24-25лв... Peace
Виж целия пост
# 93
Искам да попитам къде във Варна се продават водорасли Нори ?

Може би от полвин година вече не ги зареждат в Пикадили, постоянно проверявам там, но няма. Преди това само от там си ги купувах.

Няма и в Кауфланд и няма и в Била, май няма и в Карфур.

Много моля някой да ми каже от къде мога да си купя Нори във Варна.
Виж целия пост
# 94
В Метро има.
Виж целия пост
# 95
иланг-иланг мерси за бързия отговор.

Освен в Метро във Варна къде мога да намеря водорасли Нори, защото Метро ми е много далеко.
Виж целия пост
# 96
Последните месеци съм търсила къде ли не във Варна...НЕ съм намерила.Дано да има в Метро,трябва да провериш.Ако не по горе съм написала от къде е най-изгодно да се купят,нищо че е по голямо количество/аз съм доволна/.Другият вариант е един магазин онлайн,мога да ти пусна линка ако имаш желание. Peace
Виж целия пост
# 97
merydit не искам да купувам в голямо количество нито от метро. на мен един пакет от 10 листа Нори ми е предостатъчен и си го ползвам дълго време понеже един лист го режа на полвина и така имам два пъти повече суши.

Наистина е много трудно да се намерят тези водорасли Нори, къде ли не съм търсила и аз Sad

Никак не ми е удобно да ходя чак до Метро, но като нямам избор...
Виж целия пост
# 98
Ето това е другият вариант,от където можеш да си поръчаш.Поръчвала съм ,коректни са.Тук
Виж целия пост
# 99
Здравейте,
случайно попаднах на темата. Гаджето ми е сушист и ако някоя от вас иска рецептички мога да споделя. Знам над 50 - тоест моя приятел, но ги имам и написани . Не че е голямата философия и не може да се импровизира , но ... все пак  Laughing
Виж целия пост
# 100
Аз искам....сподели моля ,някоя и друга рецептичка... Hug
Виж целия пост
# 101
merydit мерси за сайта, ще го разгледам.

Някой може ли да ми каже къде най-евтино във Ванра може да се купи сервиз за суши. Най-евтиния в @Home е 20лв.
Виж целия пост
# 102
Здравейте,
случайно попаднах на темата. Гаджето ми е сушист и ако някоя от вас иска рецептички мога да споделя. Знам над 50 - тоест моя приятел, но ги имам и написани . Не че е голямата философия и не може да се импровизира , но ... все пак  Laughing

Сподели направо с всички нас Peace
Виж целия пост
# 103
Добре. Само че ще е привечер , че в момента съм в офиса. С удоволствие ще споделя рецептите за някои хосо макита и някои за калифорнийско суши  Peace
Виж целия пост
# 104
Водорасли за суши има вече и в Пикадили, даже е намалена цената- 5лв. и нещо беше. Има и в Карфур.
Виж целия пост
# 105
Да, Пикадили живнаха и вече магазините са заредени. В очакване сме на chocolate-girl  за изпитани рецепти и методи Wink
Виж целия пост
# 106
Къде във Варна има клечки за суши на ниски цени - за еднократна употреба и многократна?

Аз си купих от Пикадили, но там две клечки струват около 1лв и нещо ако не се лъжа, но те са за еднократна употреба.

...и още нещо....къде във Варна има бамбуков съд за варене на ориз за суши на пара ?
Виж целия пост
# 107
Съвсем се отнесох хоричка. Така ... за общ карък пак се оказвам в офиса, но обещавамили вечерта или в неделя да ви натряскам поне 10-ина рецепти. Между другото ще напиша и подправките които се ползват... имаше тогараши, кимче и т.н. Извинете ме за разсеяността ми , но напоследък имам мн. служебни ангажименти , новости и .т.н и съвсем се отнесох.
Очаквайте включване до края на седмицата . Само да питам .. вие хосо-та ли правите или сте отворени за всякакъв вид суши? На мен хосотата са ми малко постни честно казано  Mr. Green
Виж целия пост
# 108
Онзи ден ядох 3 вида хосо-та. Май едното беше с шам фъстък/ядка и уасаби - убийствена комбимация, другите бяха с риба тон и със сьомга. Така , че давай на воля, каквото ти падне Simple Smile
Виж целия пост
# 109
Онзи ден ядох 3 вида хосо-та. Май едното беше с шам фъстък/ядка и уасаби - убийствена комбимация, другите бяха с риба тон и със сьомга. Така , че давай на воля, каквото ти падне Simple Smile

Toва е било Хосомаки "Уасаби маки"  с уасаби грах и японска майонеза Simple Smile
Такааа...
Значи едно от "по-простите" за изпълнение , но пък много любимо ми е Филаделфията със пикантен тон и тази с  пушена сьомга . За тази с пушената сьомга например продуктите са : Ориз , пушена сьомга, Филаделфия, краставичка , нори и сусам микс.
Изглежда г/д по този начин : 
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/375211_1015 … 5_825266945_n.jpg

Това на снимката е филаделфия  тон - същото , но рибата е тон.В норито се увива плънката която пък е увита в ориза и накрая се поръсва с тази подправка - сусам микс.

Искам също да споделя и например сместа която се използва за пикантния тон , който също ми е в топ 3  Mr. Green
За 10 порции - 20 колелца  Grinning
250 гр. тон , 20 гр. кимчи (японска подправка) , люто олио , сусамово олио , сусам микс и моето любимо тогараши от което именно идва лютивинката Simple Smile
Омесват се продуктите и сместа е готова за една чудесна Филаделфийка с пикантен тон  Crazy

Т'ва шуше където Марчето го бодва се казва Вулкан . И то ми е в Топ 3 с по -горното и с Драконовото око (то е със змиорка)
Спомням си , че то е сложнотийка защото този "омлет" по средата :
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/383255_1015 … 3_622204495_n.jpg
Всъщност е суфле от раци което предварително се приготвя . А именно : Пастьоризирани жълтъци , готварска сметана по 200 мл. , 50 гр. краве масло , Ролца от раци на конци (250 гр.) и 2-3 гр. тогараши. Смесват се сметаната и жълтъците и към тях прибавяме разтопеното масло , ролцата и тогарашито.Сместа се обърква и се изсипва в загрят тиган или тавичка и се пече 20 мин. на 190 градуса.
А самия "вулкан" как се прави ще напиша утре  Peace
Дерзайте   bouquet
Виж целия пост
# 110
Много ти благодаря за рецептите chocolate-girl ,непременно ще пробвам някоя. Peace
Само нещо се обърквам в рецептата за пикантната риба тон,какво е това японско кимчи?Знам за кимчито/което правя/ което е корейско традиционно ястие.Но за тази подправка кимчи-японско не съм чувала..какво е на вкус?Ако не успея да го намеря,да го докарам поне на вкус. Joy
Виж целия пост
# 111
Много ти благодаря за рецептите chocolate-girl ,непременно ще пробвам някоя. Peace
Само нещо се обърквам в рецептата за пикантната риба тон,какво е това японско кимчи?Знам за кимчито/което правя/ което е корейско традиционно ястие.Но за тази подправка кимчи-японско не съм чувала..какво е на вкус?Ако не успея да го намеря,да го докарам поне на вкус. Joy


Kимчи е подправка. Ще питам за да ти обясня по-подробно точно какво съдържа и ще пиша пак. Че милото не си е в къщи в момента  Wink

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия