За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 31 117
  • 739
# 645
 Ванче, тия вторите соленки твои ли са Simple Smile? Не съм разбрала, а ги правих за нова година. Уникални ми се получиха. За мен това са най-сполучливите соленки. Всичко което съм пробвала до сега из форума ми бие на брашно. Тия са класика!!!
Виж целия пост
# 646
Кое сирене е най-близо до Грюер? Не мога да намеря и искам да го заменя.
Бих ползвала Ементал, но не зная за какво ще го ползваш
Виж целия пост
# 647
Благодаря за съвета, marcheva, за мак енд чийз ще го ползвам. Мисля, че може всякакво сирене да се ползва по принцип, но исках да се доближа максимално до рецептата. А и се зачудих просто какво друго сирене се доближава до Грюера, който аз не съм опитвала, но и не мога да открия.

Искам да попитам също така откъде мога да си купя хубава сьомга в София (южни квартали). В метро дали има? И там ми е вариант.
Виж целия пост
# 648
Благодаря за съвета, marcheva, за мак енд чийз ще го ползвам. Мисля, че може всякакво сирене да се ползва по принцип, но исках да се доближа максимално до рецептата. А и се зачудих просто какво друго сирене се доближава до Грюера, който аз не съм опитвала, но и не мога да открия.

Искам да попитам също така откъде мога да си купя хубава сьомга в София (южни квартали). В метро дали има? И там ми е вариант.
Да, Ементал е подходящо. В Метро има хубава сьомга, огромни риби, също и на парчета. Действай  Simple Smile
Виж целия пост
# 649
Ванче, тия вторите соленки твои ли са Simple Smile? Не съм разбрала, а ги правих за нова година. Уникални ми се получиха. За мен това са най-сполучливите соленки. Всичко което съм пробвала до сега из форума ми бие на брашно. Тия са класика!!!

Рецептата за тези соленки е от тефтера на майка ми от преди 30 и кусур години. Стават, както пишеш уникални, най-вече заради амонячната сода. С нея правя и един зашеметяващ сладкиш с плодове, който няколко пъти вече показвах в кулинарните теми.
Виж целия пост
# 650
Ементалерът и грюер нямат нищо общо!
Ементалер не е толкова твърд и ароматен.
Грюерът има доста силен и специфичен аромат, вкусът също е силен, само дето се топи като ементалер.

Какви възможности имаш за замяна?
Имаш ли Bergkäse? То е ароматно, но вкусът не е толкова силен.
Или пармиджано - вкусът е силен, но не се топи на конци.
Евентуално Comte се доближава.
Виж целия пост
# 651
Ами нямам много опции, до нас в магазините има само стандартните - пармезан грана падано, ементал, моцарела, гауда, чедър, синьо сирене, brie. А не знам къде има магазин специализиран за сирена. Аз имам един пармезан, не знам дали с него ще стане, по принцип рецептата е моцарела + чедър + Грюер. А аз си мислех, че мак енд чийза е просто и непретенциозно ястие Grinning
Виж целия пост
# 652
Аз не смесвам толкова сирена. Моцарелата няма кой знае какъв вкус, чедърът, ако не е зрял по-дълго, също. Аз бих сложила пармиджано/грана падано, ако нямаш друг избор.

Пармиджано и грана падано е едно и също сирене, просто грана падано не е произведено в района, за да ползва защитеното име пармиджано.
Виж целия пост
# 653
Ементалерът и грюер нямат нищо общо!
Ементалер не е толкова твърд и ароматен.
Грюерът има доста силен и специфичен аромат, вкусът също е силен, само дето се топи като ементалер.

Скрит текст:
Какви възможности имаш за замяна?
Имаш ли Bergkäse? То е ароматно, но вкусът не е толкова силен.
Или пармиджано - вкусът е силен, но не се топи на конци.
Евентуално Comte се доближава.

Според приятелка, любител и познавач на сирена, най-близко е испанското сирене МАНЧЕГО, въпреки че/пак според нея/на  грюйер трудно ще се намери близък заместник, та било най-добре той да си се ползва, където е даден в рецепта. Иначе, и аз съм любител на сирена, ама за познавач.......Simple Smile
Виж целия пост
# 654
Добре де, кажете тогава какви сирена да забъркам, така че да стане кремообразни сосчето Simple Smile Вендъж съм правила, мисля че сложих тогава чедър и бяло сирене (според рецептата), но ми стана доста сухо и втвърдено ястието.
Виж целия пост
# 655
Манчего е от овче мляко, грюер от краве ...
Въобще не ги намирам близки.

Пармезан сложи за умами вкус. Каквото и да сложиш, все ще се изяде с толкова сирена 🤪
Виж целия пост
# 656

Рецептата за тези соленки е от тефтера на майка ми от преди 30 и кусур години. Стават, както пишеш уникални, най-вече заради амонячната сода. С нея правя и един зашеметяващ сладкиш с плодове, който няколко пъти вече показвах в кулинарните теми.

кой, кой?
Виж целия пост
# 657
Манчего е от овче мляко, грюер от краве ...
Въобще не ги намирам близки.

Пармезан сложи за умами вкус. Каквото и да сложиш, все ще се изяде с толкова сирена 🤪
Каза че като вкус би могло да го замести в рецептата, аз не съм се изразила ясно, иначе, да, от различни видове мляко са.
Виж целия пост
# 658
Досега правих кюфтета по два начина, но сега не трябва да използвам някои съставки и търся съвет как да станат сочни, последният път ми станаха доста сухи.

Каймата ми е свинска.
Не трябва да слагам хляб, картофи, кисело мляко, бира(друг алкохол може), галета (може безглутенови брашна - царевично и тн.
Виж целия пост
# 659
студена вода сложи, но пак ако е от парче месо смляна каймата няма как да станат много сочни.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия