Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Индийска кухня

  • 3 112
  • 73
Здравейте. Прегледах темата за индийска кухня, но тя е от 2009 г. И тъй като е много стара, реших да пусна нова тема, за всички почитатели на индийската кухня. Ще се радвам да се включите , и всички заедно да споделяме рецепти и мнения.
Като за начало аз ще започна с две рецепти.
Оригинално индийско мляко с куркума.
1 ч. Мляко
2 чаени лъжици куркума
1 с.л. мед
Щипка кардамон
Щипка канела
Щипка индийско орехче
1 джезве
Млякото се загрява докато започне да къкри, прибавя се кардамона и куркумата. Разбърква се и се оставя отново да започне да къкри, маха се от огъня и се прибавя мед разбърква се, сипва се в чаша като се прецежда през цедка, накрая отгоре се поръсва с канела и индийско орехче. Тази рецепта я знам от една индийка. Помага за подсилване на имунната система, болки в мускулите и ставите, грип и настинка, освен това пречиства дробовете и целия организъм.
Следващата рецепта е за вкусни пухкави закуски бачура ( bhatura)
200 грама брашно
1 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио
7 грама суха мая
1 ч.л. сол
7 грама смлян кимион или къри
80 мл топла вода
Олио за пържене
Брашно за разточване

Смесват се брашното, кимиона, солта, и маята. Добавят се киселото мляко и водата, и се омесва тесто. Оставя се 15-20 минути на топло да втаса. Тестото се премесва още веднъж и се разделя на 8 топчици. Всяка топчица се разточва върху набрашнена повърхност на малък кръг, който се пуска в сгорещеното олио и се изпържва от двете страни. Олиото трябва да е горещо като за мекици и толкова дълбоко, че пуснат в него тестеният кръг да потъне изцяло и олиото да го покрие. По време на пърженето се издува и става на балон. Бачура могат да се направят и големи, но е нужно доста повече олио в голяма тенджера. Най-икономично е в малка тенджерка. Непосредствено след изваждането хлебчетата са твърди, но след около минута-две омекват.
Виж целия пост
# 1
Супер, ще пробвам питките, а и идруги рецепти, ако споделяте.
Виж целия пост
# 2
Супер, ще пробвам питките, а и идруги рецепти, ако споделяте.

Разбира се. Щом има желаещи ще споделя и други рецепти. Но ще споделям само такива рецепти, който съм изпробвал лично, и са сполучливи . Радвам се че темата ви харесва, и благодаря че се включихте
Виж целия пост
# 3
От мен рецепта за джалеби от сайта на Люси, лично изпробвана.  Simple Smile
Голяма вкуснотия, която препоръчвам на любителите на по-сладки и сиропирани сладкиши.

За тестото:
1 ч.ч. брашно (добре е една 1/3 от това количество да е грис)
1 ч.ч. вода
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер

За сиропа:
2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. вода
1 ч.л. куркума (или малко шафран)
1/2 ч.л. лимонена киселина (лимонов сок)

Още:
олио за пържене

Приготвяме първо сиропа. Слагаме продуктите за него, без лимона, да заврат на котлона. След като сиропът е готов, оставяме още няколко минути да поври, за да се сгъсти. След това го дърпаме от огъня, добавяме лимонената киселина и оставяме да се охлади напълно.

Тестото за джалебите се приготвя, като в купа се смесват сухите съставки, а след това се добавя и водата. Разбъркваме с лъжица, без миксер. Тестото трябва да е с гъстота като за катми.

Загряваме олио в съд на котлона. Температурата трябва да е 2/3 от мощността.

Прехвърляме сместа в пош или в малко по-плътна найлонова торбичка. Изрязваме малко връхче и започваме да правим дантелки в олиото.

Веднага след като се изпържат и от двете страни до златисто, ги изваждаме и прехвърляме в студения сироп - само потапяме, овалваме и вадим.

Снимки от Гугъл, защото моите не станаха красиви и не са за показване. Но затова пък бяха безумно вкусни.  Simple Smile

Скрит текст:





Виж целия пост
# 4
И аз да попитам за изпитана рецепта за т.нар. butter chicken (на български май си се казва маслено пиле?). Ядох такова преди време, гледам че има и и пиле тика масала, предполагам разликата е в подправките, но ме интересува конкретно butter chicken.
Виж целия пост
# 5
И аз да попитам за изпитана рецепта за т.нар. butter chicken (на български май си се казва маслено пиле?). Ядох такова преди време, гледам че има и и пиле тика масала, предполагам разликата е в подправките, но ме интересува конкретно butter chicken.

Не мога да помогна по този въпрос, не съм пробвал тази рецепта, тъй като аз не ям птиче месо. Но може би, някой друг ще сподели рецептата
Виж целия пост
# 6

Здравейте , ето го мляко с куркума . Тези дни мисля да пробвам джелебито от рецептата тук, само се чудя дали може да стане с шприц тоест пош но с накрайника за писане
Виж целия пост
# 7

Здравейте , ето го мляко с куркума . Тези дни мисля да пробвам джелебито от рецептата тук, само се чудя дали може да стане с шприц тоест пош но с накрайника за писане
Виж целия пост
# 8
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.
Виж целия пост
# 9
Благодаря за интересената тема , с удоволствие ще я следя . Определено ще пробвам млякото и джелеби-то
Виж целия пост
# 10
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.

Здравейте. Не знам за кое точно ладу питате, те са много видове. Най известното е бессн ладу/нахутено ладу
Виж целия пост
# 11
Присъединявам се веднага към темата. Обожавам индийската кухня. В края на месеца отивам в Мумбай и вече нямам търпение. В този град отивам за първи път.
Виж целия пост
# 12
Много обичам тази кухня, поне това, което съм опитвала и не е люто Smiley Ще пускам тук рецепти, след като ги изпробвам. Скоро ще добавя рецептата за едни вкусни питчици от лимец.

Содени питки от лимец

Продукти: 2 ч.ч. брашно от лимец, 1 1/2 ч.ч. натрошен панир /кашкавал/сирене, 80 г масло Гхи /или краве масло/, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч. л. сода, 1/3 ч.л. лимонтузу, 1/2 ч.ч. кисело мляко, сусам за украса

Всичко се разбърква. Правят се кръгли хлебчета, посипват се със сусам и се правят кръстчета отгоре. Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност /около 40 мин./.

Виж целия пост
# 13

Индийско гъбено къри
Гъби
2-3 с.л Олио
Лук
1 с.л. лют къри сос
Кардамом
Кимион
Кориандър
Канела
Джинджифил
Сушено чили
Дочатена паста
Куркума
Мента
Сол
Сминдух
150-200 мл вода
Гъбите , лука, и подправките се запържват. Добавят всички останали съставки, накрая солта
Виж целия пост
# 14
Здравейте, от филмите съм много впечатлена от така нареченото "ладу" вид сладки топчета. Не съм опитвала никога , а имам огромно желание.  Чета в интернет рецепти ,но не зная дали ще ми се получи.

Здравейте. Не знам за кое точно ладу питате, те са много видове. Най известното е бессн ладу/нахутено ладу
нахутеното
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия