Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Цьолиакия

  • 36 905
  • 7
Пускам следния материал от един пловдивски вестник, за да подчертая отново колко вреден може да бъде глутенът, въведен ненавреме в диетата на бебето. Последствията са много сериозни и  са за цял живот.

Цьолиакия

Цьолиакията е заболяване, при което употребата на храни, съдържащи пшенично брашно и други житни растения (или иначе казано, съдържащи глутен, заб. моя), причинява по неизяснен начин атрофия на лигавицата на тънкото черво. Това води до намаляване активността на ензимите в червото, поради което се нарушава способността за всмукване на храните. В ранно детство заболяването се нарича цьолиакия, а при възрастните най-популярно е глутенова ентеропатия. Среща се най-често в ранното детство, когато се преминава от млечна към въглехидратна храна (ако това преминаване към глутеносъдържащи храни стане преди 5-6 месец, стомашно-чревният тракт не е достатъчно зрял, за да се справи с глутена, заб. моя) и в четвърто-пето десетилетие от живота.
По отношение на причините се обвинява един ензимен дефицит, предразполагащи генетични фактори, подкрепени от данни за фамилно разпространение на заболяването, имунен дефицит, нарушен дисбаланс в имуноглобулинния състав на храносмилателния тракт (имуноглобулините се съдържат в коластрата и зрялото майчино мляко, особено IgA, заб. моя) и пр. Основният симптом на заболяването е диарията. Тя е свързана с неразградени масти преди всичко. Може да настъпи и без приемане на мазнини в храната. Отслабването е другият съществен признак – губят се по 10-15 килограма, подуване на корема, газове, слабост, лесна уморяемост, електролитни нарушения в белтъчния метаболизъм, отоци, включително и вода в стомаха.
Основното лечебно мероприятие е безглутеновата диета. От храната се изключват под всякаква форма пшеница, овес, ечемик, просо, бял хляб, сладкиши, житни каши, кремове, марципани, пудинги, малцови екстракти, консерви, съдържащи нишесте, боза. Мазнините трябва да се премахнат или да се ограничат до 40 грама дневно. След подобряване на състоянието се дават в нормалното количество. От въглехидратите се разрешават царевица, соя, ориз, елда, сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, извара, яйца.
Много е важно диетата да е много богата на витамини, желязо и електролити. Лечението е строго диетично. При правилно провеждане резултатът от него настъпва от 2-3 седмици до 2-3 месеца. Ако се спазва безглутенова диета, човек няма проблеми. Най-малкото й нарушаване води до влошаване на състоянието.

Д-р Георги Попов, гастроентеролог. Завежда гастроентерологичното отделение в Многопрофилна болница “Пловдив”, за в. “Марица”КАКВО Е ГЛУТЕНЪТ?
Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни- пшеница, ръж, ечемик. Болните с Целиакия са чувствителни към глутена, който тежко поразява лигавицата на тънките им черва. В резултат на това се нарушава абсорбцията на храни, минерали и витамини, а последствията на това са хронична диария, загуба на тегло, нарушени растеж и развитие на засегнатите. За тях безглутеновата диета е единственото известно до момента лечение. Пълното елеминиране на глутена от храната позволява нормализиране на чревното увреждане. Необходимо е да се помни, че дори и много малки количиства глутен са достатъчни за да попречат на оздравителния процес. Може да измине дълъг период от време след нарушаване на диетата, в който болните да да се чувстват " здрави ", до момента когато те или тяхния лекар забелязват възвръщането на болеста. Има кръвни проби чрез които може навреме да се рагистрира волното или неволното нарушаване на диетата.
За болните с Целиакия е съществено да приемат в достатъчно количество други растителни храни, чрез които се корегира дефицита на витамини от група В и Цинк.
Лактозна непоносимост при Целиакия- тя се наблюдава при повече от половината от новооткритите болни. Тъй като проявите й са близки до тези на основното заболяване, е необходимо едновременно с безглутеновата диета, спазване и на безлактозна (безмлечна ) диета. Най- често в рамките на около 30 дни от началото на спазване на безглутеновата диета се преодолява и лактозната непоносимост. Тогава болните могат да приемат мляко без проблеми. Нека се има пред вид, че лактозната непоносимост при даден болен с Целиакия може да съществува като вродена даденост, независимо от основното заболяване и това да наложи спазване на безмлечна диета за много по- дълъг период от време.
Клиника по детска гастроентерология http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/#g
Виж целия пост
# 1
На този адрес има информация на bg за глутена и рецепти:

http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/

а на този е наредбата за добавките в храните за бебета и деца:

http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/n-pr/23017p3.html
Виж целия пост
# 2
Някой има ли представа как се правят изследвания на възрастен за установяване на глутенова ентеропатия?
Виж целия пост
# 3
anirad,

най-добре ще те насочи специалист по тези проблеми. На мен са ми правили биопсия като дете, на 7 и 8 години, мога да ти разкажа, предполагам, че няма разлика. С упойка се прави.
Виж целия пост
# 4
anirad,можеш да зададеш въпроса в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=537259.420 .Пиши по подробно за проблема и от къде си ,за да те насочим.Поздрави!
Виж целия пост
# 5
 Hug
Виж целия пост
# 6
Здравейте,   преди две години поставиха на детето ми диагноза Муковисцидоза,  но  тя не боледува  и  спрях глутенът и лактозата ,  коремчето и се сви  спря да ака лошо.  Възможно ли е да има грешка в диагнозата?  Когато ни правиха изследвания за цьолиакия  излезе отрицателно  а пък имахме всички симптоми  за целиакия.  Нещо не ми се връзва с тая Муковисцидоза  на 4 и половина е  не боледува изобщо  СлаваНа Бога  но ако й дам глутен и лактоза й се увеличава коремът изапочва да ака често мазно и светло  и миризливо при млечни  асат и алат й се увеличават спра ли ги всичко се оправя!
Виж целия пост
# 7
А къде и какви тестове са правени- и за цьолиакия, и за муковисцидоза?
Това, което казваш ми звучи доста логично. И дано си права - цьолиакията поне на мен ми се струва по-безобидна. С една диета проблема е нулев. 
Синът ми е изследван и за двете. Поради същите изпражнения, които описваш. Муковисцидозата я отхвърлихме като вероятна диагноза след потен тест, англиадиновите IgA, антитъканна трансглутаминаза IgG и IgA бяха негативни, но  англиадиновите IgG бяха леко завишени и започнахме безглутенова диета. Постепенно симптомите отшумяха и след 7м диета повторихме изследванията, всичко беше ОК и се захранихме.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия