Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинство в Чехия

  • 2 220
  • 6
Здравейте, искам да попитам как стоят нещата с майчинство в чужбина. Живеем и работим в Чехия повече от половин година и наскоро разбрах, че съм бременна. Изчетох много за раждане и прочие не ми стана съвсем ясно. Въпросът ми е, ако родя тук в Чехия, но след няколко месеца се приберем в БГ ще ми спрат ли майчинството и може ли да се прехвърли примерно в БГ?
Извинявам се, ако вече има такава тема, но за първи път ползвам форумът ви. 🙂#👶
Виж целия пост
# 1
Майчинството може да се прехвърля в рамките на ЕС. Но това не значи, че ще получаваш едни и същи пари. Просто си спираш едното  и  подаваш молба, за останалия ти период според българските закони.  Важно е в коя страна живее майката и бебето.
Ако някоя държава от ЕС установи, че някой е по майчинство при тях, а реално не живее, тогава глобяват и изискват връщане на сумите.
Виж целия пост
# 2
Здравейте мами.
Лятото ще пътувам със синът си,който е ма 5 г. за Чехия с намерения да се установим там. Разделени сме с бащата и той не желае да подпише. Има ли законов начин да получа пълномощно за да изведа детето,и какви други документи ми трябват....
Интересувам се как стоят нещата със записването на малкия в учебно заведение,при положение,че не знае езика . Има ли бг училища или отделни паралелки за чужденци.
Самата държава подпомага ли по някакъв начин самотните майки чужденки,примерно с настаняване в квартира и финансова помощ до започването ми на работа. Имам ли някакви привилегии за намалено работно време.
Виж целия пост
# 3
без съгласиена бащата няма да можеш да излезеш от БГ. Сроковете за записване за 1 клас ще ги изпуснеш, защото нямаш адрес или някакъв документ за пребиваване. БГ учиища има в Прага, Бърно.
Държатава подпомага, но в твоя случай, не знам как ще си уредиш пребиваването в Чехия (целта), от това зависи как и колко подпомага.  Едно е за бецанци, друго е за работници  с договор. Малко е сложно, ти без адрес почти не можеш нищо да направиш,  във всяка община или Социална служба първо ще те питат къде живееш, имаш ли разрешение за пребиваване.?
А сега пък в Епидемията от Корона вирус става още по-трудно.
Виж целия пост
# 4
Заминаването ще е на по късен етап,след като всичко приключи. Имам приятел там който ще ми намери квартира и ще ми помогне за работа да започна. Целта за заминаването ми е да работя там и да се остановим с детето. На есен малкия трябва да е предучилищна. Но май ще отложим за догодина заминаването ако наистина сме опуснали сроковете за записване в училище
Виж целия пост
# 5
Здравейте имам въпрос.
Имам трудов стаж в Чехия, малко повече от 2г, от 2019г живея в България, но сега искам да се върна в Чехия и да си остана там. В момента съм бременна в 4 месец и искам да попитам дали мога да взимам парични помощи оттам без да имам побит? И дали мога да си направя такъв без да имам трудов договор, а само стаж и вече наета квартира в държавата?
Виж целия пост
# 6
Какви точно парични помощи, те са много видове? И за всеки вид има някакви условия, които да изпълниш. За побит също си има няколко вида побит - най-често работа, брак и др. Квартира трябва да имаш, щом искаш там да живееш. А как ще решиш въпроса със застраховката?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия