Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висше образование в Дания - агенции, документи, разходи, спокойствие и успех

  • Публикувана: 26 юни 2019, 21:48 ч.
  • Последно мнение: 10 ноем. 2019, 15:58 ч.
  • 1 355
  • 13
Здравейте майки на бъдещи кандидат-студенти, които искат да кандидатстват и учат в чужбина! Искам да споделя неща, с които може би и вие ще се сблъскате, ако детето ви замине да учи в чужбина.  

Синът ми беше един от първите приети български студенти в Дания през 2008, след като образованието там стана безплатно и за нас българите. Тогава започна да учи в NOEA (сега UCN) Aalborg. Завърши бакалавърска степен по туризъм и спортен мениджмънт. За да замине, тогава, използвахме услугите на една от големите агенции в България. Ако не се лъжа, то нямаше и друга такава по онова време. Информацията, която получихме беше оскъдна и той замина без да знае абсолютно нищо – нямаше дори и осигурена квартира, когато заминаваше. Реално погледнато трябваше да се оправя сам самичък, на място без никакви контакти и с малкото финансови средства, които беше спечелил предишната година от студентска бригада в Америка.

Връзката му с нас беше чрез лаптопа, който взе и че се развали 4 месеца по-късно….

Още преди да замине, нямахме информация за елементарни неща – какво ще му е нужно в Дания – подходящо термо бельо, обувки, водоустойчива чанта, дъждобрани, светлоотразители и много други неща. Единствено, тъй като сме лекари (вече песнионери), го бяхме снабдили с различни видове лекарства, които спасиха както него, така и много от приятелите му през първите месеци в Дания.

Намирането на квартира в Дания е много трудна задача. С пристигането му в Олборг, беше настанен в къмпинг за туристи – малки къщички с 12 легла (4 х 3 етажни), без индивидуален санитарен възел… За негов късмет успя да си намери квартира само след 3 дни, но негови приятели продължиха да търсят квартири повече от месец, а животът в такъв къмпинг е мъка, да не говорим, че и нощувката му е струвала 120 крони на вечер, което е почти двоен наем.

Пиша всичко това, за да разберете през какво могат да минат Вашите деца, ако не сте правилно информирани за всичко, което ги очаква.

Мина през много трудности независимо, че държавата е уредена. Сега вече и всеки студент може да получава стипендия в размер на 1400лв чисто, която покрива разходите за квартира, храна, транспорт и други дребни сметки. Условието е, студентът да работи поне 12 часа на седмица. Това влезе в сила някъде през 2014г. На него му беше много трудно да намери първата си работа, но след дълго търсене започна да раздава вестници всяка сутрин с колело, а по-късно спести пари и си купи скутер, за да работи по-лесно. Работното му време беше от 3:30 до 7:00, след което се прибираше в квартирата си и от 8:30 трябваше да е на лекции. За това изпитание той не беше подготвен, тъй като ние нямахме информация какво трябва да очакваме. Психологическата и физическа бариера не са никак малки в подобни ситуации. Предполагам, че всичко това важи и за други държави, а не само за Дания.

Разбира се, синът ми се справи, въпреки всичко. Трудностите, през които мина го направиха само по-силен и мотивиран да продължи напред. Всяка следваща година наблюдаваше как новите студенти минават по същия път и се измъчват като него, тъй като нямат нужната информация за елементарни неща за това, което ги очаква.
 
В момента е в Копенхаген, след 7 години в Олборг и преди година завърши магистратурата си. От 2014г. заедно с негови колеги и приятели от Чехия и Словакия решиха, че трябва да помогнат на бъдещи кандидат-студенти, които искат да учат в Дания, тъй като те самите минаха по трънливия път без да има към кого да се обърнат за съвет и помощ в трудни моменти. Агенциите в България оказват помощ само и единствено с подаването на документи. А истинските проблеми започват след като те приемат и пристигнеш в Дания.

Заедно с трудностите, той имаше много добри моменти. Спокойствието и сигурността на страната, страхотният начин на живот, образованието, което е структурирано по съвсем различен начин от българското, което му позволи да разбере с какво иска да се занимава и да бъде удовлетворен от себе си. Високият начин на преподаване и ерудираните преподаватели, които те карат да мислиш, а не да зубриш и да купуваш учебниците им, за да те пуснат на изпитите….Учебните програми се съгласуват със студентите и в самото начало на годината се поставя акцент върху тези области, в които те самите имат желание да се развият. Преподавателите се интересуват от предпочитанията и амбициите на всеки един студент в класа и са готови да съдействат с абсолютно всичко. Общуването е неформално, на малко име и преподавателите са по-скоро като добри приятели, с които може да се разговаря по всяко време на всякаква тема. Тъй като синът ми беше учил в Софийския университет 2 години, споделяше, че образованието в Дания е несравнимо с образованието в България. Там не се явяваш на изпит, за да изрецитираш нещо назубрено. Той споделяше, че изпитите са дискусия и защита на лично мнение е преценка и няма един верен отговор. Преподавателите искат да чуят аргументация и отстояване на позиция. Няма и как да препишеш, тъй като се работи по реални проблеми на истински датски компании, които търсят съдействие от университетите. Всичко се мисли на момента, но разбира се трябва да си чел това, което ти е преподавано и препоръчано в лекциите.

Самите университети са изключително подредени, оборудвани с всичко необходимо, стига да знаеш какво искаш и да имаш желанието да го постигнеш. През тези години няколко пъти бяхме на гости при сина ми (аз и съпругът ми). Имахме възможност да разгледаме университетите в Копенхаген и Олборг и останахме впечатлени от това, което видяхме. Аз лично съм бивш преподавател в медицински колеж и съм впечатлена от всичко, което университетите предлагат на студентите – спокойствие, уют, литература, храна, кухни, бани, зали за почивка, мека мебел (дивани и фотьойли), малки и по-големи самостоятелни стаи за работа, прожектори, принтери, компютри – наистина всичко, от което някой може да се нуждае. И всичко това е на разположение 24 часа от денонощието на всеки един от студентите…

Аз като майка знам през колко безсънни нощи съм минала, колко самолетни полета съм чакала и съм мислила дали детето ми има какво да сложи на масата си. Рождени дни, имени дни, празници, винаги ми липсваше. Сигурно и ние сме му липсвали, но не се предадохме. Не мислете, че е лесно в чужда страна, но той имаше амбицията да постигне това, което желае – по-добро образование, по-добър стандарт на живот.

Поздрави от мен,
Подкрепяйте децата си и ги насърчавайте да преследват мечтите си!
Виж целия пост
# 1
Благодаря за споделената информация, Зорница!

Не знам какво да питам, все още ми далечно но с интерес чета темите и се подготвям Blush
Виж целия пост
# 2
Благодарим Ви,че сте готови да помагате на бъдещите студенти в тази страна,това е много важно,за да спестят време,нерви за информация.Моят син се е насочил натам,живот и здраве.Започва 9 кл.сега.Къде могат да се прочетат университетите за системно програмиране и условията за кандидатстване?За нас има малко време,но съм сигурна,че има младежи,които се интересуват от това.
Виж целия пост
# 3
Основното, което трябва да знаете е, че тези специалности изискват 250ч математика (по 60 минути) за 10, 11 и 12 клас. Т.е. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО синът ви трябва да запише ЗИП математика, за да покрие изискванията!

Твърдите условия са именно тези часове по математика (някои специалности искат и физика 200ч + математика 375ч), часове по английски 210.
Мотивационно писмо
Препоръки
Сертификат по английски (TOEFL, IELTS, CAE)
Сертификати от IT курсове (ако има такива)
Виж целия пост
# 4
Благодаря за страхотния разказ Simple Smile
Как се казва агенцията, в която работи синът ви?
Виж целия пост
# 5
Привет,мнооого се радвам, че има такива Хора- като Вас и детето Ви.Да споделят и да помагат с наученото.Точно в споделянето е магията на доброто и на бъдещето. Аз също се интересувам за моят син, който е на 17 и му предстои скоро избор.Интересното е че той- също като вашият син се интересува от спортен мениджмънт- ще сте ни много полезни и ще съм Ви признателна за информация.Пишете ми
Виж целия пост
# 6
Не само за Дания, а по принцип е много препоръчително да се обмислят много добре нещата, които предстоят за едно образование в чужбина. Спомням си, когато аз бях в гимназията, моите приятели ходеха на уроци от 10 и 11 клас, за да са готови за изпитите както в България, така и в чужбина (тогава всички искаха да учат в САЩ и държаха SAT I). Интересувайте се и ще успеете! Simple Smile Приемът в Дания през последните години е малко по-труден (тъй като много кандидати искат да учат безплатно и да взимат стипендия, която им дава възможност да се самоиздъжат!), но се получават нещата с упоритост и правилни решения в точното време.
Виж целия пост
# 7
Заинтригуваахте ме! Благодаря за информацията!
Виж целия пост
# 8
Интересен разказ, благодаря! Моля да разкажете малко за кунята там. За недолюбващите морски дарове какви са опциите?
Виж целия пост
# 9
Интересен разказ, благодаря! Моля да разкажете малко за кунята там. За недолюбващите морски дарове какви са опциите?

Като завърнал се вече завършил студент в Дания, мога да кажа, че опциите са изключително разнообрязни. В магазините има абсолютно всичко през цялата година. Не мисля, че нещо, на което се радваме в България няма как да намерим, в който и да е град в Дания.

Е, сега... Ако искате градински розови домати.. Това ще е трудничко. Като северна страна плодовете може да са дървени, както и доматите. Аз лично съм гледал да пазарувам такива продукти не от големите вериги, а от малките дюкянчета, където и цените и качеството са по-добри. Много зависи обаче къде живееш, тъй като тези магазинчета могат да бъдат и доста отдалечени,но си заслужава. В Копенхаген и Орхус наскоро откриха и хранителни магазини с преоценени стоки (наранени консервени кутии, смачкани опаковки и т. Н.),където намаленията стигат и до 90%! Последното и мое любимо е едно приложение, което буквално ме накара да забравя какво е да влезеш в магазин за повече от месец може би. То ти дава възможност да напълниш (препълниш) тарелка за храна с каквото поискаш от заведения, които предлагат бюфет преди да затворят - 21:45. Тук говорим за пържоли, сьомга, кюфтета, салати, ориз, картофи, плодове и какво ли още не. И вместо цената от 129кр., плащаме само 29кр, което е нищо, а имаш ядене за 1 обяд и 1 вечеря поне! Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Здравейте!
На нас ни предстой кандидатстване в Дания след няколко месеца. Решихме се на Дания доста късно и се оказа, че се изискват определен брой часове по дадени предмети, в нашия случай - история и немски.
Ако някой от вас е минал през това, бих се радвала да сподели опит и къде всъщност са намерили курсове, които се приемат от университета.
Информацията, която получихме гласи, че курсът може да е онлайн, в университет или някаква организация, да завършва с изпит и сертификат, на който пише броя на часовете, но не намирам нищо, което да изпълнява абсолютно всички изисквания..Sad
Виж целия пост
# 11
Това предполагам е някоя специалност в CBS, прав ли съм?
За съжаление е доста трудно покриването на тези изисквания, може би и почти невъзможно предвид малкото време, което остава до 15 март...
Виж целия пост
# 12
Това предполагам е някоя специалност в CBS, прав ли съм?
За съжаление е доста трудно покриването на тези изисквания, може би и почти невъзможно предвид малкото време, което остава до 15 март...

Не, за Роскилде се отнася.
Много малко информация имат на сайта по този въпрос, но съдейки по това, което прочетох, сертификатите могат да се изпратят по 28. юли, стига всичко останало да е изрядно.
Наистина звучи малко невъзможно, но за историята ни трябват само 7-8 часа, което съвсем спокойно може да се вземе в рамките на по-малко от месец, но нищо подходящо не намирам...
Виж целия пост
# 13
Roskilde University наистина има над какво да поработят от гледна точка на структуриране на информацията...
Аз самият не успях да намеря нужната ми такава през 2015г, когато исках да карам магистратурата си там. Трябваше да им се обаждам няколко пъти... И може би това е и правилното действие и тук Simple Smile Но 7-8ч от по 60 или 40 минути липсват?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия