Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Болни кактуси

  • 212
  • 6
Здравейте,
три от кактусите ми са болни. Не разбирам от кактуси и не знам как да ги лекувам. Не са преполивани, но е възможно да им е твърде топло и слънчево. Торила съм ги и са пресаждани преди около месец и половина.

Този имам и подозрения, че една гарга го наяде - три сутрини влиза да кълве, но не съм сигурна, освен раните е и изсветлял. В основата също има промяна в цвета.


За този влошаването е рязко, за две седмици, нямам никакви идеи какво му е. Три топки са, едната е незасегната.Този му е изсветляло връхчето, няма друг видим проблем.


Най-предният от всички.

Ако някой от вас има идеи или препоръки, ще съм много благодарна!
Виж целия пост
# 1
Струва ми се, че си сложила горска почва /от плик/ а тя не е подходяща за кактуси. Искат песъчлива.
Виж целия пост
# 2
Специална за кактуси е, поне според опаковката. Не знам доколко има разлика в състава на различните марки. А и петната на първия са отпреди присаждането
Виж целия пост
# 3
Първият е с петна от изгаряне от слънце. Иначе изглежда здрав. Но почвата е категорично за смяна, както и саксията.

Вторият е изгорял, изсолял (т.е. търсил е слънчева светлина, бил е на сенчесто) и с петна от изгниване отдолу, възможно е да е изгнил и изцяло, трябва да се види корена.
Последната снимка - пак изсолели, не се вижда от близо, огледайте за черни/кафеви петна от изгниване. Петната са меки на докосване.
С тази почва ще ги уморите. Торф ли е, кокосов субстрат ли е, не става. Трябва ви смес 1:4 градинска почва и мозайка или ситен дребен чакъл, голям колкото мозайка 3-6мм. Тоест 1 част почва и другото камък. В никакъв случай пясък и перлит. Задържат влага. Почвата трябва да е добре дренирана, не обратното. Кактуси виреят най-добре в керамични саксии, неглазирани, защото влагата бързо се изпарява и това предпазва от загниване на корените. Относно последната снимка, много е голяма саксията, кактусите имат нужда от тесни саксии, пак заради влагата. Просто е тази саксия е 3 пъти по-голяма за размера им. Шансът да загният, особено при сегашната почва е към 80 процента.
Виж целия пост
# 4
LittleCactus, благодаря ти за подробния отговор. Почвата е уж за кактуси, на опаковката пише "субстракт на базата на смес от сфагнум торф с ниско ниво на декомпозиция, черен торф с високо ниво на угниване, вулканични камъни и пясък". Имат дренаж от камъни всичките.
Синият е едностранно изгорял, няма загниване.
Зимата седят на вътрешния перваз, лятото на външния като терасата е остъклена, югозападна и много слънчева и гореща. Никой няма омекнали части.
За смяната на почвата и саксиите те разбрах, но да им търся ли друго място?
В едностаен съм и нямам друго изложение, но мога да ги преместя на по-ниско или на по-хладно в кухнята.
Виж целия пост
# 5
Мястото е ок. Но ако остъклената тераса седи затворена, без отворен прозорец и температурата се качва над 40 градуса, кактусите ще започнат да се сваряват буквално, трябва да има приток на въздух постоянно.
Почвата от състава й- само вулканичните камъни са ок за кактуси. Тоест, изхвърли тази почва,в нея ще загният и умрат.

За да придобиеш представа - кактусите ,обратно на всеобщото схващане, не живеят в пясъчни пустини или гори, а в планински региони, където виреят в почви с много ниски нива на органична материя, хранят се с минерали, изключително важно е да не се подхранват с азот. Тоест 80 процента от почвата е камък под формата на дребен филц с размерите на мраморна мозайка.
Дренаж съм употребила в смисъл на камениста почва. Не няколко камъчета на дъното на саксията. Подхранване става със специални торове за кактуси, например кафяв кристалон.
Не знам къде са седяли преди, че са изсоляли така - трябва да са ти на първа линия на перваза, не да има пред тях други саксии.
Извади кактусите и почисти внимателно корените с една четка от тази почва. После ги сложи върху хартия или домакинско руло и на сянка и сухо място за една седмица. После ги насади в напълно сух микс,по-горе написах какъв. И ще ги полееш чак след 2-3 седмици от засаждането им обратно. Дръж ги вътре през това време. Чак след първото поливане може да ги върнеш на балкона.

П.С. казвам всичко това като колекционер с над 100 вида кактуси и опит над 15 години гледане на кактуси 😉

Виж целия пост
# 6
Страшно благодаря за подробните съвети и отделеното време!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия