Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Промяна на фамилията след вече сключен граждански брак

  • 857
  • 14
Здравейте,

Искам да попитам, дали някой си е сменял фамилията след вече сключен брак, когато това не е заявено преди или повреме на сключването на брака?

Ако да, дали това е било някакъв проблем, защото разбирам, че има разлика от това да "вземеш" фамилията на съпруга си и да е "смениш" чрез дело след това.

Дали найстина трябва да се сменя и акта за раждане,  дипломи и т.н. и евентуално ако има развод, че няма как да си върнеш моминската фамилия.

Повечето хора с който говорих не могат да ми дадът ясна информация и да ме разберат, каква точно е разликата.

благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Въпросът ти е, че искаш да приемеш фамилията на съпруга ти, тъй като си останала с бащината си при сключването на брака ли? Или искаш да си върнеш бащиното име?
Ако се развеждате, това се договаря и описва в съдебното решение.

Акт за раждане не се сменя, нито дипломи. ЕГН-то не се променя, така че дипломите си важат. Сменят се само лични документи - лична карта, шофьорска книжка, паспорт.

Моите дипломи са с бащината ми фамилия. Не съм имала проблеми.
Виж целия пост
# 2
Здравейте,

Искам, да променя фамилията си след, като вече е сключен брака.
Но ме притеснява, че има разлика в това дали е направено след сключването или преди на брака, или поне така ми обясни една приятелка адвокатка.

Другото, е, че при евентуален развод (недай си боже, дано не ми се случва) нещата с фамилията не се уреждата с развода, а отново се минава на дело.
Виж целия пост
# 3
Приятелката адвокат не може ли да съдейства?

При развод така или иначе се минава на дело, но как се променя по време на брака, не знам. Вероятно пак е с дело, което едва ли е някаква дълга процедура. Предполагам се подават документи и се плаща такса.
Виж целия пост
# 4
Ако адвокатката-приятелка не може да ти обясни как се прави смяната и какво следва - просто смени адвоката. Да,  на новия, нает адвокат ще трябва да плащаш, не е като разговор с приятелка между другото.
Но  то и услуга от нея може да чакаш между другото.
Виж целия пост
# 5
Изпуснала си момента. Развеждате се и пак се жените.
Виж целия пост
# 6
Разбирам за какво пишеш,но моя случай е обратен.Ще ти го опиша ако може да ти помогне.
След брака аз приех фамилията на съпруга си.Лекар съм и по диплома съм с бащина фамилия.Поради многото различни институции трябваше да обяснявам постоянно ,че съм същия доктор ама това е фамилията на мъжа ми.Започках да получавам глоби ,че не съм подала някакъв документ-аз отивам и обяснявам ,че е подаден ама с фамилия по паспорт и тн.Така те записваха името ми в скоби или тире и в един момент стана мазало.Оказах се с 4 различни фамилии.Тази на мъжа ми,бащината ми ,първо моята и после неговата и първо неговата и после моята.Ходих с документ че съм един и същи човек .Не можех пратка от пощата да взема нормално.Реших да си върна бащина-е не може.Трябвало да се разведа ,да си я върна и после пак да се женя.Цирк.Роднина адвокат ме посъветва с дело да приема бащината си фамилия като четвърто име.Странно е-все идно мъжът ми ме е осиновил ,но ме устройваше напълно.С дело сложих бащината си фамилия с тире.В съдебното решение пишеше да ми се издаде нов акт за раждане.Беше издаден нов с четирите именна-и това е странно ама това е положението.Но от тогава не страдам от разчетворение на личността.Над 13 години съм така и проблеми не съм имала.
Виж целия пост
# 7
Не е ли по-лесно от ЕСГРАОН да се вземе удостоверение, че напр. Рени Петрова и Рени Димитрова са едно и също лице според ЕГН. Моя позната цял живот си го носи и няколко копия. Била е напр. Невин Асанова, после Невена Асенова, като се омъжи Невин Мохамедова. И с трите имена има издадени дипломи и сертификати. Дело е водила само за връщането на името Невин.
Виж целия пост
# 8
Да,това бях направила ,но бях Рени Петрова Иванова,Рени Петрова Георгиева ,Рени Петрова Иванова-Георгиева и Рени Петрова Георгиева-Иванова.И пак става лудница.Обясних по-горе защо.Като се върна до всяка институция по два пъти да обясня ,че съм аз в един момент взимаш решение да приключиш с тези имена.
Няма проблем ,ако работата ти не го изисква и ако касае само пощенски пратки ,а не отчети свързани със срокове.Губенето на време беше много
Виж целия пост
# 9
Само за информация - в Гърция (където живея) този проблем с фамилиите е решен със закон от 1985г., с който се забранява жената да взима фамилията на мъжа си след брака по никакъв начин, дори и с тире. Всички остават с фамилиите си по акт за раждане. Така са решили проблемите с объркванията с дипломи, документи и всичко, което трябва да се сменя след брака. Всички женени след 1985г. не сменят фамилии, дори при процедурата двамата младоженци се подписват за фамилиите на децата - дали ще носят фамилията на майката, на бащата или двете фамилии. Вече се срещат много деца и млади хора с двойни фамилии, като имат право при получаване на лична карта да махнат едната от двете. Някои жени се дразнят, че имат различна фамилия с децата си, но пък в личната карта на всички се изписва освен бащиното, и майчините име и фамилия. Някои българки, ако решат да вземат фамилията на мъжа си, се женят в България, сменят фамилията и така идват тука. А веднъж много се смяхме, защото една позната замина за Катар с мъжа си и с техен сътрудник и там в хотела като казали - не, не можете вие двамата да спите в една стая, не е вярно, че сте женени, защото имате различни фамилии... и така позволили на мъжа й да се запише в една стая с неговия сътрудник, а тя сама в стая и са се разменили после. Та така с фамилиите... Да си призная, харесва ми това нещо - по закон да не си сменяш фамилията и да си останеш както си в акта за раждане, дипломи и др. документи, а в документите на децата да не пише само бащиното, а и майчиното име.
Виж целия пост
# 10
Скоро си възстанових моминската фамилия след отдавнашен развод. Не е трудно. Намери обаче адвокат, който да ти изготви документите. Аз намерих адвокат към една фондация, така че не му заплащах, а той ми казваше какво и как да пиша в заявления, молбите и т.н. до съда. Всичко ми отне около 2-3 месеца. Платих само такси в съда за около 15-20лв.
Трябва да се смени личната карта, паспорта, шофьорската книжка. Дипломите не се сменят. Взема се от общината бележка, която удостоверява, че си едно и също лице. Бележката също струваше пари - около 5-6 лв.
Виж целия пост
# 11
А дали може да се върне моминската фамилия след овдовяване?Аз също страдам от това раздвояване ту съм по баща "Петрова" ту съм "Стаменова" по мъж.Като преобладава тази по баща макар,че вече 7 година съм с фамилията по мъж.Сумати институции ми издават документи с фамилоя по баща.В един момент това омръзва и се чудя мога ли да си е върна или няма как.Питала съм адвокат не ми даде ясен отговор.
Виж целия пост
# 12
Може да се върне моминската фамилия. Не е нужно да се пита никой. Дава на това право изменението в Семейния кодекс от 2012г. Но трябва да се намери адвокат. Аз ползвах безплатен към една фондация. Защото е нужно да се съставят текстове до съда - заявления. Участва и кмета на населеното място. Води се дело. Съдебни разноски - 15,00лв.
Моят адвокат, този от фондацията, също отначало ме подведе, че трябва да се отнеса с документи до бившия ми съпруг, но съдът отговори, че ответникът не е надлежен. За четенето и интерпретирането на документите, които издава съда по време на воденето на делото, е нужен адвокат.
Иначе, не е сложна работа. Успех!
Виж целия пост
# 13
Моят опит показва, или така си мисля, че най-добре е да се сложи едно тире и фамилията на съпруга, това при брака още.
Аз така направих, и гледам че в житейски ситуации това ми помага. Е да , дълго е.
Ама хем съм с фамилията на децата и мъжа си, за официални случаи. Grinning
Хем си пазя и бащината и честно казано, така ме знаят всички и имах доста професионален живот преди брака, пък и дипломи , нотариални актове, документи , едно , друго, и не ми се налага да се обяснявам. Служебно съм си със старата фамилия до днес...
Официално с двете, и не се обяснявам и децата дали са мои, и мъжа ми дали е моя.... и така

Една смешка от онзи ден, щерка ми реши че щом аз съм с тире и баща й е с тире, бил Попов - Попов..... по фамилия Stuck Out Tongue Winking Eye Изреди на баща си  4ри имена.... Laughing
Виж целия пост
# 14
Не е възможна промяна на фамилията след вече издаден акт за граждански брак. Т.е. трябва да се разведете и подпишете наново с нови фамилии. Съответно ще бъде издаден нов документ за гражданско състояние. Имената на дипломи и сертификати също не подлежат на коригиране.
Аз бих си извадила уверение от ЕСГРАО и с него да удостоверявам имена. Ако видите необходимост направете и нотариална заверка на докумта, с цел по-голям авторитет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия