Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

  • 55 524
  • 576
Канени сме на сватба и се чудя колко пари е нормално да се подарят? Двама възрастни и две деца ще бъдем.
Виж целия пост
# 1
Аз мисля,че 200 лв са достатъчни. Ние колкото и пъти да ходим с ММ слагаме в плика по 200лв. Вече ако са по-близки,преценяте допълнително до колко имате възможност. На нашата сватба също повече пликове бяха с по 200 лв.
Виж целия пост
# 2
Минимумът е да се покрив кувертът на броя хора и малко отгоре. За четирима човека според мен +200 трябва да са. Вече ако са много близки, тогава таван няма.
Виж целия пост
# 3
Според мен зависи какъв тип е сватбата и какви са възможностите на младоженците и на вашето семейство. Ковертире трябва да се покриват+ да остава някаква прилична сума извън тях.
Обикновено остаяме между 300 и 800лв. За много близки приятели и роднини, може и повече. Били сме и кумове, но там е различно.

Според мен е най-удачно да прецените горе-долу, колкото е възможно, гостите и техните възможности също. Ако смятате, че повечето ще отделят 200лв, не се оливайте с подаръците, ако пък мислите, че ще са по-щедри и тн....бъдете и вие така.
Виж целия пост
# 4
Миналата година дадохме 300 лв, но имаше и нощувка за тяхна сметка. Двама възрастни.
По миналата 250 / два възрастни и едно дете/, но без нощувка.
Тази година не съм била канена на сватба.
Виж целия пост
# 5
Ако искаш кажи къде е сватбата и може да знае някой да те ориентира за кувертите. Минимумът са те, като често цената на детския куверт е близка до тази на възрастния. Много хора забравят за децата, че също има куверти, някои може и да не ядат почти нищо, но ако са на възраст, в която ще получат куверти, е редно и те да се покрият или да предупредят предварително да не им се поръчват отделни. Извън кувертът младоженците плащат преки разходи още алкохол, безалкохолни, ядки, торта и тн, които се полагат на всеки, но това вече си е лична преценка дали човек да остави отгоре пари и колко, минимум е поне основата храна да се покрие. Ако ви плащат нощувка и нея също.

Така не може да се каже колко да оставите, била съм на сватба в Благоевград с куверти по 40 лв на човек и ние си плащахме нощувката, но в голф клубовете край София са по 150 лв.
Виж целия пост
# 6
И аз мисля, че до 200 лв. на човек е достатъчно. Все пак, където и да е сватбата, ти имаш и други разходи около нея, а си имаш и лични разходи и извън нея.
Зависи, разбира се, какви хора са младоженците. Относно покриването на куверта - може те да изберат най-скъпия ресторант в града, какво да правят хората с по-малки възможности? Ако всичко се прави с цел избиване на разходите, защо тогава се хвърлят пари за самата сватба? Не може да очакваме коли и апартамента от пликовете с парите. Колкото могли да дадат хората - дали. Важно е, че са уважили младоженците.
Виж целия пост
# 7
Ако изберат най-скъпият ресторант в града, аз просто ще си спестя отиването.

200 лв на човек имаш предвид за двамата възрастни и двете деца в случая? Щото предните постове май визираха обща сума. По двеста за четири човека си идва сериозен разход.
Виж целия пост
# 8
Не е по джоба ни да дадем 800 лева за подорък. Ние също клоняхме към 200-250 лева и вие затвърдихте мнението ни.
Виж целия пост
# 9
Скоро бяхме на сватба,за двама дадохме 200 лв.Щом сте с деца би било добре да дадете поне 300 лв.
Виж целия пост
# 10
Вие наред ли сте? 200-300...
50 лв. е достатъчно.
Лично на мен, ако някой ми подари 300 лв., ще се почувствам супер неудобно. Освен ако не е наследство някакво, да раздаваш така пари е пошло. Но това е мое мнение
Виж целия пост
# 11
Вие наред ли сте? 200-300...
50 лв. е достатъчно.
Лично на мен, ако някой ми подари 300 лв., ще се почувствам супер неудобно. Освен ако не е наследство някакво, да раздаваш така пари е пошло. Но това е мое мнение

50 лева струва един хубав букет, ако си канена само в църквата/гражданското, а не и на гощавката.
Тогава просто не е прието да се дават пликове, макар според мен да е по-добре да се даде символичен букет за 10 лева и 40 лева в пликче. Така и така после се чудят какво да правят с цял багажник цветя, но не е прието, какво да се прави.
За покана в ресторант обаче 50 кинта е малко. Сега, зави си, ако става дума за баба ти пенсионерка с 300 лева пенсия е нормално и нищо да не ти подари. Ама ние говорим за хора работещи все пак. И не се ходи всеки ден на сватба.
Виж целия пост
# 12
Изобщо, още ли се правят такива селски сватби със събиране на пари?
Виж целия пост
# 13
Изобщо, още ли се правят такива селски сватби със събиране на пари?

А, какво трябва да се подари, за да е градско?
Виж целия пост
# 14
Нещо лично съчетано с хубаво послание. Нямам представа. На нашата сватба, просто събрахме близки приятели и роднини, за да се позабавляваме. Не помня някой да е подарявал пари.. или друго
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия