МЦ "ЕПИКА" провежда усилена кампания за навременни прегледи на артериите и вените


Ангиологията и нейната роля в нашето здраве
Знаете ли, че една визита при опитен ангиолог може да ни спаси от много страдания?
Днес медицината определя някои състояния като тихи убийци. Не разбираме кога започват, но те тихомълком и безсимптомно дълбаят в здравето ни и избухват един ден изневиделица, без никакво предупреждение. В немалко случаи тяхната експлозия е или фатална, или увреждаща за дълго качеството на живота ни.
Сред  тихите убийци е атеросклерозата – причина за възникването на инфаркт и инсулт.
Друга тиха и коварна болест със симптоми, които често пренебрегваме или се страхуваме да третираме, е венозната недостатъчност.
И двете състояния, хванати в по-ранен стадий, могат да бъдат овладени,  стопирани и коригирани – най-често без лекарства и инвазивни процедури, а с правилни насоки от специалисти ангиолози.
За жалост обаче, хората знаят твърде малко за ангиологията – тази изключително важна медицинска специалност, занимаваща се със състоянието на артериите и вените. Знаят за кардиологията, за съдовата хирургия, но не и за ангиологията. А профилактичният преглед при ангиолог може да се окаже решаващ за живота ни.
Днес сърдечносъдовите заболявания засягат силно и младите хора, защото в голяма степен са резултат от начина ни на живот и стреса, на който непрекъснато сме подложени. Медицинските проучвания показват категорично, че натрупването на плаки по артериите силно се влияе не само от хранителните ни навици, но и от стреса.Ето какво казва за стреса изключителният български лекар ангиолог проф. Лъчезар Гроздински:
"Един от най-тежките рискови фактори за атеросклерозата е хроничният стрес. Не става дума за екстремните стресови ситуации, а за хроничния стрес. За хората от нашите географски ширини хроничният стрес е нещо обичайно, всички сме подложени на него. Лошото е, че този стрес стимулира развитието на атеросклеротичния процес, както и на други заболявания, включително онкологични. Според мен хроничният стрес е много по-сериозен рисков фактор за атеросклероза, отколкото високият холестерол.Виждал съм много хора с висок холестерол, но без съдови заболявания. И обратно – с нисък холестерол, но с тежка атеросклероза. Това, което подценяваме, е хроничният стрес. Когато пациентът отиде при специалист по атеросклероза, лекарят дава терапия за почти всички рискови фактори. Но не съм чувал за лекар, който отделя време да обясни на пациента, че много по-опасен за прогреса на атеросклеротичния процес е начинът на живот, постоянният и натрупващ се стрес. Хроничният стрес не се диагностицира, нито пък се дават полезни съвети на пациентите как да го преодолеят. Ние даваме хапче за понижаване на кръвното налягане, но не и съвет как ефективно да се избягва стресът."

Коварното при атеросклерозата е, че тя може да протича години наред асимптомно и едва когато стеснението обхване повече от 70% от съда или той внезапно се запуши,  да се проявят тежките симптоми като инсулт и инфаркт. При запушването на артерия притокът на кислород и хранителни вещества към съответния орган намалява значително или блокира напълно, от което загиват клетки и цели структури в организма. Запушването на артерия на сърцето предизвиква инфаркт, на мозъка – инсулт, а запушване на периферните артерии води до гангрена на крайници.  Диагностика на венозните заболявания и ползите от нея
Съвременната диагностика на венозните заболявания се прави в амбулаторна обстановка за 10 – 15 минути с еходоплеров апарат. Прегледът позволява да се установят с изключително висока диагностична достоверност венозни тромбози на съдовете на горните и долните крайници, както и на големите венозни съдове в корема. Много важно е изследването да се прави от опитен специалист, който прецизно да интерпретира резултата и да даде правилни насоки на пациента.
В МЦ "Епика"сме убедени, че работа на специалиста ангиолог е да обясни на достъпен език на всеки пациент как точно стресът вреди и какви промени предизвиква в организма. Затова и диагностиката включва и детайлни обяснения за механизмите на влияние на стреса и начина на живот върху състоянието на съдовете , заедно с практически насоки и подпомагане на пациентите за тяхното изпълнение.
Атеросклерозата е заболяване, което засяга всички артерии – от главата, през сърцето, корема, краката, ръцете. Затова е нужна комплексна диагностика на цялата артериална система без сърцето, а до голяма степен и на венозната система.

За жалост, нашата здравна система е оставила хората сами да се грижат за профилактиката на здравето си. Няма национални програми и скрининги за атеросклероза например, макар че специалистите нееднократно обосновават огромната необходимост от тях.
Убедени в жизнената необходимост от такъв преглед, в МЦ "Епика" от самото си създаване предлагаме високоспециализирана диагностика на напълно достъпни цени.
Вярваме, че всеки човек може да отдели 1 час от времето си и малка част от доходите си за своето здраве. А ползите от такава инвестиция са изключителни: спестява бъдещи страдания и плащане за скъпоструващи прегледи или лечения, дава ясна картина и знание как да опазим здравето си, което е преди всичко лична отговорност и грижа.
В МЦ "Епика" пазим убедителни доказателства за мощната положителна промяна в здравето на всекиго, потърсил съвет и профилактика.Животът ни е подарък, но от нас зависи как да го изживеем като такъв – в добро здраве и истинска радост!


Задайте своите въпроси, свързани с различни здравословни проблеми (сърдечносъдови заболявания, психично здраве, затлъстяване, целулит, разширени вени, холистично здраве) в консултативната тема и спечелете безплатен преглед на състоянието на вените и артериите си по методиката на д-р Галили.