Къпането на бебето е един от най-милите ритуали вечер. Много родители обаче са объркани от множеството продукти на пазара и не могат да се ориентират какво е наистина необходимо.

Ваничка
Вариантите за ваничка или корито са много. То може да е напълно обикновено или ергономично. Със стойка или без. На пазара вече има дори надуваеми. Но какво да изберете?
Със сигурност ергономичното корито ще ви бъде по-удобно, докато бебето е съвсем малко и не може да се задържи само в правилна позиция във водата. При обикновеното коритце ще се налага да го придържате с ръка. Когато бебето порасне малко обаче, ергономичната форма на коритото няма да му е удобна и ще пречи на игрите. Добър вариант е да се вземе стандартно корито и допълнителна ергономична подложка към него.
Дали да вземате стойка, или не, зависи изцяло от това дали има къде да поставите коритото.
Който и вариант да изберете, може да не бързате. В първите дни от живота на бебето най-удобно ще бъде да го миете, докато е в ръцете ви на мивката.

Термометър
Важно е температурата на водата на бебето да е около 37 градуса. Най-лесно да прецените това би било с подходящ термометър за вана, но все пак може да разчитате и на собствения си усет. Топнете лакътя си във водата. Ако не усетите топло или студено, значи водата е с добра температура.

Хавлийка
Разбира се, не е необходимо да купувате специална бебешка хавлия, но все пак имайте предвид, че бебешката кожа е изключително нежна и е важно да изберете много мека и деликатна хавлиена кърпа. Хавлиите тип халат с ръкави са доста неподходящи за малки бебета, защото обличането им може да се превърне в сериозно предизвикателство.

Козметика
Важно е да изберете нежен измивен продукт. На пазара се предлагат комбинирани такива, които са подходящи както за нежната бебешка кожа, така и за деликатната косичка. Разбира се, може да изберете и отделен измивен гел и шампоан. След баня е важно да хидратирате кожата, затова си подсигурете бебешко мляко, лосион или олио.

Гъба
Меката гъба е удобна за измиване на бебето, но спокойно можете да използвате и ръцете си. Все пак, ако решите да купите гъба, задължително изберете нежна и мека такава.

Играчки
Играчките за баня са нещо много забавно, но в първите няколко месеца от живота на бебето са напълно излишни. То ще е способно да се заиграе с тях и да им обръща внимание едва след 4 – 5 месечна възраст.