Аз не съм спестовен човек. Има хора, но не познавам много от тях, които са си спестовни по характер. Много ми е трудно да се отказвам от нещата, които искам. А и защо да го правя? Обичам да живея сега. Преди да навляза във финансите и да започна да пробвам финансовите съвети, които знаех на теория, бях с широки пръсти и не прощавах на кредитните карти. В началото си мислех, че ще ми отнеме много време да се организирам за спестяване и все не ставаше.  
Оказа се, че тези няколко промени вкараха #спестяването в ежедневието ми без особени усилия.

•   Започнах да си водя #финансов дневник – така видях излишните си разходи
В началото си казвах: „Как сега ще намеря време да записвам всички разходи?" Отнема 10 минути. Правя го в ексел, но има и много приложения на английски език, които вършат същата работа. Не ги ползвам, защото повечето са направени за автоматично свързване с банкови услуги в други страни. Най-лесно е човек да си взима всички бележки и да ги слага в чантата си. Така само един поглед към бележките улеснява да си запишеш #разходите според типа, който искаш после да групираш във файла: храна, поддръжка на дома, подаръци и др. Не получаваш ясен поглед веднага – трябва да минат поне три месеца. Тогава започваш да виждаш разни неща, които изобщо не си имал намерение да купуваш и не ти и трябват. Заради това, че виждам потока черно на бяло, започнах да се замислям в магазините. Просто вече имаш визуална представа какво правиш и това те кара да се сещаш на място и да премисляш. Просто когато обсъждаш в разговор и кажеш „Е, там едни 10 лв.“, звучи по един начин, а когато го сметнеш в ексела, вече го мислиш в алтернативни разходи.


 
•   Отделяне на пари – веднага на заплата и автоматично
Поръчах си директен дебит от банката и на заплата автоматично ми превеждат в един спестовен план по 100 лв. всеки месец. За 3 години вече са се натрупали към 4 000 лв., които тепърва заради ефекта на инвестирането ще започнат да се увеличават с повече. Но цялото това упражнение изобщо не го мисля, тъй като е автоматизирано. Влизам в онлайн системата понякога, за да получа представа какво е станало.

•   Създаване на авариен фонд
Може да съм оптимист и да не обичам да мисля за „черни дни“, обаче сега ми е по-спокойно, като знам, че имам там едни пари, които се увеличават и ако стане нещо, мога да ги взема веднага. Обикновено се казва, че трябва задължително да имаш заделени от 3 до 6 месечни #заплати. Това не става лесно наведнъж, но може постепенно. Така че отделно имам автоматична вноска от 100 лв. в много консервативен фонд. По-удобен ми е от разплащателната сметка, защото там не плащам такси. Освен това ми е по-лесно да отделя парите, отколкото да се надявам да останат като остатък в сметката на картата ми. И в този #фонд са се събрали над 3 000 лв., които малко по малко се увеличават.

•   Спрях инерцията на кредитните карти

Не че не ползвам кредитната карта, но преди мислех „Трябва ми сега“ и пренебрегвах какво означава 17-19% годишна #лихва. Към нея трябва да добавя и таксите за карта, за SMS-и, транзакциите. Като видях нагледно, че по 100 лв. на месец може да стават ненадейно сума, вече не искам да оставя на банката над 400 лв. за кредитен лимит от 2 000 лв., като мога да ги ползвам за себе си. Много често се губят излишно #пари, когато се натрупа за дълго време дълг по #кредитната карта. Като не може да се изплати за повече от година и е по-голяма сума, по-добре е да се трансформира в потребителски кредит, който все пак е с годишна лихва от 6-7%. Аз лично се стремя да изплащам покупките от кредитната карта в рамките на гратисния период.


 
•   Единственият начин за дълъг период да се увеличат парите е чрез инвестиране
Не съм от хората, които ги влече „риск печели, риск губи“. Не съм склонна да рискувам, макар че познавам добре кой #финансов инструмент на финансовите пазари какво ще ми донесе и къде са рисковете. Но #инвестирането е единственият начин да увелича спестени пари с месечни #вноски. Това не съм го направила още, но за допълването на пенсията трябва да се мисли най-вече докато си млад, защото ще стане по-лесно. Не знаем как ще бъдат нещата след десетилетия, но при положение, че ще пенсионната система я осигури, я не 1/3 от дохода, трябва да се правят стъпки отрано. Затова планирам да започна да вкарвам по 50 лв. всеки месец във фонд, който пак е консервативен, но с малко риск и може се натрупа сума за дълъг период. Надявам се на следващ етап да увелича вноската.

Така че организацията по спестяването не е сложна, за мен важното беше да започна. Не ми тежи в ежедневието, защото операциите си стават автоматично.

Надявам се, че моят опит може да бъде полезен на някой, който се колебае или не си вярва, че може да си наложи дисциплина.

Ако има въпроси, които Ви вълнуват по темата, можете да се свържете директно с мен:
Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net

Информация за спестовни планове

Пишете/обадете ни се директно или се включете в консултативната ни тема, или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!
#ELANAFundManagement