Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хистероскопия / полип в матката /

  • 1 236
  • 31
Здравейте,мами!
Изчетох всички теми по темата,но ще Ви бъда безкрайно Благодарна ако споделите опит и мнение.
Та - миналата година при рутинен преглед с ехограф се установи полип в матката,като Доц. Дянкова
беше категотична,че не се налага премахването му и изследванията бяха "чисти",оказа се само че имам вагинит,който лекувах,но продължих да имам дисконфорт.
Тази година,отново направих преглед с всички видове изследвания,но при друг лекар.
Много съм притеснена,защото той е категоричен,че възможно най-скоро/тези дни/ трябва да направя хистероскопия.Изследванията още не са излязли,но той е категоричен,може би защото съм след МЦ.
Ясно е,че ще чуя второ мнение, но все пак един месец ми се струва че не е фатален.

Какво бихте направили Вие? 
Виж целия пост
# 1
Щом са установили полип, добре е да бъде премахнат. Кое Ви притеснява, че се налагат още консултации? Нали двама лекари са го видели на ехограф? Постъпвате в болница,  поставя се обща анестезия, отстранява се и вечерта се прибирате вкъщи.
Виж целия пост
# 2
щом за година не се е махнал сам няма и да изчезне.
не е някаква тежка процедура, заспиваш, махат го и си заминаваш. не боли, не е  операция.
но е добре да е с хистероскопия, а не кюретаж.
Виж целия пост
# 3
Ясно е,че ще се премахне - притеснява ме пресирането да стане тези дни.
Виж целия пост
# 4
чак бързане не е нужно.
но хистероскопия се прави в първите дни от мц, докато не е порастнала много лигавицата, после не може, нищо не могат да видят.
Виж целия пост
# 5
Преди 2 седмици ми махаха полип. И при мен беше на зор, за да е възможно най-скоро след цикъла. Сутринта ме приеха, следобед си тръгнах. Във Вита бях, доволна съм много. И аз първоначално мислех да не бързам, но установих, че само ще го мисля и е по-добре да го разкарам по-бързо.
Аз друго да питам. Нормално ли е след тази процедура да ми закъснее цикъла? Според приложението ми трябваше на 30.07 да ми дойде, но още няма никой. Ако до понеделник липсва, ще звъня на доктора, но все пак да си питам. Изключвам бременност.
Виж целия пост
# 6
Възможно е.
Виж целия пост
# 7
Ако е правено и абразио на матката, цикъл няма да дойде, защото лигавицата е остъргана. Така беше при мен-полип на шийката и полип в кухината на матката. Затова при хистероскопията се наложи абразио.
Виж целия пост
# 8
Отстраниха ми два полипа, казаха 5 см единия ,  отдавна нямам цикъл.Минах пет скенер и още един  заради камъни в бъбрек, разбиха , почистиха, чувствам се отлично.Нямам представа по каква причина свалям почти килограм  на ден, от есента до сега бях качила 8 кг и се връшщам в нормалните от години.Освен това  учудващо за мен общо подобрение, получих епикриза за камъните ,но не е за полипите, чакат резултат  и тогава.Доплатих  добра сума в " Света Марина " - Плевен, но ако ефектът се запази  и остана в такава кондиция , няма да съжалявам , имаше жена , обиколила болниците и със стенд заради разкъсване на уретра ако не греша названието.Не успях да я разбера кога и как се  е случило, но съм сигурна , че каза да е  била във Втора база, нищо не правели там, само снимка , вероятно рентгенова. За мен  здравеопазването не е скъпо , доходите ни са ниски.Не съм богат да купувам евтино бе   девиз на баща ми , важи и за здраве.
Виж целия пост
# 9
Здравейте, момичета! Преди месец при рутинен гинекологичен преглед, докторът се усъмни, че имам полип,думите му бяха "може да има, може да няма🙄", разбрахме се да ида отново на преглед веднага след като ми свърши цикъла. Така и направих,отново на ехографа видя нещо, измери, че било 9мм и пак, "може да е полип, но може и да не е,а бе, ела след 6 месеца пак да те видя, или ако имаш оплаквания преди това".
Аз обаче, обезпокоена, отидох при друга лекарка, вече беше 10 ден от цикъла. Тя ме прегледа, но нищо такова не ми каза, докато не реших все пак да я попитам." Да, вижда се нещо, но ела веднага след като ти свърши следващата менструация,измери пак нещо си... 17 мм? Преди 4 дни при другия лекар беше 9мм...
И двамата гинеколози ми говориха за кюретаж, ставало за 10 минути, не било нищо страшно, но аз четох за хистероскопията, защо никой не ми я дава за вариант,не се ли поема от здравната каса?
Много съм изплашена, страхувам се от такива процедури, от упойките и най-вече от хистологията после. Рева втори ден и не мога да спра да мисля. 😥Моля, дайте ми съвет, тези, които сте минали през това. Ще ви бъда благодарна!
Виж целия пост
# 10
Иди на читав гинеколог, на някой в Щерев или във Фемина (София). За други областни градове не мога да препоръчам.
Полип се диагностицира трудно. Точно след цикъл може да не се види. Виждат се най-добре на 10-14 ден от цикъла, но трябва да те гледа опитен АГ.
Хистероскопията е по-доброто, там не се работи на сляпо. Не са ти го предложили, или защото не могат да ти го направят самите те, или .... Кой знае 😀
Виж целия пост
# 11
... или защото струва 4-500 лв. В Софиямед е 520. Имах такова нещо миналата година. Моята АГ го кръцна буквално за минута. Ако е по-голям и се разпространява навътре в матката се прави кюртаж или хистероскопия. Сега ходих на някакви безплатни прегледи в Софиямед и там ми казаха, че пак има малък и горната цена. Отидох при моята и тя не го видя. Каза, че понякога се отдръпват навътре в канала и не се виждат като са малки. Ще ходя след няколко месеца пак да го проследи. Каза, че нищо опасно не е, дори да го има.
Виж целия пост
# 12
Опасното е, за който планира бременност, а не знае, че има полип.
Виж целия пост
# 13
Благодаря ви, момичета, за отговорите! Но как нищо опасно не е, нали можело да бъде раково?
Това най-много ме тормози. Вие не се ли страхувахте, или е нещо обичайно?! Голяма паника съм, аз съм с тревожно разстройства и това направо ме поболява😥😥
Виж целия пост
# 14
Съвет от мен, ако ще го мислиш и ще се притесняваш, направи си по-добре една хистероскопия. Полипите в матката трудно се диагностицират, лично аз не бих си отглеждала полип, ако знам че има съмнения, потвърдени от няколко гинеколога или е открит такъв (в маточната шийка може да се видят и от обикновен преглед). Както са те посъветвали отиди в някоя от репродуктивните клиники или Фемина, където има добри специалисти и апаратура за още едно мнение.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия