Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за кръщене

  • 223
  • 10
Здравейте! Скоро ще сме кумове с мъжа ми на неговия най-добър приятел. Тъй като са много близки, мъжа ми иска точно той да стане кръстник на нашето дете. Питахме в няколко църкви и някъде казват, че може, някъде не се разрешава. Вие какво знаете по въпроса, че вече наистина се обърках?
Виж целия пост
# 1
Здравейте! Скоро ще сме кумове с мъжа ми на неговия най-добър приятел. Тъй като са много близки, мъжа ми иска точно бъдещия ни кум да стане кръстник на нашето дете. Питахме в няколко църкви и някъде казват, че може, някъде не се разрешава. Вие какво знаете по въпроса, че вече наистина се обърках?
Кака така ви ще сте кумове, пък бъдещият ви кум..?
Мъжът ти е бъдещият кум.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за поправката!
Виж целия пост
# 3
Мъжът ти (бъдещ кум) може да стане кръстник на тяхното дете, но приятелят (бъдещ кумец) не може да стане кръстник на ваше дете.
Виж целия пост
# 4
Защо да не може, единственото изискване да ставаш кръстник и кум е да си кръстен. Пък кой на кого къде го пише като правило?
Виж целия пост
# 5
Според църковния канон не може. Както две двойки не могат взаимно да си бъдат кумове, например.
Виж целия пост
# 6
Благодаря за отговорите! Ходихме наскоро да попитаме в една църква и там двата попа имаха разногласия относно въпроса за кръстника. Да се чудиш на кой да вярваш ☺️ Другото което е, наскоро четох на няколко места, че ако кумовете нямат сключен брак и решат след време да минат под венчило, църквата отказва да ги бракосъчетае, тъй като, когато са кумували вече са се сродили. Явно трябва човек да си избере в кое да вярва и да спазва като традиции.
Виж целия пост
# 7
Не е въпрос на избор, по принцип. Има канон, но доста църкви го нарушават срещу съответната такса. Ако не сте истински вярващи и кръщенето ще бъде проформа, изберете църква, която ви устройва като отговор.
Виж целия пост
# 8
Според църковния канон не може. Както две двойки не могат взаимно да си бъдат кумове, например.
Ние сме така с нашите кумове, никога никъде не са ни питали какви сме си точно или пък да са имали някакви ограничения. Когато кръщаваш, носиш си кръщелното и толкова. Когато сме се венчали , също искат само кръщелните. Все пък на един съвестен трябваше да попаднем и да ни осведоми....
Виж целия пост
# 9
Е, и моят църковен брак е сключен в събота като единствено от Руската църква казаха, че не може...

Както казах, срещу съответната такса всичко става.
Това го уточнявам за вярващите, де. Аз съм пълен атеист и въобще не ми пречи.
Виж целия пост
# 10
Честно казано не съм от силно вярващите, но що се отнася за детето ми, бих спазила каквото ми кажат от църквата. Иначе то и църквата не прави бизнес от вчера...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия