Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детенце от ромски произход

  • 25 119
  • 139
Здравейте,
Пиша с молба за съвет и евентуално реални наблюдения от хора, изминали пътя, по който мисля и аз да поема. От две години съм в регистрите за осиновяване и както знаете чакането е голямо. Нека внеса едно уточнение, - сама съм и имам огромно желание да имам дете, да го отгледам, възпитам и изуча, да вложа цялата си любов и грижи. Сега имам предложение за детенце, което толкова ме грабна при срещата, че не ми излиза от ума. Има естествено наколко но-та, които искам да изчистя преди да взема окончателно решение. Първото е произходът му - ромски, но няма никакви белези и черти на етноса. В този смисъл искам съвет или реални наблюдения от осиновили подобни дечица. В каква степен и до колко се изменя малката душичка през годините и възможно ли е тези белези да се проявят на по-късен етап-детенцето сега е на 1 год.момиченце. Другото, което много ме смути, изчитайки доста коментари и форуми е в каква степен генът би се проявил през годините. Честно казано смятах, че всичко е въпрос на възпитание, подход и среда, но от всичко което изчетох, генът май е по-силен. Притесни ме и фактът, че детенцето се отглежда в приемно семейство /първоначално много се зарадвях/, но от ромски произход, т.е. то и до момента се отглежда така да се каже в средата си.
Наистина моля, ако някой има, да сподели опита и наблюденията си, било то лични и на свои близки, за да подпомогне решението ми, защото това е решение за цял живот, което не се взима лесно и не бива да бъде импулсивно и необмислено.
Аз в никакъв случай не мразя или не изпитвам лоши чувства към този етнос, напротив и през годините съм имала познати роми. Притеснението ми за самото детенце как ще се чувства  и как ще се отнасят околните към него, защото днешните деца са много жестоки!
Предварително благодаря
Виж целия пост
# 1
Е, те, другите деца как ще разберат, че Вашето дете е от ромски произход?
Ако се замислите, ромчетата, които виждате на улицата как ги разпознавате, че са ромчета. По физическите им белези или по държанието, обличането, говоренето, хигиената? И те на какво са плод?
Виж целия пост
# 2
Много от ромчетата се разпознават по физическите им белези, да. В класа на дъщеря ми имаше момче от ромски произход. Осиновителите му бяха лекар и адвокат. Това не пречеше на няколко келеша да тормозят детето, викайки му "мангал" и подобни.
Виж целия пост
# 3
Много неприятно за детето, все пак никой не си избира произхода.
Но да, съгласна съм, че чертите им си личат и гените имат значение. С добро възпитание и образование обаче всичко това е маловажно пред възможността да имате детенце, което да обичате и то да ви обича. Peace Heart Eyes
Успех, каквото и да решите. Heart Eyes
Виж целия пост
# 4
Чертите си личат, но не винаги.
И да, гените имат огромно значение; а вие откъде знаете какви точно са гените на конкретното дете?
Виж целия пост
# 5
Абе, не знам колко е маловажно... Нали преди година писаха медиите за ромче, осиновено в Италия. Май там беше. На пълнолетна възраст хукнал обратно тук да издирва родителите си и последно четох, че зарязал всичко постигнато там и си живее тук с катуна. Може и друго развитие да има, не съм попадала на новини по случая.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/btv-reporterite-sreshta-s-mama-chast-1.html
Виж целия пост
# 6
Средата и възпитанието на едно дете имат най-голямо значение според мен.
Детето още е малко, ще се променя доста. Може да стане по-мургаво, да. Други черти какви имат ромите? Аз веднага си мисля за дълги коси тип метла, халки на ушите, шарени анцузи. Друго?
Или само защото детето е циганче означава, че се е родило крадец, наглвц, убиец и тн?
Като говорите за гени повече бих се притеснявала за наследствени болести  и тн. 😉
Това дете ще израстне в обществото ни. Ще търпи подигравки предполагам. Децата се подиграват за какви ли не неща! (При мен беше - баща ти е дебел!) Но вие готова ли сте да му осигурите дом, семейна атмосфера, да го дарите с любов? Да му покажете и да го научите как да обича, да се обича. Как да бъде добър човек? Помислете си защо осиновявате детенце? Защото и мургавото и беличкото ще ви обичат по един и същи начин. Въпроса е какви са вашите мотиви?
Искрено ви завиждам за възможността да си осиновите детенце, надявам се каквото и решение да вземете да бъде най-доброто и за двете ви!
Виж целия пост
# 7
Независимо от всичко, осинови го, защото ти искаш. За такава крачка най-важно е силното желание, а всичко друго ще се пренареди според отношението към него и средата, в която ще расте. Дори да не бъде твое дете, който и да си го вземе, ако ще има моменти на подигравки, няма начин да се избегнат. То дори да е българче, американче или италианче - все ще се намери за какво да му се подиграват. Може да е за говор, за телосложение, за акне през пубертета. Притесняват те гените и дали ще има маниерите на ромите? Ами то вече и българчетата постъпват като тях - правят бебета на 15, приемат наркотици, лъжат родителите си, бият се. Етносът е без значение, когато детето тръгне по грешния път или попадне в лоша компания.
Каквото и решение да вземеш - пожелавам ти успех и много щастливи мигове! ❤
Виж целия пост
# 8
Здравей. Имам познати ромчета и осиновени, и такива, които са отглеждани в средата си. Познавах две близначки, които до 10-11-годишна възраст никога не бихте предположили, че са ромчета - абсолютно бели, със славянски черти, светлоруса коса и светли очи. Будни, любознателни, ученолюбиви. През пубертета вече малко се промениха физически, но така или иначе, въпреки, че косите потъмняха (което се случва с доста руси деца) и тенът също, но така или иначе не си личеше "циганското". С училището обаче го закъсаха в гимназията - за това вече влияние оказа семейната среда. Познавам и ромче, отглеждано в семейството си, което не живееше като роми, възпитано, ученолюбиво, отличник в добро училище, завърши университет и стана докторант на БАН. Тук също средата и възпитанието оказаха влияние - въпреки, че майката беше със седми клас, с подкрепата на цялото семейство към момчето имаше изисквания за добър външен вид, научени уроци, написани домашни, добро поведение... Цяло село им се подиграваха, че отглеждали "женчо".
Имам познати с осиновено ромче, на което си му личи. Случвало се е да му се подиграват за произхода ( в детската градина!), но това се случва и да не е осиновено едно дете, ако е различно по някакъв признак.
Аз се страхувах от този момент, също съм сама и изключих ромският произход. Децата ми и двамата са с български произход. Момиченцето ми обаче има доста лошо генетично наследство и да имаме проблеми. Заедно се борим. Тя е със смесено специфично разстройство (дислексия, дисграфия, дискалкулия и диспраксия) и това е причина да бъде отхвърляна на площадката и в клас/ училище или за това, че има обучителни затруднения. Наричана е глупава, смеят й се, че не знае или не разбира "лесни" неща. Синът ми уж има "добро" наследство и за сега няма признаци за проблеми, но е само на пет години и все още нищо не е сигурно.
Решението си е ваше, детото също ще си е ваше. Но като цяло щом сега не виждате чертите, няма да ги видите. Няма да ги видят и околните.
Виж целия пост
# 9
Осиновител съм и като такава контактувам с доста осиновители, съответно част от тях (немалко) имат деца от ромски или смесен произход. На някои им личи доста (чисто физически), на някои не много, а на някои - хич. Всички са на възраст под 10-11 години и не мога да кажа за в бъдеще как ще се развият. В никого обаче не съм забелязала в поведението "ромското". Тези, които са ученици вече, учат в добри училища и на този етап се справят добре. Усмихнати, спокойни, слънчеви деца с домашно възпитание. Не мога да кажа нищо лошо за тези, които познавам лично и доколкото съм общувала с тях.
За здравословни и обучителни проблеми значение имат наследственост, тютюнопушене, алкохол, наркотици по време на бременност, начин на хранене, прием на лекарства и т.н. Тук етническият произход също няма голяма роля, тъй като и децата от български произход (част от тях) са от бедни семейства със същите проблеми като ромите. И точно тези проблеми стават по-сериозна причина за отхвърляне на детето от връстниците, отколкото външните етнически белези. Ако майката не коментира етническия произход на детето си, останалите може само да предполагат, но няма откъде да знаят със сигурност.
Има хора, осиновили деца с видими черти на ромският етност, които после се оплакват от дискриминация. Доколко обаче точно етносът е причината в това или други проблеми (например обучителни, които често водят и до поведенчески) е трудно да се каже отстрани.
Ако нямате против произхода и наистина искате детето, да, това е вашето дете. Но, вземете ли решение да го осиновите, разтворете сърцето си за него такова, каквото е. Произходът му никога, абсолютно никога, не трябва да излиза на преден план в съзнанието Ви. Забравете за него, приемете го и никога не гледайте на детето като на ромче. Щом Вие сте българка и детето расте в българска среда то ще се самоосъзнае като българче и ще се развие като такова.
Виж целия пост
# 10
Съжалявам, че съм доста преднамерена, но веднага ми изникна една история отразена от Карбовски.
Ромче, осиновено от американско семейство в Америка от бебе като става към 17,18 изнасилва и двете си сестрички, които са биологични деца на осиновителите.
Тоест осиновили са го не заради проблем, а от хуманност и желание да осигурят добър живот на изоставена невинна душичка от 3тия свят(какъвто сме ние за тях).
Е, връщат го погнусени обратно в България.
Но ето, че това се превръща в чудесно научно обяснение за силата на гените и кръвта преди възпитанието и средата...
Във всеки случай предполагам е различно, има ученолюбиви и трудолюбиви деца и хора от този етнос.Но за мен е голям риск.
Успех каквото и да решите.
Виж целия пост
# 11
Как точно става запознанството с кандидат-осиновителя? Социалните служби ли преценяват кое дете за кой е подходящо?
И тези социални сигурно нямат очи, за да видят кой е най-отчаян, за да го запознаят първо с ромче?

Реалният опит ще излезе наяве когато станат децата възрастни. Но каква полза тогава?
Виж целия пост
# 12
Благодаря от сърце на всички, които се включха с подкрепа и съвети. Именно от това се нуждаех - от личен споделен опит и наблюдения. Истината е, че детето наистина ме плени от пръв поглед и най-интересното, заради което и повдигнах темата тук е, че то няма никакви ромски черти на този етап и затова се запитах дали те биха се проявили на по-късен, а това само хора с опит могат да ми кажат. То светло и много сладко - чаровница бих казала - със  светло кестенява къдравка косичка, тъмни, но пъстри очички и доста светла кожа - дори по-светла от моята след тена от морето. А информацията, която имам за биологичната майка е, че е с ромски произход, за бащата нищо.
Аз наистина съм готова да дам цялата си любов, обич и грижи на това малко същество - да го възпитам и направя стойностен човек, но наистина ме притеснява факта за гените и заложеното в него като генетичен материал. Представям си различни ситуации като тази описана с осиновеното в Италия ромче, което предпочете "събратята си" и се завърна тук или пък склонностите за по-леко поведение и начини за лесно изкарване на пари и от друга страна, ако започнат да се проявяват типичните външни белези и то се измени как ще се адаптира, ка ще приема подигравките, как това ще се отрази на психиката му, предвид факта, че трябва да отстоява позиция и поради факта, че е осиновено и без баща, защото смятам, че то трябва да знае това. Също ме смущава и факта, че то и в момента се отглежда в ромско семейство - как ли и този факт ще окаже своето влияние. Въпросите са много, разсъжденията и съмненията също, но желанието огромно.
Виж целия пост
# 13
Представите на момчето, осиновено в Италия за роднините му според мен са дооста романтични. И за това се е върнал.
Детето е на около година, за това време ромските му родители са го хранили, къпали и са си играли с него вероятно. На годинка колко пък ромски черти да е прихванало?
И стига с тия гени. Онзи известен кардиолог, не му знам името, първото нещо като го споменеш пред някой е да ти кажат, че е циганин. Е, и? Нима не е спасил много човешки животи, нима няма дом, семейство, приятели?
Аз бих се замислила преди да осиновя българче, ако трябва да съм честна. Защото какви ли са били родителите му, че да го оставят?
Имаме едно комшийско семейство - българи - жената, на около 40, почти всяка година е бременна. Живеят в ужасни условия, майката изглежда леко мръднала. А децата и са прекрасно изглеждащи българчета. Наскоро пак беше бременна - вече не е. За пред съседите било аборт. А бебето сега е в някой дом. И сега си мисля, ами ако са толкова страшни гените, то това дете сигурно би могло д има някакви ментални проблеми в бъдеще.
Друг случай имам пред себе си - образовано, стабилно българско семейство са си осиновили детенце на 4 или 5 годинки. Детето е с по-тъмна кожа и до там. А говорат за него с такова обожание! Пък колко било схватливо, пък колко било прекрасно и тн. И това са хора, които работят с деца(понякога и проблемни) и знаят какво говорят. Тоест не хвалят просто гарджето. 😉
Виж целия пост
# 14
Доколкото си спомням историята на онзи младеж от Италия, осиновителите са загубили дете. Там обаче не видях изградена връзка. Ако те не са го приели такъв, какъвто е, ако е трябвало да замести починалият им син и не е успял, това е огромен товар за едно дете и не предполага близост освен това младежът е имал образователни / обучителни трудности. Независимо от произхода си, децата с обучителни трудности има не малка доза вероятност да развият и поведенчески проблеми заради трудностите и рано да отпаднат от училище. Тук е и въпрос на характер. Моето дете също е склонно да се откаже при първата трудност. Първи клас беше яка борба, с една дума ад, докато се научи да срича, да пише, за смятане още не можем да говорим... От там и оплаквания за поведение. Това е от графата "невидими увреждания" - не се виждат с просто око - човекът вижда, чува, върви, но увреждането я факт и оказва влияние на качеството на живот.  И ако в Италия има по-романтична представлява за ромите и техният начин на живот, ето ви и предпоставките да иска да избяга от чуждата му среда (осиновителите) и да намери корените си и "своите".
Таня111, обаче е права:
 - 50% от децата в регистрите са от ромски произход,
- около 45-48% от всички деца в регистъра имат заболявания или увреждания,
- около 75% от децата в регистъра са на възраст 10-18 години.
Ха сега се опитайте да пресметнете колко здрави деца от неромски произход и на възраст до 3 години има в регистъра. Смятайте на база 2000 за по-лесно пресмятане. Кандидат осиновителите, чакащи за дете са около 1500. Смятайте колко време се чака и дали е реално да се дочака.
Хъмпти-Дъмпти, известният кардиолог от ромски произход е професор Александър Чирков, който е женен за германка! А тръгва от Лом, ако не греша. И не е осиновен, а е от прогресивно ромско семейство, а най-голяма роля изиграва чичо му, който насърчава и ранното му развитие.
Мариана М. , сега цялата процедура ли да Ви обяснявам? Във всяка област има комисия, която никога не вижда лично кандидатите. Разглеждат се досиета на хора от цялата страна. Всеки заявява какво дете би искал/ не иска. Това се нарича "профил". Та ако семейство Варна искат дете до 2 години, здраво, без значение на пол и произход ( примерен профил) като им дойде редът в Хасково и ако в момента се търсят родители на Хасан, на 18 месеца, здрав, от турски произход, то те ще бъдат определени за най-подходящи осиновяване на Хасан и ще бъдат уведомени с писмо, както и кога да се явят на среща. На срещата социален работник, който няма нищо общо с въпросната комисия ще ги запознае с информацията, която имат, ще им покаже снимка на Хасан и ще ги попита дали искат да го видят. ...
Пак казвам, личен опит/ наблюдения не е  изгледана история по тв или прочетена в интернет. С нападките си и крайната си нетолерантност ще откажете авторката от детето. Вие ще заспите доволни в дома си, а децата ви ще спят щастливо в детската стая до вашата. Авторката - ще заспива самичка я дома си. Вие ще имате пълни семейства, тя ще е сама.
Реалността е такава, че все повече осиновители стават родители на деца от ромски или смесен произход. Българчета, здрави и необременени са голяма рядкост.Говоря от личен опит и наблюдения. Аз направих компромис със здраве, други правят компромис с етност. Всеки сам преценява за себе си и живее с решенията си. Осиновяването отдавна не е пазар, избор няма.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия