Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дентална медицина- пропиляна мечта???

  • 3 009
  • 54
# 45
Само,че за да изтеглиш кредит трябва да работиш и да имаш доказани доходи.Мечтите са едно,реалността е друго.
Виж целия пост
# 46
Как се изплаща кредит с нов кабинет, стоматолог без практика и пациенти?
Вариант ѝ е да започне в някой по-голям стоматологичен център, за да натрупа опит.
Виж целия пост
# 47
Как се изплаща кредит с нов кабинет, стоматолог без практика и пациенти?
Вариант ѝ е да започне в някой по-голям стоматологичен център, за да натрупа опит.

Разбира се, че трябва да започне от някъде. Това също е вариант като начало.
Виж целия пост
# 48
"Следвай мечтите си" е супер фраза, само че знаете ли колко разочаровани последвали мечтите си има, когато се сблъскат с тежката реалност? Мечтите са си мечти, те са за мечтаене, тоест за летене в облаците без особено познание на реалността. Важно е човек да има цели и план как да ги осъществи.
Например авторката какво точно я мотивира да учи точно стоматология? Знае ли какво представлява ежедневната работа? Кеф ли ще й бъде да вади зъби и да прави ченета на старци?

 Имаш ли идея какви усилия изисква да се отвори кабинет (това за кредитите вече го споменаха, че несе дават току така)? Знаеш ли какви заплати получават начинаещите зъболекари в големите стоматологични центрове и по колко човека кандидатстват за едно място за работа? Или имаш просто една стилизирана идеализирана представа за съответната професия и нямаш никакъв реален досег с нея?

Иска ми се повече деца да си задаваха тези въпроси преди да изберат една или друга професия. Да подхождат с повече прагматизъм. Щеше да има много по-малко разбити мечти.
Виж целия пост
# 49
Разказвате ми как е било трудно, как е било невъзможно. Не съм знаела за реалността, а съм мечтаела. А вие знаете ли какво е да имаш мечта да накараш малки невинни душици да не се страхува от зъболекар. Да има мечта да накара едно малко слънчице да се усмихне. "Щяла съм да бъркам в мръсните усти на хората и да правя пломби" А знаете ли какво е вие да сте причината точно този човек да се усмихва спокойно, защото няма развален зъб. Ще се запиша при някой учител за частни уроци. Сметнах и мога да си позволя да спестя по 20-30лв на седмица. Уроците по никакъв начин не ми гарантират, че ще вляза. Но ще дам всичко от себе си. Ако вляза, няма да имам студентски живот по дискотеките, а ще съм със забучила глава в учебниците. Което пък не ми гарантира, че ще си взема сесиите, но нали да речем, че съм завършила успешно 6 години. След тези 6 години не мога да си отворя хоп кабинет и да чакам да ми идват клиенти. Докато уча ще се опитвам лятото да работя като асистент при някой зъболекар. А като завърша също ще се опитвам да заема занаята и да трупам опит и стаж. В началото приемам даже да работя без пари само, за да съм в тази сфера. Сигурно това да работиш без пари на всички им се струва абсурдно. И сега ще започнат коментари от сорта: "Като почнат сметките ще говориш друго и не знам си какво". Знам. Знам. Ще ми отнеме може би най-малко 10 години, та може и повече, докато си отворя кабинет и започнат да идват клиенти. Но наистина, когато това е нещото, което искаш, си съгласен да работиш на минимална(даже и по-малко). Искам да прекарам остатъка от живота си помагайки на хората. Не искам да стана от зъболекарите "О, чакай да извадя този зъб да изкарам повече пари, да направя тва и да поискам повече пари". Искам да бъда причината, заради която хората да се усмихват самоуверено. Защото точно усмивката краси човека.
Виж целия пост
# 50
Убеди ме, че бях права в предишното ми мнение.

По същество - ако няма да записваш акушерство, защо не вземеш да поработиш малко тази свободна година, на 4 или 6 часа? Ще имаш предостатъчно време и да учиш, и да работиш. Ще ти се отрази добре да придобиеш малко житейски опит и да видиш какво е човек сам да изкарва пари, няма и да затрудняваш вашите с плащането на уроците. Пък после прецени дали ще ти е ок да работиш за без пари след завършването и да те издържат вашите.
Виж целия пост
# 51
Много добре знам как се изкарват пари. Баща ми е фермер и лятото сеем 10дка зеле. 4 месеца в най-големите горещини от ранни зори до късни вечери сеем, копаем, скубим тревата. Като дойде септември и узреят гроздетата отивам да бера лозята за 20-30лв. Така че много добре знам как се изкарват пари...
Виж целия пост
# 52
  Започни работа като асистент в дентален кабинет. Нищо, че нямаш стаж, ще те обучат. Работата не е много тежка, често е на смени. Така ще имаш достатъчно време да се готвиш за изпити, а парите са много добри и ще можеш да си позволиш уроци и курсове. Ще видиш истинското лице на работата и ще можеш да вземеш обосновано решение.
  А ако целта ти е да видиш “слънчице” да се усмихва, много вероятно е асистент да е твоето призвание. Лекарят се бори с болката и това не винаги е приятно. Асистентът е този, който успокоява и окуражава, този, който носи позитивните емоции. Опитай!
Виж целия пост
# 53
Само да ви кажа, че и за асистент се учи.
Даже МУ Варна предлага такъв едногодишен курс. Може авторката да се запише на него. Това дали го е проучила?

http://www.mu-varna.bg/BG/AboutUs/Pages/asistent_DM.aspx
Виж целия пост
# 54
А ходи ли в Пловдив да кандидатстваш, с 3,50 и 4,50 изкарани във Варна, в Пловдив щеше да имаш поне с единица отгоре и вече да учиш. Защо ли? Защото изпита им е направен така, че точно да оцени знанията, които ти определено имаш, щом си изкарала такива оценки във Варна. Тестовете във Варна са ужасни, противоречиви, има цели фермани с грешките в тях, които се размятат по групите КСК. Казвам го от личен опит, миналага година дъщеря ми кандидатства само във Варна, освен това ходи и на курсовете, които се оказаха просто една събирачка на пари, колко и да се навивахме, че не е така и не слушахме какво ни говорят хората, ами чинно се влачехме там много поредни съботи и недели. Решава само техни сборници, и по биология, и по химия, задачите описани по "варненски" модел и накрая смешни оценки. И тя се записа в бакалавърските специалности, въпреки че знаеше нашето мнение да прави каквото иска, ако иска догодина и т.н. В крайна сметка тази година влезе в Пловдив дент. медицина, въпреки че ходеше на работа и буквално от последния работен ден отиде на първия учебен, без да се е готвила допълнително и да е решавала пловдивски сборници. Та моя съвет е ходи в Пловдив, във Варна едва ли ще изкараш догодина повече, познавам и такива, които след две години кандидатстване във Варна се оказаха студенти за 1 семестър в Македония. В Пловдив ще те оценят подобаващо и ще влезеш. А междувременно си изкарай някой лев, тропни на вашите, че догодина ще кандидатстваш отново и по-добре с пари, отколкото без, че ако за акушерка ще ти трябва една униформа и едни чехли и бели чорапи, за денталната си има доста разходи, атласа е само 70 лв.
А тези, които в предните постове обяснявате, че става без уроци, да знаете, че не става, имам предвид за момичетата. И недейте дава примери от преди 100 години, да не говорим пък за тези "най-добрите", които отивали да учат медицина в чужбина, това е голям виц. Напротив, чужденците са напълнили медицинските университети, и за нашите деца няма място. Пример: 340 бройки в Пловдив, 1546 кандидати. Във Варна, Плевен, София и Ст. Загора не е по-различно. Успех!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия