Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прекратяване на срочен трудов договор

  • 179
  • 8
Работя на срочен ТД до завръщане на титуляра (майчинство) с изпитателен срок 6м. в полза на Работодателя. Срок за предизвестия 3 месеца. Ще започвам собствен бизнес, следователно ще се самоосигурявам, въпроса ми е как по- бързо и безболезнено да прекратя взаимоотношения със сегашния ми работодател. Разбрах че има вариант без подаване на предизвестие, като сключиш нов договор за неопределен период (безсрочен ТД), но важи ли и за самоосигуряващо се лице, което ще е собственик и управител на дадена фирма. Какъв документ трябва да предоставя на работодателя?
Виж целия пост
# 1
Не. Важи само, ако наистина сключиш с друг работодател безсрочен трудов договор.
Единственият начин да избегнеш тримесечното предизвестие е, ако се споразумеете за прекратяване по взаимно съгласие.
Виж целия пост
# 2
Сега разглеждах трудовия договор и видях, че пише - “С периодичност на изплащане: ЕДНОКРАТНО - до последно число на месеца, следващ месеца, през който е положен труда.”
На 06.06.19 съм получила заплата за месец Април (4)
На 03.07.19 за месец Май(5)
И на 02.08.19 за месец Юни(6)
Това води ли се за забавяне на заплата и основание ли е за прекратяване на ТД без предизвестие.
Виж целия пост
# 3
Според чл. 327 ал. 1, т. 2 от КТ, може да прекратите тр.   договор на това основание без предизвестие.
Виж целия пост
# 4
Не можеш на база минали забавяния да поискаш прекратяване на това основание. Ако сега до 31.08 не си получиш заплатата за юли, тогава можеш на 01.09 да поискаш прекратяване на това основание. И то ако не са ти наредили вече превода.
Защо толкова държиш да не се споразумеете, а задължително да напуснеш без предизвестие?
Виж целия пост
# 5
https://milovanov.bg/trudovo-pravo/article-2
31.08 е неработен ден, което означава, че плащането е дължимо на 02.09. Ако на 03.09 го няма, тогава можете да подадете молба за напускане.
Моят съвет е да се споразумеете, защото това е много груб начин за напускане и ако тръгнете да си търсите кусури, вероятно ще има какво да се намери.
Виж целия пост
# 6
Предполагам просто, че няма да ме пуснат толкова лесно и в момента се консултирам, за да имам и резервни варианти ако се опънат.
Ако не ме освободят и пусна предизвестие, изляза в неплатен отпуск или в краен случай болничен, ще мога ли да работя във фирмата ми?
Виж целия пост
# 7
Неплатеният отпуск е с разрешение на работодателя.
Виж целия пост
# 8
Отпуск може да не ти разрешат. А три месеца болничен са си доста голямо предизвикателство, ако няма причина за това.
Иначе ти можеш да си работиш във фирмата и докато си на трудов договор. Едното не пречи на другото, стига работата ти във фирмата да може да се върши без физическо присъствие.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия