Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къща на село или апартамент в гр.София?

  • 3 657
  • 136
Здравейте! В момента с приятеля ми сме изправени пред следната дилема. Имаме къща в селце на 40 км от София. Към момента я използваме като вила, но тъй като от години не й е правен ремонт има доста "забележки" - напукана  мазилка, много стари мебели и т.н и т.н Със сигурност има нужда от освежителен ремонт и от изцяло ново обзавеждане. Живеем в София, но следващата стъпка, която искаме да направим (като повечето млади двойки) е да закупим семейно жилище. В момента сме в процес на обсъждане на 2 варианта - теглене на голям кредит и закупуване на апартамент в София (да уточня, че не говорим за едностаен, а двустаен или тристаен) или теглене на кредит (доста по-малък) за къщата на село. От финансова гледна точка (питали сме, разпитали сме, информирали сме се), че със сигурност вариантът за София е двойно по-скъп, но в същото време, животът на село е в пъти по-различен. Към този момент не мога да ги "сложа на везната", наистина не мога да преценя кое е по-добро за нас. По-малък кредит, по-спокоен живот, но ежедневно пътуване до града, лишаване от удобствата, които града предлага или живот в града,както до сега, но с кредит за 30 години(образно казано). С тази тема не целя да получа съвети. Предполагам, че голяма част от вас са имали такъв или подобен казус, поради тази причина искам да чуя МНЕНИЯ, интересуваме как сте/бихте постъпили ВИЕ. Моля, който има желание и време, да сподели! Успешен ден! Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Важно е вие как чувствате нещата. Тепърва ви чакат деца, детски градини, училища, извънкласни мероприятия. Аз никога не бих отишла доброволно на село. От самата мисъл ме втриса. Като дойдохме в Германия живяхме за кратко в един малък 15 хиляден град. Определено не е моето.
Виж целия пост
# 2
Аз имам опит и с къща в квартал близо до София, и с апартамент в центъра на града. Определено ти препоръчвам да се насочите към ремонта на къщата. Така или иначе я имате - със сигурност ремонта й ще ви излезе поне 2 пъти по-евтино, да не кажа дори и 3. Защото закупуването на апартамента с кредит е лесно, но после се започва харчене на пари за ремонт и обзавеждане, които също няма да са малко. След това ще изплащате този кредит цял живот. Ако тези 40 км. от София не са ви проблем разбира се. Има много хора, които живеят в Самоков, Перник и т.н. и всеки ден идват на работа в София. Помислете хубаво преди да решите. Една построена къща, която само се нуждае от ремонт ще ви излезе много, много по-евтино.
Успех, каквото и да решите
Виж целия пост
# 3
Много е относително да се даде точен отговор. Освен размера на кредита има и друг фактор, който би оказал влияние върху крайното решение за мен- планираме ли да имаме деца и ако да, къде ще ходят на детска градина/ училище. Селото с какви удобства разполага- болница, магазини за стоки от първа необходимост. Мога ли да се наема да поддържам къща и съответно градина. Какви са вариантите за транспорт от селото до града- аз например нямам книжка, следователно може би ще съм зависима от мъжа да ме кара до града. Спрямо начина ни на живот, до колко ще окаже влияние селото на дейностите, които обичаме да правим в свободното време- кино, ресторант, срещи с приятели. Като цяло от много неща зависи крайният избор. Бих избрала селото заради спокойствието и къщата, но на по- късен етап от живота.
Виж целия пост
# 4
От години съм в същата дилема. Когато забременях се отказахме от кредита към момента и се върнахме на село в семейна къща(на моите родители). Близо 3 години сме тук. Това беше най-правилнато решение към момента. Понеже съм в сходна ситуация и аз самата не знам кое е по-добре. Вече се върнах на работа и ежедневно пътувам до София по 70 км в едната посока. И двамата работим в столицата. С оглед на това решихме да се върнем в града и есента се местим с малката.
Ще поживеем под нам известно време да видим как ще е и ако окончателно решим да останем ще теглим кредит.
При вас поне е по-близко разстоянието,което по-добре. Къща и апартамент са несравними. Винаги ще предпочета къща. Сега обаче малко си промених мнението. И смятам,че с оглед на развитието нашето и нейното е по-добре да вземем един апартамент-пък къщата на село си ни стои. Мислехме и да купим наша къща или да строим, имаме парцел в близкия град. Но ежедневно пътуване малък град(село)-София с малко дете е извън представите ми за дългосрочно живеене.
Гледахме къщи и засега преценихме,че е по-добре да не купуваме къща в един безспереспективен град(където къща така или иначе аз си имам). А да вземем на детето апартамент в София,пък то е добра инвестиция в бъдеще. Замисилих се какво ще прави детето на село. Има предимства безспорно. Но къде ще учи.? Така или иначе пак ще опрем до София. По-добре отсега да се ориентираме. Колкото и да не ми се иска да го призная няма бъдеще на село. Колкото и да не ми се връща в града -ще го направя заради детето. Бъдещето ще покаже какво ще стане. Има и друго-детето всекидневно ще трябва да пътува до София,а като порастне и иска да излиза ще се чудите как да го прибирате.
Аз съм била и от двете страни. Не знам кое е по-доброто наистина. Признавам,че рискувах и ще се пробваме отново в София. Но не знам дали на мен ще ми хареса. Отделно-идеята за заем ми е плашеща,но переспективата да живеем с едни от родителите или под наем също не ме устройва. Лошото е,че наистина според мен цените на апартаментите в момента са безумни, неосъответстващи на предлагащото се. Малко ме е яд,че навреме не изтеглихме, но не бях сигурна. Аз и сега не съм.
Така,че не знам колко ти помогнах.
Няма по-хубаво от спокойствието в провинцията и да си гледаш детето там до към най-много 7 г. възраст. Обаче после какво-училища,занимания,едно кино няма. Кредита е трудно решение. Ние нямаме дори малка част от сумата.
Но пък това единствения начин да се сдобием с жилище.
Зависи и какви хора сте-какво обичате,какво си представяте като начин на живот. Аз твърдо предпочитам малкия град. Но аз работа там не мога да си намеря,а и не искам. Единствено в София с моята професия мога да имам варианти за работа и занапред.Съпруга ми също. Така,че към момента ще правя компромис. Ако обаче малката не я бяха приели на градина в столицата щях да си стоя и да си пътувам от село.
Във вашата ситуация може би бих избрала къщата,защото 40 км.са нищо. С оглед обаче какво ме очаква в бъдеще-постоянно пътуване и разкарване на деца(евентуално тийнейджъри).
Помислете го добре. Зависи от много неща.
Виж целия пост
# 5
От години съм в същата дилема. Когато забременях се откадахме от кредита към момента и се върнахме на село в семейна къща(на моите родители). Близо 3 години сме тук. Това беше най-правилнато решение към момента. Понеже съм в сходна ситуация и аз самата не знам кое е по-добре. Вече се върнах на работа и ежедневно пътувам до София по 70 кг в едната посока. И свамата работим в столицата. С оглед на това решихме да се върнем в града ......................................................

Страшноо много ви благодаря, че споделихте вашия опит. Виждам, че ни разбирате напълно, тъй като наистина сте имали същия проблем. Планираме да имаме дете (не съм бременна към момента) и вариантът, който обмисляхме е: теглим малък кредит, обзавеждаме на село, спокойно майчинство, свобода, чист въздух и наистина звучи перфектно, но после дойде страхът от това, че нашият живот е тук в София.  В града работим, в града има детски градина, училища, клиники, болници, денонощни магазини, големи супермаркети, молове (не, че съм им фен), кино, паркове, автомивки и т.н. А в същото време на село ще имаме собствен дом. Точно поради тази причина пуснах темата, защото наистина мнение като вашето ми е полезно! Благодаря ви!
Виж целия пост
# 6
Ако и двамата имате автомобили това, че сте на 40 км. от София няма да бъде никакъв проблем. Повярвай ми. Ето и малко опит от мен - 30 години живях в къща и работех на 20 км. от там - в центъра на София. Пътувах всеки ден. Преди 10 години се преместих в центъра на София. Другата година ми предстои преместване обратно в къщата. Синът ми /12 г./ учи в центъра на София, дъщеря ми, която тогава ще бъде на 7 г. също ще учи там. Имаме училище там, където ни е къщата, но не е хубаво и нямам намерение да записвам малката там. Ще минавам по 80 км на ден /сутрин 40 в двете посоки, за да ги закарам и следобед пак толкова, за да ги прибера/. Това решение го взехме, след като решихме, че ни трябва 4-стаен апартамент и след двегодишно обикаляне по огледи. Ето накратко едни груби сметки:
Тристаен апартамент е около 110 кв, от които чистата жилищна площ е около 90 кв.м. Но се заплащат всичките 110 кв. Да предположим, че успеете да намерите апартамент на цена 1000 Е на кв. м. то това са 110 000 Е. А цените в момента са около 1300 Е на кв. м. Значи теглите кредит на стойност 110 000 Е за закупуването на апартамента, което са си 220 000 лв грубо. След това ще ви отидат около 80 - 100 000 лв. за основен ремонт и обзавеждане. Както и да го погледнещ това са едни 300 000 лв., 220 000 от които бихте могли да спестите или да ги похарчите за нещо друго. Щом сте на 40 км. от София вярвам, че имате наблизо училище и детска градина, които, ако не ви се развозват деца до София бихте могли да ползвате. Обмислете го добре, седнете и си направете хубаво сметките. Все пак да не забравяме, че освен 110 000 Е ще трябва да плащате и лихва на тези пари, която хич, ама хич не е малка. При наличието на построена къща това забиване в кредити за цял живот е напълно безсмислено. Би имало смисъл, ако живеете в някое забутано село в провинцията, където няма нищо, но при положение, че сте близо до София......
Наистина го обмислете добре. Парите хич не са за подценяване
Виж целия пост
# 7
Моето мнение е, че докато човек е млад, трябва да си изплати поне едно жилище на удобно място, което може да му даде всичко на стари години. Човек не знае какво го чака, може всичко да му е наред и да си гледа градинката на село, но може и да се затрупа с куп болести и да е през ден на доктор, процедури и т.н. С мъжа и сме на 41-44 г. и сме към края на изплащането на 2 имота. Чувствам сигурност зад гърба си, не само за нас но и за детето ни.

Къщите на село са хубаво нещо, но за мен те са следващия етап след жилището в града и не бих наливала пари там, ако не съм вече постигнала първото. Още повече за млада двойка, на която тепърва ѝ предстоят деца. Познавам хора, които живеят в село близо до София, но си имат и апартамент в града. В големите виелици, когато птищата не са почистени (защото не очаквай там да се чисти като в голям град), остават в София, за да могат децата им да стигат навреме на училище.
Не бих подложила детето си на това да става в 5:30, вместо в 6:30, което и без това е безумно рано. Също така не знаеш след години с каква работа си. Ако е по-свободна, ок, ще ги товариш в колата и караш насам натам, но иначе трябва да назначиш шофьор. Защото едно е да оставиш дете на 8 г. да се прибере от училището до блока през 1 пресечка и съвсем друго да пътува извън града само. Не бих оставила и дете на 12 г., примерно, след 2 смяна да се прибира в тъмницата извън населени места. Също и го лишаваш от компанията му, подготви се за големи драми по този повод в тийн годините.

Не е нужно да се хвърляте на най-голямото жилище, в район с най-високи цени или най-скъпото строителство. Вземете нещо, което ви е по джоба, пък след години като се стабилизирате и според броя на децата, ще го трансформирате в друго. Но тогава ще се движите с цените, защото и вашето ще е на актуалните за момента.

Иначе рискувате да налеете оргомна сума и след няколко години да се наложи да дойдете и на квартира в града. А ремонт и поддържане на къща не е като на апартмент, където рядко излиза нещо, гълтащо пари. За там трябва винаги да си готов за сериозна сума. След 30 г. по поддръжка и за всекидневното пътуване не се знае дали няма да сте минали кредита.

П.П. Ние също изтеглихме за максималния срок, но когато имаме пари погасяваме предсрочно. Живот и здраве, почти наполовина ще са годините. А за вноската, която плащаме, дори наем не може да се намери за тази сума в момента.
Виж целия пост
# 8
Със съпругът ми живяхме в къща след околовръстното на София 5 год, като 3 от тях бяхме с малкия. В един момент логистиката стана тежка. Въпреки редовния градски транспорт - едно е да пътуваш 10мин с кола или 30 мин с автобус до най-близката спирка на метрото например. Да не коментирам, че и там зависи до къде трябва да стигнете в София. Поне при нас си трябваха две коли, а моят мъж не шофира. Купихме апартамент в широк център... Родих се.. Напрежението от всекидневното пътуване и постоянното бързаме изчезна. Задължително събота и неделя бягаме от града, хубаво е `на село`, но докато децата не са големи, не бих се върнала.
Виж целия пост
# 9
40 км не са малко. Тук, където живеем, при хубавите пътища, пак си е натоварване. Мъжът ми пътува така известно време. И като сложиш задръстванията е големия град, доста време се губи.
Виж целия пост
# 10
Преди да си купим апартамента, който в момента ремонтираме, обикаляхме из околностите на София (Божурище, Банкя, Костинброд) и разглеждахме опцията и за къща. Основното ни изискване беше наличието на редовен градски транспорт, наличие на училище/поликлиника.
Близостта до София и наличието на тези "екстри" вдига цената и съответно решихме, че закупуването на къща, ремонта и мебелирането ще ни дойдат прекомерно като финансова тежест. Отделно организацията покрай дете, което се води на училище и на други занимания в другия край на София, ни затормозяваше и без друго.
В крайна сметка решихме, че се спираме на живот в пределите на София, защото иначе трябва да увеличим броя на колите, разходите за транспорт и да ангажираме още повече майка ми с логистиката на детето.
За мен варианта с крайградска къща е работещ до момента, в който детето не стане ученик и/или не се наложат други ангажименти, както се получи при нас.
Виж целия пост
# 11
Ppolina, ако имахте ремонтирана и добре обзаведена къща на 40 км от София и някакъв приличен апартаменти в София, в кое от двете бихте живяли? Може да изберете само едното. 🙂
Виж целия пост
# 12
Ppolina, ако имахте ремонтирана и добре обзаведена къща на 40 км от София и някакъв приличен апартаменти в София, в кое от двете бихте живяли? Може да изберете само едното. 🙂


Здравейте,
Бих предпочела приличния апартамент в София, но в нашия случай къщата си е  наша, докато за приличния' апартамен  ще плащаме цял живот. Това е дилемата - за момента искаме да живеем в София, но след 10 години нещата може да се променят, а както и другите дами споделят 200-300 000 лв. не са никак малко пари. Поради тази причина исках да чуя мнението на по-опитни, по-зрели хора.
Виж целия пост
# 13
Ако къщата е старо строителство, не е поддържана, няма топлоизолация, не са сменяни инсталациите, има проблеми с налягането на водата, с укрепване на покриви/основи, животът в нея далеч няма да е безплатен.
Виж целия пост
# 14
Пари се изкарват и целта им е с тях да си купите живота, които предпочитате. Най-вероятно апартамента ще е по-скъп, но пък е и по-ликвиден.

Ако купите апартамент града и след Х години решите да отидете на село, ще може да го продадете и да си върнете кредита. Може и да сте на печалба.

Парите вкарани в ремонт на стара къща не вярвам да може да си ги върнете някога.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия