Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Майчинство в Англия/ България

  • 257
  • 2
Здравейте!
Имам запитване относно майчинството в Англия. Ще се радвам, ако има някоя от вас, която е била в моето положение да сподели опит. Simple Smile
 Близо 4 години живях и работих в Лондон.
С течение на времето смених работата и можах да си позволя да се прибера в България и да работя дистанционно от вкъщи за английска фирма. Съответно, здравните осигуровки ми се внасят в Англия.
Преди около 2 месеца рабрах прекрасната новина, че съм бременна.
След голямата еуфория и емоции дойде момента да се действа ( от далеко, да ти е леко, както са казали)
Според вас, мога ли да получа майчинство от Англия, като предоставя съответните документи от акушер-гинеколог(от България), потвърждаващи бременността и термина, като съответно легализирам и преведа документите на английски език?
Или, имам ли право на майчинство в България, имайки предвид, че плащам осигуровки в друга държава членка на ЕС и евентуално какви са процедурите?

Ще се радвам, ако някоя от вас сподели опит Simple Smile

Хубав ден от мен 💐
Виж целия пост
# 1
Не мога да помогна, но аз мисля, че ще може след като има внасяно по нина.
Но дали ще ви е по-изгодно майчинството в Англия? Плаща се само 9 месеца и сумата не е кой знае каква.
Виж целия пост
# 2
Здравей, Ronka12.
Благодаря за включването!
Посъветвах се със счетоводителя ми, мога да взимам майчинство от Англия на стойност около £6200 за тези 9 месеца.
Колкото до това в България, от НОИ ми казаха, че не мога да взимам майчинство, освен ако някой не ме назначи на договор в българска фирма.
Дори и това да стане, ще взимам 90% от минамалната заплата, защото последните 18 месеца стаж, които гледат, са ми в друга държава и в Бг го зачитат като минималната, а не на колко си се осигурявал в съответната държава.
С две думи, ако получа майчинство от тук, то ще е за не повече от 10 000лв за 2 години.
Друг е и въпроса, че в Англия ти се изплаща още преди да се е родило бебчето, докато в Бг нещата са доста по-сложни, с една дума ПРИКЛЮЧЕНИЕ...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия