Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Астрология и съдба

  • 11 542
  • 58
Философия на астрологията
Планетите от Слънчевата система не оказват влияние върху човешките съдби или пък глобалните процеси. Те са само средство, чрез което астролозите се опитват да разберат процесите, механизмите в природата в индивидуален и глобален план. Индивидуално. Човекът във времето и пространството. Житейският му сценарий. Отредената му роля. Именно защото е само средство, а не причина, е без особено значение дали някой вярва или не в астрологията, смята я за наука или шарлатания.

Астрологията е познание за цикличността и качеството на времето. Надличностно. Абсолютът е надличностен, няма лично отношение, не се  води по човешките мерки и теглилки, за добро, справедливост, правилно, заслуги. Единствената да я наречем заслуга за някаква съдба, е фактът че човек се ражда в точно определено време. Основната идея на астрологията е, че има време за това, за онова ... За всеки това време е индивидуално. Например темата за любовта и брака, децата. Социалната нагласа, е че човек трябва да се ожени или да има деца до еди колко си години. За всеки обаче времето, в което среща любовта, има по-значими партньорски връзки, които не е задължително да са обвързани с подпис, брачни или деца, може да е различно. Намеренията, целите и желанията, които не са в синхрон с житейския сценарий към някакъв момент, могат да срещат постоянна съпротива и несъгласуваност от страна на хора, среда, обстоятелства. И напротив и наглед труднопостижими цели, могат да се осъществят, стига времето да е подходящо и да го има като потенциал в рождената карта. Затова е препоръчително моментът да не се насилва на всяка цена. Човек да не унива, ако не става както го иска, а да се изчака по-подходящо  за целта време. И да не пропуска и да е отворен за възможностите, които му предлага моментът, фокусиран в неслучването, на това което към момента си е навил на пръста, че иска непременно да стане и в неудовлетворението, което върви в комплект с него.

Посредством астрологията не се гадае, ясновижда, а астрологът предполага нещо по енергийната матрица на момента, която е многопластова и включва различни варианти, но в определен енергиен сюжет. Както от една палитра могат да бъдат нарисувани различни картини. Така и нищо не е написано едно към едно, но е трасирано и в някаква основна сюжетна линия. Дори и т.нар. свободна воля е изражение  и олицетворение на енергийната рождена матрица и е свободна в нейните рамки. По "фабрични" настройки свободната воля вече е зададена, детерминирана в някакъв модел, което не прави нейната изява по-малко или повече правилна. Това е субективна, лична човешка преценка.

Астрологичната карта като графика представлява проекция на дневният ход на Слънцето по небето. Асцендентът обозначава символичният личен изгрев, защото изгревът на Слънцето, за конкретни географски координати, се случва на Асцендента, след като изгрее Слънцето започва да се се издига към МС - зенита на Слънцето, след това започва да слиза надолу и на десцендента е залезът на Слънцето, а на имум цели - полунощ.
Затова и времето на раждане обуславя изгряващия знак. Ако човек е роден по залез Слънце, то асцендентът му ще е в срещуположния знак на слънчевия.


Дали си дневна или нощна птица ?
Пространството над линията на хоризонта, оста асцендент - десцендент представлява принципът на Слънцето, светлата част на денонощието. Долната, тази на Луната. Астрологичните карти се делят на дневни и нощни, в зависимост къде спрямо тази линия се намира Слънцето. Според типът карта се предполага и какъв е водещият принцип за рождената карта. Дали си дневен тип човек или нощна птица. Планетите също се делят на дневни и нощни. Дневни са Слънце, Юпитер, Сатурн. Нощни са Луна, Венера и Марс. Меркурий е дневен, когато е източен, и нощен, когато е западен. В зависимост от това дали става въпрос за дневна или нощна карта, зодиакалните знаци имат свои така наречени триплицитетни управители. Водните и земни зодиакални знаци се  управляват от нощните планети - Луна, Венера и Марс, а въздушните и огнените от дневните - Слънце,  Меркурий, Юпитер и Сатурн.

Зодиалните знаци в същността са изражение на определени принципи в природата. Човек като част от нея също ги притежава. На четирите елемента - вода, въздух, огън и земя. Като физическо съответствие. Те са съставени от определени качества и тяхната комбинация - сухо, топло, влажно и студено. Огнените знаци - Лъв, Овен, Стрелец, включват в себе си комбинацията от качествата сухо и топло. Въздушните - Близнаци, Везни и Водолей пък топло и влажно. Земните - Телец, Дева и Козирог - студено и сухо. Водните - Рак, Скорпион и Риби - влажно и студено.

Рождената карта е олицетворение на запечатана снимка на качеството на времето за някакъв момент от време за определена локация. На енергийна матрица. Извлечен момент, есенция от глобалното. На това как е ситуиран човек в обкръжаващия свят, глобалното. През каква призма го вижда, възприема, взаимодейства си с него. Как се случва неговата съдба в резултат от това взаимодействие. Отношението на обкръжаващият свят към човек. В рождената карта има някакви основни сюжетни линии, които се разгръщат във времето.  

Всяка конфигурация в рождената е част от вече започнати сюжетни линии в развитие.  Застопорено разгръщане на процеси и цикли от някакво естество, изразени чрез символиката на планетите. Рождената карта е само тяхно следствие. Примерно ако човек е роден с тригон между Слънце и Марс, то синодичният цикъл Слънце - Марс, предхождащ раждането, когато той стартира, може да опише в какво и по какъв начин човек е мотивиран да влага енергията и усилията си. Отношението между Слънце и Луната в рождената карта пък е част от техния цикъл, "обслужва" темите на предхождащото раждането новолуние. Северният и южен лунен възел в рождената карта, пък е израз и олицетворение "в движение", разгръщане на сюжета на предхождащото го слънчево затъмнение от определена сарос серия. Преди раждането. То всъщност залага основната тема. Отношението между Венера и Марс, дори и те да нямат аспект в рождената карта, е с отправна точка цикъла Венера - Марс преди раждането ... и т.н.


Астрологични цикли
Астрологичните цикли отразяват цикличността в природата. Човек е подвластен главно на три основни цикъла. Денонощният, при който Земята се върти около оста си. Месечният - фазите на Луната, който представлява различно разположение на Луната спрямо Слънцето от гледна точка на Земята. Годишният изразява и включва смяната на годишните сезони за този период от време,  преходът на Слънцето през целия зодиак и завръщането му на една и съща позиция, за който се случва и пълното завъртане на Земята около Слънцето.

Цикълът на всяка една планета. Нейният сидеричен период. Периодът, в който застава на една и съща позиция по знак, градус и минута се нарича възврат, завръщане. За  Плутон и Нептун, понеже техният възврат надхвърля рамките на човешкия живот, се анализират и другите техни възможни аспекти към рождена позиция.
За Слънцето продължителността на този цикъл е една година. За Луна - 28 дни. Меркурий - 88 дни, Венера - 224,5 дни, Марс - 1 година и 322 дни, Юпитер - 12 години, Сатурн - 29,5 години, Уран - 84 години, Нептун - 166 години, Плутон - 248 години.

Сарос цикъл - слънчевите и лунни затъмнения. Продължителността на един сарос цикъл е 18 години, 11 дни и 8 часа

Синодичен цикъл - позицията на Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон спрямо Слънцето. Цикълът стартира при вътрешните планети - Меркурий и Венера с долен съвпад, при който те са ретроградни и в съвпад със Слънцето, а при останалите със съвпад на ... със Слънцето. Кулминацията на синодичният цикъл при Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон е опозицията им със Слънцето. При личните Меркурий и Венера  - техния горен съвпад. Средната продължителност на синодичният цикъл на Меркурий е 116 дни,  на Венера - 584 дни, Марс - 780 дни, Юпитер - 399 дни,  Сатурн - 378 дни, Уран - 370 дни, Нептун - 367 дни, Плутон - 367 дни.  

Ретроградни планети
Ретроградието е неделима част от цикъла на една планета. Когато Марс, Юпитер, Уран, Сатурн, Плутон и Нептун са ретроградни, това означава, че са по-близо до Земята и са в опозиция т.е. най-отдалечени са от Слънцето. Градусовото отстояние от Слънцето, от което всяка една от тези планети се обръща в ретрограден ход, е различно. Ретроградността се изразява чрез по-голяма ефективност, активност на някаква символика.  

В живота понякога попадаме на ситуации, хора и събития, с които се засичаме отново. В астрологията фактор в тази насока са транзитните ретроградни планети, в зависимост от тяхната символика плюс ролята им в конкретната карта и „сцената“, в която се разиграва действието.

Отличителна черта на периодите на ретроградност като цяло, ако има и други подкрепящи фактори в тази насока, е че съдействат за развитието, разрешаването, изкристализирането и осъществяването на нещо. Те представляват и своеобразен фокус към определен момент, който не е задължително да е свързан с нещо, което вече е познато.  По принцип обаче периодът на ретроградност съдейства за довършване, доизглаждане, регулиране, корекция и доизясняване, преразглежда се нещо, което вече е било започнато. Можем да го наречем накратко „ревизия“ по определени въпроси.  Ключов момент за активността по време на ретроградия, е че тя подлежи във времето на преразглеждане и промени поради една или друга причина. И ако се прави нещо напълно ново без предистория през такива периоди, ще съществува възможността въпросното да придобие допълнителен „вид“ или да ни се струва след време, че би могло да бъде направено другояче и по по-добър начин т.е. да присъства опцията „има още какво да се желае“. Също  е възможно да изникнат последствие фактори, които променят началните условия, при които  е реализирана някаква дейност, която е започнала при ретрограден ход на планета.

Присъщо на ретроградните периоди на планетите като цяло е носталгичната нотка и обръщането на взор към нещо от миналото и отзвук от обстоятелствата и средата по такива теми. Условията и обстоятелствата не предполагат започването на нещо ново начисто, нова посока, а акцентът е на ревизията, ретроспекцията и рекапитулацията. Ретроградната планета в някои от случаите и според нейната характеристика е своеобразен ориентир, че ще „караш“ по-добре познат „път“ и „условия“ по определени въпроси. Или един вид може да ти напомня, че имаш още някаква „работа“ по тях. Тя се свързва с вече съществуващото, започнатото, присъстващото.

Периодът, в който излизат на дневен ред дежавю ситуации или има акцент на някакви тенденции или възниква необходимост от преосмисляне и ревизия на нещо започнато преди време или пък нещо от миналото напомня за себе си,  е този, в който планетата се намира в зоната на ретроградната си сянка. Това е отбелязано от следните нейни две фази:

    - градус на стационарно-ретроградна фаза на планетата
    - градус на стационарно-директна фаза на планетата

Градусовият отрязък от едната до другата фаза се нарича ретроградна сянка.  Планетата излиза от ретроградна сянка след като транзитира повторно през градуса на стационарно-ретроградната си фаза или казано другояче оттам откъдето е тръгнала в ретрограден ход.   Ретро „настроенията“, които се създават през тези периоди са валидни до този момент.

Понеже ретроградията са свързани най-вече с избистряне на нещо вече започнато, то тогава е най-ефективния период да изкристализират неща, които дотогава не са били забелязвани или не са били явно афиширани.  Да се обърне  внимание на нещо.  Време, през което може да се поставят картите на масата и да се прецени дали нещо си заслужава и е ефективно, работещо добре или не, за да продължи примерно на нов етап, но върху здрави основи.  Ретроградията дават шанс това да се случи.

В заключение може да се каже че ретроградната планета е като златотърсач, който за да намери зрънце злато, трябва да пресее доста пясък. Ретроградията не трябва да се разбират като период, чиято основна задача  едва ли не  е нещо да не се получава като хората и за грешки, спънки, пречки,  хаос и неуредици. Наистина тогава е най-вероятно да възникнат ситуации, които създават именно подобно впечатление. Това обаче е само на първо четене. Може да имат да ни „кажат“ нещо друго и затова заострят и обръщат нашето внимание в определена посока.


Планетен синодичен цикъл - обект на този цикъл е стартирането на цикъл между различните планети, което е олицетворение на нов етап спрямо символиката на техния съюз. Такива са Плутон - Уран, Плутон - Нептун, Сатурн - Нептун, Плутон - Сатурн, Сатурн - Уран, Юпитер - Плутон, Юпитер - Нептун, Юпитер - Сатурн, Сатурн - Марс, Сатурн - Венера, Сатурн - Меркурий, Юпитер - Марс, Юпитер - Венера ...


Астрологични прогнози
Понеже човек не стои във фаза новородено, то астрологични прогнози се правят, когато се разглежда рождената карта в динамика. За това се използват различни начини, за да се анализира как човек се "разлиства" във времето.


Партньорска астрология
В астрологията има няколко метода за анализ на партньорства и взаимоотношения от какъвто и да е било тип. Това са евентуално събитийна карта за времето, моментът на срещата, синастрията или съчетаването на две рождени карти, композитната карта и комбина.

Събитийната карта може да описва обстоятелствата на фона, на които двама души се срещат. Закваската на взаимоотношенията.

Синастрията представлява анализирането на две рождени карти поотделно и в комбинация. Сравняването между два статични момента във времето. Представлява статичния  потенциал на това взаимодействие. Посредством нея може да си отговорим на въпроса как двама човека като индивидуалности, характер се напасват и си взаимодействат. Какво ще произтече за всеки поотделно в резултат от това взаимодействие. За изготвянето на синастрия не е задължително да е известен точния час на раждане, но е препоръчително за получаване на по-пълна информация.

Важно е да се отбележи, че взаимоотношенията, които стават реалност т.е. всяка една такава синастрия не е произволна. Тези взаимоотношения могат да се случат само в подходящо за тях време. По този начин откликват и отразяват „настройката“ на конкретен период т.е. те са негово следствие. Синастрията е олицетворение на карта обещание, но е пасивна, необходим й е подходящ момент и синхрон между двете карти, които да предложат обещаното.

Периодът, в който се срещаме с конкретен човек, обуславя каква роля може да има тази среща за нас. В такъв смисъл няма условно казано лоша, погрешна, неподходяща или добра, правилна или подходяща синастрия т.е. взаимоотношения, а само такива които отговарят на индивидуалните потребности на момента. Светът е малък за хора, които животът иска да срещне.

Композитната карта се получава в резултат от средните отстояния между едни и същи фактори в рождената карта – асцендента на двете рождени карти, Венера и Венера, Марс и Марс … Тя е изкуствено създадена астрологична карта. Реално не присъства в небето. За изчисляването й е необходим точен час.
Композитната карта за разлика от синастрията описва това, което свързва и обединява двама души. Какъв тип връзка установяват.

Комбинът или както е познат и като карта на Дейвисън, също се построява като се използват средни точки, само че той е в резултат от намирането на средата във времето и пространството между две рождени дати, местоположение и точен час. Той е олицетворение на реален момент във времето. Комбинът описва естеството на взаимоотношенията и техния възможен сценарий и тенденции за развитие. Разказвач е на тяхната индивидуална история като едно цяло. Комбинът представлява потенциалът на някакви взаимоотношения. Тяхното раждане във времето и пространството. Тяхната рождена карта. Като реален момент. Като такива те са поставени в определена матрица, имат определен сценарий, който не може да се промени.

С каквито и хора да ни среща живота, те са своеобразен инструмент, изражение на нашата съдба, рожден потенциал, актуален за един или друг период от време.


По света и у нас - Релокационна астрология
Основната идея на релокационната астрология е, че чрез преместване, пребиваване на друго място, се променят условия и обстоятелства, което астрологично е отразено чрез промяна в домовете в рождената карта. Съответно планетните конфигурации се разглеждат от различна гледна точка.
Релокационната астрология е начинът, чрез който можем да разберем как могат да се променят условията, обстоятелствата и средата, ако се преместим дори и за кратък период от време на местоположение, различно от рожденото. Когато човек отива да живее в друга държава или просто за определен период от време пребивава в чужда държава, дали по работа или на екскурзия, той винаги и навсякъде „носи“ себе си като съвкупност от определени качества, потенциал. Единственото, което променя е средата за известен период от време. Всяка промяна на рожденото място и като цяло релокацията на различни дестинации води със себе си и до известна промяна в обстоятелствата и условията, които изискват от него да се нагоди и „изваждат“ на преден план една или друга част от неговия потенциал.

При положение, че поради някаква причина желаете да посетите конкретна държава, град, то релокацията и астрокартографията са тези,  чрез които астрологът може да Ви упъти как ще се впишете в тази среда, ако ги посетите. Вашата лична туристическа брошура по въпроса е рождената Ви карта.

Астрокартографията е иновативна астрологична техника за релокационен анализ, чрез който може да се разбере къде по земното кълбо, по време на раждането на някого, нещо, всяка една от планетите попада на четирите оси на рождената карта:  асцендент - там изгрява, десцендент - залязва, МС - намира се в кулминация и на имум цели е в антикулминация. Къде става по-изразена. Астрокартографската карта представлява проекция на астрологичната върху географската карта на света.
По-изразен не означава непременно, че някъде по земното кълбо, където определен планетен принцип е в такава позиция, е възможно да е локация, която ще е източник на щастие, просперитет и успех. И ако примерно Венера изгрява в Белгия,  там ще сте неустоимо привлекателни за околните и ще печелите лесно техните симпатии. Или ако Слънцето Ви е в кулминация в Ню Йорк, този град може да се окаже важен, за да жънете професионални успехи и да се радвате на завидно обществено положение.  Това зависи от астрологичният анализ на всяка една индивидуална рождена карта.

Физическа и/или дистанционна релокация ? Не е задължително и необходимо физически да се преместим на друго местоположение в друга държава, за да осъществим метафорично казано връзка с него по някакъв начин. При условие, че човек няма възможност да пътува по света, то светът може да дойде при него под една или друга форма и посока. Например изразен посредством афинитет към някоя чужда култура, език, история, обичаи,  среща с хора, които са свързани с определена локация,  могат да се превърнат и да са нещо, което има по-голямо, водещо значение в живота на човек.


Система на геодезичните еквиваленти
Според тази система,  системата на домовете е неизменна, фиксирана за определени географски координати. Нейна отправна точка е Гринуичкият меридиан. Тя не е рождена карта на даден град, държава, а по-скоро представлява някаква териториална специфика, енергия на пространството. Предимствата на тази система, е че не е задължително да е известен точния час на раждане.
Идеята на системата на геодезичните еквиваленти, е че всеки един човек индивидуално се вписва по различен начин на дадено местоположение и че всяка една планета, която попада в близост до хоризонта и меридиана или до четирите основни геодезични оси, по линията на асцендент – първи дом, десцендент – седми дом, медиум цели – десети дом и имум цели – четвърти дом, е възможно да е по-изразена и видима. Колкото по-тясна връзка има с тези оси, толкова повече човекът с такава планета, по-някакъв начин е възможно да се откроява и да изразява в най-пълна степен определени принципи от своята рождена карта. Неговата индивидуалност от гледната точка на неговото рождено място, може да е свързана по някакъв начин и да рефлектира и на обществените нагласи, процеси и съответно да е от обществено значение.


Астрогеография
Какво представлява астрогеографията ?
Всяка една от планетите в рождената и като цяло в астрологична карта е географски локализирана. Астрогеографията може да отговори на въпроса „Къде, откъде ?“ Астрологичната карта се разглежда във вид на компас. Стрелките на астрологичния компас, са четирите основни оси на рождената карта. Асцендентът представлява Изток, зодиакалният участък, който изгрява в момента на раждането за някаква географска локация. МС е юг, там, където в дневния си ход Слънцето е в своята кулминация, най-високо в небето. Западният хоризонт, там където Слънцето залязва и където астрологично се намира Десцендентът, е географската посока запад.  ИЦ пък е север. Всеки зодиакален знак и съответно планета намираща се в него като изначална символика е олицетворение на определена географска посока. Овенът представлява Изток, Везни – Запад, Козирог – Юг и Рак – Север.

Местоположение в астрологията се анализира с помощта на астрогеографска карта на обкръжаващото пространство. Посредством нея рождената карта се поставя в друг контекст.  Получените координати са променливи като параметри и зависят и са обусловени от географското местоположение на наблюдателя т.е. то е отправната гледна точка, която се използва при подобен астрогеографски анализ.  Затова и при използването на такъв тип астрологична карта, но за други град или държава, се използва релокираната за това местоположение.
Астрогеографията на обкръжаващото пространство представлява проекция на планетите от астрологичната карта върху обкръжаващото пространство. Астрологична методика, чрез която се анализира тяхната енергия. При нея всяка планета от астрологичната карта е ориентирана като посока в пространството по целия свят. Ориентацията като географско понятие в пространството на рождената карта на всеки човек и изразяването на енергийният й потенциал, независимо дали става въпрос за по-голям или по-малък мащаб, е фиксирана като посоки.

„Посланието“, което „носи“ някакво отдалечено на много хиляди километри място е сходно, с това което може да предложи същата географска посока на някаква стая т.е. няма нужда да ходим до другия край на света, за да се свържем със символиката, енергията на даден планетен принцип. Достатъчно е само да се намираме на неговата географска посока. Развитието и напредъка на технологиите предлага възможността да сме част от една глобална мрежа и посредством телефони, интернет, телевизия, радио, социални мрежи, не е трудно да имаме канал за връзка с различни точки по света. Ако ни интересува партньорската тема, то разглеждаме посоката в пространството на Венера и на планетите свързани индивидуално с партньорствата. По линия на тяхната географска посока е възможно да срещнем хора, с които влизаме във взаимоотношения от всякакъв тип.
Посредством разглеждането на подобен тип астрологични карти, може да се анализира и индивидуалната специфична съгласуваност и взаимодействие по отношение на различните части на някакво помещение. Отделните части от помещението са по-подходящи за един или друг тип дейност, съответно това е от значение и за неговата подредба.
Някои оприличават този дял от астрологията с фън шуй, защото може да даде насоки за хармонизиране на връзката човек – пространство.

Промяна чрез релокация
Сред някои астролози битува схващането, че ако искаш да промениш по някакъв начин тенденциите на годишния си „климат“, можеш да го направиш като се преместиш в друга държава, като посрещнеш рождения си ден на друго място, чийто „климат“ повече те устройва.

Това схващане се корени в идеята, че когато човек се премества на друго място, то обстоятелствата около него се променят и годишния му „климат“, който представлява „снимка“ на планетите от Слънчевата система в момента на заставането на рожденото Слънце, в същата като рождената му позиция или т.нар.солар, се променя.
Това е така, но само донякъде.
Конфигурациите, в които планетите участват и основния „климат“, който те създават са непроменлива величина. Променят се географските координати а с тях само средата, обстоятелствата и условията, посредством и в рамките на които този „климат“ ще се прояви.  Всъщност всяка промяна на местонахождение, дори и тя да е до съседния град, трябва да се отчете, в зависимост от мястото на посрещане на рождения ден. Релокацията предполага различна гледна точка и призма спрямо средата. Просто защото условията и средата се променят.
Всеки индивидуален планетен принцип обаче в солара или всяка соларна планета реално e най-силно изразена в някаква част от земното кълбо. Това е част от основната есенция на един планетен принцип. При релокация това не се променя. И ако тази основна есенция по някакъв начин е от значение за годишния „климат“, то съществува възможността тя да не мине незабелязано и то без значение в коя част от земното кълбо се намира човек и независимо по какви пътища ще достигне до него.

Каква информация може да предложи релокационната астрология ?
Чрез релокация  може да се анализира спецификата, акцентите, които предполага конкретно местоположение. Релокационната карта не измества рождената. Тя може да се разглежда като спомагателна на рождената карта, отделен пласт от нея, чрез които може да се направи по-обстоен  астрологичен анализ и да се получи повече информация за взаимовръзката между индивидуалният потенциал  и всяка една конкретна точка по света.
Важно е да се отбележи обаче, че има по-подходящи периоди да се релокираме в друга държава, да се свържем и срещнем в най-общия и обширен смисъл на тази дума с определена локация и да ни е актуална като тема. Тогава, когато е по-вероятно обстоятелствата да работят в тази посока. Може да се проследи дали, кога и по какъв начин е възможно тя да излезе на дневен ред и да се прояви в определен вид.
Всеки човек е едновременно на някакво място и е свързан с него и навсякъде по някакъв начин, още с момента на раждането си.


Мунданна астрология
Мунданната или световна астрология, може да се нарече също и астросоциология, защото  анализира обществените процеси и нагласи, тяхното развитие във времето. Общата специфика и характеристика на някакъв период от време. Посредством астрологията се анализират етапи, затова и едно от нещата, които разглеждаме е периодиката на някакъв принцип, олицетворение на който са цикли от най-различно естество, за които вече стана въпрос в статията. Тези цикли подлежат на развитие и разгръщане във времето, в зависимост от периода на тяхната индивидуална продължителност. Всеки един от тях е пласт, представлява отделна тема, а тяхната съвкупност оформя цялата картина към даден момент.

Методи за анализ в мунданната астрология са планетарните цикли, сезонните карти, затъмненията и лунациите, астрокартографията, геодезичните карти.

Рождените хороскопи на държави също се използват в мунданната астрология, където по подобие на индивидуалният хороскоп, но в по-голям мащаб, може да се анализира хороскопа на дадена държава. Аз лично съм скептична към подобни карти по отношение на прогнози. Относително е кой момент може да се приеме за „рожден“.

Важно е да се отбележи, че като йерархично ниво, мунданните астрологични анализи са водещи, дори и когато става въпрос за прогнози на лично ниво, индивидуални. Общите, глобални процеси, условия и обстоятелства поставят рамката на индивидуалното.


Астрометеорология
С използването на астрологични карти можем да прогнозираме какво ще е времето. Дори в дългосрочен план.
За нуждите на един астрометеорологичен и по принцип за мунданен анализ за конкретно местоположение, се построява  и използва сезонна карта (за момента на влизането на Слънцето в зодиакалните знаци Овен, Везни, Козирог или Рак, която важи за конкретното тримесечие).Какво да/не очакваме от астрологията и астролога ?
Астрологът не разполага с вълшебна пръчица за разрешаване на нечии проблеми. Нито има перфектния стопроцентов правилен отговор. Не е гадател. Той само предлага информация. Страничен поглед. Не притежава вълшебно ключе, за да отключи щастие и личен просперитет. В период, в който не са ви "писани", за нещо което искате или пък не намира място във Вашия сценарий. Спекулация е, че видиш ли без астролог ще видим просперитет през крив макарон. Астрологът, както и всеки човек с който Ви среща живота, може да е само подходящия ключ по пътя и за нуждите на Вашата съдба. Същото важи и за астролога. Той чете, това което вече е написано във Вашата "книга". И може да Ви упъти за естеството на някакъв период като тенденция, характерни особености, специфика, акценти.


Автор: starinthenightsky
Виж целия пост
# 1
Страхотна тема 😍😍😍 Поздравления и адмирации за труда и поднасянето 👌👌👌
Виж целия пост
# 2
starinthenightsky ,интересна гледна точка, хареса ми мнението, че посредством астрология не се гадае. Оставам с впечатление, че много често пъти обаче, човекът се подхлъзва и подхожда към тази материя с подобна  мотивация. Резултатите на което често са плачевни.
Виж целия пост
# 3
Ректификация

Какво представлява ректификацията ?
Астрологичен метод за уточняване на времето на раждане.  Установяване на точната взаимовръзка човек - обкръжение/пространство. Обратният процес на астрологичното прогнозиране.  По случили си вече, според разбирането на притежателят на рождената карта, важни и значими събития в неговия живот, се проверява как това е отразено в рождената карта и нейната динамика за периода,  в който са се случили. Колкото информацията като времеви период, подадена на астролога е по-точна, толкова и ректификацията може да е по-прецизна. Ректификацията представлява фината настройка на рождената карта.  Метафорично казано, ако е ясен и чист сигнала или няма размазване, шум в картината,  има синхрон между звук и картина, то рожденият час е точен. Най-точната ректификация е събитийната и обстоятелствена ректификация.

Средствата, способите чрез които се ректифицира са едни и същи както при прогнозирането.  За ректификация са необходими използването на всички възможни способи за анализ на картата. В комплект. Различните астролози могат да използват различни способи, методика чрез които правят ректификация, което рефлектира и на нейната точност. Ректификацията е черешката на тортата в уменията и опита на астролога. Каквито са те, такава е и ректификацията. Само астролог или човек, който се занимава с астрология, с изградена цялостна методика, концепция по отношение на това какво включва един астрологичен рожден анализ или прогноза, може да направи качествена ректификация.

Сложността на ректификацията зависи от отрязъка от време, в който се колебае рождения час. Колкото по-голям е той, толкова тя е по-сложна. Повече време отнема, за да се направи. Уравнение с все повече неизвестни.

Да се ректифицира и то прецизно напълно неизвестен рожден час, е кажи речи невъзможно. Огромна работа със съмнителен резултат. С оглед напълно неизвестните домове, в които попадат  планетите, астрологът няма никакви опорни точки, по които да установи точния час. При такива случаи ориентировъчно може да се използват тематични астрологични карти, при които планетата се поставя на Асцендента и домовата система е с отправна точка градуса и минутата на тази планета. В така получената домофикация, за ректификация могат да послужат куспидите (върховете на домовете) от тематичната карта. Особено тези на Луната, защото тя най-бързо променя градуса и минутата, в които попада. Тогава, когато транзитна планета аспектира куспида на тематичен дом. В тези тематични астрологични карти се анализира общия символизъм, на който е изражение планетата. Слънцето - мотивацията, творческият и съзидателен потенциал. Луната - емоционалния свят, това, което вълнува човек, неговите възприятия, реакции, потребности и нужди. Меркурий - свръзката и комуникацията със света, менталната активност. Венера - взаимооотношения, обмен, способности, таланти, предпочитания, желания, какво харесва човек, пари, покупателна способност. Марс - отстояване на себе си, физическа активност.


Погледни ми за това, онова ...

Хубаво е да се знае, че един астрологичен от какъвто и да е тип анализ, не е въпрос на гледане, а на предимно аналитично мислене. Представлява аналитичен процес. За да се направи някакъв извод, да се отговори на въпрос, който не е предмет на разглеждане от хорарната астрология, е необходим анализ и синтез на голяма като обем информация. Това със сигурност не става за пет минути. С поглед. Не се "вижда". Астрологичният анализ представлява анализ на комбинация от фактори, които са някаква част от пъзела.
По единични или няколко фактора, сравнение с идентични фактори в друга рождена карта, е препоръчително да не се правят генерални изводи за индивидуален астрологичен анализ. Всяка съдба е различна. Също така никоя астрологична книга не разглежда именно Вашата лична астрологична карта. Астрологичната литература може да предложи само някакви насоки. Ориентировъчна гледна точка. Всяка рождена карта е уникална и е пример единствено и само за себе си.


Автор: starinthenightsky
Виж целия пост
# 4
starinthenightsky, за първи път чух за релокационна астрология от приятелка, която ми препоръча да погледна в Astrodienst къде е хубаво да ходя, ако искам да постигна определени неща, но на мен така и не ми стана ясно на какъв принцип става това (дали ако ми предложат работа да се местя или не там или да се преместя и да търся варианти)?! Може ли повече информация по темата?
Виж целия пост
# 5
Това е донякъде погрешна представа за релокационната астрология, че видиш ли само да се преместиш някъде, когато Ти решиш и хоп започва да ти се изсипва рогът на изобилието по някаква тема.  Осъществяват ти се намеренията и желанията. Зависи как тази тема изглежда в рождената карта. Съвсем не е задължително това, което искаме да е възможно да се осъществи за момента. Просто защото го искаме и имаме намерение да го направим, реализираме. За тази цел условия и обстоятелства е необходимо да му съдействат. Да са в синхрон с него. Релокацията е въпрос на по-подходящ период. В друг може да има възпрепятстване да се осъществи. Поради една или друга причина.

Като за начало по рождение би трябвало да имаш потенциал за релокация, да работиш и живееш в чужбина за някакъв период от живота си.
Където и да се релокираш обаче конфигурациите в рождената карта т.е. тяхната взаимовръзка остава една и съща. И ако Венера по рождение е примерно в квадрат с Плутон, то и да отидеш на място, където Венера е по-изразена, ще акцентираш на принципът на Венера, но в комплект с тази взаимовръзка и тази локация може да ти се отрази метафорично казано прекрояващо.

Принципът е, че ако ти предложат работа или условия и обстоятелства така се завъртят,  че релокацията за конкретна държава започва да ти става актуална, има раздвижване и тази тема ти излиза на по-преден план по някакъв начин, то значи е даден зелен светофар, за да се осъществи.
Виж целия пост
# 6
starinthenightsky, да определено има много погрешно изградени представи и поради тази причина разпитвам, и благодаря за отзивчивостта! Пак по същия въпрос, да кажем че искаме да пътуваме като туристи някъде, следва ли да се съобразяваме с тези линии? (аз съм съвсем начинаеща и благодаря за обстойните обяснения)
Виж целия пост
# 7
Дали трябва да се съобразявате е въпрос на Ваш личен избор.
Рождената карта от гледна точка на релокационната астрология е свързана по един единствен начин с всяка една от различните локации по света т.е. връзката, взаимодействието, обмен с тях, не се променя. Независимо по какъв начин се осъществяват. Дали на дистанционен принцип примерно чрез чужденци живеещи в България, на място като турист, за ваканцията. И да не "отидете" при някоя астрокартографска линия, тя може да "дойде" при Вас. Релокационната астрология може да предложи информация за това, в какви условия и обстоятелства е възможно да попаднете. Как бихте се чувствали поставени в среда различна от рождената.

И ако Ви се отдава възможност да посетите като турист държава, през която минава някаква астрокартографска линия, просто това ще е един от начините тя да стане актуална, не и извън контекста на рождената Ви карта и нейната динамика.
Астрокартографските линии са само част от един цялостен релокационен анализ. Можем да говорим за общия случай/принцип.
Виж целия пост
# 8
starinthenightsky, много благодаря за систематичното и подробно обяснение, както и за изчерпателната информация от началото на темата. Имам един въпрос (осъзнавам, че ако не е конкретно е трудно да се говори), който отдавна ме вълнува. Както е написано в началото на темата, астрологията не е ясновидство, а представлява насока, която да ни ориентира за възможността на реализиране на определен потенциал в конкретен период, според разположението на звездите. В моя случай, след консултации с астролог кога е най-вероятно да сменя работата, съобразявайки се с препоръката, и многократно подаване на автобиографията ми на множество места, реално въпреки благориятния период нещата не се получиха (разбира се, не се ограничих само в препоръчания период, а продължих да подавам). Въпросът ми е, как можем да се възползваме по най-добър начин от тенденциите в хороскопа ни, т.е в по-голяма степен да изпълним потенциала си?
Виж целия пост
# 9
Потенциалът е нещо статично, което не се развива самоцелно, а е въпрос на разгръщане във времето. Той се развива само като резултат от взаимодействие с хора, обстоятелства и подходящо за целта време.

Какво човек може да направи ? Да следва себе си, някакво свое вътрешно чувство, когато предприема и прави нещо и да е отворен към възможностите, които му предлага моментът.

Консултирайте се с астролог, който може по-добре да Ви насочи какви са тенденциите на периода. В по-подходящият период човек среща отклик на намеренията си от страна на хора и обстоятелства. Има синхрон между лично и външно. Среща възможности, които проправят път, насочват това да се случи. Човек попада на правилните, хора, място  и време, които съдействат намерението да се превърне в реалност.
Виж целия пост
# 10
starinthenightsky, много благодаря за систематичното и подробно обяснение, както и за изчерпателната информация от началото на темата. Имам един въпрос (осъзнавам, че ако не е конкретно е трудно да се говори), който отдавна ме вълнува. Както е написано в началото на темата, астрологията не е ясновидство, а представлява насока, която да ни ориентира за възможността на реализиране на определен потенциал в конкретен период, според разположението на звездите. В моя случай, след консултации с астролог кога е най-вероятно да сменя работата, съобразявайки се с препоръката, и многократно подаване на автобиографията ми на множество места, реално въпреки благориятния период нещата не се получиха (разбира се, не се ограничих само в препоръчания период, а продължих да подавам). Въпросът ми е, как можем да се възползваме по най-добър начин от тенденциите в хороскопа ни, т.е в по-голяма степен да изпълним потенциала си?
абсолютно същото ми се случи!
Виж целия пост
# 11
В тази връзка си задавам въпроса дали пък в наталната карта на всеки не е заложен "таван" на възможностите, отвъд който нещата трудно се случват, независимо от прогностичния период и положените усилия. Въпросният таван може да действа в различни сфери от живота – в професията, относно социалния и финансов статус, в личния живот... Ако на някой не му е заложен статус в хороскопа, колкото и да се опитва да се издигне в професията, все ще на нивото, което предполага не особено висок ранг. И съответно благоприятни от астрологична гледна точка периоди могат да носят някакви дребни ползи и придобивки, а не това, към което се стремим.  На мен също ми се е случвало при много благоприятни дирекции да има слаб резултат и малки ползи що се отнася до професионалната сфера, тъй като тавана в едната си професия (основна) вече съм го стигнала, няма накъде повече.
Виж целия пост
# 12
Накрая все ще се измисли някакво оправдание на астролога защо не е случил с прогностиката. Не се ли гледа цялостно наталната карта, а не само благоприятен период, дирекции..
Виж целия пост
# 13
Цялостно се гледа, но преди да се направи каквато и да било прогноза, трябва да се анализира темата. Повечето клиенти обаче искат да прескочат и ректификация, и тематичния анализ, направо да се мине към прогноза. По абсолютно непозната и непроверена карта. И, да, в натала има заложен таван – определяме ранга, социалния статус, възможностите за издигане, перспективите в партньорската сфера. В една карта ако не е заложен брак (или ще е много късен и трудно се сключва), прогностичните периоди, които биха могли (при други обстоятелства) да доведат до брак, носят само връзка, която в един момент може дори да приключи. Същото е и с децата – едни раждат свои безпроблемно, други полагат многократни опити и накрая се получава с асистирана репродукция или пък осиновяват детенце, а трети остават сами и не търсят алтернативен начин. Съответно и прогностичните методи ще носят различни резултати в такива карти, всяка от тях има специфика.
Виж целия пост
# 14
Клиентът може даже да не разбира какво и защо е нужда ректификация, но ако астрологът е професионалист би следвало да направи такава. Както и да отчете всички неща, а не примерно да говори за подходящ период за партньорство, което може да доведе уж до брак, но да не е отчел други фактори в картата относно партньорството... не е ли някак нередно това? Точно тези специфики не трябва ли да ги отчете един астролог..
Защо иначе хората да си правят астрологична консултация? За да ти кажат, че имаш период, в който можеш да се омъжиш, но така и да не започнеш връзка и да се чудиш защо, когато всъщност не ти е заложен брак въобще примерно, какъв е смисълът?
Или да ти кажат период за деца, но в картата ти да е заложено въобще да нямаш свои и да трябва да минеш пред редица изпитания за това,накрая да осиновиш или да се откажеш. Тези неща не се ли виждат в картата?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия