Машина за хляб - 65 тема

  • 43 982
  • 739
# 210
Благодаря за препоръките!
Да и аз четох ,че и да я нарониш отгоре при брашното жовата мая пак ставало,но не съм пробвала.
А как добавяте стафиди на козунака?Преди сплитането се разточват трите топли и като плънка ли?
Може и при звуковия сигнал да се добавят стафидите, така ще са вътре в тестото.
За козунак, направен изцяло в хлебопекарната, ползвах рецептата на Пина. Притеснявах се, че е малко времето за оформяне и набързо направих 3 фитила и ги сплетох, после завих на кравай и сложих в машината, намазах с яйце, поръсих захар. Плетката се развали при печенето. Оттогава ползвам машината само за месене и втасване. Ползвам всякакви рецепти, само съобразявам количеството продукти за моята машина.
Виж целия пост
# 211
Моят Мулинекс се подиграва с мен при програмите бърз хляб и супер бърз хляб - прави добре степана и доста твърда тухла, затова отдавна не ги ползвам.
Ако нямам три часа и половина за хляб, просто правя тесто (час и половина) и печем пърленки/фокачи във фурната за двадесетина минути.
Виж целия пост
# 212
Здравейте!Днес пробвах да направя хляб с прясна мая,но не се получи,тръгна да се надига, но спадна .Програма бърз хляб,за първи път я ползвам. Къде се поставя прясната,пак ли в брашното или във водата,нещо не ми  е ясно?Сложих 1/2 кубче прясна мая,много ли е ?
Кубчето мая е 42 гр.,брашното 490 гр.,по рецепта мая 2ч.л.(6 гр.), но това вероятно е суха мая?!Ако е така 3.6,трябва да сложа 18 гр.от прясната или греша?
Виж целия пост
# 213
Здравейте!Днес пробвах да направя хляб с прясна мая,но не се получи,тръгна да се надига, но спадна .Програма бърз хляб,за първи път я ползвам. Къде се поставя прясната,пак ли в брашното или във водата,нещо не ми  е ясно?Сложих 1/2 кубче прясна мая,много ли е ?
Кубчето мая е 42 гр.,брашното 490 гр.,по рецепта мая 2ч.л.(6 гр.), но това вероятно е суха мая?!Ако е така 3.6,трябва да сложа 18 гр.от прясната или греша?
Само на теория Simple Smile. При толкова мая на под половин кг брашно, провалът ви е вързан в кърпа.  На практика, лично аз, понеже ползвам само суха мая, слагам половин пакетче от "фирмената" суха мая на Кауфланд или 1/3 пакетче (ок 3.6гр.) суха френска мая за 600 грама смесено брашно - 400 бяло и 200 пълнозърнесто. Преди ползвах и кубчета, като за 600гр. брашно слагах между 8 и 10 грама от кубчето, в зависимост от околната т-ра.

   П.П. Има рецепти, в които задължително се слага повече мая, но това си е отбелязано там. Например памук хляб заради голямото количество сол, или в козунаците заради мазнината.
Виж целия пост
# 214
Моят Мулинекс се подиграва с мен при програмите бърз хляб и супер бърз хляб - прави добре степана и доста твърда тухла, затова отдавна не ги ползвам.
Ако нямам три часа и половина за хляб, просто правя тесто (час и половина) и печем пърленки/фокачи във фурната за двадесетина минути.
При експресен хляб, който става за около 1.30 ч, в моята рецепта се слага двойно количество мая. Иначе става наистина на тухла. Това е така, защото тестото втасва колкото втасва, само докато се пече. С бързите програми, които имат 1 втасване и са около 2 часа и нещо, нямам проблем. Там става и обикновената рецепта, като за бавен хляб, но аз получавам киселини от такъв хляб. Изглежда не е добре втасал и като не си е минало нужното време, това влияе на качеството на хляба.
Виж целия пост
# 215
Здравейте! Не съм писала отдавна в темата и се надявам да питам на правилното място, тъй като видях, че темата за избор на машина е заключена.
Накратко - в най-неподходящия момент нашият ветеран Силвъркрест от 2012 г. ни изостави. Неподходящ момент, тъй като промоцията в Лидъл свърши в неделя (в нашия град няма бройки, на запитване на националния телефон отговориха, че е изчерпана), търсенето на пекарни явно е доста голямо, а финансово нямаме готовност за скъпа покупка за съжаление. С две думи - търся читава машина до 170 лв максимум, с две бъркалки, с по-голям капацитет (поне 1250 гр.) и достъпни резервни части (казанче, бъркалки и т.н.). Към момента жледам Финлукс, Ариели, Зефир, които отговарят на финансовите ни параметри, но ще съм благодарна за всякакви препоръки.
Виж целия пост
# 216
Здравейте! Не съм писала отдавна в темата и се надявам да питам на правилното място, тъй като видях, че темата за избор на машина е заключена.
Накратко - в най-неподходящия момент нашият ветеран Силвъркрест от 2012 г. ни изостави. Неподходящ момент, тъй като промоцията в Лидъл свърши в неделя (в нашия град няма бройки, на запитване на националния телефон отговориха, че е изчерпана), търсенето на пекарни явно е доста голямо, а финансово нямаме готовност за скъпа покупка за съжаление. С две думи - търся читава машина до 170 лв максимум, с две бъркалки, с по-голям капацитет (поне 1250 гр.) и достъпни резервни части (казанче, бъркалки и т.н.). Към момента жледам Финлукс, Ариели, Зефир, които отговарят на финансовите ни параметри, но ще съм благодарна за всякакви препоръки.

Покажете модела на Финлукс, защото аз съм ползвал Финлукс, купен от Кауфланд и вършеше работа с уговорката, че за нашите предпочитания, трябваше винаги да пече на най-силната степен. Иначе хубавото е това, че може да ползва консумативите (казанче и бъркалки) от лидълската машина. Доволен съм и от Фърст Аустриа със същата забележка при печенето, като и за нея могат да се ползват лидълските консумативи. Модела май беше 5152.
Виж целия пост
# 217
https://zora.bg/product/fbm-1480
Другата която ми допада е https://alleop.bg/zephyr-zp-1446-e-p2098?utm_source=youtube& … -wednesday-080818
Направо умирам от яд, че точно след промоцията в Лидъл замина, сега кой знае кога пак ще изкарат, като съотношение цена-качество ми е идеална лидълската.
Виж целия пост
# 218
https://zora.bg/product/fbm-1480
Другата която ми допада е https://alleop.bg/zephyr-zp-1446-e-p2098?utm_source=youtube& … -wednesday-080818
Направо умирам от яд, че точно след промоцията в Лидъл замина, сега кой знае кога пак ще изкарат, като съотношение цена-качество ми е идеална лидълската.
като ги гледам и двете машини напълно си приличат.  след като видях първо  ZEPHYR-а си казах, че това е баш Финлукс-а. Smiley
купувай най-евтиното.
Виж целия пост
# 219
Допълвам и ето тази, която намерих за 120 лв и по параметри ми прилича на лидълската също, но е за по-големи количества тесто.
https://m.alleop.bg/fbm-1683w-p26895
Виж целия пост
# 220
Аз бих се придържал към по-малките машини, за да ползвам казанчето и бъркалките от лидълската.

Финлукса ако се предлага само с двойното казанче не е опция, освен ако казанчето на счупената машина не е чисто ново.

П.П.  https://www.pazaruvaj.com/hlebopekarni-c4110/first-austria/fa-5152-3-p381817653/
Виж целия пост
# 221
Да питам и аз за рецепта за козунаци. Хлебопекарната ми има опция за домашен хляб и търся някоя  рецепта да сложа всичко и да си го опече, без да седя до нея и да вкл и изкл програмата за месене. А нямам идея как да настроя времето за месене и втасване.
Виж целия пост
# 222
Моята логика е, че понеже новата лидълска също е с капацитет 1500, евентуално би паснало нейното казанче на големия Финлукс (1683), ако се наложи. Гледахме една Мюлер в Метро и мъжът ми каза, че отдолу размерите са като на нашето казанче, надявам се да намерим вариант.
Някой има ли информация продават ли се резервни казанчета за  Финлукс? Допада ми, тъй като меся доста тесто, не само хляб, а и е 950 вата мощността според някои източници.
https://www.home-max.bg/hlebopekarna-finlux-fbm-1683w/

Допълвам и този вариант: https://www.gorenje.bg/produkti/malki-domakinski-uredi/khlebopek … i/bm1600wg/565724
Над бюджета ми е, но със сигурност има резервни казанчета и бъркалки за нея и уж е по-"маркова".
Виж целия пост
# 223
Да питам и аз за рецепта за козунаци. Хлебопекарната ми има опция за домашен хляб и търся някоя  рецепта да сложа всичко и да си го опече, без да седя до нея и да вкл и изкл програмата за месене. А нямам идея как да настроя времето за месене и втасване.
Виж рецептата на Пина за козунак направен изцяло в хлебопекарна. Е, в началото на месенето е добре да седиш до машината, за да следиш тестото.
Никога не съм го правила това с включване и изключване на програмата след месене и втасване и козунакът пак си става(аз предпочитам машината да замеси и втаса, аз да оформя и изпека във фурната).
Виж целия пост
# 224
Благодаря, ще го пробвам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия