Машина за хляб - 65 тема

  • 43 311
  • 739
# 75
За 900 г - 2/3 от мерителната.
За 1200 - 1 мерителна.
Така е по упътването.

При малката доза си се надига нормално, не стига капака.
Това колко грама е горе-долу? За 1000 гр аз слагам 1/2 пакетче от 7 гр. или 1/3 от 11 гр. По книжка е 7 гр, но е адски много, особено за бял хляб.
Когато слагах 7 гр. редовно опираше в капака и съответно оставаше недопечен отгоре. Но все пак пекарните не правят перфектна коричка отгоре. Винаги горната е по-светла от страничните. За да не ти е камък хляба, завивай в месал и прибирай в плик, докато е още леко топъл. Домашният хляб съхне много бързо, именно заради липсата на добавки.
Виж целия пост
# 76
За 900 г - 2/3 от мерителната.
За 1200 - 1 мерителна.
Така е по упътването.

При малката доза си се надига нормално, не стига капака.

Ако искаш със същите пропорции да опечеш 1200 г., при 900 г. трябва хлябът да ти е на 2/3 от казанчето. Ако е повече естествено, че ще опре в капака.

В момента също съм с Горение, но друг модел и хлябът се опича чудесно. Хлебопекарната ми е за 1600 г, но ако пробвам да опека толкова ще опре в капака. Затова правя доза за 1500 и всичко е точно. На твое място бих пробвала с някоя рецепта между 900 и 1200 г. Просто намали съставките, като спазваш пропорциите и виж резултата.
Освен това рецептите към моята машина Горение не мисля, че са удачни и затова си правя други.
Има 4 степени на опичане на коричката, пека на втората.
Виж целия пост
# 77
blue.angel, за 900 г слагаме 5-6 г мая.
За плика е ясно, но въпросът е, че искам домашен топъл хляб, който да ям веднага с масълце. А чупи зъби Laughing иначе после омеква.

Вела,  когато правиш пълнозърнест или с друг тип брашно, на коя програма печеш?
И после при рязане рони ли се много?

...
Редактирам - 3 грама за 900.
Виж целия пост
# 78
На програма за пълнозърнест и да рони се. Обаче за 1500 г. слагам 550 г. брашно грахам и си мисля че е нормално при него да се рони повече. Допълвам със 150 г. бяло и 200 г. ръжено пълнозърнесто. Това е с 13 г. прясна мая. Като стане студено увеличавам маята с 1г. Ползвам само прясна мая.
Виж целия пост
# 79
Благодаря! Поне за роненето да знам, че не е в нас причината...
Правим домашен хляб повече от 10 г., никакво ронене няма, явно няма да я бъдат нещата с машината.
Виж целия пост
# 80
Намали маята на 3 грама и пак пиши как е.  Тоест, пробвай с 1/2 мерителна лъжичка. И аз не вярвах, но наистина става супер с по-малко мая. Но това е за бяло брашно, за пълнозърнесто, ще стане малко сбит.
Добавям и още нещо. Пробвай да увеличиш малко водата. Твърд ми ставаше хляба, когато спазвах точно рецептата. Увеличих водата с 40-50 мл и винаги вадя мекичък хляб.
Рецептата ми е:
- 360-370 мл вода
- 1 1/2 малка мерителна лъжичка сол
- 1 1/2 голяма мерителна лъжичка захар
- 4-5 супени лъжици олио - слагам на око
- 600 гр. брашно
- 3,5 гр. мая суха на Йоткер
Нямам гаф до момента, винаги става прекрасен хляб. Да не те притеснява това, че тестото става меко и неоформено. Като се изпече, е супер. Експериментирай, не се притеснявай. Пробвай с повече вода, по-малко брашно. Но в рамките на 40-50 мл течност или 40-50 гр. брашно - едно от двете, не и двете едновременно. Ще си намериш рецептата. Другото, което прави хлябчето меко, е да го оставя около 20-30 мин в пекарната, на подгряване. Така коричката омеква, а хлябчето остава топло. Не се отказвай от пекарната.
Виж целия пост
# 81
По рецептите които ползвам за 900 гр. хляб зависи дали е бял или примесен с пълнозърнето или друго брашно слагам от 1 ч.л. (малката мерителна) до 1 1/2, 1 1/4 ч. л. суха мая.
Виж целия пост
# 82
Сега мерих с везната. 5 се оказа цялата лъжичка, 3 е 2/3. т.е. с 3 правим 900 г.
Не става сбит, по-скоро е странен, не едно цяло, там където са бъркалките направо се чупи на 2 филията като я срежа...
Виж целия пост
# 83
Сега мерих с везната. 5 се оказа цялата лъжичка, 3 е 2/3. т.е. с 3 правим 900 г.
Не става сбит, по-скоро е странен, не едно цяло, там където са бъркалките направо се чупи на 2 филията като я срежа...
Допълних си горния пост, опитай някой от триковете, които написах.
Виж целия пост
# 84
Скрит текст:
Здравейте! Имаме хлебопекарна Gorenje BM1200BK, която днес за пореден път ме разочарова и само вие можете да я спасите от сигурна смърт.
Проблемът - има 2 варианта - 900 или 1200 г, като правим 900 на режим dark, отдолу става камък, отгоре е ок. Ако пуснем на medium ми е суров, на light не сме и опитвали. Четох тук, че горната част се пече от нагряването капака, но като сложим количествата, както са в упътването, това чудо бута капака, тестото омазва всичко и после чистенето е голяма играчка. Естествено не се опече отгоре хич. Може би с налучкване по-малко количество? Но пак ни е много, 900 за тримата ни стига за седмица, уж взехме тази, за да имаме вариант, когато каним гости.
Иначе вътре е мек, но не знам, нещо не мога да кажа - харесва ми. Нищо общо с домашния във фурната, дори само такъв, който се забърква и не се меси.
Ако някой има такъв модел, нека сподели. В машината ли е проблемът?

П.П. Приемам препоръки и за други марки, имам здравословен проблем и рядко си позволявам въглехидрати, искам когато реша да хапна една филийка да е нещо наистина добро...
в повечето случай проблемът е в задмашинното устройство - т.е. човека  hahaha не спазваш правилата на хлебарите. Laughing
има едно основно правило според мен, което трябва да се спазва - следене консистенцията на тестото.  ако видиш, че то е втасало преди изтичане времето на програмата спокойно можеш да я прекъснеш и да минеш директно на програма печене. за следващият път си направи извода, че може би маята ти е в повече за това количество брашно и поради тази причина тестото втасва по-бързо. коригирай я при същата рецепта.
също така трябва да се отбележи, че в момента времето все още е топло и е нормално тестото да превтасва. зимата при същата рецепта е възможно нещата да се оправят ако се спазват сегашните пропорции.
често е споменавано, че има разлика и в самите брашна от една и съща марка. това също оказва влияние.
има разлика и в "силата" на втасване при различните видове маи.
не на последно място е възможно и погрешен избор на програма. ама всичко това е описвано в старите теми , а вероятно и на първа страница го има.  Laughing

пп. направи хляб като за гости и ме покани на дегустация. да видиш тогава мъмрене  hahaha
Виж целия пост
# 85
blue.angel, ще пробвам с малко повече течност, ще пробвам и с мляко, мерси Simple Smile

...има едно основно правило според мен, което трябва да се спазва - следене консистенцията на тестото...
Е, то ако сме будни, ще си го забъркаме и бухнем във фурната, идеята за машина ни беше да си спим спокойно, а на сутринта да ни посрещне топъл хляб Simple Smile

Скрит текст:
Знам, че има много писано, но колкото повече чета, толкова повече все отказвам. Не обичам сложните неща, нямам нерви се четене и експерименти.
Ако те каним ще е на ръчен хляб, няма да се излагаме, я Trollface там поне никога не сме имали фал...
Виж целия пост
# 86
Е, то ако сме будни, ще си го забъркаме и бухнем във фурната, идеята за машина ни беше да си спим спокойно, а на сутринта да ни посрещне топъл хляб Simple Smile

Скрит текст:
Знам, че има много писано, но колкото повече чета, толкова повече все отказвам. Не обичам сложните неща, нямам нерви се четене и експерименти.
Ако те каним ще е на ръчен хляб, няма да се излагаме, я Trollface там поне никога не сме имали фал...
[/quote]
когато си приспособиш твоя рецепта подходяща за твоите машина и вкус, тогава може да оставиш машината да действа сама. иначе плътно до нея. Laughing
Скрит текст:
аз искам да видя резила. той ми "говори"  hahaha
Виж целия пост
# 87
Благодаря! Поне за роненето да знам, че не е в нас причината...
Правим домашен хляб повече от 10 г., никакво ронене няма, явно няма да я бъдат нещата с машината.
9 години изкарах с Мулинекс 5000 и пълнозърнестият ми хляб с грахам също се ронеше. Затова мисля че не е от машината,
Виж целия пост
# 88
Имам предвид правенето на хляб с машина като цяло, не конкретната марка Hands Plus1
Виж целия пост
# 89
И аз отскоро съм с Горение, малка е, максимумът и е 900 грама хляб. Когато правя рецептите за 900 грама, също излиза от твата и опира в капака. Последния път, по съвет на приятелка, направих следното: Сложих олиото и водата така, че общо да се получи 1 и 1/2 мерителна чаша течност, спазих другите пропорции. Стана много хубав хляб, но пак малко излезе от тавата. Беше запечен отгоре, но леко, Затова пуснах само запичане за 10 минути. Следващия път леко ще намаля и маята, вместо 1 и 1/2 малка мерителна лижичка, ще сложа 1 и може би съвсем малко. А, смених и брашното. Ползвах на София Мел, последно на кастело от Лидъл. По-леко и не толкова плътно е, стана по-добре.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия