Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Положително качество ли е патриотизмът, или признак на слабост?

  • 5 379
  • 273
Аз като емигрант съм поел доста  негативи от български "патриоти", обвиняващи ме в родоотстъпничество, както и от местни, третиращи ме като излишен навлек.

Та в 21-век, в ера на безгранична информация и облекчаване на граници, колко хора още мислят, че е достойно да заявяваш, че имаш субективни пристрастия от такъв характер? Признак на какво е да се самоопределяш за "патриот"?
Виж целия пост
# 1
Зависи какво разбираш под патриотизъм - хора, които носят тениски с образа на Левски, или хора, които държат на себе си.
Човек трябва да помни от къде е и да не приема автоматично, че всяко чуждо нещо е по-добро. И аз харесвам чужди култури, храни, стоки и т.н., но не за сметка на своята природа. Като например онези, които "забравят" български, щом се преместят в друга държава.

Има хора, за които всичко българско е по-долно качество - точно те са долнопробни (знам, че пускаш темата, заради коментара в другата тема). И то по природа - заради това, че имат такъв начин на мислене, а не защото са "родоотстъпници".
Виж целия пост
# 2
      А да се правиш на по-католик от папата положително ли е. Нагледала съм се в чужбина на българи , плюещи по България и правещи се на какви ли не и срам голям , ако ги припознаят за нашенци. Колко е бил проницателен Алеко с "Пази боже, сляпо да прогледа". Виждайки го това 20+ години край себе си, определено смятам, че ни е най-българската черта себеунижението да се правим на каквито не сме. Край мен африканци, индийци, ливанци  са горди с потеклото, земята, народа си, само ние не знаем от кой свят сме, но за всеки случай се срамуваме и гледаме да се снишим и претопим.
Виж целия пост
# 3
Къде са тези патриоти? Аз мислех, че модната тенденция са твърденията "нема такава държава", "това (винаги негативно) може само тук да се случи!" и "той бъгаринА (отново нещо отрицателно)".
Виж целия пост
# 4
  Аз нямам такива патриотични нагласи, що се отнася до страната ми, но много си обичам родния град.
  В днешно време такива крайности, като “Това само в България може да се случи”, “Само в България всичко е зле” или “В чужбина всички са студени, психопати и Т.н.”, “ В еди коя си страна храната е гадна, климата е гаден”, за мен са страшно неуместни.
  Имаме достъп до информация за всяко кътче на света, имаме възможност да пътуваме, да опознаваме различни култури, места, хора, а вместо това се забиваме в стереотипи. Кому е нужно?
 
 
Виж целия пост
# 5
На мен са ми най-забавни икономическите емигранти, претендиращи да са родолюбци. Обичам да ги бъзикам, че са хъшове. Wink

България е едно много хубаво място, с чудесен климат, бели хора (макар още да влачат вредни социалистически и ориенталски навици), мир, спокойствие и цивилизованост.

Намирам за напълно възможно някой ден да се появят причини да се пренесем обратно. За сега обаче се чувстваме комфортно у мащехата. Намирам за кухи подмятанията, че съм бил безродник, дърво без корен, дезертьор и прочие.

Ако Несебър не беше на обратната страна на глобуса нямаше да помирисвам Карибите. За ракията да не говорим.  Wink Много по-трудна за дестилация и по-вкусна от уискито, ни недооценена от българските абонати.
Виж целия пост
# 6
Авторе, а ти чувстваш ли се патриот?
Виж целия пост
# 7
Авторе, а ти чувстваш ли се патриот?
Да се "чувствам патриот", не. Виж ме колко далеч съм забягнал.

Иначе членски внос за патриотизъм няма, та ако обстоятелствата го изискват и аз мога да се обявя за такъв, както политиците. Да се представяш за патриот е безплатно.
Виж целия пост
# 8
Тогава не разбирам защо толкова се впечатли на определението "родоотстъпници" от съседната тема? След като се чувствате добре там, където се намирате и живота ви е хубав, тогава какво значение има дали сте патриоти, родоотстъпници емигранти и т.н.

Лично аз се дразня на изказвания от рода на "Някой ден ще се върнем, но сега сме добре там, където сме". Кога ще се върнете? Когато в България нещата се оправят. Но нали някой трябва да стои тук, за да оправи нещата. За мен тези, които съзнателно направиха избора да останат в страната и да не се превърнат в емигранти са истински патриоти.
Виж целия пост
# 9
Лично аз се дразня на изказвания от рода на "Някой ден ще се върнем, но сега сме добре там, където сме". Кога ще се върнете?
Спориш в въображаем събеседник, или цитираш мен с удобни грешки?

Не съм писал, че "ЩЕ" се върнем. Аз не съм икономически емигрант и икономическото стабилизиране на България (от което има още много да се иска) няма да промени позицията ми. Аз си бях повече от добре финансово в България. Емиграцията свали драстично и дълготрайно стандартът ми на живот за сметка на други положителни промени.
Виж целия пост
# 10
Според мен човек трябва да бъде космополит,уважаващ корените и традициите си така,както уважава и чуждите.
Патриот с уклон към фанатизъм,си е..Ами фанатизъм.
От друга страна,човек без история на произход и потекло,или отричащ се и неуважащ ги,е като листо носено от вятъра...
Баланс му е майката..Мярка и в патриотизма ,както и във всяко друго нещо.
Виж целия пост
# 11
Иначе членски внос за патриотизъм няма, та ако обстоятелствата го изискват и аз мога да се обявя за такъв, както политиците. Да се представяш за патриот е безплатно.
Всъщност - има. Да си плащаш данъците и да участваш в обществения живот, за благото на родината. Като живееш в нея и носиш последствията от неуспехите си да я подобриш.
А иначе, да - плямпането е безплатно.
Виж целия пост
# 12
Патриотизъм означава любов към родината.
Естествено,че това е нещо положително.
Което няма нищо общо с емиграцията.
Има много емигранти,които също обичат България.
Виж целия пост
# 13
Лично аз се дразня на изказвания от рода на "Някой ден ще се върнем, но сега сме добре там, където сме". Кога ще се върнете?
Спориш в въображаем събеседник, или цитираш мен с удобни грешки?
Говоря по принцип, не те цитирам.
Имам предвид тези, които ще се върнат, когато България се оправи. Но ако може друг да осъществи промяната към по-добър живот.
Виж целия пост
# 14
Коя е другата тема, за родоотстъпниците?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия