Хайде на бъзака!

  • 5 398
  • 41
Здравейте! Започнахте ли да берете бъзак? Гледам, че вече има узрели плодове за приготвяне на сироп.

Виж целия пост
# 1
Аз направих 5 три литрови буркана- ред бъз ред захар. Горе долу по 1,5-2 кг захар на буркан ми отиде. Минаха около двайсетина дни, през които го бърках. Оня ден реших да прецеждам и наливам в бутилки, ми то се вкиснало. Имаше горчив вкус. Изхвърлих го, сега ще пробвам пак. Рано ли го обрах, уж зрънцата бяха черни, малко захар ли им беше... Ще пробвам да суша сега.
Виж целия пост
# 2
Аз за първи път сложих да ферментира за сироп. По случайност си купих от една баба, че цял ден я гледах срещу работата ми и ми стана жал, дори не знаех какво купувам. Аз го наложих с мед и по неин съвет няма да го бъркам до 20-ти ден. След това всеки ден с дървена лъжица и така до 35-40 ден ще го прецедя. Дано се получи.
Вие коснумирали ли сте преди и как ви се е отразил?
Виж целия пост
# 3
Аз съм правила и преди години, пак така ред бъзак, ред захар, горе долу 1 към 1. Не си спомням бъркаше ли се, обаче сега захарта най- отгоре не се беше разтворила и затова реших да бъркам. Ама преди нямах проблем, не се вкисна. Какво се обърка сега не знам.

Иначе консумирахме с ММ по 1 лъжичка сутрин. Съхранявах го в хладилника, след като го бях прецедила.

Иначе трябва да се внимава, защото зелените зрънца били отровни. Внимателно го чистих. Свалях зрънцата с вилица, лесно е. Иначе и цапа доста.
Виж целия пост
# 4
На картинката се вижда черен бъз, за който знам, че не става за сироп.
Ние правим сироп от бъз с белите цветове на бъза.
40 големи съзцветия се заливат 4л вода, престояват на хладно24ч.Прецежда се през марля и се смесва с4кг захар и 4п лимонтузу.Бърка се ,докато се разтвори.Налива се в бутилки и се прибира на хладно.
Виж целия пост
# 5
То, че е лесно - лесно е, но е бавно и си е занимавка, а и се оцветяваш целия. Използват се само напълно узрелите зърна на плода. Оронват се внимателно с вилица и се подреждат в големи буркани на пластове със захар като се завършва с по-дебел слой захар. Накрая, върху буркана се слага марля сгъната на няколко пласта и се захваща с ластик. Държи се на тъмно (или поне непряка слънчева свтлина) и хладно място около 40 дни. Ако все още има неразтворена захар се разбърква с дървена или пластмасова лъжица. Следва прецеждането на сиропа през марля. Аз го правя в бутилки от зехтин, защото са тъмни и от дебело стъкло. Не ги препълвам! Прибирам ги на тъмно и студено, а когато отворим някоя за консумация се прибира в хладилника.

Пие се сутрин на гладно по 1 с.л. 10 минути преди ядене.

На картинката се вижда черен бъз, за който знам, че не става за сироп.
Ние правим сироп от бъз с белите цветове на бъза.
40 големи съзцветия се заливат 4л вода, престояват на хладно24ч.Прецежда се през марля и се смесва с4кг захар и 4п лимонтузу.Бърка се ,докато се разтвори.Налива се в бутилки и се прибира на хладно.

Мария, разбира се, че става за сироп и аз именно това, което се вижда на снимката имам предвид.
Виж целия пост
# 6
Черен бъз (Sambucus nigra), или свирчовина, е дървовиден вид бъз с черни плодове.




Бъзак (Sambucus ebulus), или тревист бъз (още бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе), е тревисто многогодишно растение.



Много се бъркат двете, затова пускам снимки за ориентация.
Виж целия пост
# 7
Миме, рано си го сложила.
Сега му е времето.
Виж целия пост
# 8
Да не е сложила от първия вид? Той узрява по-рано.
Виж целия пост
# 9
Ние (аз, майка ми, свекърва ми - която от нас има достъп през август) го правим от бъзак. По-разпространен е при нас, а може би и по принцип, не знам. Ред плод, ред захар - с еднакви дебелини. Завършва с дебел слой захар, даже ако се стопи по време на престоя, допълвам. Марля отгоре, да диша и стои 40 дена. Не знам трябва ли или не на слънце - миналата година ми беше на западната тераса, но тя е остъклена и следобед пускаме пердета. Дефакто не е на пряка слънчева светлина, но пък става много топло. След това прецеждам, даже не през марля (с марля/тензух става мазало), а през обикновена голяма цедка и после държа в хладилник. Стори ми се миналата година леко ферментирал, но в хладилника му се оправи вкуса.
На нас давам по 1 с.л., на децата - по 1ч.л. сутрин на гладно.
Виж целия пост
# 10
Явно съм го сложила рано. Ще пробваме пак.

От втория вид сложих, не дървовидния, при нас тази година зрее на етапи, в момента също има доста зелени зрънца, както и презрели.

Моят го държах на една маса до прозореца, има спусната вертикална щора, ама все пак и слънцето пече целия следобед. Ама и преди го държах там.
Виж целия пост
# 11
А кое се прави на ред плод, ред захар- бъз или бъзак?
Виж целия пост
# 12
Fiona1, бъзака.
Виж целия пост
# 13
Много трябва да се внимава,защото зелените зрънца са отровни.

Правя и от трите вида-бял бъз,черен бъз и бъзак.
По същия начин-ред бъз,ред захар.
Сиропът от белия бъз го консумираме веднага след като е готов.
Тази година сипах една част във формичка за лед и после прибрах кубчетата във фризера.Мисля да ги ползвам,като правя домашна лимонада.

Черният бъз го брахме,докато бяхме на планина.Ходих с две жени от местните.Те гледат да не берат край пътя.
Виж целия пост
# 14
Последно не разбрах има ли значение дали ще бера бъз или бъзак? И на колко малки деца може да се дава , че ми казаха , че бил токсичен, ако не е разреден в точните пропорции! Препоръчаха ми да си купя от аптеката! Преди са ми правили , а сега искам аз да си направя , ама ме е страх защото не съм наясно какво точно да бера и как да го почистя!:(
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия