Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 27

  • 26 510
  • 741
# 735
Не че ги мориш от суша, просто нямат корени, с които да стига влагата до листата.
Виж целия пост
# 736
Здравейте на всички, като разглеждам вашите цветя се чудя как се справяте с отглеждането? Аз имам проблем с една орхидея, която получих скоро като подарък. Надявам се, че ще може да ми помогнете с идеи и съвет. Орхидеята беше в отлично състояние с два цветоноса. Поливанане н 2 седмици. Постепенно завяхна и се сбръчка най-долното листо, после и следващото. Реших да. Я разровя, оказа се, че корените са жълтеникаво-кафяви и ги изрязох с дезинфекцирана ножица, напудрих с канела и засадих само в кори от Лидл. Едва я закрепих, защото остана почти без корени, само с един около 5-6см. Отрязох цветоносите над първата жива пъпка, за да не я изтощават. Същия ден опръскват листата и леко навлажних корите отгоре. Обаче завяхването продължи, консултирах се в Хоуммакс и взех тоник за възстановяване, но не помогна, вече и по-горните листа започнаха да се отпускат. Затова реших да я сложа над вода и завих корените с кесия. Посъветвайте ме какво мога да направя, нямам умения да отглеждам тези цветя, но ми се иска да се науча.
Ами от тези снимки изобщо не виждам да се спаружват листата, може би само най-долните, които са "бебешките" и те си отпадат все по някое време... а и виждам не само един корен. Бих сложила в по-малка саксийка с кори и малко сфагнум отгоре, закрепена с пръчки да си стои права... Сега добре се е написла с вода (мокри са й корените) и бих оставила за 3-4 дни на сухи кори, а после бих накиснала с корите в разтвор на фунгицид. Тая канела много се хвали, но аз ефект от нея не съм видяла... По снимките не виждам да е чак толкова страшно положението, колкото по описание Simple Smile Успех
Виж целия пост
# 737
А в тъмен цвят ли цъфти това растение? Нещо в лилаво?
Според мен също има достатъчно корени за връщане в кори. И с поливане през две седмици сега посред зима, няма начин да се пресуши. По-голям е шансът да се постигне обратният ефект. Изсъхваха ли хубаво корите за две седмици?
Виж целия пост
# 738
Благодаря на всички за отзивчивостта и помощта! За две седмици корите изсъхваха напълно, дори и конденза по стените изчезваше за това време, а корените ставаха сивкави с лек зелен оттенък. Относно корена, наистина са няколко по-късички, дългият е само един. И наистина не изглежда като загиващо цвете, надявам се да се съвземе. Може би  трябва да а я посадя в кори и да я оставя на спокойствие. Благодаря още веднъж и приятна вечер! Забравих да допълня, че е лилава, не много тъмна, а по края лилавото изсветлява почти до бяло.
Виж целия пост
# 739
Действително на снимки изглежда по-добре от колкото по описание. Сложи я в малка саксийка със сустрат за орхидеи и я поливай когато се засуши.
Канелата е за запечатване на току що отрязано място за да не влизат вредни елементи. Здрави корени не бива да се третират с канела тъй като възпрепятстват поемането на водата чрез корените.

Периодично оглеждай долната страна на листата, които са почти долепени, а и другите за вредители. Такива места са им любими.
Виж целия пост
# 740
Здравейте пак.Докато се оплача тук от орхидеите и..доста от тях пуснаха цветонос😂, не можах да повярвам.Много им се радвам.Станах и доста смела, страх ме беше преди да прихващам цветоносите, сега-не, всички защипани в посоката, която искам-нагоре😁.Имах и една мини, днес при поливането видях, че има много въздушни корени, като  разрових да видя защо така, сякаш гъба(изкуствена) беше пъхната под основата на орхидеята🤔.Едно кафяво такова нещо, че и доста извадих и хвърлих.Ядосах се и я присадих директно в нормална саксия(беше си в мъничката), ако иска да става 'човек'🤣.
Надявам се скоро да се похваля с цвят, но...и друг път се е случвало да имам прекрасни цветоноси, много пъпки и ...всичко да изкапе, та...надявам се на цвят Simple Smile
Виж целия пост
# 741
Заповядайте в новата тема! Цъфтежен сезон е, нека я напълним с красоти Smiley
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия