Както обяснихме в предишната статия, синята светлина е най-сериозната опасност, на която са изложени очите на децата в нашия все по-дигитален свят. Вредите са реални, последствията – необратими, затова никога не е прекалено рано да започнем да прилагаме упорити и последователни мерки в защита на детското зрение. Добрата новина е, че и в този случай храната може да бъде лекарство, стига да сме осигурили достатъчно наличие на необходимите хранителни вещества.
Всички знаем от деца, че ярките оранжеви, червени и тъмнозелени зеленчуци са полезни за зрението. Това е така, защото те са богати на каротеноиди – растителни пигменти и силни антиоксиданти с безценно значение за човешкото здраве. Каротеноидите са над 500 различни вида, като няколко от тях са от изключително важни за здравето на очите. Сред тях изпъкват лутеинът и зеаксантинът, верните стражи на макулата. Затова и често ги наричат макуларни каротеноиди.Лутеинът и зеаксантинът образуват пигментен слой, който функционира като защитен филтър на макулата. Те буквално поглъщат синята светлина, като не ѝ позволяват да проникне в макулата и да нанесе непоправими щети.
Те са и единствените каротеноиди, които се депозират в макулата, при това със специфични области на отлагане – лутеинът се разполага в периферията на макулата, а различните изомери на зеаксантина – в средната част и центъра. По този начин те осигуряват пълно покритие и надеждна защита на макулата. Според редица научни изследвания повишеният прием на лутеин и зеаксантин се асоциира с повишена макулна пигментна плътност, тоест с по-голяма устойчивост на зрението срещу фотооксидативен стрес.

Можем ли да си набавим достатъчно количество от макуларните каротеноиди само чрез храна?
За съжаление, отговорът е „не“. Действително, лутеин и зеаксантин се намират в немалко храни – тъмнозелените листни зеленчуци, тиква, моркови, кайсии, спанак, домати… И въпреки това, дори най-здравословната диета не може да осигури дневен прием на повече от 1 – 2 mg от ценните вещества. В същото време общата препоръка, базирана на научни изследвания и подкрепена от Американската оптометрична асоциация, е за прием от 10 мг лутеин и 2 мг зеаксантин на ден. Спанакът например е сред храните с най-високи стойности на макуларни каротеноиди. За да постигнем препоръчителната дневна доза обаче би трябвало всеки ден да консумираме около 3 чаши пресен спанак! Колко деца са способни на такъв подвиг?Вторият много важен фактор е характерната нестабилност на каротеноидите – тяхната наличност значително намалява при продължително или неправилно съхранение на продуктите, топлинна обработка. Усвояването им изисква баланс с подходящи растителни мазнини.
След всичко това е съвсем закономерно да се запитаме дали все пак добре подбраните хранителни добавки не са оптималният вариант да защитим очите – своите и на хората, които обичаме.


Можете да зададете всичките си въпроси, свързани с детското зрение, до 2 октомври в
консултативната ни тема.