Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Здравите кости зависят от детството – спечелете безплатна консултация с педиатър

  • 1 352
  • 45
Може би не сте предполагали, но основата на здравата костна система се поставя още в най-ранна детска възраст. Всъщност формирането ѝ в детството и юношеството е предопределено още от вътреутробното развитие на човека. През бременността си жената вече трябва да се грижи за костното здраве на бебето.
В развитието на човешкото тяло има два пика на бързо нарастване – първият е до 2-годишна възраст, а вторият е между 11-ата и 14-ата година при момичетата и 13-ата и 17-ата година при момчетата. Именно в периода на полово съзряване скоростта на натрупване на костна маса в гръбначния стълб и бедрената кост се увеличава 5 пъти. Костната тъкан, натрупана при момичетата в този период, е приблизително равна на количеството кост, която се губи в продължение на 30 години след започване на менопаузата. Казано с други думи, детството е като спестовна касичка за костите. А ако “таванът” на пиковата костна маса не се достигне в детството и юношеството, рискът да се развие остеопороза в бъдеще е сериозен.  

Грижата и вниманието към бебетата и техните майки в Медицински комплекс “Д-р Щерев” не приключва само с проследяването на бременността и раждането. Това е и причината при нас да работят едни от най-добрите и усмихнати педиатри. Те ще ви дадат безценни съвети както за правилното развитие на вашето съкровище, така и за неговото хранене. Важно е да знаете, че именно правилното хранене и достатъчният прием на калций, витамин D, белтъци и минерали са от изключителна важност.

Включете се в играта на Медицински комплекс “Д-р Щерев”

Медицински комплекс “Д-р Щерев” ще подари на родителите на петима малчугани по една безплатна консултация с един от педиатрите на комплекса – д-р Милка Дикова или д-р Иван Стаменов. Единственото условие е до 22.09.2019 г. да отговорите с коментар правилно на въпроса “Как по естествен начин детският организъм може да си набави витамин D?”
Запознайте се с общите условия на активацията ТУК
# 1
От слънцето.
Виж целия пост
# 2
Чрез излагане на слънце.
Виж целия пост
# 3
От слънчевите лъчи
Виж целия пост
# 4
Естествен начин е повече разходки на слънце.
Виж целия пост
# 5
Чрез често излагане на слънце.
Виж целия пост
# 6
От слънчевите лъчи
Виж целия пост
# 7
`Чрез кожата-слънчеви лъчи.
Виж целия пост
# 8
Повече слънчеви разходки.
Виж целия пост
# 9
Слънцето е естественият източник на витамин D.
Виж целия пост
# 10
Чрез повече излагане на слънце.
Виж целия пост
# 11
Набавя се чрез кожата, при излагане на слънце.
Виж целия пост
# 12
Чрез излагане на слънце
Виж целия пост
# 13
От слънчевите лъчи
Виж целия пост
# 14
Естествения витамин Д се приема от слънцето. Най-много витамин Д се поема от ръцете и краката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия