Как, кога и защо да издадем дебитна карта на детето си?

  • 2 905
  • 3
Ако вече сте решили да отглеждате деца, може би сте наясно, че от вас зависи и да помогнете на тези малки човечета да се превърнат в сериозни и отговорни млади хора.

Със сигурност започвате да мислите за всичко, на което трябва да ги научите – как да ходят, да говорят, да карат колело, как да споделят вещите и играчките си с останалите деца и още безброй други неща.

Замисляли ли сте се дали и как точно трябва да ги научите на всичко, свързано с управлението на пари?
Ако попитате някого, едва ли ще може да се сети за конкретен финансов урок, който е научил като малък. Повечето от нас най-вероятно сме придобили уменията си да боравим с #пари през личния си опит и на база проба-грешка. Немалко са и хората, които се сблъскват със следните проблеми дори като възрастни:
-   Развиват финансова зависимост – към родителите, други близки и приятели или към партньора си, ако не се чувстват достатъчно сигурни в познанията си за управлението на личните финанси.
-   Имат изкривени ценности – вярват, че щастието се измерва в пари и зависи само от материалните неща, които могат да си позволят с тях – играчки, техника, коли, имоти и т.н.
-   Затъват в дългове – ако не успяват да приоритизират и разпределят правилно финансите си или да се придържат към определен бюджет.
-   Загубват увереност – несигурни са, че ще имат достатъчно средства, с които да посрещат задълженията си всеки ден и това им пречи да живеят пълноценно.
-   Имат семейни конфликти – доказано е, че най-честите спорове между партньори са именно за пари и неправилното изразходване на семейния/общия бюджет.

Ето защо нашата препоръка е да започнете да възпитавате финансовата култура в децата си колкото се може по-рано. А това става най-лесно с практика. Не казваме да откриете сметка на детето си и най-безотговорно да му прехвърлите голяма сума пари, които да харчи безразборно.

Решението е много просто – издайте му детска дебитна карта
Повечето хора все още гледат на дебитната #карта като нещо специално, сложно и донякъде ненадеждно, защото не сме израснали с тях. Те обаче са неотменна част от ежедневието ни и се налага бързо да свикнем с тях, както и с различните възможности за онлайн и мобилно банкиране, които вече почти всяка финансова институция (и не само) предлага.

Добре, ами децата?
За децата дори е по-лесно, тъй като те още от ранна възраст започват много интуитивно да боравят с различни устройства и понякога се справят дори по-добре от възрастните.
Точно както се учат да шофират, така трябва да се научат и да използват различните финансови инструменти, защото ще им се налага да го правят през целия си живот. Хубаво е детето ви да знае как да проверява и плаща сметки, да разпределя бюджета и изобщо да управлява парите си, за да сте спокойни, че ще се оправи, дори когато напусне дома ви и вече няма вие да се грижите за джобните му.Звучи супер, но откъде да започнем?
Най-лесният начин е като издадете на детето си допълнителна дебитна карта към вашата собствена или накратко – детска дебитна карта като тази.
Картата е подходяща за деца от 10 до 14 години и няма такси за издаване, обслужване и използване на ПОС терминали както в страната, така и в чужбина.

Ами ако си забрави ПИН кода или загуби картата?
Това не би трябвало да ви притеснява, тъй като от началото на април 2019 г. вече е възможно да плащате с безконтактни карти суми до 50 лв., без да е необходимо въвеждането на ПИН код. Тази сума си е предостатъчна за едно дете, нали? А ако случайно загуби или му откраднат картата, можете лесно да я блокирате с няколко движения в Булбанк Мобайл. Няма проблем и ако не сте си активирали приложението за мобилно банкиране – трябва единствено да се обадите на центъра за контакт с клиенти и картата отново ще бъде блокирана.

Спокойствие, което не можете да си осигурите с пари в брой

Имате възможност да следите и да контролирате разходите на детето си така, както прецените за най-добре – например какъв да е дневният #лимит. Също така по всяко време можете да виждате в какви търговски обекти и за какво харчи пари. Което си е направо супер, особено ако сте го изпратили на екскурзия или лагер и се притеснявате да му поверите по-голяма сума. Ако прецените, можете дори да ограничите използването на картата в определени търговски обекти, които ви се струват опасни или неподходящи за деца – магазини за алкохол, цигари и др.

Ежедневието на семействата с деца безспорно е динамично и забързано. Не трябва обаче да се забравя, че колкото по-рано се изгради финансова култура у децата, толкова по-лесно ще бъде за тях в бъдеще да планират и управляват средствата си разумно. Както за по-малките, така и за самите родители е важно да се прави информиран избор щом става въпрос за лични финанси.

А какъв е вашият подход и смятате ли, че детските карти са полезни и по-удобни както за децата, така и за самите родители?


Ако имате въпроси, не се колебайте да ги зададете в консултативната ни тема, за да получите отговор от експерт.

#UniCreditBulbank
# 1
Не искам да обременявам детето си с карта. Достатъчно карти имам аз.
Виж целия пост
# 2
[/img] 😁😁😁
Виж целия пост
# 3
Тъкмо си взехме личната карта и планирам посещение в банката за издаване на дебитна карта за тийнейджър. Смятам за удобство притежанието на такава карта.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия