Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Морски свинчета - 8

  • 24 380
  • 664
# 15
SobSobSob: Нашия Хари си замина
След три дни интензивна терапия с антибиотик и тонизиращи и обезболяващи, нямаше никакво подобрение, той само лежеше и изцяло спря да се храни...Накрая дори нямаше силички да се надигне и да пие. Опитах да дохранвам, но той пак не поемаше. В крайна сметка решихме да го приспим, за да не се мъчи, защото на практика го обричахме на гладна смърт, пък и той самият много страдаше.
Ужасно много ни липсва...Все имам чувството, че ще квикне, ще се шмугне отнякъде....

Но на този етап няма да вземаме друго. Решила съм, че следващите задължително ще са поне 2, но след като осигуря и достатъчно голяма къща за тях.
Виж целия пост
# 16
Толкова съжалявам!

Хари имаше специално място в сърцето ми, защото ти така увлекателно и с любов разказваше за подвизите му, че ми се струваше, че го познавам. Историята с мушмулата ми е любима, малък крадльо на мушмули.

Вярвам, че сте постъпили правилно, като сте му спестили последните дни.

Липсват ни мишлетата, и на нас също ни липсва Малечка. Току забравям, че я няма, все съм с нагласата, че още си имам шестте прасенца, като давам храна броя и се озъртам да видя кой липсва и се сещам... Тя беше на 8 месеца, детенце на практика, сега купих био тиква за останалите, току се замислям, че сестра и ще пробва тиква за пръв път и ми минава през ума, че Малечка изобщо не дочака есента. А беше пълна с енергия, любопитна, не вървеше по пода на клетката, а скачаше по покривите на къщичките им. Имаше кафяво личице с малка бяла "капчица" на нослето, тая капчица все беше обърната нагоре с надежда, че й нося нещо вкусно. Такава борба беше накрая, мислех, че щом вече 5 дни успяваме да я поддържаме жива, най-лошото трябва да е минало, но уви.
Виж целия пост
# 17
И аз много съжалявам за загубата ти, Макарон!
Още веднъж искам най-искрено да благодаря за ценните съвети и помощта!

Надявам се скоро пак да се присъединя към клуба Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Здравейте! Съжалявам за Хари. И нашето прасенце от няколко часа ми изглежда унило. Стои свито на топка,но не спира да хапва поне за сега. Писука като отида до клетката,но виждам че не му е добре,не съм му давала различна храна. Като го повдигнах ми се стори по лекичък,за съжаление нямам везна да го премеря. На какво може да се дължи не знам. Сутринта му нямаше нищо. Няма как да го заведа на ветеринар,днес нищо не работи ,но и да работеше едва ли ще открият причината. В моя град няма ветеринар,който да разбира от гризачи. Ще съм благодарна за всякакви съвети.
Виж целия пост
# 19
За начало се погрижете да яде със спринцовка от гранулки, стрити на прах и направени на кашичка. Прасенцата често похапват по малко, когато са болни, но недостатъчно.

Само ветеринар може да помогне. Ако няма добър във вашия град, идете в съседен. Дори и лош ветеринар ще обезболи прасенцето и ще даде гастромотулици, за да не се получи стаза.

При свинчетата спад на тегло и намаляване на храненето е общ симптом, който описва всичките им заболявания. Ветеринар ще постави диагноза и ще назначи лечение.
Виж целия пост
# 20
Здравейте, бях писала че се обривам цялата при допир с морското си свинче, спрях му сеното вече близо седмица и за сега всичко е наред
Макарон беше писала, че има алтернативен вариант на сеното, моля да ми кажеш какъв е Simple Smile
Виж целия пост
# 21
Как така си му спряла сеното? Това е основната им храна. Сеното ли ти причинява алергия?
Виж целия пост
# 22
Pinitos, хубаво е, че сте установили точната причина за алергията, но не му спирай сеното, той има нужда от него нон стоп. Две седмици е твърде дълго за такъв тест. 

Сеното само по себе си няма алтернатива, идеята е да опиташ различни видове сено и да видиш към кой вид не си алергична. Отсега ти казвам, че е ужасно малко вероятно да имаш успех със сеното в зоомагазините.

Във форумите за прасенца има много стопани с алергии към сено, ако ползваш английски, може да прочетеш. При теб доколкото разбирам е контактна алергия и засяга само кожата, нямаш проблеми с дишане, сълзене на очи и пр.  Това е лесно за решаване - сеното го сърханяваш в добре затворени пластмасови кутии и даваш на прасенцето с блуза с дълъг ръкав и дълги ръкавици, така че да не пипаш сеното директно. Прасенцето пипаш също с ръкавици.

Много често хората са алергични към семенните кутийки на тревите, които се появяват през април-юни и които присъстват в първия откос сено. Т.е. ако пробваш 2ри и последващ откос висококачествено сено, вероятността да си алергична към него намалява. Ако си от София, драсни едно ЛС и мога да ти дам мостра втори откос от https://www.heukauf.de/, https://www.zollernalb-heu.de/ и https://www.allgaeuer-heustadl.dе. Те са хем качествени, хем на прилична цена, хем с повечето превозвачи спокойно може да ти бъдат доставени. Има много малко семенни кутийки, ако изобщо (не съм виждала, но в огромния кашон може и да има някъде).

Сеното, което се води "хипоалергенно" (неформално разбира се) е това: https://www.thehayexperts.co.uk/orchard-grass.html Казвам хипоалергенно, защото във форумите всички го препоръчват на силноалергичните стопани и засега не съм срещала оплаквания от него. То е втори откос dactylis glomerata, моносено, т.е. на ливадата няма никакъв друг вид треви и растителност, които евентуално да причиняват алергия. Малките опаковки са много скъпи, но големите кашони са на приемлива цена.

По-горе написах, че е малко вероятно да имаш успех със сеното от зоомагазините. Причината е, че там отива изобщо най-нискокачественото сено от съответната реколта. Това лято не бях преценила сеното както трябва и две седмици трябваше моите да ядат сено от зоомагазините. Мръщиха се, чумериха се, не ядяха, обявиха стачка. Не ги виня, сеното беше прашно, жълто-кафяво, късо, клечкаво, пълно с какво ли не като растителност. Това лято опитах да намеря добър български производител на сено. Звънях на няколко в Софийска област, обяснявах какво искам и предлагах повече от прилична цена - ако една бала 20 кг струва лев-два, аз предлагах 1 лв на килограм за бала от 20 кг, но исках насреща да е косено високо в планината, на чисто място, да не е било мокрено сеното, но и да не е изгоряло от стоене на слънцето, да е зелено, ароматно, да няма клечки, тръни и боклуци, да не е балирано в рулонна бала, а в малка бала, да го видя, пипна и помириша първо и т.н. Е няма такова. Най-приличното българско сено се купува от фермите за коне, като дори там, където съм ходила на езда, сеното е доста по-некачествено от това, което купувам от Германия.

На една поляна, от която ходим да берем трева, видяхме кърпикожух/есенен минзухар. Те балирали обаче... После стопаните ще има да се чудят защо животните им не близват сеното. И дано не го ядат, де, защото минзухарът е силно отровен. Мисълта ми е, че масовият производител не контролира какво има в плика сено, коси се наред каквото е пораснало на полето и това се дава, няма как да знаеш към какво си алергична и съответно да избягваш алергена.
Виж целия пост
# 23
Много искам 2 голи черни морски свинчета. Дали се прадлагат в България?
Виж целия пост
# 24
Не ми е известно да се предлагат у нас. Виждала съм в гръцки зоомагазин, но не знам как става прекарването през границата, предвид че трябва технологично време за изработване на ветеринарен паспорт и т.н. Чела съм и за румънски развъдник, но в него май не предлагат точно baldwin/skinny, а други селектирани породи.

Ако са ви легнали на сърце прасенцата, съветвам ви просто да си вземете две. От позицията на човек, гледал си общо 8 прасенца във времето, мога да кажа, че всяко има толкова ярка индивидуалност и характер, че човек престава да обръща внимание на това как изглеждат.
Виж целия пост
# 25
Здравейте, препоръчайте ми ветеринар от Пловдив за морско свинче.
Виж целия пост
# 26
Здравейте, имам личен опит с д-р Костадинов и д-р Костадинова от клиника Новет, гр. Пловдив. Лекували са и са кастрирали двете ми женски свинчета. Доволна съм от грижите и компетенцията им. Какво му е на прасенцето?
Виж целия пост
# 27
Оказаха се гъбички по устата и нослето(срупчета), започнахме лечение.
Виж целия пост
# 28
Здравейте! Искам да попитам нормално ли е моето морско свинче да ака докато му се радваме и докато седи в скута ни, също така и да се напишква. Това го прави всеки път, когато го извадим от клетката. Дали ще спре да го прави или е нормално?
Виж целия пост
# 29
Нормално е, особено ако е още мъничко. С времето започва да им е по-приятно гушкането и повечето добиват повече контрол над тоалетните си нужди, така че дават сигнал, когато трябва да ги върнеш в клетката.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия