За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 8-а тема

  • 54 712
  • 768
# 195
Момичета бих искала професионално мнение - правих малка доза от 101 чушки, изпечените чушки напълних в буркани плътно до горе и залях с маринатата. След варене по 15 мин на запечатаните буркани чушките слегнаха и бурканите не са пълни плътно догоре с чушки.  Има ли опасност да се развалят по този начин?
Виж целия пост
# 196
Няма да се развалят щом са стерилизирани.
Виж целия пост
# 197
Към момичетата, които консервират купешки зеленчуци: каква е нормалната цена за килограм домати, корнишони, продукти за царска туршия (знам, че ѝ е рано на нея)? Питам, защото за първи път ще консервирам и нямам представа кое е разумно и кое не. В София живея, ако това е от значение...

Иначе аз затворих няколко буркана свинско. Обожавам месото в буркани от дете, когато консервирането на месо си беше един от популярните начини да съхраним месото на домашните животни. Купувах си от магазините, но излиза доста "солено" и реших да си направя сама. Направих я по рецептата на баба ми.

свинско месо (в моя случай беше плешка)
морска сол
черен пипер

Месото се реже на по-едри кубчета и се осолява. Оставя се за няколко часа на хладно, за да си пусне, ако има останала кръв. Отцеждаме го, а след това към месото добавяме и черния пипер и объркваме хубаво. Слагаме в буркани, в моя случай бяха на винт, като месото е под "гърлото" на буркана. Затваряме хубаво бурканите и ги варим 3 часа след завиране на водата.
Виж целия пост
# 198
Цените са различни всяка година, реколтите варират - напр. тази година доматите на открито били с ок. 40 на сто по-малко, - едва ли някой ще успее да уцели отсега какви ще бъдат цените през септември\октомври.
Виж целия пост
# 199
Слагаме в буркани, в моя случай бяха на винт, като месото е под "гърлото" на буркана. Затваряме хубаво бурканите и ги варим 3 часа след завиране на водата.
времето е топло за буркани с месо, моят съвет е да ги държиш на студено място/хладилник.  Не че искаш съвет Simple Smile
Доматите тази година са по-скъпи дори сега. Във веригите пускат на промоция дори Рома, може и там да следиш.
Корнишони в последните години купувам на цена 1,80/кг, но избирам съвсем дребни -такива харесвам. Другите са 1,60.
Карфиола пак по веригите пада на 1,20 /брой глава, рядко улучвам, но ако имаш свободно време - може да следиш, иначе цената му  е различна, в зависимост от производството. Когато излиза в началото е скъп, 2,50-3лв/кг, после пада.
Виж целия пост
# 200
времето е топло за буркани с месо, моят съвет е да ги държиш на студено място/хладилник.  Не че искаш съвет Simple Smile

Съвети винаги приемам! Аз съм новак в консервирането и всяка препоръка ми е от полза. Иначе бурканите са в хладилника. Аз малко направих - 5. Не ми се рискуваше като за първи път с по-голямо количество, че после да не ме е яд. 2 от тях дадох на баба ми, че все пак тя ми е учител. Та останалите 3 са в хладилника и скоро ще ги ядем, че наистина не им е сезон. Мерак ми беше просто.

На Димитър Петков домати за консервиране бяха 1,20, но не ми се сториха хубави. В Била също има сега тип Рома - 1,29. Корнишони само в брошура на Кауфланд видях - 0,99 лв., но това беше преди 2 седмици поне. В кварталния плод зеленчук са по 1,50.
Виж целия пост
# 201
Можеш да отидеш на борсата, там цените на всичко са по-ниски определено.
За консервиране аз купувам от там.
Виж целия пост
# 202
Цитат
свинско месо (в моя случай беше плешка)
морска сол
черен пипер
Месото се реже на по-едри кубчета и се осолява
Месото домашно ли трябва да е?От магазина ако е с химикали,сигурно не е добре да се консервира или може?
След като се вари 3ч. в буркана,значи се сготвя.И последно пак ли за готвене на манджа се ползва,или е като русенско варено?
Виж целия пост
# 203
Аз мисля, че не е добра идея да се купуват зеленчуци за консервиране от големите вериги, защото те купуват големи количества, които държат на склад поне една седмица. По тази причина зеленчуците/плодовете не са достигнали пълната си зрялост. На обикновен пазар стоката би била по-зряла и  по-свежа. Разбира се, и аз обикалям големите магазини, и понякога има невероятни попадения. /Преди 2 години търсих пащърнак за сушене за подправка за ястия, и в Кауфланд беше намален яко, защото беше полу-изсушен и това ми намали работата наполовина, но всичко беше до там. Затова го и помня/.
 Моя приятелка , преди да дойдат лятото на вилата си, купуват кашон с пилешки бутчета, които сварява в буркани и после ползва цяло лято за готвене, защото пести време . /това е за консервирането на месото/
Виж целия пост
# 204

Silverstone, месото, ако не е мляно, няма как да стане като русенско варено.
Аз предпочитам буркани,защото после ми е по лесно. Правя супа месо, месо с ориз, с картофи, със зеле  и понякога ей така, само стоплено.. Ако имам възможност/ако има някое ребърце или малък кокал/ слагам и него в буркана, от което се получава желирана част, която домашните харесват.
Виж целия пост
# 205
vasq_5 купешко месо ли ползваш?Иначе и аз затова питам,че ми се вижда по-удобно.Аз съм голям любител на мръвките.Фризерната част ми е малка и кое по-напред,мръвка ли,зеленчук ли?Слагам доста печени чушки.Малко бамя,чушки за пълнене,това,онова и не стига място.
Виж целия пост
# 206
Някой знае ли дали продават по тива време дюли или е рано все още?
Виж целия пост
# 207
Не съм виждала още.
Виж целия пост
# 208
Silverstone, до тази година свинското ми беше домашно, но и от купешко, но от доверен магазин/не от големите вериги/ става.
Наскоро пък се оказах с повече бутчета/не обичам продължително стояли във фризер/ и ги направих в буркани/не ги пържа/. Имам студена маза и вече почти два месеца не са гръмнали. Това е за тези, които казват, че не може по това време да се  консервира.
Виж целия пост
# 209
Мога ли да стерилизирам парен патладжан само 5 Мин, или трябва да е 20?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия