Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Висше в Русия? Заслужава ли си?

  • 643
  • 11
Здравейте аз съм момче 11 клас.
Чудя се да ли си заслужава да следвам в Русия. Аз съм от малък град и няма как да остана да следвам тук, а и просто не искам. Бих следвал нещо в сферата на математика, по- точно някакъв вид инженерство, може би. Бил съм на запад имаме роднини и знам че е много хубаво там. Колебая се между Русия и Германия. Имам много познати които следват в Германия, знам немски някъде ниво B1, трябва ми C1. Също така знам че условията на запад са по- добри, както и качеството на образованието. С документите също ще е по- лесно.

Що се отнася до Русия, знам че в Москва е много хубаво (бил съм там), но до тук друго не знам. Единият ми родител е руснак и знам перфектно руски, затова езиковата бариера няма да присъства.

Общо взето възгледите ми са основани на детска гледна точка, а вече е време и все още се колебая. Не ви карам да ми кажете къде да ходя, а по- скоро, на кратко да кажете каквото знаете. Най- основни неща и особености.

Не се сещам какво още да добавя, ако ви е нужна повече информация пишете. Благодаря Ви ако сте стигнали до тук!
Виж целия пост
# 1
Проучи университетите.
Държавата не е от значение.
Виж целия пост
# 2
В Русия вероятно ще е платено, а в Москва издръжката не е съвсем евтина.
Отделно проверете дали дипломите в избраната специалност се признават за ЕС, защото Русия е извън ЕС.
Виж целия пост
# 3
https://bulgaria.mid.ru/bg_BG/obucenie-v-vuzah-rossii  Има безплатно образование за определени университети. Разгледай тук.
Виж целия пост
# 4
Стара тема - https://www.bg-mamma.com/?topic=970709
На една от пишещите дъщеря й се върна скорострелно.
Тук е описала проблемите ( # 563) - https://www.bg-mamma.com/?topic=983842.555
Можеш да й пишеш, ако искаш.
Виж целия пост
# 5
За инженерство Германия, възможностите са неограничени. А ако някой ден решиш да се върнеш в България, ще си с перфектен немски и инженерни познания, за 1 месец ще си намериш високо платена работа във фирма с немски клиенти. Ако се върнеш разбира се, Успех с избора 🙂
Виж целия пост
# 6
Laughing Тараканов хватает везде...


Става дума за момче, което иска да учи, а не да проявява капризи. А и ще му бъде от полза подобно предизвикателство, защото днешната среда, в която виреят младежите е прекалено стерилна откъм препятствия. Според  мен липсата на казарма е проблем. Дисциплина и характер се градят далеч не в парникови условия.
Виж целия пост
# 7
Ученето в чужбина като цяло е изпълнено с доста предизвикателства от всякакъв характер, не знам къде видя стремеж към стерилност. Самото следване на чужд език, и то инженерна специалност, е достатъчно голямо  предизвикателство.
А дали липсата на казарма е проблем, не е предмет на тази тема. Май има подобна в Клюкарника.
Няма лошо да се пренебрегнат някои битови неудачи в името на доброто и признато в други страни обучение. Дали е така в конкретния случай, нека пусналият темата да си проучи.
Виж целия пост
# 8
Ето това търсех да разбера, сега вече знам че е по- разумно да се насоча към страни от западна Европа. Онази история с хлебарките е доста показателна. Разбира се трябва да имам едно на ум че зависи изключително много от самият университет. Ако някой има какво да казва, спокойно може да споделя Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Образованието в Москва е безплатно. Дори и да не знаеш руски език има нулева година  за изучаването му. Общежитието е около 20 30 лева , а един обяд в студентски стол 5 лева. Самолетни те билети са скъпи. Не е нужна и много висока диплома, нито матури. Доколкото знам резерват над пет и нещо е достатъчен. Аз от преди години знам , че имат качествено образование. Провери си повече. И успех.
Виж целия пост
# 10
Не мога да дам мнение за руските университети, но искам да кажа, че такива тежки специалности като инженерни науки в Германия не биха могли да се учат без  изключително добър немски. Така че ако смяташ да се насочиш натам, сядай си на дупето и яко залягай над езика
Виж целия пост
# 11
Всичко е много относително къде ще му е най-добре на човека, зависи от много фактори - език, програма, университет и малка доза късмет да си доволен от средата, в която си, защото това не е малко. Така че по тази логика съвсем не значи че Германия е най-подходяща за обучение. Руските университети също са много добри, даже там се учи много по-усилено отколкото в Германия, където в някои специалност дават Bachelor of Engineering, но те не са изцяло инженерни. Зависи и за коя сфера на инженерството става дума - от компютърно до авио има много различни университети и специалности. А ако става дума за математика, то Русия безспорно е сила.
Аз помагам на студенти да кандидатстват в Русия и съм чула много добри отзиви както за университетите, така и за средата. Вярно, някои са ми споделяли, че общежитията не са в цветущо състояние,  но досега никой не е попадал на такова нещо като в историята за хлебарките и двудневния престой Simple Smile Има стипендия за обучение в Русия, която се дава на международни студенти, всяка година заминават много деца и наистина повечето са много доволни. Животът в Москва съвсем не е толкова скъп вече, курсът на рублата падна, а общежитията за приети по стипендията са около 20-50 лева на месец.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия