Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Медицинска бележка за отсътвие

  • 6 474
  • 50
# 15
Дописвам се.
На Всяка бележка от педиатър трябва да напиша на ръка, че съм запозната със съдържанието и да се подпиша. Иначе бележката се смята за невалидна. За сведение сме от Варна.
Един документ е валиден или не според законите на страната. Всяко училище може да приема вътрешни правила, но не и такива, които отменят законите и наредбите.
В случая, ако бележката е издадена според изискванията, няма как да стане невалидна. За такива случаи сигнализирайте.
Виж целия пост
# 16
И в училището на дъщеря ми искат подпис от родител върху медицинските бележки. От София сме, става въпрос за гимназия - явно се страхуват да не са написани от ученика.
В старото училище до 7 клас  - то също има и гимназия - нямаше такова изискване.
Виж целия пост
# 17
Не е нормално за мен, когато детето е болно майката да пише извинителна бележка по семейни причини. Това е изопачаване на действителността, т.е. фалшифициране. И това 21 век, Европейски съюз.
Виж целия пост
# 18
Няма какво да се пишат интерпретации. Ето как стоят нещата според нормативните документи:
Децата в ДГ (3 и 4 група) имат право на 10 дни отсъствия по семейни причини за цялата година, или по-точно от 15.09 до 31.05.
Децата в училище имат право на 3 дни с молба до класния и 7 дни с молба до директора. Обикновено бележката по семейни причини се дава предварително, но по изключение наредбата позволява да се занесе и в последствие.
Извън дните по семейни причини, всяко отсъствие трябва да се извинява с бележка от лекаря.
Виж целия пост
# 19
Някои учителки в предучилищна правят компромиси и не записват отсъствията, но това са изключения.
После, в 1 клас пак си тръгват по правилата.
Виж целия пост
# 20
Някои учителки в предучилищна правят компромиси и не записват отсъствията, но това са изключения.
После, в 1 клас пак си тръгват по правилата.
Ами не знам кой ще рискува, при положение, че се правят проверки. Ако го правят, си е на тяхна отговорност.
Виж целия пост
# 21
Здравейте,
онзи ден се сблъсках с поредния абсурд - посетих личната, защото дъщеря ми (1 клас) е болна, и разбрах, че имало лимит на извинените отсътвия. Казаха ми, че ако детето надвиши този лимит щяло да повтаря класа...
Нали при по-малките деца всичко е непредвидимо и има ли някой интерес детето му да е болно? Значи ли, че вече трябва да ги пускаме болни на училище, за да не нарушаваме закона...

Та някой знае ли до колко изинени отсъствия по болест се допускат....
Виж целия пост
# 22
Има лимит много отдавна. И има резон. Ако детето наистина пропусне толкова материал, наистина ще трябва да повтаря. Не е брой, а е процент - 25-30%.
Виж целия пост
# 23
Винаги е имало. Когато аз бях ученичка в средното едната година бях с много здравословни проблеми и чести отсъствия и тогава класната ме предупреди, че мина ли един брой отсъствия и ще повтарям по болест. Тогава като брой ми се върти нещо от сорта 150-200, но това преди много години, когато позволените неизвинени бяха 30  Simple Smile

И да, основанието е както каза Free Agent при пропускане на толкова материал нормално е да се изиска повтаряне.
Виж целия пост
# 24
По закон децата до четвърти клас НЕ повтарят класа.
Виж целия пост
# 25
По закон децата до четвърти клас НЕ повтарят класа.

успокояващо Neutral Face
Виж целия пост
# 26

Такова нещо не ми е хрумвало, че раздават там. Но и да раздават - не ме касае. Очевидно не съм от тези лошите, дето точат свещената "Каса". Сещайте се как съм се оправяла с тез деца през тез години. Герой на капиталистическия труд трябва да бъде въведено като звание.

Marta, болничните се плащат от НОИ. "Точат" касата е малко too much в случая.

Изискването за извинителната бележка за училище е да бъде придружена с амбулаторен лист от прегледа.
Има и специална наредба.
Виж целия пост
# 27
Има лимит много отдавна. И има резон. Ако детето наистина пропусне толкова материал, наистина ще трябва да повтаря. Не е брой, а е процент - 25-30%.
Ситуацията с отсъствията се създаде миналата година, когато приеха новите правила, а именно при 90 извинени отсъствия те викат в училище и ти връчват предупреждение, че детето е натрупало тези отсъствия и пращат информация към социалните служби. При 130 извинени отсъствия ученикът се наказва със забележка от директора, като отново се информират социалните служби. При натрупани 25% отсъствия по един предмет се държи отделен индивидуален изпит.
С неизвинените отсъствия е следното: при 5 неизвинени отсътвия за месец спират помощите за деца.

За бележка за отсъствия по болест- в деня в който се разболее детето го водиш на лекар и лекаря вписва номера на амбулаторния лист от прегледа в бележката. Той няма право да издаде амбулаторен лист със задна дата респективно извинителна бележка. Бележки от Джи пи, написани на ръка, училищата имат инструкции да не приемат.
Ученикът е длъжен до 3 учебни дни след връщането на училище да занесе извинителна бележка. До края на месеца учителя праща към МОН отчет за отсъствията и трябва към последно число на месеца да е събрал бележките.

За деца с хронични заболявания като моето това е един истински ад. Търчим с мъжа ми един през друг при джипито, висим там по опашки, пък после носим в училище, заверяваме при сестрата, носим на класната- и всичко това в работно време през 2 седмици средно.
Виж целия пост
# 28
В детската градина 4 група на сина ми ни държат като в казарма. Даже сега ще ходят на еднодневна екскурзия и тези които няма да ходят ще са в сборни групи, но директно ми казаха, че ако не се яви ще има неизвинено отсъствие. В училище ми се е случвало на дъщерята да й стане лошо и да я освободят без да впишат отсъствията в оставащите часове и съответно, без да се налага да тичам веднага при личния лекар. По принцип и при нас изискват амбулаторен лист от датата, на която започва да отсъства.
Виж целия пост
# 29
Ми то в ДГ (3 и 4гр) изискванията са същите като в училище. Естествено, че ако не е нито на екскурзия, нито на градина ще му пишат отсъствие.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия