Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Медицинска бележка за отсътвие

  • 5 582
  • 50
Пускам темата с едно наум, може и да бъда нахокана. Та ... Имам две деца в у-ще - едното в 4ти клас, другото в 8ми- до сега имам опит с 2 софийски у-ща.

Как процедирам, когато в учебно време, детето се разболее.
Първи вариант - има температура, хрема, кашлица?, отпаднало е! Ситуацията е ясна, знам как да го лекувам, пускам смс на класната, че детето ще отсъства и аз пиша извинителна бележка впоследствие.
Втори вариант - температурата не спада, нещата се влошават - търчи се при Джи Пи, което дава бележка.

До този момент не съм имала проблем с извинителните бележки, които са написани от мен нито в едното у-ще, нито в другото, което е гимназия.

Каква ми е била презумпцията да не водя детето на лекар: пътят до там е далъг, пред кабинета обикновено има 30 човека - и възрастни и деца, които кихат и кашлят и ако случайно не си се снабдил с някой вирус, там обезателно ще ти се получи. Лекарката обикновено изписва едно и също за тези симтоми.

Сега се сблъсквам с трето у-ще, което очевидно /още не съм се сблъскала директно/ не приема тези бележки и аз се чудя как, аджеба, са се оправяли до сега другите класни р-ли. И какъв е регламентът въобще по този въпрос.
Виж целия пост
# 1
Това в България ли?
Тук имаме право на 3 дни по домашни причини.
Медицинските бележки се завеждат в компютърна система. Няма мърдане от тези правила.
ЛЛ на малкия ми прави отстъпка да ходя само аз и да опиша симптомите.
Също така трябва да се обадя точно в деня на отсъствието на лекаря, за да може да заведе бележката в системата.
Освен това, бележките трябва да се предадат до 30 число. Което в момента ми е страшен проблем, защото малкия отсъства днес.
Виж целия пост
# 2
Това в България ли?
Тук имаме право на 3 дни по домашни причини.
Медицинските бележки се завеждат в компютърна система. Няма мърдане от тези правила.
ЛЛ на малкия ми прави отстъпка да ходя само аз и да опиша симптомите.
Също така трябва да се обадя точно в деня на отсъствието на лекаря, за да може да заведе бележката в системата.
Освен това, бележките трябва да се предадат до 30 число. Което в момента ми е страшен проблем, защото малкия отсъства днес.

Говоря за Бълтария, за София. Аз в моята бележка си пиша /до сега/ здравословни причини. И никога не е имало проблем - все пак това са 7 учебни години на единия и 4 - на другия.

Не е истина това, което казваш. Докато го четях, ме заболя главата. То излиза, че болното дете е по-малкия дерт. 

Искам някой да ми каже защо е необходимо дете с темепература да бъде влачено /когато обикновено е баш най-високата Т / по разни коридори, да стои  и да чака 30 човека /и те на същия хал/ - за да се вземе тоз безценен документ. Моята докторка отказва домашни посещения, дори и с осигурен транспорт.

Вероятно това е част от борбата със злоупотребите с бележки ... - обаче не е това начина!

Вероятно при мен до сега се е получавало, защото децата /да чукам на дърво/ отсъстват много малко - по 3 дни на година... горе-долу.

Сега трябва и тях да минимизирам пред угрозата на това, което описа.
Виж целия пост
# 3
Не помня точно колко бяха дните по семейни причини, но и имаше нещо, че трябва предварително да е уведомено за отсъствието, не от днес за утре бележка.

От нашия ЛЛ на мен също ми се е случвало да вземам бележка без детето, т.е. описвам състоянието. Но болно ли е детето, задължително медицинска бележка. Класната ми е правила компромис за ден примерно ако е петък и реша, че до понеделник ще го стабилизирам, най-вероятно не му е писала отсъствие.
Виж целия пост
# 4
Нашата лекарка дава бележки и без да сме ходили. С уточнението, че познава детето, познава и нас, рядко искаме бележка (за 8 г. училище се е налагало 2 пъти), т.е. е наясно, че не става дума за злоупотреба и когато е настъпил проблемът сме звъннали за консултация.
Като цяло не намирам за чак такъв проблем чакането пред кабинета, все пак и болничните за възрастни не се пишат просто така. Ако всеки си пише бележки ще стане мазало.

Иначе, както и преди мен са ти казали, полагат се 3 дни на срок, за които можеш да напишеш каквато искаш причина. Според мен са предостатъчни да покрият тези извънредни ситуации.

Не помня точно колко бяха дните по семейни причини, но и имаше нещо, че трябва предварително да е уведомено за отсъствието, не от днес за утре бележка...
По принцип е така, но се разглежда конкретния случай. Има неща, които не могат да се планират, затова за болест и смърт не важи правилото.
Виж целия пост
# 5
Смени личния лекар.
Да, страшно е трудно, да не кажа почти невъзможно за работещ родител. Особено последен петък на края на месеца. Търча след работа, пот се лее, а аз се моля докторът да не е затворил!
Виж целия пост
# 6
Смени личния лекар.
Да, страшно е трудно, да не кажа почти невъзможно за работещ родител. Особено последен петък на края на месеца. Търча след работа, пот се лее, а аз се моля докторът да не е затворил!

Опитах се, даже писах писмо до касата, те ми разрешиха смяна, намерих една лекарка по-наблизо - три дни ходих и чаках пред кабинета й - сутрин преди работа и вечер след работа х 1 час - не можах да се запиша... и се отказах ... защото щеше да е "от търн та на глог".

Стискайте ми палци неразположението на синковеца от сутринта да не е ескалирало.

А иначе, както се оказва /аз съм била изключение /и както подозирах грешката е в моя телевизор, така че "Welcome to the Hell"
Виж целия пост
# 7
Големият ми син миналата година отсъства на няколко пъти по 1-3 дни заради разни болести. Честно казано не се и сетих да пратя каквато и да е бележка. Никой не ми и поиска. Сега малкият - той е ПГ в училище, отсъства миналата седмица за три дни. Отидох и поисках бележка от личната, без да го водя. Между другото тази бележка не я е завеждала в никакъв компютър. Даде ми обикновена , от онези зелените. Всъщност сестрата ми я написа, че докторката преглеждаше в другия кабинет.
Ако едно дете отсъства непрекъснато, има някакво основание да се търси обяснение. Ама така, за лека болест, особено, когато се предупреди изрично в училището, че детето е болно, не знам какъв е зорът да се търсят бележки и извинения.
Виж целия пост
# 8
Не помня точно колко бяха дните по семейни причини, но и имаше нещо, че трябва предварително да е уведомено за отсъствието, не от днес за утре бележка.Истината е, че миналата година писах една бележка за 2 дни по здравословни причини и една бележка за 3 дни по семейни причини /заради матурите/, което значи, че предните отстъствия са били извинявани по здравословни причини без мидицинска бележка.
Виж целия пост
# 9
Явно си зависи от училището и от класната. В ПГ (карана в у-ще) почти не съм носила мед.бележки, само се обаждах на учителката. Е ако детето е стигнало до преглед съм вземала разбира се.
Виж целия пост
# 10
Отдавна са такива правилата както ги е описала Free Agent. То и за детска градина не може без бележка от лекар, а какво остава за училище. Учудвам се, че някъде са ги заобикаляли и не са изисквали бележка от лекар.
Виж целия пост
# 11
Какви болнични за възрастни?
За отсъствие от работа.
Виж целия пост
# 12
И още един въпрос в такъв случай, че освен, че много се чака, лекарката ми е доста заядлива. Мога ли сам да го пращам 8класника на преглед за бележка или ще се гледа с лошо око /т.е. може и да шмекерува/?

Или пък да ходим цяла далегация - един да кара колата, другия да чака ред, третият - да дава свидетелски показания на докторицата /подозирам, че е завършила Военното у-ще/, а болният - в несвяст от чакане и висока температура да лежи почти безжизнен пред кабинета... Представих си го!!!

Такова нещо не ми е хрумвало, че раздават там. Но и да раздават - не ме касае. Очевидно не съм от тези лошите, дето точат свещената "Каса". Сещайте се как съм се оправяла с тез деца през тез години. Герой на капиталистическия труд трябва да бъде въведено като звание.
Виж целия пост
# 13
Ами именно, същото е и за училището, има някакъв допустим срок, за който не са нужни бележки, иначе няма начин, трябва официален документ.

Ако не се разбирате с лекаря си, не го харесвате и т.н., сменете го.  При нашата няма проблем детето да ходи само на посочената възраст. За отсъствията, извинени и неизвинени, имаме достъп до дневника и ги следим, така че няма как детето да излъже и да го пропуснем. Преди електронния дневник ги следяхме на родителските срещи в хартиения.
Виж целия пост
# 14
От прочетеното съм втрещена. Не съм си представяла че това е възможно в Бг.
Имам първо дете - вече студентка, първо беше в ОУ после гимназия и второ дете в 6 клас, което след 4 клас кандидатства и е  прието в друго училище, в което учи в момента - (всички училища са различни за двете деца).
Няма такъв момент (!) в който от днес за днес да мога да си извиня децата. По семейни причини трябваше да уведомя класната или да подам молба до директора поне три дена предварително. При класната можеше да стане и един ден предварително, но общо само за 3-5 дена. Това авансово съобщаване се водеше за семейни причини. Не съм обмисляла какво би станало ако се случи нещо, да чукам на дърво.

Иначе с педиатърката правихме съвсем същото но под друг ъгъл. Детето се разболява - звъня й и съобщавам че е болно детето. Тя го завежда в дневника. Звъня на класната и я уведомявам че детето е болно. Аз почвам да го лекувам както знам като е ясно че ако до три дена нещата не се овладеят ще го заведа при нея. След три дена ако е оздравял - бележката е готова, минавам да я взема - само това. Ако обаче  има усложнения след три деня звъня и моля да ни приеме. Докарвм го и тя го вкарва в кабинета по спешност. Предписва нужното, дава направление. След като оздравее детето изписва извините на бележка и само минавам да я взема. Заб равих да кажа, че ако искам да дойде у дома, след работа мъжът ми я взема с колата и я кара вкъщи, после я откарва  обратно.

Общи взето няма разлика с вашите и моите действия, но бележката накрая пак я издава педиатърката.

Дописвам се.
На Всяка бележка от педиатър трябва да напиша на ръка, че съм запозната със съдържанието и да се подпиша. Иначе бележката се смята за невалидна. За сведение сме от Варна.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия