Синдромът на поликистозните яйчници се отразява на функцията на яйчниците и репродуктивната способност на жените. През последните години усилено се търсят алтернативи за жените с този сериозен здравен проблем. Една от възможностите при Синдром на поликистозните яйчници е мио-инозитол. С какво е полезен той и защо е добре да го приемате?

До три от четири жени, които страдат от Синдром на поликистозните яйчници, все още не са диагностицирани. Нарушенията в работата на яйчниците могат да се появят в тийнейджърска или по-късна възраст. Могат да се дължат на наследственост или на хронични проблеми с ендокринната система. Могат да се появят и при всяка една стресова ситуация – смяна на работното място, изпити, неуспех в личен план, умора на работното място. Обикновено са съпроводени с повишено ниво на инсулин и увеличаване на теглото.При Синдром на поликистозните яйчници страда репродуктивната функция на жените. Половите клетки, които трябва да съзреят, за да бъдат оплодени на по-късен етап, просто не съзряват. Това води до липсата на овулация, а без овулация не може да има и бременност. Вместо да се пукнат, както би трябвало да се случи при нормална ситуация, фоликулите остават и се превръщат в кисти.

Организмът произвежда повече андрогени, мъжки полови хормони, което пък води до увеличено окосмяване, пъпки по кожата, козметични проблеми. Качват се и килограми.
Ранната диагностика и лечение ще помогнат да бъдат избегнати редица усложнения.

Една от най-интересните молекули, изследвани до момента и дали добър резултат, е тази на мио-инозитол. .
Открит е през 1850 г. Първоначално е бил известен като витамин B8, но по-късно е бил определен като псевдовитамин, защото е установено, че се синтезира и в човешкия организъм.
Мио-инозитолът е един от деветте стереоизомера на инозитол. Това е основният и най-разпространен изомер на инозитол в биологичните системи. Представлява над 90% от клетъчния инозитол в човешкия организъм.

Синтезира се в човешкото тяло от глюкозата
Синтезът става в черния дроб и бъбреците. Организмът синтезира до 4 – 5 г мио-инозитол дневно. Спорно е обаче дали това количество покрива адекватно нуждите ни. Затова специалистите препоръчват допълнителен прием чрез храната.

За да си набавите мио-инозитол трябва да наблегнете на млякото и млечните храни, черния дроб, месото, яйцата, рибата, морските дарове, бобовите, ядките, плодовете, зеленчуците.  Известно е, че пресните зеленчуци и плодове съдържат повече мио-инозитол, отколкото продуктите, които са замразени или консервирани. Консумацията на чай, кафе, алкохол, както и тютюнопушенето нарушават и дори блокират синтеза на мио-инозитол.
За съжаление днес храната на повечето от нас е богата на мазнини и захари, но е бедна на фибри. А това води до големи различия в дневния прием на мио-инозитол. Което пък може да стане причина за неговия недостиг.
Организмът може да страда от липса на достатъчно количество мио-инозитол и заради нарушен процес на синтез или повишено отделяне.
При жени със Синдром на поликистозните яйчници е установено, че има повишено отделяне на инозитол от организма. Установено е също така, че при тях има недостиг на мио-инозитол в яйчниците, за разлика от жените, които не страдат от СПКЯ. Затова при жените с поликистозни яйчници специалистите препоръчват прием на мио-инозитол в доза 2 г два пъти дневно. Рихтер Сайкъл Баланс е хранителна добавка. Предлага се под формата на сашета. Всяко саше съдържа 2 грама мио-инозитол и 200 микрограма фолиева киселина, които могат да бъдат разтворени в чаша вода или друга течност. Сашетата могат да се приемат директно през устата.
Така ще сте сигурни за количеството, което попада в организма. И ще можете да се радвате на пълноценен живот.

Какви са ползите от мио-инозитол?

•   Установено е, че подпомага нормализирането ритъма на менструалния цикъл, възстановяването на овулацията и съзряването на яйцеклетките, а също така понижава инсулиновата резистентност и хиперандрогенията.
•   Смята се, че мио-инозитол е перспективен при Синдром на поликистозните яйчници и подобрява резултатите при инвитро процедури. Намалява риска от хиперстимулация, което е важно, когато е налице стимулация на яйчниците за получаване на повече и по-качествени яйцеклетки. Включването на мио-инозитол в подготовката за инвитро процедура увеличава шансовете за успех на процедурата.
•   Приемът на мио-инозитол в продължение на 6 месеца от жени със Синдром на поликистозните яйчници спомага за възстановяване на менструалния цикъл, спонтанната овулация и възстановяване на фертилността
•   Приемът на мио-инозитол по време на бременност намалява риска от гестационен диабет при жени със СПКЯ.
•   Решава се проблемът с теглото, т.е. помага ви да отслабнете, да изглеждате и да се чувствате добре. Понижаване на теглото е едно от условията за успешно лечение на Синдрома на поликистозните яйчници и важно условие за възникване на бременност.
•   Справя се успешно с депресията.
•   Подобрява усвояването на глюкозата от клетките и органите (сърце, мозък, яйчници).

Няма проблем да бъде вземан в комбинация с хранителни добавки и лекарства.

Мио-инозитол е безопасен и няма документирани нежелани реакции до 12 г дневен прием.
При по-високи дози се наблюдават подуване, газообразуване и слабителен ефект.


Включете се в консултативната ни тема, за да получите отговори от нашите специалисти на всички ваши въпроси, свързани със СПКЯ и женския фертилитет.